Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why does long-term immobility increase the risk of kidney stones?

  1. ALying flat makes the kidneys produce extra uric acid
  2. BCalcium released from bone raises the calcium in the urine
  3. CThe kidneys stop producing urine during bed rest
  4. DPatients on bed rest drink too much fluid
2.Asas kejururawatanSukar

Sasaran saturasi oksigen pesakit ialah 88–92%. Keadaan manakah yang paling mungkin menjelaskan sasaran yang lebih rendah ini?

  1. APneumonia pada pesakit yang sebelumnya sihat tanpa penyakit paru-paru kronik
  2. BKeracunan karbon monoksida
  3. CPenyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
  4. DSerangan asma pada orang dewasa muda
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?

  1. ARectal
  2. BTympanic
  3. CTemporal artery
  4. DOral
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit yang keliru dalam sekatan pergelangan tangan mempunyai jari yang sejuk dan pucat pada satu tangan serta nadi radial yang lemah pada sebelah itu. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMendokumenkan penemuan dengan teliti dan menyemak semula dalam dua jam
  2. BMengetatkan sekatan yang satu lagi untuk menghalang pesakit menarik
  3. CMelonggarkan sekatan itu dan menilai peredaran darah tangan
  4. DMenaikkan tangan di atas bantal, membiarkan sekatan seperti sedia ada
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Semasa triaj START, seorang dewasa yang tidak boleh berjalan bernafas 36 kali seminit. Kategori manakah yang diberikan kepada mangsa itu?

  1. AHijau (kecil)
  2. BMerah (segera)
  3. CKuning (ditangguhkan)
  4. DHitam (dijangka maut)
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit dengan pendarahan GI atas mempunyai kadar denyutan jantung 128/min dan tekanan darah 84/50 mmHg. Semua ini ditetapkan. Yang manakah dimulakan dahulu oleh jururawat?

  1. ACecair IV atau darah melalui kanula bersaiz besar
  2. BMenempah endoskopi diagnostik untuk pagi esok
  3. CInfusi perencat pam proton IV
  4. DTablet zat besi oral
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is it important to prevent hypothermia during and after surgery?

  1. AIt causes high blood glucose only
  2. BIt makes the patient's pain disappear
  3. CIt makes the patient wake up too quickly and become agitated in recovery
  4. DIt increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient's hypoglycaemia was caused by a sulfonylurea such as gliclazide or glipizide. Why might they need monitoring for longer than usual?

  1. AThe drug causes rebound hyperglycaemia later the same day
  2. BSulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
  3. CThe drug makes glucose tablets and drinks ineffective
  4. DSulfonylureas only work at night
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on warfarin for atrial fibrillation has a target INR of 2.0–3.0. How does the usual target for a patient with a mechanical mitral valve compare?

  1. ALower, about 1.0–1.5
  2. BHigher, about 2.5–3.5
  3. CMuch higher, about 5.0–6.0
  4. DThe same, 2.0–3.0
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

At the start of a shift, the nurse reviews four new results. Which patient needs attention first?

  1. ASodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting
  2. BPotassium 5.2 mEq/L in a patient with stable chronic kidney disease
  3. CGlucose 180 mg/dL (10 mmol/L) after a meal in a patient with diabetes
  4. DHemoglobin 11.0 g/dL (110 g/L) in a patient with rheumatoid arthritis
11.FarmakologiSederhana

Kesan sampingan lazim manakah yang tipikal bagi perencat ACE?

  1. ABengkak buku lali yang disebabkan oleh vasodilasi
  2. BHipoglisemia
  3. CBatuk kering
  4. DBradikardia
12.FarmakologiSukar

A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?

  1. AAn acute viral infection
  2. BRheumatoid arthritis
  3. CDrug-induced lupus
  4. DGout
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely high
  2. BOnly the pulse rate will be affected
  3. CThe reading will be falsely low
  4. DThe reading will be accurate but slower
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A fit 24-year-old marathon runner has a resting heart rate of 46/min on admission for minor surgery. He has no dizziness, chest pain or breathlessness, and his BP is 118/70 mmHg. What is the appropriate response?

  1. ADocument and report it, as this is often normal in an athlete
  2. BCancel the surgery and arrange a permanent pacemaker urgently
  3. CStart chest compressions
  4. DGive IV atropine straight away to bring the rate above 60/min
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why can a patient with an insulin pump develop DKA within hours if the pump stops working?

  1. AThe pump gives long-acting insulin, which builds up and stops working all at once
  2. BThe battery in the pump releases chemicals into the blood
  3. CThe pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
  4. DThe body becomes allergic to insulin when the pump stops
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?

  1. ATell the prescriber and check glucose often overnight
  2. BSay nothing, because the patient is asleep and seems fine
  3. CGive glucagon now, before the glucose has fallen
  4. DGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient takes co-codamol at home (a combination tablet sold under different names in different countries). Why should the nurse check this before giving regular paracetamol (acetaminophen)?

  1. ACo-codamol must be stopped a week before any paracetamol
  2. BCo-codamol stops paracetamol from working
  3. CParacetamol and codeine cause a severe allergic reaction when combined
  4. DIt already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient about a fentanyl skin patch. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll fold used patches sticky sides together before disposal."
  2. B"I can cut the patch in half if I need less."
  3. C"I won't put a hot water bottle over the patch."
  4. D"I'll put the new patch on a different area of skin."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which feature suggests a newborn is preterm rather than term?

  1. ACreases covering the whole sole
  2. BFirm ear cartilage that springs back
  3. CPlantar creases only on the front of the sole
  4. DLabia majora covering the labia minora
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. ADo strong straining exercises to strengthen the muscles
  2. BUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  3. CTake rectal temperatures twice daily
  4. DUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which group of findings is typical in a teenager with severe anorexia nervosa?

  1. AFast heart rate, high blood pressure and a high fever
  2. BSlow heart rate, low blood pressure and low body temperature
  3. CWeight gain, oedema and high blood pressure
  4. DRapid growth, acne and an increased appetite
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Two healthcare rescuers are giving CPR to an infant. Which compression technique is recommended?

  1. ACompressions with one finger over the upper sternum
  2. BBoth hands interlocked over the centre of the chest, with arms straight
  3. CBoth hands placed one on top of the other over the upper abdomen
  4. DThe two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A 24-year-old woman with bipolar disorder is starting valproate. What is the most important teaching point?

  1. AIt must be taken with grapefruit juice to be absorbed
  2. BIt will cause her to lose weight quickly, so she should eat extra meals and snacks every day
  3. CIt is safe in pregnancy and needs no special precautions
  4. DIt can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient who was admitted after a serious suicide attempt says, "I'm angry they saved me. Next time I'll do it properly." What should the nurse do?

  1. AReduce observation because he is talking openly about his feelings
  2. BMaintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team
  3. CChange the subject to something more positive, such as his family and his plans for after discharge
  4. DTell him that he should be grateful to be alive and think about how his family would feel
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
11.6305 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 11.6305 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

11.6305 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
8 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 8 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

8 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
1:10 000ampulV = ? mL

Satu picagari praisi epinefrina (adrenalin) dilabel 1:10 000 (0.1 mg/mL). Preskripsi ialah 1 mg IV semasa henti jantung. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 16 kg dipreskripsi 12.5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

16 kg12.5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min4 h

Titisan berjalan pada 60 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 4 jam?

60 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
840 mLtinggal? mL/h9 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 12 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 840 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

1000 mL / 12 hselepas 3 h: 840 mL
Δ = %
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit250 mLheparin? mL/h76 kg18 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 18 unit/kg/j untuk pesakit berberat 76 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/250 mL18 unit/kg/h76 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine29 mL/h103 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 500 mg dalam 250 mL berjalan pada 29 mL/j. Pesakit berberat 103 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL29 mL/h103 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjus100 mLjeli120 mLsusu240 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing300 mLair kencing325 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jus: 100 mLjeli: 120 mLsusu: 240 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL diinfuskan150 mL/h16:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 16:30, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL50 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.42PaCO₂mmHg354558HCO₃⁻mmol/L222636tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.42, PaCO₂ 58 mmHg (7.7 kPa) dan HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.42PaCO₂ 58 mmHg (7.7 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.16PaCO₂mmHg354581HCO₃⁻mmol/L222628akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.16, PaCO₂ 81 mmHg (10.8 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.16PaCO₂ 81 mmHg (10.8 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVbigemini ventrikelfibrilasi atriumrentak sinus dengan PVCblok AV darjah pertama

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bigemini ventrikel
  2. 2fibrilasi atrium
  3. 3rentak sinus dengan PVC
  4. 4blok AV darjah pertama
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangasistolbradikardia sinusfibrilasi ventrikel

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2asistol
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4fibrilasi ventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Calcium released from bone raises the calcium in the urine

Mengapa ini jawapannya

Without weight-bearing, bone releases calcium, and urine also drains less well when lying flat. Mobilisation and adequate fluids reduce the risk.

Jawapan

B · Calcium released from bone raises the calcium in the urine
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Penyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia

Mengapa ini jawapannya

Pada pesakit COPD yang berisiko kegagalan pernafasan hiperkapnik, terlalu banyak oksigen boleh menaikkan paras CO₂, maka sasaran 88–92% digunakan.

Jawapan

C · Penyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Rectal

Mengapa ini jawapannya

Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.

Jawapan

A · Rectal
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Melonggarkan sekatan itu dan menilai peredaran darah tangan

Mengapa ini jawapannya

Tanda peredaran darah yang lemah di sebelah distal sekatan memerlukan pelepasan dan penilaian serta-merta. Sekatan kemudian dipasang semula dengan betul hanya jika masih diperlukan, dengan semakan dua jari, dan penemuan dilaporkan serta didokumenkan.

Jawapan

C · Melonggarkan sekatan itu dan menilai peredaran darah tangan
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Merah (segera)

Mengapa ini jawapannya

Dalam START, kadar pernafasan melebihi 30/min bermakna mangsa ditandakan segera (merah). Kadar 30 atau kurang diteruskan ke pemeriksaan perfusi dan status mental.

Jawapan

B · Merah (segera)
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Cecair IV atau darah melalui kanula bersaiz besar

Mengapa ini jawapannya

Takikardia dan hipotensi menunjukkan renjatan hipovolemik, maka memulihkan isi padu peredaran didahulukan, dengan cecair atau produk darah seperti yang ditetapkan dan pemantauan rapi. Penekanan asid dan endoskopi menyusul setelah resusitasi berjalan, dan zat besi oral tergolong dalam pemulihan kemudian.

Jawapan

A · Cecair IV atau darah melalui kanula bersaiz besar
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications

Mengapa ini jawapannya

Inadvertent perioperative hypothermia impairs clotting and immune function and increases cardiac events and wound infection. Patients are warmed actively and their temperature monitored.

Jawapan

D · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur

Mengapa ini jawapannya

Sulfonylureas stimulate insulin release and have a long duration of action. Hypoglycaemia can be prolonged or recur, so glucose is monitored closely after treatment.

Jawapan

B · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Higher, about 2.5–3.5

Mengapa ini jawapannya

Mechanical heart valves, especially in the mitral position, have a high risk of thrombosis, so the INR target is usually higher, about 2.5–3.5. An INR of 5 or more carries a high bleeding risk.Disemak dengan: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Jawapan

B · Higher, about 2.5–3.5
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting

Mengapa ini jawapannya

Severe hyponatremia with confusion and vomiting suggests cerebral edema and can progress to seizures and coma. The other results are mildly abnormal and expected for those conditions, so they are less urgent.Disemak dengan: Low blood sodium - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Sodium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting
11.Farmakologi

Jawapan: C · Batuk kering

Mengapa ini jawapannya

ACE juga memecahkan bradikinin. Apabila direncat, bradikinin terkumpul di saluran udara dan menyebabkan batuk kering berterusan pada sesetengah pesakit.

Jawapan

C · Batuk kering
12.Farmakologi

Jawapan: C · Drug-induced lupus

Mengapa ini jawapannya

Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.

Jawapan

C · Drug-induced lupus
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · The reading will be falsely high

Mengapa ini jawapannya

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Jawapan

A · The reading will be falsely high
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Document and report it, as this is often normal in an athlete

Mengapa ini jawapannya

Endurance training increases vagal tone and stroke volume, so resting rates in the 40s can be normal. Without symptoms or haemodynamic compromise, no treatment is needed, though it is recorded and the team informed. Symptomatic bradycardia is treated.

Jawapan

A · Document and report it, as this is often normal in an athlete
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve

Mengapa ini jawapannya

Insulin pumps deliver a continuous flow of rapid-acting insulin. If delivery stops, there is no depot of long-acting insulin, so ketones can rise within a few hours. Patients carry pens or syringes as a backup.

Jawapan

C · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Tell the prescriber and check glucose often overnight

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.

Jawapan

A · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · It already contains paracetamol, so overdose could occur

Mengapa ini jawapannya

Co-codamol combines codeine and paracetamol. Giving extra paracetamol can exceed the maximum daily dose and cause liver damage, so all sources of paracetamol are counted.

Jawapan

D · It already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · "I can cut the patch in half if I need less."

Mengapa ini jawapannya

Cutting a fentanyl patch can release the drug unpredictably and cause overdose. Heat increases absorption, used patches still contain drug and must be folded and disposed of safely, and sites are rotated.

Jawapan

B · "I can cut the patch in half if I need less."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Plantar creases only on the front of the sole

Mengapa ini jawapannya

Preterm babies have few plantar creases, abundant lanugo, flat areolae, soft ears, prominent labia minora and an extended posture. Creases over the whole sole suggest a term baby.

Jawapan

C · Plantar creases only on the front of the sole
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Mengapa ini jawapannya

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Jawapan

D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature

Mengapa ini jawapannya

Starvation leads to bradycardia, hypotension (often postural), hypothermia, cold hands and feet and missed periods. These findings help judge medical risk and the need for admission.

Jawapan

B · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · The two-thumb technique with the hands encircling the chest

Mengapa ini jawapannya

When two rescuers are present, the two-thumb technique with the hands encircling the chest is recommended for infants because it gives better compression depth and pressure. One or two hands on the lower sternum are used for older children.

Jawapan

D · The two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential

Mengapa ini jawapannya

Valproate is highly teratogenic, causing neural tube defects and developmental problems. Women who could become pregnant need clear information, effective contraception and specialist review.

Jawapan

D · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Maintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team

Mengapa ini jawapannya

Anger at surviving and stated future intent show high, ongoing risk. Close observation continues, the team reassesses the risk, and the nurse explores his feelings without judging him.

Jawapan

B · Maintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 11.6 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

11.6305 → 6

Hanya digit seterusnya yang menentukan

11.6305 → 3
3 ialah 4 atau kurang, jadi 6 kekal.
Digit selepasnya (05) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 11.6 mL

Jawapan

x = 11.6 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 133.3 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 8 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 8000/60 = 133.3 mcg/min

Jawapan

D = 133.3 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0.1 mg/mL

Isi padu

V = 1/0.1 = 10 mL

Jawapan

V = 10 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

12.5·16 = 200 mg

Isi padu

V = (200/200)·5 = 5 mL

Jawapan

V = 5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

60·60/60 = 60 mL/h

Isi padu

V = 60·4 = 240 mL

Jawapan

V = 240 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 12 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/12 = 83.33 mL/h

Kadar baharu

R = 840/9 = 93.33 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (93.33 − 83.33)/83.33·100% = 12%

Jawapan

Δ = 12%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 13.7 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

18·76 = 1 368 unit/h

Kepekatan

25 000/250 = 100 unit/mL

Kadar pam

R = 1368/100 = 13.68 ≈ 13.7 mL/h

Jawapan

R = 13.7 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 9.4 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogram seminit

29·2000 = 58000 mcg/h
58000/60 = 966.7 mcg/min

Per kilogram

D = 966.7/103 = 9.385 ≈ 9.4 mcg/kg/min

Jawapan

D = 9.4 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1260 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 100 + 120 + 240 = 460 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1260 mL

Jawapan

I = 1260 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 50 = 450 mL

Masa

t = 450/150 = 3 h

Jawapan

t = 3 h

Itu kira-kira 3 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:30.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 4 + 3 + 4 + 3 + 1 = 17

Jawapan

B = 17
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 0 + 0 + 10 + 15 = 65

Tahap risiko

65 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.42: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 58 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 44.2–48.2 mmHg, jadi nilai 58 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·4.1 = 28.1 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·4.1 = 38.35 mmol/L

Bandingkan

terukur: 28 mmol/L → akut

Jawapan

akut
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak sinus dengan PVC

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: teratur (0.80 s) kecuali denyutan awal dan jeda selepas setiap satunya.
3. Gelombang P: tegak sebelum setiap QRS yang sempit; tiada sebelum denyutan awal yang lebar.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s dalam denyutan sinus; denyutan awal adalah lebar (0.16 s) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak sinus dengan PVC

Jawapan

rentak sinus dengan PVC
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: asistol

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: tiada; garisan yang hampir rata.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

asistol

Jawapan

asistol

Garisan rata sentiasa disemak: periksa pesakit, lead dan gandaan, serta lihat lead kedua, kerana elektrod yang longgar atau VF halus boleh kelihatan seperti asistol.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions