Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Apakah yang dinilai oleh Malnutrition Universal Screening Tool (MUST)?

  1. ATahap sakit
  2. BKeupayaan menelan
  3. CRisiko jatuh
  4. DRisiko kekurangan zat makanan
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
  2. BUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  3. CGive aspirin for any headaches
  4. DEncourage contact sports to raise the count
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient receiving continuous nasogastric feeding has pulled the tube partly out. What should the nurse do first?

  1. ATape the tube in its new position and continue
  2. BStop the feeding until the tube position is checked
  3. CIncrease the feed rate to make up for the lost time
  4. DPush the tube back in and restart the feed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn acute bacterial infection
  2. BA typical viral infection
  3. CAn allergic reaction
  4. DA long-standing parasitic infection
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. ARemove the tube and cover the site
  2. BClamp the tube for the rest of the shift
  3. CPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  4. DWait for the provider to arrive before doing anything else
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Pesakit manakah yang patut dieskalasikan oleh jururawat kepada pasukan tindak balas pantas dahulu?

  1. APesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
  2. BPesakit selulitis yang suhunya 38.1 °C, dengan tanda vital lain normal
  3. CPesakit selepas pembedahan lutut dengan kesakitan 6/10 dan tanda vital normal
  4. DPesakit hipertensi yang diketahui yang tekanan darahnya 152/94 mmHg dan berasa sihat
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit dengan pengkolonian MRSA dimasukkan ke hospital. Langkah berjaga-jaga manakah yang sesuai?

  1. ALangkah berjaga-jaga udara dengan pelitup respirator FFP3 untuk semua kakitangan
  2. BTiada langkah berjaga-jaga diperlukan untuk pengkolonian
  3. CPengasingan dalam bilik tekanan negatif selama enam bulan
  4. DLangkah berjaga-jaga sentuhan dengan sarung tangan, apron dan kebersihan tangan yang baik
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a blood pressure of 220/130 mmHg with headache, confusion and visual disturbance. Why is the blood pressure lowered in a controlled way rather than as fast as possible?

  1. ARapid lowering always causes the hypertension to come back much worse
  2. BRapid lowering causes hyperglycaemia
  3. CA sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys
  4. DBlood pressure cannot be lowered with drugs
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  2. BThe color proves blood is present in the urine
  3. CThe dye can interfere with dipstick color readings
  4. DThe color shows severe liver failure is present
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient who is collecting a 24-hour urine sample at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll ask whether any foods or drugs should be avoided first"
  2. B"I'll keep the container cool as the laboratory told me to"
  3. C"I'll empty my bladder at the end time and add that urine"
  4. D"If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
11.FarmakologiSederhana

Mengapakah pesakit yang mengambil klozapin memerlukan kiraan darah berkala?

  1. AIa mengubah kumpulan darah
  2. BIa sering menyebabkan anemia kekurangan zat besi
  3. CIa boleh menyebabkan agranulositosis
  4. DIa menaikkan kiraan platelet dengan berbahaya
12.FarmakologiSukar

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AVitamin K
  2. BAndexanet alfa
  3. CIdarucizumab
  4. DProtamine sulfate
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Pernyataan manakah tentang antikoagulan oral langsung seperti apiksaban dan rivaroksaban yang betul?

  1. AKesannya diterbalikkan dengan memberikan vitamin K
  2. BDos yang terlepas tidak penting kerana ia bertindak selama berminggu-minggu
  3. CTiada semakan INR rutin, tetapi dos bergantung pada fungsi buah pinggang
  4. DSemakan INR mingguan diperlukan, seperti warfarin
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Four hours after cardiac surgery, the mediastinal drain, which had been draining steadily, suddenly stops. BP falls to 84/60 mmHg, the heart rate rises and the CVP climbs. What should the nurse suspect?

  1. AFluid overload from intravenous fluids
  2. BNormal recovery, as the bleeding has stopped
  3. CCardiac tamponade from a clotted drain
  4. DA tension pneumothorax on the left side
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient on peritoneal dialysis has gained weight and has higher glucose levels. Which part of the treatment is the likely cause?

  1. AProtein lost into the dialysis fluid
  2. BGlucose absorbed from the dialysis fluid
  3. CAir entering the abdomen during exchanges
  4. DSodium lost into the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?

  1. AThe blood glucose, because it may fall
  2. BThe INR, because it may rise
  3. CThe potassium, because it may rise
  4. DThe urine output, because it may stop
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which is a recognised cause of anaphylaxis during surgery?

  1. AChlorhexidine skin preparation
  2. BA warmed blanket
  3. CSterile normal saline
  4. DThe patient's own blood from cell salvage
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Pada hari ke-3 selepas pembedahan pinggul, seorang pesakit warga emas menjadi keliru secara akut, dengan perhatian yang berubah-ubah dan kegelisahan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMenyekat pesakit dan memberikan dos sedatif yang besar serta-merta
  2. BMeminta keluarga membawa pesakit pulang supaya mereka dapat tenang
  3. CMencari punca seperti hipoksia, jangkitan, kesakitan atau ubat, dan membuat eskalasi
  4. DMenganggap ia demensia dan meneruskan pelan penjagaan tanpa perubahan
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman who has had a caesarean asks when she can drive again. Which answer is most accurate?

  1. AWhen she can brake hard without pain
  2. BOnly after her stitches are removed by a doctor
  3. CThe same day she is discharged
  4. DNever before 6 months
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has been breastfeeding for 3 weeks. Her baby has gained little weight, feeds briefly and falls asleep at the breast. What is the most appropriate first action?

  1. ATell her to feed only every 6 hours to build hunger
  2. BReassure her that slow weight gain is normal
  3. CAdvise her to stop breastfeeding and use formula only
  4. DObserve a full feed to assess latch and milk transfer
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which advice is first-line for a school-age child with functional constipation?

  1. AMore fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
  2. BCutting out all fruit and vegetables to soften the stools
  3. CDaily enemas given at home by the parents for several months, without other changes
  4. DAvoiding the toilet at school until the problem has settled
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child with eczema suddenly develops clusters of painful, punched-out blisters and erosions with a fever. What should the nurse suspect?

  1. AChickenpox, which is mild and needs no specific treatment
  2. BAn allergic reaction to the emollient
  3. CEczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
  4. DA normal eczema flare that needs more emollient
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit berkeras bahawa kakitangan meracuni makanannya. Apakah pendekatan awal yang terbaik?

  1. ABersetuju dengannya supaya dia mempercayai anda
  2. BMemberitahunya dengan tegas bahawa dia tidak akan diberi sebarang makanan sehingga dia berhenti membuat tuduhan itu
  3. CMengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti
  4. DBerbalah secara logik sehingga dia mengaku dia salah
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang stabil dengan litium memberitahu jururawat bahawa dia mula mengambil ibuprofen setiap hari untuk sakit belakang. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberitahunya tidak mengapa, kerana ibuprofen dijual tanpa preskripsi dan selamat
  2. BMaklumkan pemreskripsi, kerana ibuprofen boleh menaikkan litium ke paras toksik
  3. CMemberitahunya mengambil diuretik juga untuk bengkak
  4. DMenasihatinya menggandakan dos litiumnya
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011129:20 PM?21:2009:2022:2020:20

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 9:20 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

9:20 PM
  1. 121:20
  2. 209:20
  3. 322:20
  4. 420:20
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 cawan? mL2½ tsp? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 2 cawan daripada teh, 2½ tsp daripada sirap batuk, 3 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
18 kg20 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 18 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 20 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

18 kg20 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 450 mikrogram. Ampul mengandungi 1 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

450 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
590 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 4 jam anda mendapati 590 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 6 hselepas 4 h: 590 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
2 g500 mL? mL/h1 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 1 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/500 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
12 500 unit250 mLheparin? mL/h103 kg16 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 12 500 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 16 unit/kg/j untuk pesakit berberat 103 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 500 unit/250 mL16 unit/kg/h103 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine? mL/h69 kg5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 400 dopamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 69 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL5 mcg/kg/min69 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLsup200 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing400 mLair kencing425 mLlongkang luka130 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 100 mLsup: 200 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 400 mLair kencing: 425 mLlongkang luka: 130 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 200 mL/hmula 10:30tjumlah​ = ? h80 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 10:30 dengan 80 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 200 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL80 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.53PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222631tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.53, PaCO₂ 38 mmHg (5.1 kPa) dan HCO₃⁻ 31 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.53PaCO₂ 38 mmHg (5.1 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.32PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222617asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.32, PaCO₂ 34 mmHg (4.5 kPa) dan HCO₃⁻ 17 mmol/L, dengan Na⁺ 137 dan Cl⁻ 91 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.32PaCO₂ 34 mmHg (4.5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/LNa⁺ 137 mmol/LCl⁻ 91 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVaritmia sinusflutter atrium, konduksi 2:1fibrilasi atriumrentak sinus dengan PVC

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1aritmia sinus
  2. 2flutter atrium, konduksi 2:1
  3. 3fibrilasi atrium
  4. 4rentak sinus dengan PVC
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamablok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis II

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  3. 3blok AV darjah ketiga (lengkap)
  4. 4blok AV darjah kedua jenis II

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Risiko kekurangan zat makanan

Mengapa ini jawapannya

MUST menggabungkan indeks jisim badan, kehilangan berat tanpa rancangan dan kesan penyakit akut menjadi skor yang menunjukkan risiko kekurangan zat makanan dan memandu penjagaan pemakanan.

Jawapan

D · Risiko kekurangan zat makanan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Mengapa ini jawapannya

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Jawapan

A · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Stop the feeding until the tube position is checked

Mengapa ini jawapannya

A displaced tube may now sit in the esophagus or airway. The feeding is stopped and the tube is not pushed back blindly. Its position is checked according to policy, or it is replaced.

Jawapan

B · Stop the feeding until the tube position is checked
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · An acute bacterial infection

Mengapa ini jawapannya

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Jawapan

A · An acute bacterial infection
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Mengapa ini jawapannya

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Jawapan

C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu, kadar pernafasan 22/min atau lebih dan tekanan darah sistolik 100 mmHg atau kurang (kriteria qSOFA) pada pesakit dengan jangkitan menunjukkan kemungkinan sepsis dengan risiko tinggi kemerosotan. Pesakit memerlukan eskalasi segera, kultur dan antibiotik awal. Skor amaran awal seperti NEWS2 memberi isyarat yang sama. Pesakit lain stabil.

Jawapan

A · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Langkah berjaga-jaga sentuhan dengan sarung tangan, apron dan kebersihan tangan yang baik

Mengapa ini jawapannya

MRSA tersebar terutamanya melalui sentuhan langsung dan tidak langsung, maka langkah berjaga-jaga sentuhan, pengasingan jika boleh dan kebersihan tangan yang ketat mengehadkan penularan.

Jawapan

D · Langkah berjaga-jaga sentuhan dengan sarung tangan, apron dan kebersihan tangan yang baik
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · A sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys

Mengapa ini jawapannya

In a hypertensive emergency, autoregulation in vital organs is reset to higher pressures. Lowering BP too fast can cause ischaemia, so it is reduced gradually under close monitoring.

Jawapan

C · A sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · The dye can interfere with dipstick color readings

Mengapa ini jawapannya

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Disemak dengan: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · The dye can interfere with dipstick color readings
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"

Mengapa ini jawapannya

A 24-hour collection is valid only if every void in the period is saved; if a void is lost, the nurse or clinic is told and the collection is usually restarted. Keeping the container cool as instructed, adding the final void at the end time and asking about restrictions are correct.Disemak dengan: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
11.Farmakologi

Jawapan: C · Ia boleh menyebabkan agranulositosis

Mengapa ini jawapannya

Klozapin boleh menyebabkan neutropenia teruk (agranulositosis). Kiraan sel darah putih dan neutrofil berkala membolehkan rawatan dihentikan sebelum jangkitan yang mengancam nyawa berlaku.

Jawapan

C · Ia boleh menyebabkan agranulositosis
12.Farmakologi

Jawapan: C · Idarucizumab

Mengapa ini jawapannya

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Jawapan

C · Idarucizumab
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Tiada semakan INR rutin, tetapi dos bergantung pada fungsi buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

DOAC mempunyai kesan yang boleh diramal, jadi pemantauan pembekuan rutin tidak diperlukan. Fungsi buah pinggang, berat badan, umur dan ubat yang berinteraksi memandu pendosan. Oleh sebab kesannya hilang dalam masa sehari atau dua, dos yang terlepas penting. Vitamin K tidak menterbalikkannya; agen penterbalikan khusus wujud.

Jawapan

C · Tiada semakan INR rutin, tetapi dos bergantung pada fungsi buah pinggang
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Cardiac tamponade from a clotted drain

Mengapa ini jawapannya

A sudden stop in drainage with falling blood pressure, tachycardia and rising venous pressure suggests blood is collecting around the heart because the drain is blocked. Tamponade after cardiac surgery is an emergency: the surgeon is called at once and the chest may need to be reopened.

Jawapan

C · Cardiac tamponade from a clotted drain
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Glucose absorbed from the dialysis fluid

Mengapa ini jawapannya

Standard PD fluids contain glucose to pull water out by osmosis. Some glucose is absorbed, adding calories and raising blood glucose. Glucose monitoring and diet advice are needed, and other solutions may be used.

Jawapan

B · Glucose absorbed from the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · The INR, because it may rise

Mengapa ini jawapannya

As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.

Jawapan

B · The INR, because it may rise
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Chlorhexidine skin preparation

Mengapa ini jawapannya

Common causes of perioperative anaphylaxis include neuromuscular blockers, antibiotics, chlorhexidine and latex. Allergies are documented, and suspected reactions are investigated afterwards.

Jawapan

A · Chlorhexidine skin preparation
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Mencari punca seperti hipoksia, jangkitan, kesakitan atau ubat, dan membuat eskalasi

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan akut dengan perhatian yang berubah-ubah menunjukkan delirium. Ia kecemasan perubatan dengan banyak kemungkinan punca, seperti hipoksia, sepsis, kesakitan, ubat (termasuk opioid dan antikolinergik), retensi urin, sembelit, dehidrasi dan masalah elektrolit. Rawat puncanya, gunakan langkah tanpa ubat, dan gunakan sedasi hanya sebagai pilihan terakhir.

Jawapan

C · Mencari punca seperti hipoksia, jangkitan, kesakitan atau ubat, dan membuat eskalasi
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · When she can brake hard without pain

Mengapa ini jawapannya

There is no fixed time. She can drive when she can brake suddenly, look over her shoulder and wear a seat belt comfortably. Many women need about 4 to 6 weeks, and insurance rules may apply.

Jawapan

A · When she can brake hard without pain
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Observe a full feed to assess latch and milk transfer

Mengapa ini jawapannya

Poor weight gain needs assessment of a full feed, including latch, swallowing and duration, and of the baby's health. Support may include more frequent feeds, breast compression and expressed milk, with medical review.

Jawapan

D · Observe a full feed to assess latch and milk transfer
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed

Mengapa ini jawapannya

Management of functional constipation combines diet (fibre, fluids), regular unhurried toilet sitting after meals, praise-based behaviour support and prescribed laxatives. Withholding stool at school worsens it.

Jawapan

A · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment

Mengapa ini jawapannya

Eczema herpeticum is a widespread herpes simplex infection of eczematous skin. It can spread quickly and cause serious illness, including eye involvement, so the child needs urgent medical review and antiviral treatment.

Jawapan

C · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Mengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti

Mengapa ini jawapannya

Berbalah menguatkan delusi dan merosakkan kepercayaan, dan bersetuju mengukuhkannya. Bertindak balas terhadap perasaan (ketakutan), kekal pada realiti, dan tawarkan pilihan praktikal seperti makanan yang dimeterai atau berbungkus.

Jawapan

C · Mengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Maklumkan pemreskripsi, kerana ibuprofen boleh menaikkan litium ke paras toksik

Mengapa ini jawapannya

NSAID mengurangkan perkumuhan litium, maka paras boleh naik ke julat toksik. Pemreskripsi patut menyemak rawatan sakit dan pemantauan litium.

Jawapan

B · Maklumkan pemreskripsi, kerana ibuprofen boleh menaikkan litium ke paras toksik
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 21:20

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

9 PM → 9 + 12 = 21

Jawapan

21:20

Jawapan

21:20
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 582.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

2 cawan = 2·240 = 480 mL
2½ tsp = 2.5·5 = 12.5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Tambah

V = 480 + 12.5 + 90 = 582.5 mL

Jawapan

V = 582.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 120 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

20·18 = 360 mg

Setiap dos

D = 360/3 = 120 mg

Jawapan

D = 120 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.45 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Isi padu

V = 450/1000 = 0.45 mL

Jawapan

V = 0.45 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 295 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/6 = 250 mL/h

Kadar baharu

R = 590/2 = 295 mL/h

Jawapan

R = 295 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

1·60 = 60 mg/h

Kadar pam

R = 60/4 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 33 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

16·103 = 1 648 unit/h

Kepekatan

12 500/250 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1648/50 = 32.96 ≈ 33 mL/h

Jawapan

R = 33 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 12.9 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

5·69 = 345 mcg/min
345·60 = 20700 mcg/h

Kadar pam

R = 20700/1600 = 12.94 ≈ 12.9 mL/h

Jawapan

R = 12.9 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 45 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 200 = 300 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1000 mL

Jumlah pengeluaran

400 + 425 + 130 = 955 mL

Imbangan

B = 1000 − 955 = 45 mL

Jawapan

B = 45 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL tinggal

Bahagian kedua

260/200 = 1.3 h

Jumlah masa

t = 3 + 1.3 = 4.3 h

Jawapan

t = 4.3 h

Itu kira-kira 4 h 18 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:48.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 11

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 2 + 2 + 2 + 1 + 3 = 11

Jawapan

B = 11
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sangat tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 4 + 1 + 1 = 9

Tahap risiko

9 → risiko sangat tinggi

Jawapan

risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.53: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 38 mmHg: biasa (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 40.7–44.7 mmHg, jadi nilai 38 mmHg yang diukur menunjukkan alkalosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: alkalosis metabolik tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 137 − (91 + 17) = 29

Nisbah delta

(29 − 12)/(24 − 17) = 2.429
alkalosis metabolik tambahan

Jawapan

alkalosis metabolik tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi atrium

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 10 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 100 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.46 hingga 0.74 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

fibrilasi atrium

Jawapan

fibrilasi atrium
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.88 s, 68 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.20 → 0.32 → 0.38 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions