Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should a patient collect a midstream urine sample?

  1. ACollect urine from the toilet bowl after passing it
  2. BCollect the last few drops after the bladder is empty
  3. CPass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
  4. DCollect the very first part of the stream in the pot, then pass the rest into the toilet
2.Asas kejururawatanSukar

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ARecord it and recheck at the next routine time
  2. BGive a sedative to calm the confusion
  3. CLet the patient sleep, as they are probably tired
  4. DTreat it as deterioration and escalate urgently
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient is receiving opioids for pain. Which sign usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. ADilated pupils
  2. BRising blood pressure
  3. CDiarrhea
  4. DIncreasing sedation
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nursing student describes how they remove PPE (gown, gloves and a mask worn for splash protection) at the doorway before leaving a contact precautions room. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I roll the gown inward as I take it off.”
  2. B“I remove my gloves without touching the outside with my bare hand.”
  3. C“I clean my hands as soon as all the PPE is off.”
  4. D“I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. AThe feed is started slowly to see if the patient coughs
  2. BThe tube is flushed with a large volume of water
  3. CPlacement is confirmed by an approved method
  4. DThe patient is asked if the tube feels comfortable
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang jururawat menyelia pembantu jururawat yang baharu. Bilakah jururawat patut memeriksa kerja pembantu dengan paling rapi?

  1. ATidak pernah, kerana pembantu memegang sijil untuk peranan itu
  2. BHanya pada akhir syif, apabila dokumentasi disemak
  3. CHanya apabila pembantu meminta bantuan dengan tugas yang dirasainya sukar
  4. DApabila pembantu baharu kepada tugas itu atau pesakit kurang stabil
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit diabetes jenis 1 muntah dan makan sedikit. Apakah nasihat hari sakit yang betul?

  1. AHentikan insulin sehingga makan seperti biasa semula untuk mengelakkan hipoglisemia
  2. BKurangkan separuh pengambilan cecair untuk mengelakkan muntah
  3. CSemak glukosa sekali sehari sahaja
  4. DJangan hentikan insulin; semak glukosa dan keton dengan lebih kerap
8.Kejururawatan klinikalSukar

The fluid in an underwater seal chest drain has stopped swinging with breathing. What could this mean?

  1. AThe patient's breathing has become normal and the drain can be pulled out by the nurse
  2. BThe water seal has been set up correctly for the first time
  3. CThe drain is working perfectly and needs no checks
  4. DThe tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has burning on urination and frequency. The dipstick is positive for nitrites and leukocyte esterase, and a urine culture is ordered. When should the sample be taken?

  1. ABefore the first dose of antibiotic
  2. BAt any time, as antibiotics do not matter
  3. CAfter the symptoms have fully settled
  4. DAfter 3 days of antibiotic treatment
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with a serum albumin of 1.9 g/dL (19 g/L) has signs of phenytoin toxicity, although the total phenytoin level is in the usual range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin stops phenytoin from crossing into the brain
  2. BLow albumin makes the total level falsely high in all cases
  3. CLow albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
  4. DLow albumin makes the liver clear phenytoin much faster
11.FarmakologiSederhana

Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?

  1. ARapid rise in cholesterol
  2. BPericarditis caused by infection
  3. CSevere hypertension during the infusion itself
  4. DCumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.FarmakologiSukar

A patient on disulfiram becomes flushed, nauseated and has palpitations after using a mouthwash. What is the most likely cause?

  1. ADisulfiram toxicity from taking too many tablets by mistake
  2. BLow blood glucose from skipping breakfast
  3. CAlcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
  4. DAn allergy to mint flavouring in the mouthwash
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A woman had lymph nodes removed from her left armpit for breast cancer. Which advice helps reduce the risk of lymphoedema?

  1. AUse only the left arm for heavy lifting to build up its muscles
  2. BAvoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
  3. CKeep the left arm hanging down and as still as possible all day
  4. DApply tight jewellery to the left wrist
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Empat jam selepas PCI melalui arteri femoral, pembalut di pangkal paha basah dengan darah dan bengkak yang keras semakin membesar. Apakah tindakan segera?

  1. AMembantu pesakit duduk dan berjalan ke tandas untuk membuang air kecil
  2. BMenaikkan kadar infusi heparin supaya tiada bekuan terbentuk di tapak
  3. CMenekan dengan kuat tepat di atas tapak tusukan dan memanggil bantuan
  4. DMembuka pembalut dan membiarkan tapak terdedah kepada udara
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which picture fits Brown-Séquard syndrome?

  1. AWeakness on the same side and loss of pain on the opposite side
  2. BParalysis of both legs, with normal sensation everywhere in the body
  3. CWeakness of both arms with normal strength in the legs
  4. DLoss of all feeling but normal movement on both sides
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Selepas tiroidektomi total, seorang pesakit menjadi cemas dengan stridor dan bengkak tegang di leher. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMeletakkan paket ais pada leher dan membaringkan pesakit mendatar
  2. BMemanggil bantuan kecemasan: hematoma mungkin menekan saluran udara
  3. CMeminta pesakit bercakap sebanyak mungkin untuk menguji suara
  4. DMemberikan analgesia dan menilai semula bengkak dalam sejam
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which instruction is important during bowel preparation for colonoscopy?

  1. ADrink plenty of clear fluids while taking the preparation
  2. BEat a high-fibre meal the evening before the test
  3. CAvoid all fluids for 24 hours before the test
  4. DTake the preparation only if the bowels have not opened
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit mempunyai lecuran ketebalan penuh sekeliling lengan atas. Penilaian manakah yang paling penting dalam beberapa jam berikutnya?

  1. ABunyi usus dan lilitan abdomen
  2. BSaiz anak mata dan tindak balas terhadap cahaya
  3. CPeredaran darah dan deria tangan
  4. DKetajaman penglihatan pada kedua-dua mata setiap hari
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Seorang wanita pascasalin yang tidak imun terhadap rubela menerima vaksin sebelum dibenarkan pulang. Nasihat apakah yang penting?

  1. AJauhi bayi barunya selama 2 hari
  2. BUlang vaksin dalam 6 bulan
  3. CBerhenti menyusu selama 4 minggu
  4. DElakkan hamil sekurang-kurangnya 4 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A baby was born through thick meconium-stained fluid. At birth the baby is crying, has good tone and a heart rate above 100/min. What is the appropriate care?

  1. ASeparation from the mother for 24 hours
  2. BRoutine care with the mother, with observation
  3. CImmediate tracheal intubation and suction
  4. DDeep suctioning of the stomach before the first breath
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Tanda manakah yang mencadangkan kanak-kanak bersedia untuk memulakan latihan tandas?

  1. AMampu berjalan
  2. BMenyebut perkataan pertama
  3. CKekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah
  4. DMencapai hari jadi pertama dan mampu berjalan, sama ada kanak-kanak menunjukkan minat atau tidak
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which long-term problems should be monitored in a child with a repaired cleft palate?

  1. AMiddle ear infections, hearing, speech and teeth
  2. BBone density and fracture risk in the teenage years
  3. CKidney function and blood pressure
  4. DGrowth hormone levels and puberty timing
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A severely depressed older patient says, "My insides have rotted away; I am already dead." Which type of delusion is this?

  1. APersecutory
  2. BErotomanic
  3. CGrandiose
  4. DNihilistic
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A woman who takes lithium for bipolar disorder tells the nurse she would like to become pregnant. What is the best response?

  1. A"You'll need to choose between treating your bipolar disorder and having a baby."
  2. B"Stop the lithium today so that it is out of your body before you get pregnant."
  3. C"Lithium is completely safe in pregnancy, so there is no need to change anything at all."
  4. D"Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111206:15?6:15 AM5:15 AM6:15 PM8:15 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 06:15 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

06:15
  1. 16:15 AM
  2. 25:15 AM
  3. 36:15 PM
  4. 48:15 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ fl oz? mL1 cawan? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ½ fl oz daripada jus, 1 cawan daripada teh, 1 tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 fl oz = 30 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
12 kg7.5 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 12 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 7.5 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

12 kg7.5 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 850 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

850 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 8 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg250 mL15 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

500 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 15 gtt/mL. Arahannya ialah 200 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

500 mg/250 mL200 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL60 unit/kg · 95 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 60 unit/kg untuk pesakit berberat 95 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

60 unit/kg95 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine19 mL/h97 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dopamine 400 mg dalam 250 mL berjalan pada 19 mL/j. Pesakit berberat 97 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL19 mL/h97 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli120 mLjus100 mLsusu200 mLketulan ais240 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing275 mLair kencing475 mLair kencing425 mLair kencing375 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 120 mLjus: 100 mLsusu: 200 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 275 mLair kencing: 475 mLair kencing: 425 mLair kencing: 375 mLmuntah: 250 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL80 mL/hmula 08:3014:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 08:30 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 14:30?

1000 mL80 mL/h08:30 → 14:30
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 11/min, SpO₂ 90% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 140/min, sedar, suhu 38.4 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 11SpO₂ 90%O₂SBP 130HR 140AT 38.4 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 94% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 36.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 94%udaraSBP 118HR 70AT 36.7 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.61PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222624tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.61, PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa) dan HCO₃⁻ 24 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.61PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 134, Cl⁻ 104 dan HCO₃⁻ 9 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 104 mmol/LHCO₃⁻ 9 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot

Mengapa ini jawapannya

After cleaning, the first stream flushes bacteria from the urethra, so the midstream part is collected in a sterile container. This reduces contamination.

Jawapan

C · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Treat it as deterioration and escalate urgently

Mengapa ini jawapannya

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Jawapan

D · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Increasing sedation

Mengapa ini jawapannya

Sedation increases before respiratory depression occurs, so sedation levels are checked regularly along with breathing. A patient who is getting harder to wake needs the opioid held and the prescriber informed.

Jawapan

D · Increasing sedation
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”

Mengapa ini jawapannya

Gloves are the most contaminated item and are removed first, so dirty gloves do not touch the face or mask. Gown and gloves are taken off at the doorway before leaving the room, and hand hygiene follows. The other steps are correct.

Jawapan

D · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Placement is confirmed by an approved method

Mengapa ini jawapannya

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5.5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Jawapan

C · Placement is confirmed by an approved method
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Apabila pembantu baharu kepada tugas itu atau pesakit kurang stabil

Mengapa ini jawapannya

Penyeliaan lebih besar apabila penerima delegasi kurang berpengalaman, keadaan pesakit kurang boleh diramal atau tugas membawa lebih risiko. Pemeriksaan pasif atau pada akhir syif boleh terlepas masalah sedangkan ia masih boleh dibetulkan.

Jawapan

D · Apabila pembantu baharu kepada tugas itu atau pesakit kurang stabil
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Jangan hentikan insulin; semak glukosa dan keton dengan lebih kerap

Mengapa ini jawapannya

Menghentikan insulin dalam diabetes jenis 1 boleh dengan cepat menyebabkan DKA. Pesakit patut meneruskan insulin, memantau glukosa dan keton, minum cecair dan mendapatkan bantuan jika keton meningkat.

Jawapan

D · Jangan hentikan insulin; semak glukosa dan keton dengan lebih kerap
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · The tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded

Mengapa ini jawapannya

Loss of swing can mean a kinked, clamped or blocked tube, or re-expansion of the lung. The nurse checks the tubing and the patient and reports the finding.

Jawapan

D · The tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Before the first dose of antibiotic

Mengapa ini jawapannya

The culture sample is taken before antibiotics, so the organism can be grown and its sensitivities tested. A sample taken after antibiotics may give a false negative culture.

Jawapan

A · Before the first dose of antibiotic
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin

Mengapa ini jawapannya

Phenytoin is highly protein bound, and only the free drug is active. When albumin is low, more phenytoin is free, so toxicity can occur with a "normal" total level. A free phenytoin level or a corrected level helps.Disemak dengan: Phenytoin · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Antiepileptic Drug Monitoring · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

C · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
11.Farmakologi

Jawapan: D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure

Mengapa ini jawapannya

Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.

Jawapan

D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Farmakologi

Jawapan: C · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction

Mengapa ini jawapannya

Disulfiram reactions can occur with small amounts of alcohol in mouthwash, cough syrups, sauces or aftershave. Patients are taught to check labels and avoid all alcohol-containing products.

Jawapan

C · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible

Mengapa ini jawapannya

After axillary node removal, the arm's lymph drainage is reduced. Patients are advised to protect the skin, treat cuts promptly, avoid tight items and, where possible, avoid BP measurements, cannulation and injections on that arm. Gentle exercise helps lymph flow.

Jawapan

B · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menekan dengan kuat tepat di atas tapak tusukan dan memanggil bantuan

Mengapa ini jawapannya

Pendarahan atau hematoma pada tapak akses arteri ialah komplikasi lazim, yang diburukkan oleh ubat antiplatelet dan antikoagulan. Tekanan manual yang kuat tepat di atas tusukan kulit (di atas tusukan arteri), dengan pesakit berbaring mendatar, ialah tindakan pertama, bersama tanda vital, nadi distal dan eskalasi. Pendarahan retroperitoneal boleh tersembunyi, jadi perhatikan sakit belakang dan hipotensi.

Jawapan

C · Menekan dengan kuat tepat di atas tapak tusukan dan memanggil bantuan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side

Mengapa ini jawapannya

Damage to one side of the spinal cord, often from a stab wound, causes motor loss and loss of proprioception on the same side, and loss of pain and temperature on the opposite side. The pain fibres cross soon after entering the cord.

Jawapan

A · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Memanggil bantuan kecemasan: hematoma mungkin menekan saluran udara

Mengapa ini jawapannya

Hematoma leher yang membesar dengan pantas dengan stridor ialah kecemasan saluran udara. Bantuan segera dipanggil; di banyak unit klip atau jahitan dibuang di sisi katil untuk melepaskan hematoma (mengikut prosedur kecemasan tempatan) sebelum pengurusan saluran udara muktamad dan pembedahan.

Jawapan

B · Memanggil bantuan kecemasan: hematoma mungkin menekan saluran udara
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation

Mengapa ini jawapannya

Bowel preparation causes profuse diarrhoea, which can lead to dehydration and electrolyte disturbance. Patients follow a low-residue diet, then clear fluids, and drink plenty of extra clear fluid.

Jawapan

A · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Peredaran darah dan deria tangan

Mengapa ini jawapannya

Eskar ketebalan penuh tidak anjal. Apabila edema berkembang, tekanan meningkat dan boleh menjejaskan peredaran darah (atau pernafasan dengan lecuran dada). Semakan nadi, warna, pengisian semula kapilari, kesakitan dan deria secara tetap mengesannya dengan awal; eskarotomi mungkin diperlukan.

Jawapan

C · Peredaran darah dan deria tangan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Elakkan hamil sekurang-kurangnya 4 minggu

Mengapa ini jawapannya

Vaksin rubela mengandungi virus hidup yang dilemahkan, maka kehamilan patut dielakkan sekurang-kurangnya 4 minggu selepas vaksinasi. Ia serasi dengan penyusuan.

Jawapan

D · Elakkan hamil sekurang-kurangnya 4 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Routine care with the mother, with observation

Mengapa ini jawapannya

Vigorous babies born through meconium receive routine care and are observed for breathing difficulty. Routine tracheal suctioning is not recommended, even for non-vigorous babies, where effective ventilation comes first.

Jawapan

B · Routine care with the mother, with observation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Kekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah

Mengapa ini jawapannya

Tanda kesediaan termasuk kawalan pundi kencing selama beberapa jam, kesedaran tentang lampin basah, minat terhadap tandas dan keupayaan untuk duduk, berjalan dan mengikut arahan mudah, biasanya antara kira-kira 18 bulan dan 3 tahun.

Jawapan

C · Kekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Middle ear infections, hearing, speech and teeth

Mengapa ini jawapannya

Children with cleft palate often have middle ear effusions and hearing loss because of Eustachian tube dysfunction, and may need speech therapy and orthodontic or dental care. A multidisciplinary cleft team follows them through childhood.

Jawapan

A · Middle ear infections, hearing, speech and teeth
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Nihilistic

Mengapa ini jawapannya

Nihilistic delusions are beliefs that the self, the body or the world does not exist or has been destroyed. They can occur in psychotic depression and require urgent assessment, including of nutrition and suicide risk.

Jawapan

D · Nihilistic
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."

Mengapa ini jawapannya

Lithium in early pregnancy is linked to cardiac malformations, but stopping it abruptly greatly raises the risk of relapse. Pre-conception planning with the prescriber balances these risks.

Jawapan

D · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 6:15 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

06 → 6 AM

Jawapan

6:15 AM

Jawapan

6:15 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 270 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

½ fl oz = 0.5·30 = 15 mL
1 cawan = 1·240 = 240 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Tambah

V = 15 + 240 + 15 = 270 mL

Jawapan

V = 270 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 22.5 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

7.5·12 = 90 mg

Setiap dos

D = 90/4 = 22.5 mg

Jawapan

D = 22.5 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.85 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 850/1000 = 0.85 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.85 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 31 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1000·15/480 = 31.25 ≈ 31 gtt/min

Jawapan

R = 31 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 31 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

500/250 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

200/2 = 100 mL/h

Kadar titisan

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Jawapan

R = 25 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 5.7 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

60·95 = 5 700 unit

Isi padu

V = 5700/1000 = 5.7 mL

Jawapan

V = 5.7 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 5.2 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogram seminit

19·1600 = 30400 mcg/h
30400/60 = 506.7 mcg/min

Per kilogram

D = 506.7/97 = 5.223 ≈ 5.2 mcg/kg/min

Jawapan

D = 5.2 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 40 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 100 + 200 = 420 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1840 mL

Jumlah pengeluaran

275 + 475 + 425 + 375 + 250 = 1800 mL

Imbangan

B = 1840 − 1800 = 40 mL

Jawapan

B = 40 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 520 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

08:30 → 14:30 = 6 h

Isi padu yang diinfuskan

80·6 = 480 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 480 = 520 mL

Jawapan

V = 520 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 90% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 140/min → 3
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 1 = 10

Jawapan

NEWS2 = 10
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 94% → 1
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.7 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.61: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 25 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: biasa (22–26)

Pampasan

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 0.6

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 134 − (104 + 9) = 21

Nisbah delta

(21 − 12)/(24 − 9) = 9/15 = 0.6

Jawapan

nisbah delta = 0.6

Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.64 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

41 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 41 × 0.04 s = 1.64 s

Bandingkan dengan P–P

1.64 ÷ 0.96 ≈ 1.7 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.64 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: 7 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 70 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.66 hingga 0.90 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

rentak → fibrilasi atrium

Jawapan

rentak

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions