Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?

  1. ATo test whether the patient is allergic to the fluid
  2. BTo warm the fluid to body temperature
  3. CTo remove air from the line
  4. DTo check the speed of the pump
2.Asas kejururawatanSukar

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  2. BTaking the temperature every hour
  3. CKeeping the room door open for fresh air
  4. DStrict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?

  1. ATympanic
  2. BTemporal artery
  3. CRectal
  4. DOral
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has raised a safety concern about an order with the prescriber, who dismissed it without addressing it. What should the nurse do next?

  1. ADiscuss the concern with the patient and let them decide
  2. BRefuse to care for the patient for the rest of the shift until the prescriber apologizes
  3. CState the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
  4. DCarry out the order as written, because the prescriber has heard the concern
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

An arterial blood gas shows pH 7.28, PaCO₂ 40 mmHg (5.3 kPa) and HCO₃⁻ 16 mEq/L (mmol/L). How should the nurse interpret it?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BRespiratory alkalosis
  3. CMetabolic alkalosis
  4. DRespiratory acidosis
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a potassium of 7.0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AIV furosemide
  2. BOral sodium bicarbonate
  3. COral potassium binder
  4. DIV calcium gluconate
7.Kejururawatan klinikalSederhana

How should a nurse communicate with a patient who has impaired hearing?

  1. ASpeak very quickly to save time
  2. BShout loudly from the end of the bed so they can hear
  3. CFace the patient, speak clearly and reduce background noise
  4. DTalk to the patient's relative instead of to the patient directly
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why are liquid medicines for nasogastric tubes drawn up in dedicated enteral (oral) syringes rather than IV syringes?

  1. AEnteral syringes measure doses less accurately
  2. BEnteral syringes keep the medicine sterile
  3. CTo prevent accidental intravenous administration
  4. DIV syringes cannot hold liquid medicines
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe sodium always falls further
  2. BThe drug causes severe hyperkalemia
  3. CThe drug lowers blood glucose sharply
  4. DThe sodium can rise too quickly
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Four drug levels are reported. Which patient should the nurse assess first?

  1. AValproate 75 mcg/mL with no symptoms
  2. BPhenytoin 15 mcg/mL with no symptoms
  3. CDigoxin 1.0 ng/mL with a pulse of 72/min
  4. DLithium 1.8 mEq/L with a new coarse tremor
11.FarmakologiSederhana

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. AGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
  2. BTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
  3. CWait for the culture results before giving any antibiotic
  4. DGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
12.FarmakologiSukar

Why is clavulanic acid combined with amoxicillin (co-amoxiclav)?

  1. AIt inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
  2. BIt slows the kidney excretion of amoxicillin
  3. CIt makes amoxicillin cross the blood–brain barrier more easily
  4. DIt reduces the risk of penicillin allergy
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit yang baru memulakan antihipertensif berasa pening apabila bangun dari katil. Apakah nasihat yang betul?

  1. ABerdiri dengan cepat supaya darah terus bergerak
  2. BMengambil dos berganda pada pagi berikutnya sebagai ganti
  3. CBerhenti mengambil tablet tanpa memberitahu doktor atau jururawat
  4. DDuduk di tepi katil seketika sebelum berdiri
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A woman starting rifampicin (rifampin) for tuberculosis uses a combined oral contraceptive pill. What advice is correct?

  1. AStop all contraception during TB treatment, as pregnancy cannot occur
  2. BContinue the pill as usual, because there is no interaction with TB drugs
  3. CTake two pills a day to make up for the drug
  4. DUse another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Selepas kecederaan kepala, seorang pesakit mempunyai cecair jernih menitis dari hidung. Apakah kebimbangan utama?

  1. AKebocoran CSF akibat keretakan tengkorak
  2. BTindak balas alergi terhadap kontras CT
  3. CHingus normal yang terhasil selepas menangis
  4. DSelesema biasa atau serangan demam hay
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient's potassium is 7.1 mmol/L, and the ECG shows peaked T waves and broad QRS complexes. What is the first treatment?

  1. AOral sodium bicarbonate
  2. BIV calcium gluconate
  3. COral potassium binder
  4. DIV furosemide
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?

  1. AInflammation limited to the rectal lining
  2. BFistulas between the bowel and other organs
  3. CBleeding only from the rectum
  4. DDisease that is cured by removing the colon
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. AFood residue only
  2. BNormal mucositis healing
  3. CLeukoplakia from smoking
  4. DOral candidiasis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AApply warm showers to the breasts several times a day
  2. BWear a supportive bra and use cold packs
  3. CExpress milk often to relieve fullness
  4. DMassage the breasts to stimulate milk flow
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Pada 7 minggu kehamilan, seorang wanita melaporkan sakit teruk yang mendadak pada satu sisi perut bawah, sakit di hujung bahu dan pening. Apakah yang patut disyaki oleh jururawat?

  1. ASakit ligamen bulat yang normal akibat uterus yang membesar
  2. BPengecutan Braxton Hicks
  3. CHiperemesis gravidarum
  4. DKehamilan ektopik pecah dengan pendarahan dalaman
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A family has a 2-year-old. Which advice about medicines at home is best?

  1. ACall medicines "sweets" so the child is happy to take them
  2. BLock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
  3. CKeep daily medicines in a handbag so they are always at hand
  4. DRely on child-resistant caps alone, since toddlers are not strong enough to open them
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Why is a pertussis (whooping cough) vaccine recommended during pregnancy?

  1. AIt prevents the mother from passing pertussis to the baby through breast milk
  2. BIt replaces the need for the baby's own pertussis vaccines
  3. CIt protects the fetus from developing heart defects
  4. DThe mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What is assertive community treatment (ACT)?

  1. ACompulsory hospital treatment for people who refuse medicine
  2. BA self-help group run entirely by former patients, without any professional staff or support at all
  3. CIntensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
  4. DA short course of assertiveness training for people with mild social anxiety
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
  2. B"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
  3. C"After a few months I can stop having blood tests."
  4. D"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
10 lb 13 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 10 lb 13 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

10 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
8 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 8 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

8 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
12 kg7.5 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 12 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 7.5 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

12 kg7.5 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
20k unit500 mL? mL/h1200 unit/h

Satu infusi mengandungi 20000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 1200 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

20000 unit/500 mL1200 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min8 h

Titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 8 jam?

25 gtt/min15 gtt/mL8 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
1 g500 mL? mL/h4 mg/min

Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 4 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

1 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
20 000 unit500 mLheparin? mL/h80 kg15 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 20 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 15 unit/kg/j untuk pesakit berberat 80 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

20 000 unit/500 mL15 unit/kg/h80 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h55 kg4 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 55 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 4 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL4 mcg/min55 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLsup180 mLketulan ais120 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing350 mLair kencing300 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 100 mLsup: 180 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 350 mLair kencing: 300 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 80 mL/hmula 14:30tjumlah​ = ? h120 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 14:30 dengan 120 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL120 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, berorientasi terhadap orang, tempat dan masa dan menunjukkan respons motor terbaik: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori akut HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.28PaCO₂mmHg354566HCO₃⁻mmol/L222630akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.28, PaCO₂ 66 mmHg (8.8 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.28PaCO₂ 66 mmHg (8.8 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusblok AV darjah pertamatakikardia sinusrentak sinus normal

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3takikardia sinus
  4. 4rentak sinus normal
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusasistolrentak simpangfibrilasi ventrikel

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2asistol
  3. 3rentak simpang
  4. 4fibrilasi ventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · To remove air from the line

Mengapa ini jawapannya

Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.

Jawapan

C · To remove air from the line
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Mengapa ini jawapannya

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Jawapan

D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Rectal

Mengapa ini jawapannya

Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.

Jawapan

C · Rectal
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command

Mengapa ini jawapannya

The two-challenge rule says the concern is voiced at least twice to make sure it was heard. If it is still not addressed, the nurse escalates through the chain of command rather than acting against the patient’s safety.

Jawapan

C · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Metabolic acidosis

Mengapa ini jawapannya

The pH is low (acidosis), the PaCO₂ is normal and the bicarbonate is low, so the cause is metabolic. Causes include diabetic ketoacidosis, sepsis and kidney failure.

Jawapan

A · Metabolic acidosis
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · IV calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Jawapan

D · IV calcium gluconate
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Face the patient, speak clearly and reduce background noise

Mengapa ini jawapannya

Facing the patient in good light, speaking clearly at a normal pace, checking hearing aids and reducing noise improves communication. Written information can also help.

Jawapan

C · Face the patient, speak clearly and reduce background noise
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To prevent accidental intravenous administration

Mengapa ini jawapannya

Giving an oral or enteral medicine intravenously can be fatal. Enteral syringes with non-IV connectors, such as ENFit, make this wrong-route error much less likely.

Jawapan

C · To prevent accidental intravenous administration
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · The sodium can rise too quickly

Mengapa ini jawapannya

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Jawapan

D · The sodium can rise too quickly
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Lithium 1.8 mEq/L with a new coarse tremor

Mengapa ini jawapannya

A lithium level of 1.8 mEq/L with a coarse tremor suggests toxicity, which can progress to confusion and seizures. The digoxin, phenytoin and valproate levels are within commonly cited ranges and the patients are stable.

Jawapan

D · Lithium 1.8 mEq/L with a new coarse tremor
11.Farmakologi

Jawapan: B · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Mengapa ini jawapannya

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Jawapan

B · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmakologi

Jawapan: A · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin

Mengapa ini jawapannya

Many bacteria produce beta-lactamases that inactivate penicillins. Clavulanic acid inhibits these enzymes, so amoxicillin can work against these organisms.

Jawapan

A · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Duduk di tepi katil seketika sebelum berdiri

Mengapa ini jawapannya

Hipotensi postural (ortostatik) lazim apabila memulakan antihipertensif. Menukar posisi secara perlahan-lahan mengurangkan risiko jatuh. Gejala yang berterusan patut dilaporkan supaya tekanan darah semasa berbaring dan berdiri dapat diperiksa dan dos disemak semula.

Jawapan

D · Duduk di tepi katil seketika sebelum berdiri
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect

Mengapa ini jawapannya

Rifampicin induces liver enzymes that break down oestrogen and progestogen, so hormonal contraception may fail. A non-hormonal or unaffected method, such as a copper IUD, is advised during and for a time after treatment. The interaction also affects warfarin and many other drugs.

Jawapan

D · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Kebocoran CSF akibat keretakan tengkorak

Mengapa ini jawapannya

Cecair jernih dari hidung atau telinga selepas kecederaan kepala mungkin CSF, menunjukkan keretakan tengkorak basal. Ia patut dilaporkan. Pesakit diberitahu supaya tidak menghembus hidung, dan tiub hidung atau penyedutan dielakkan. Kebocoran CSF meningkatkan risiko meningitis.

Jawapan

A · Kebocoran CSF akibat keretakan tengkorak
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · IV calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

ECG changes mean the heart is at risk. IV calcium is given first to stabilise the myocardium, followed by insulin with glucose (and often nebulised salbutamol) to shift potassium into cells. Binders or dialysis then remove it.

Jawapan

B · IV calcium gluconate
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Fistulas between the bowel and other organs

Mengapa ini jawapannya

Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.

Jawapan

B · Fistulas between the bowel and other organs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Oral candidiasis

Mengapa ini jawapannya

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Jawapan

D · Oral candidiasis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Wear a supportive bra and use cold packs

Mengapa ini jawapannya

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Jawapan

B · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Kehamilan ektopik pecah dengan pendarahan dalaman

Mengapa ini jawapannya

Sakit sebelah, sakit di hujung bahu dan pening pada awal kehamilan mencadangkan kehamilan ektopik pecah. Ia ialah kecemasan: pantau tanda vital, dapatkan akses IV dan dapatkan bantuan perubatan segera.

Jawapan

D · Kehamilan ektopik pecah dengan pendarahan dalaman
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers

Mengapa ini jawapannya

Toddlers explore by climbing and putting things in their mouths. Medicines should be locked away and put back immediately after use. Calling medicine sweets encourages children to take it on their own.

Jawapan

B · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life

Mengapa ini jawapannya

Pertussis is most dangerous in young infants, who can develop apnoea and die. Antibodies from maternal vaccination pass across the placenta and protect the baby until their own vaccine course is completed; the baby still needs their routine doses.

Jawapan

D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions

Mengapa ini jawapannya

ACT teams provide frequent, flexible, multidisciplinary support in people's homes and communities, including help with medicines, housing and daily living. It aims to reduce hospital admissions.

Jawapan

C · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · "After a few months I can stop having blood tests."

Mengapa ini jawapannya

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Jawapan

C · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 4.91 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

13 oz/16 = 0.8125 lb
10 + 0.8125 = 10.81 lb

Paun kepada kilogram

m = 10.81/2.2 = 4.915 ≈ 4.91 kg

Jawapan

m = 4.91 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.48 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 8 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 8·60/1000 = 0.48 mg/h

Jawapan

D = 0.48 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 45 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

7.5·12 = 90 mg

Setiap dos

D = 90/2 = 45 mg

Jawapan

D = 45 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 30 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

20000/500 = 40 unit/mL

Kadar pam

R = 1200/40 = 30 mL/h

Jawapan

R = 30 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 800 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

25·60/15 = 100 mL/h

Isi padu

V = 100·8 = 800 mL

Jawapan

V = 800 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 120 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dos sejam

4·60 = 240 mg/h

Kadar pam

R = 240/2 = 120 mL/h

Jawapan

R = 120 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 30 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

15·80 = 1 200 unit/h

Kepekatan

20 000/500 = 40 unit/mL

Kadar pam

R = 1200/40 = 30 mL/h

Jawapan

R = 30 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

4·60 = 240 mcg/h

Kadar pam

R = 240/16 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 490 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 180 = 280 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1140 mL

Jumlah pengeluaran

350 + 300 = 650 mL

Imbangan

B = 1140 − 650 = 490 mL

Jawapan

B = 490 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL tinggal

Bahagian kedua

140/80 = 1.75 h

Jumlah masa

t = 3 + 1.75 = 4.75 ≈ 4.8 h

Jawapan

t = 4.8 h

Itu kira-kira 4 h 45 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:15.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: ringan

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: berorientasi terhadap orang, tempat dan masa → 5
M: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi) → 5

Tambah

GCS = 3 + 5 + 5 = 13

Keterukan

GCS 13 → ringan

Jawapan

ringan
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko ringan

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 4 + 4 + 1 + 4 + 1 = 17

Tahap risiko

17 → risiko ringan

Jawapan

risiko ringan
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 27 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|70 − 40| = 30 mmHg → 3 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 1·3 = 27 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 27 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut di atas kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.6 = 26.6 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.6 = 33.1 mmol/L

Bandingkan

terukur: 30 mmol/L → akut di atas kronik

Jawapan

akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: bradikardia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 36 petak kecil, 1500 ÷ 36 ≈ 42 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.44 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

bradikardia sinus

Jawapan

bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: asistol

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: tiada; garisan yang hampir rata.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

asistol

Jawapan

asistol

Garisan rata sentiasa disemak: periksa pesakit, lead dan gandaan, serta lihat lead kedua, kerana elektrod yang longgar atau VF halus boleh kelihatan seperti asistol.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions