Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient's blood pressure is much higher than in all previous readings. What is the best first step?

  1. ARecord it and give an extra dose of the blood pressure tablet
  2. BIgnore it, as it must be a machine error
  3. CRecheck it, making sure the technique and cuff size are correct
  4. DTell the patient they are having a stroke
2.Asas kejururawatanSukar

Empat pesakit memerlukan anda pada masa yang sama. Siapakah yang patut anda lihat dahulu?

  1. APesakit dengan sakit 6/10 yang diberi analgesia oral 20 minit lalu
  2. BPesakit yang tiba-tiba bernafas bising dan bernada tinggi (stridor)
  3. CPesakit yang bertanya tentang masa discaj
  4. DPesakit yang perlu mengambil ubat oral rutin
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?

  1. AReach across the field with clean gloves to place the item
  2. BPlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
  3. CTip the item onto the field and push it into place with the wrapper
  4. DOpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat yang bekerja dengan pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga sentuhan menyedari gaun mempunyai koyakan pada lengan baju. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ATerus bekerja, kerana koyakan itu kecil dan hanya pada lengan baju
  2. BMenutup koyakan dengan secebis pita dan meneruskan
  3. CMemakai gaun kedua di atas gaun yang koyak
  4. DMenjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient who has started warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my INR blood test appointments.”
  2. B“If I miss a dose, I will take two the next day.”
  3. C“I will use a soft toothbrush.”
  4. D“I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit dengan kecederaan kepala dan patah kaki sedang dipantau. Dapatan manakah yang menjadi keutamaan?

  1. APesakit meminta sesuatu untuk dimakan
  2. BSkor Skala Koma Glasgow jatuh daripada 15 kepada 12
  3. CLecet kecil pada siku
  4. DKesakitan kaki 6/10 walaupun dos analgesia terakhir
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A spontaneously breathing patient is critically ill and hypoxic. Which oxygen delivery gives the highest concentration?

  1. ASimple face mask at 5 L/min with the patient sitting up
  2. BNon-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
  3. CVenturi mask set to 24%
  4. DNasal cannula at 2 L/min
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. APharmacists cannot dispense insulin written that way
  2. BThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
  3. CThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  4. DIt changes the type of insulin given
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
  2. BGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
  3. CGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  4. DGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil diuretik tiazid mempunyai natrium 129 mEq/L, kalium 3.2 mEq/L dan berasa lemah. Penjelasan manakah yang paling sesuai?

  1. APesakit mengalami lebihan cecair daripada cecair IV sahaja
  2. BDiuretik menyebabkan kehilangan natrium dan kalium
  3. CKeputusan ini tipikal bagi kegagalan buah pinggang
  4. DPesakit menghidap hiperaldosteronisme primer dengan natrium tinggi
11.FarmakologiSederhana

Berapa lamakah, secara kira-kira, bagi ubat yang diberi pada selang masa tetap untuk mencapai keadaan mantap?

  1. A10 separuh hayat
  2. BBergantung pada saiz dos sahaja
  3. C4 hingga 5 separuh hayat
  4. D1 separuh hayat
12.FarmakologiSukar

A patient with latent tuberculosis feels well and is not infectious. Why is treatment such as isoniazid still offered?

  1. ATo cure an active lung infection
  2. BTo produce a negative skin test quickly
  3. CTo stop the patient spreading TB at the moment
  4. DTo prevent progression to active TB later
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?

  1. ADirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
  2. BAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
  3. CMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
  4. DAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with stable severe COPD has a blood gas showing pH 7.37, a raised PaCO₂ and a raised bicarbonate. How should this be interpreted?

  1. ARespiratory alkalosis from hyperventilation
  2. BChronic respiratory acidosis with metabolic compensation
  3. CAcute respiratory acidosis needing emergency intubation
  4. DA normal blood gas with no abnormality
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. AWashing prevents all infection from the lancet
  2. BSugar on the skin can give a falsely high reading
  3. CSoap makes the blood flow faster from the finger
  4. DWashing lowers the glucose in the blood
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with suspected meningitis has a GCS of 9 and pupils that have become unequal. A doctor plans an immediate lumbar puncture. What is the main concern?

  1. AThe patient is too confused to stay still, so it is not needed
  2. BThere is no concern, because the lumbar puncture lowers pressure safely
  3. CA lumbar puncture would spread the infection to the blood
  4. DRaised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about corticosteroids in inflammatory bowel disease is correct?

  1. AThey are the best long-term maintenance treatment
  2. BThey are used to induce remission, not for maintenance
  3. CThey are given only as a one-off injection
  4. DThey cure the disease after one course
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with diabetes has a foot ulcer. A sterile probe touches bone at the base of the ulcer. What should the nurse suspect?

  1. AA healing category 1 ulcer
  2. BOsteomyelitis
  3. CSimple dry skin
  4. DVenous insufficiency
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Set manakah yang menyenaraikan komponen profil biofizikal?

  1. ATinggi fundus, kedudukan janin, stesen, pendataran dan bukaan
  2. BCorak kadar denyutan jantung janin, tekanan darah ibu, glukosa darah, berat badan dan protein air kencing
  3. CSkor APGAR, gas tali pusat, berat lahir, panjang dan saiz kepala
  4. DUjian tanpa tekanan, pernafasan janin, pergerakan janin, tonus janin dan isi padu cecair amnion
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn whose mother had a fever and prolonged rupture of membranes is well at birth. Why does the nurse monitor this baby closely?

  1. AThe baby is likely to be post-term
  2. BThe baby has a higher risk of early sepsis
  3. CThe baby will certainly develop jaundice
  4. DThe baby has a higher risk of hip dysplasia
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which signs suggest digoxin toxicity in a child?

  1. AHigh fever with a spreading red rash
  2. BIncreased appetite, extra energy and rapid weight gain over a few days
  3. CFast heart rate with high blood pressure
  4. DNausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 15-year-old in traction for a femur fracture is withdrawn and irritable. Which intervention best fits his developmental stage?

  1. ASet a strict timetable for him that staff decide without his input
  2. BAsk his parents to stay with him at all times and make decisions for him
  3. CArrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
  4. DMove him to a room with toddlers so the ward is less lonely
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Prinsip manakah yang terpakai pada penggunaan kekangan fizikal?

  1. AIa boleh digunakan untuk kemudahan kakitangan pada syif yang sibuk, asalkan ia didokumenkan dan disemak oleh pasukan selepas itu
  2. BIa tidak perlu didokumenkan
  3. CIa jalan terakhir apabila langkah yang kurang menyekat telah gagal, dengan pemantauan rapi dan dilepaskan sebaik sahaja selamat
  4. DIa boleh digunakan sebagai hukuman kerana melanggar peraturan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A nurse realises she has given a patient another patient's olanzapine dose. What should she do first?

  1. AGive the patient his own prescribed medicine as well, to stay on schedule
  2. BFill in an incident report before checking the patient
  3. CAssess the patient, including his vital signs and level of sedation
  4. DSay nothing, because one dose will not cause harm
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011122:30 PM?02:3014:3013:3015:30

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 2:30 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

2:30 PM
  1. 102:30
  2. 214:30
  3. 313:30
  4. 415:30
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0023:1508:15t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 23:15 dan tamat pada 08:15 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

23:1508:15
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 9 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

9 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25k unit1000 mL? mL/h800 unit/h

Satu infusi mengandungi 25000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 800 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

25000 unit/1000 mL800 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL50 gtt/min3 h

Titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 3 jam?

50 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg250 mL60 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 60 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

500 mg/250 mL60 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 5 000 unit/mL80 unit/kg · 67 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 80 unit/kg untuk pesakit berberat 67 kg. Vial mengandungi 5 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

80 unit/kg67 kg5 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine13 mL/h51 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 500 mg dalam 250 mL berjalan pada 13 mL/j. Pesakit berberat 51 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL13 mL/h51 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup180 mLsusu240 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing150 mLair kencing500 mLair kencing325 mLair kencing150 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

sup: 180 mLsusu: 240 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 150 mLair kencing: 500 mLair kencing: 325 mLair kencing: 150 mLmuntah: 250 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL50 mL/hmula 10:4515:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 10:45 dan berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 15:45?

1000 mL50 mL/h10:45 → 15:45
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 78/46 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 34.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 97%udaraSBP 78HR 76AT 34.8 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 85/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.55PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L222617tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.55, PaCO₂ 20 mmHg (2.7 kPa) dan HCO₃⁻ 17 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.55PaCO₂ 20 mmHg (2.7 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 137, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 14 mmol/L dan albumin 36 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/Lalbumin 36 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak idioventrikelblok AV darjah ketiga (lengkap)asistolbradikardia sinus

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak idioventrikel
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3asistol
  4. 4bradikardia sinus

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct

Mengapa ini jawapannya

Unexpected findings are validated before action. If the repeat reading is still high, the nurse assesses for symptoms and reports it.

Jawapan

C · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Pesakit yang tiba-tiba bernafas bising dan bernada tinggi (stridor)

Mengapa ini jawapannya

Stridor menandakan saluran udara atas tersumbat separa, yang boleh cepat mengancam nyawa. Masalah saluran udara didahulukan sebelum pernafasan, peredaran dan keperluan lain.

Jawapan

B · Pesakit yang tiba-tiba bernafas bising dan bernada tinggi (stridor)
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over

Mengapa ini jawapannya

The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.

Jawapan

D · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu

Mengapa ini jawapannya

PPE yang koyak membenarkan pencemaran kulit dan pakaian. Apabila selamat, jururawat menjauhi pesakit, menanggalkan PPE mengikut susunan yang betul di pintu atau di bilik antara, membersihkan tangan dan memakai PPE baharu.

Jawapan

D · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · “If I miss a dose, I will take two the next day.”

Mengapa ini jawapannya

Doubling a missed warfarin dose raises the risk of bleeding. Patients are taught to follow the prescriber’s instructions for missed doses, and the other statements are correct.

Jawapan

B · “If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Skor Skala Koma Glasgow jatuh daripada 15 kepada 12

Mengapa ini jawapannya

GCS yang menurun mencadangkan tekanan yang meningkat di dalam tengkorak, yang boleh membawa maut, dan memerlukan eskalasi segera. Kesakitan patah juga memerlukan rawatan, tetapi ia tidak mengancam nyawa dengan cara yang sama.

Jawapan

B · Skor Skala Koma Glasgow jatuh daripada 15 kepada 12
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min

Mengapa ini jawapannya

A non-rebreathe mask with a filled reservoir at 15 L/min delivers a high oxygen concentration and is used first in critical illness. The dose is then titrated down to the target saturation.

Jawapan

B · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Mengapa ini jawapannya

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Jawapan

B · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Mengapa ini jawapannya

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Disemak dengan: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Diuretik menyebabkan kehilangan natrium dan kalium

Mengapa ini jawapannya

Diuretik tiazid lazim menyebabkan hiponatremia dan hipokalemia, terutamanya pada warga emas. Jururawat melaporkan keputusan, dan pemreskripsi mengkaji semula ubat serta penggantian elektrolit.Disemak dengan: Thiazide Diuretics · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

B · Diuretik menyebabkan kehilangan natrium dan kalium
11.Farmakologi

Jawapan: C · 4 hingga 5 separuh hayat

Mengapa ini jawapannya

Dengan pemberian berulang, paras menghampiri keadaan mantap selepas kira-kira 4–5 separuh hayat, apa pun dosnya. Dos pemuat boleh digunakan untuk mencapainya lebih cepat.

Jawapan

C · 4 hingga 5 separuh hayat
12.Farmakologi

Jawapan: D · To prevent progression to active TB later

Mengapa ini jawapannya

People with latent TB carry dormant bacteria that can reactivate, especially if immunity weakens. Treatment reduces the risk of active disease, which would be infectious.

Jawapan

D · To prevent progression to active TB later
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves

Mengapa ini jawapannya

Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.

Jawapan

A · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation

Mengapa ini jawapannya

In chronic CO₂ retention, the kidneys retain bicarbonate over days, bringing the pH back towards normal. A normal pH with high PaCO₂ and high bicarbonate is compensated chronic respiratory acidosis. These patients usually have target saturations of 88–92%.

Jawapan

B · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Mengapa ini jawapannya

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Jawapan

B · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation

Mengapa ini jawapannya

Reduced consciousness and unequal pupils suggest raised ICP. A lumbar puncture in this situation may cause brain herniation, so imaging comes first, and antibiotics are not delayed. The nurse should raise this concern.

Jawapan

D · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · They are used to induce remission, not for maintenance

Mengapa ini jawapannya

Steroids settle flares but are not effective or safe for maintenance because of side effects such as osteoporosis, diabetes and infection. Drugs such as aminosalicylates, immunomodulators or biologics maintain remission.

Jawapan

B · They are used to induce remission, not for maintenance
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Osteomyelitis

Mengapa ini jawapannya

A positive probe-to-bone test in a diabetic foot ulcer strongly suggests osteomyelitis. Imaging, bone samples, prolonged antibiotics and specialist foot team care are usually needed.

Jawapan

B · Osteomyelitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Ujian tanpa tekanan, pernafasan janin, pergerakan janin, tonus janin dan isi padu cecair amnion

Mengapa ini jawapannya

Setiap satu daripada lima komponen mendapat skor 0 atau 2. Jumlah 8–10 adalah menenangkan; skor yang lebih rendah memerlukan penilaian lanjut atau perancangan kelahiran.

Jawapan

D · Ujian tanpa tekanan, pernafasan janin, pergerakan janin, tonus janin dan isi padu cecair amnion
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · The baby has a higher risk of early sepsis

Mengapa ini jawapannya

Maternal fever, prolonged rupture of membranes and intra-amniotic infection are risk factors for early-onset sepsis. Many protocols require observation of vital signs and feeding, and sometimes blood tests or antibiotics.

Jawapan

B · The baby has a higher risk of early sepsis
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate

Mengapa ini jawapannya

Early signs of digoxin toxicity in children include anorexia, nausea, vomiting and bradycardia or other arrhythmias. Low potassium increases the risk of toxicity, so potassium levels are monitored.

Jawapan

D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine

Mengapa ini jawapannya

Adolescents are working on identity and independence, and peers are very important. Hospital stay threatens both, so contact with friends, privacy and choices about routines help him cope.

Jawapan

C · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Ia jalan terakhir apabila langkah yang kurang menyekat telah gagal, dengan pemantauan rapi dan dilepaskan sebaik sahaja selamat

Mengapa ini jawapannya

Kekangan digunakan hanya untuk mencegah kemudaratan yang akan berlaku, selepas penurunan ketegangan gagal, mengikut undang-undang dan dasar. Pernafasan, peredaran dan kesejahteraan pesakit dipantau secara berterusan, dan semuanya didokumenkan.

Jawapan

C · Ia jalan terakhir apabila langkah yang kurang menyekat telah gagal, dengan pemantauan rapi dan dilepaskan sebaik sahaja selamat
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation

Mengapa ini jawapannya

After a medicine error, the first step is to assess and monitor the patient for any effects. The nurse then informs the prescriber and the nurse in charge, follows instructions, documents and reports the incident.

Jawapan

C · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 14:30

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

2 PM → 2 + 12 = 14

Jawapan

14:30

Jawapan

14:30
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 540 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

23:15 → 24:00 = 45 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:15 = 495 min

Jumlah

t = 45 + 495 = 540 min

Jawapan

t = 540 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.6 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·9 = 36 mg

Isi padu

V = 36/10 = 3.6 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 3.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 32 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

25000/1000 = 25 unit/mL

Kadar pam

R = 800/25 = 32 mL/h

Jawapan

R = 32 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 450 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

50·60/20 = 150 mL/h

Isi padu

V = 150·3 = 450 mL

Jawapan

V = 450 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

500/250 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

60/2 = 30 mL/h

Kadar titisan

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Jawapan

R = 30 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 1.1 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

80·67 = 5 360 unit

Isi padu

V = 5360/5000 = 1.072 ≈ 1.1 mL

Jawapan

V = 1.1 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 8.5 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogram seminit

13·2000 = 26000 mcg/h
26000/60 = 433.3 mcg/min

Per kilogram

D = 433.3/51 = 8.497 ≈ 8.5 mcg/kg/min

Jawapan

D = 8.5 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −55 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 180 + 240 = 420 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1320 mL

Jumlah pengeluaran

150 + 500 + 325 + 150 + 250 = 1375 mL

Imbangan

B = 1320 − 1375 = −55 mL

Jawapan

B = −55 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 750 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

10:45 → 15:45 = 5 h

Isi padu yang diinfuskan

50·5 = 250 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 250 = 750 mL

Jawapan

V = 750 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 34.8 °C → 3

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 3 = 6

Jawapan

NEWS2 = 6
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 85/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 0 = 4

Tafsiran

4 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.55: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 20 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 12 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 137 − (112 + 14) = 11

Pembetulan untuk albumin

11 + 0.25·(40 − 36) = 12 mmol/L

Jawapan

AGc = 12 mmol/L

Masih dalam lingkungan kira-kira 8–12 selepas pembetulan.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.56 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

39 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 39 × 0.04 s = 1.56 s

Bandingkan dengan P–P

1.56 ÷ 0.96 ≈ 1.6 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.56 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak idioventrikel

Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 60 petak kecil, 1500 ÷ 60 ≈ 25 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 2.40 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.20 s, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak idioventrikel

Jawapan

rentak idioventrikel

Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan: ventrikel mengambil alih kerana perentak di atasnya telah gagal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions