Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

At what angle is an intramuscular injection given?

  1. A15 degrees
  2. B90 degrees
  3. C45 degrees
  4. D30 degrees
2.Asas kejururawatanSukar

Seorang jururawat berpendapat dos pada preskripsi luar biasa tinggi. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenukar dos pada carta kepada jumlah biasa
  2. BMemberi separuh dos sebagai kompromi
  3. CMemberi dos kerana pempreskripsi bertanggungjawab atas sebarang kesilapan di dalamnya
  4. DMenahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?

  1. AGive half by IV push and the rest later
  2. BNot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
  3. CDilute it in a small syringe and push it
  4. DGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient arrives in the operating room for knee surgery, and the site has not been marked. What should happen?

  1. ALet the circulating nurse mark the site from memory of the surgeon’s plan
  2. BMark the site after the patient is anesthetized and draped
  3. CDo not start until the site is marked and verified with the patient
  4. DStart the surgery, because the consent form shows the side
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat melihat pembantu jururawat mengukur tekanan darah dengan kaf yang jelas terlalu kecil. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ACampur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula
  2. BMenyebutnya kemudian pada penilaian tahunan pembantu yang seterusnya
  3. CMengabaikannya, kerana satu bacaan tinggi tidak penting
  4. DMengeluarkan pembantu daripada penjagaan pesakit untuk hari itu
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Tugas manakah yang paling sesuai dilakukan sendiri oleh RN dan bukan didelegasikan kepada pembantu jururawat?

  1. AMenimbang pesakit kegagalan jantung setiap pagi
  2. BMembawa pesakit yang stabil berjalan di koridor pada hari ketiga selepas pembedahan
  3. CMembantu pesakit dengan penjagaan mulut
  4. DMengeluarkan pesakit dari katil buat kali pertama selepas pembedahan
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which ECG change is typical of hypokalaemia?

  1. AST elevation in leads II, III and aVF
  2. BTall, peaked T waves
  3. CFlattened T waves and prominent U waves
  4. DA very short PR interval with a delta wave
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why must severe chronic hyponatraemia be corrected slowly?

  1. AToo-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
  2. BSodium given quickly causes immediate cardiac arrest
  3. CFast correction makes the kidneys stop producing urine
  4. DFast correction causes severe hypoglycaemia and seizures in most patients
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit yang mengambil warfarin untuk fibrilasi atrium mempunyai INR 5.2 dan tiada pendarahan. Apakah tindakan terbaik jururawat?

  1. ATahan dos warfarin dan maklumkan pemreskripsi
  2. BBeri dos biasa dan semak semula dalam sebulan
  3. CMenasihati pesakit supaya berhenti makan sayur-sayuran hijau mulai hari ini
  4. DBeri dos berganda
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient has a sodium of 150 mEq/L, a glucose of 180 mg/dL and a BUN of 28 mg/dL. Using the formula 2 × Na + glucose/18 + BUN/2.8, what is the calculated serum osmolality?

  1. AAbout 358 mOsm/kg, which is high
  2. BAbout 285 mOsm/kg, which is normal
  3. CAbout 300 mOsm/kg, which is normal
  4. DAbout 320 mOsm/kg, which is high
11.FarmakologiSederhana

Menggabungkan SSRI dengan ubat manakah yang paling meningkatkan risiko sindrom serotonin?

  1. AAmoksisilin
  2. BPerencat monoamina oksidase
  3. CParasetamol
  4. DOmeprazol
12.FarmakologiSukar

Kodeina ditukar kepada morfin oleh CYP2D6. Apakah yang berlaku pada pesakit yang merupakan pemetabolisme ultra-pantas CYP2D6?

  1. AKodeina dirembeskan tanpa berubah dalam air kencing
  2. BLebih banyak morfin terbentuk, meningkatkan risiko ketoksikan opioid
  3. CKodeina hanya ditukar kepada sebatian tidak aktif
  4. DKodeina memberi hampir tiada kelegaan sakit kerana sedikit morfin terbentuk
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with a long QT interval develops a polymorphic ventricular tachycardia that twists around the baseline but still has a pulse. Which drug is used first?

  1. AIntravenous adenosine
  2. BIntravenous potassium chloride as a bolus
  3. COral digoxin
  4. DIntravenous magnesium sulfate
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Tiub saluran dada pesakit terputus daripada unit saliran. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMembiarkannya terbuka kepada udara sehingga doktor tiba untuk menyemaknya
  2. BMengeluarkan saluran daripada dada dan menutup tapak
  3. CMenyambungnya semula, atau memasukkan hujung tiub ke dalam air steril, kemudian menilai
  4. DMengapit tiub selama beberapa jam dan menyemak pesakit kemudian
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why are insulin and glucose given together to treat hyperkalaemia?

  1. AInsulin protects the heart muscle cells from the potassium
  2. BGlucose binds the potassium in the blood and removes it
  3. CInsulin makes the kidneys pass more potassium in the urine
  4. DInsulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with SIADH needs IV fluid. Which fluid is most likely to worsen the hyponatraemia?

  1. A8.4% sodium bicarbonate
  2. B5% glucose (dextrose, D5W)
  3. C20% human albumin
  4. D3% saline
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which advice helps a patient with haemorrhoids?

  1. ASit on the toilet for long periods to empty fully
  2. BTake a codeine-based painkiller every day
  3. CEat less fibre so that stools are smaller
  4. DEat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

While a central line is disconnected, a patient suddenly becomes breathless with chest pain and hypotension. Air embolism is suspected. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient fully upright and flush the line
  2. BClamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
  3. CRemove the central line straight away and leave the site open to the air
  4. DGive the patient a drink and observe for an hour
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AHelp her sit, then stand slowly with support
  2. BLet her walk alone so she feels independent
  3. CAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  4. DWait until day 3 before letting her stand
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita dengan diabetes gestasi menggunakan insulin semasa kehamilan. Apakah perubahan dalam keperluan insulinnya yang dijangka sejurus selepas kelahiran?

  1. ADia akan memerlukan insulin seumur hidup
  2. BIa kekal sama selama 6 minggu
  3. CIa jatuh dengan cepat, maka glukosa dipantau dan insulin sering dihentikan
  4. DIa berganda kerana tekanan kelahiran, maka dos insulin dinaikkan
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which advice about screen use reflects common paediatric guidance for children under about 18 months?

  1. ABackground TV helps language development
  2. BAvoid screen media, apart from video calls with family
  3. CUp to 2 hours a day of educational TV programmes is beneficial for language
  4. DScreens are fine as long as the volume is low
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A toddler has burns on both feet and the buttocks, with sharp "stocking" lines and no splash marks. What should the nurse consider?

  1. AA skin infection that looks like a burn
  2. BSunburn from playing outside in a paddling pool on a hot day
  3. CPossible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
  4. DAn accidental spill from a cup of tea
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Kumpulan dapatan manakah yang mencadangkan sindrom malignan neuroleptik?

  1. APertambahan berat badan dan glukosa darah meningkat
  2. BGegaran halus dan peningkatan dahaga
  3. CHiperrefleksia, klonus, cirit-birit, anak mata yang melebar dan kegelisahan dalam masa beberapa jam selepas ubat serotonergik baharu
  4. DDemam tinggi, kekakuan otot "paip plumbum" yang teruk, kekeliruan, tekanan darah tidak stabil dan CK yang meningkat
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A young man spends hours a day checking his nose in mirrors and has asked for several operations, although others see nothing unusual about it. What is the most likely diagnosis?

  1. AAnorexia nervosa
  2. BDelusional disorder, jealous type
  3. CIllness anxiety disorder
  4. DBody dysmorphic disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C97.9 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 97.9 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

97.9 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:3501:05t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:35 dan tamat pada 01:05 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

20:3501:05
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
1:1000ampulV = ? mL

Satu ampul epinefrina (adrenalin) dilabel 1:1000 (1 mg/mL). Preskripsi ialah 0.5 mg IM untuk anafilaksis. Berapakah isi padu V yang anda sedut?

1:10000.5 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
44 kg169 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 169 cm dan seberat 44 kg. Preskripsi ialah 50 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

169 cm44 kg50 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 5 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg250 mL60 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

250 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 100 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

250 mg/250 mL100 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL70 unit/kg · 48 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 48 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg48 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h75 kg40 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 75 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 40 mcg/min. Beg mengandungi 50 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 mg/250 mL40 mcg/min75 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli120 mLair250 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing400 mLair kencing400 mLair kencing400 mLlongkang luka80 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 120 mLair: 250 mLInfusi IV: 50 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 400 mLair kencing: 400 mLair kencing: 400 mLlongkang luka: 80 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL550 mL diinfuskan120 mL/h16:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 16:00, 550 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL550 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 86% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 36.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 10SpO₂ 86%udaraSBP 222HR 98AT 36.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 41 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 41 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangbradikardia sinustakikardia sinusrentak sinus normal

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3takikardia sinus
  4. 4rentak sinus normal
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi ventrikeltakikardia ventrikelfibrilasi atriumflutter atrium, konduksi 4:1

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi ventrikel
  2. 2takikardia ventrikel
  3. 3fibrilasi atrium
  4. 4flutter atrium, konduksi 4:1

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · 90 degrees

Mengapa ini jawapannya

Intramuscular injections are given at 90 degrees so the needle passes through the skin and fat into the muscle. Intradermal injections use about 10–15 degrees.

Jawapan

B · 90 degrees
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Menahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya

Mengapa ini jawapannya

Jururawat yang memberi ubat bertanggungjawab melakukannya dengan selamat. Jika dos nampak salah, jururawat tidak patut memberinya sehingga dijelaskan dengan pempreskripsi atau ahli farmasi. Jururawat tidak boleh menukar preskripsi sendiri.

Jawapan

D · Menahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push

Mengapa ini jawapannya

Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.

Jawapan

B · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Do not start until the site is marked and verified with the patient

Mengapa ini jawapannya

Wrong-site surgery is prevented by marking the site before the procedure, ideally with the awake patient’s involvement, and confirming it at the time-out. The procedure does not begin until this is done.

Jawapan

C · Do not start until the site is marked and verified with the patient
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Campur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula

Mengapa ini jawapannya

Penyeliaan termasuk membetulkan kesilapan serta-merta, dengan cara yang menghormati, dan mendapatkan nilai yang tepat. Kaf yang terlalu kecil melebihkan anggaran tekanan darah. Mengabaikannya atau menunggu berbulan-bulan membenarkan kemudaratan berterusan.

Jawapan

A · Campur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Mengeluarkan pesakit dari katil buat kali pertama selepas pembedahan

Mengapa ini jawapannya

Kali pertama keluar dari katil selepas pembedahan pesakit mungkin pitam atau menunjukkan tindak balas lain yang tidak dijangka, maka RN biasanya menilai pesakit semasanya. Berjalan kemudian dengan pesakit yang stabil, penimbangan harian dan penjagaan mulut ialah tugas rutin.

Jawapan

D · Mengeluarkan pesakit dari katil buat kali pertama selepas pembedahan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Flattened T waves and prominent U waves

Mengapa ini jawapannya

Low potassium causes flattened or inverted T waves, ST depression and U waves. It increases the risk of arrhythmias, especially in patients on digoxin.

Jawapan

C · Flattened T waves and prominent U waves
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain

Mengapa ini jawapannya

In chronic hyponatraemia brain cells adapt to the low tonicity. A rapid rise in sodium draws water out too fast and can cause osmotic demyelination, so the correction rate is limited and sodium is checked often.

Jawapan

A · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Tahan dos warfarin dan maklumkan pemreskripsi

Mengapa ini jawapannya

INR 5.2 jauh di atas sasaran dan meningkatkan risiko pendarahan. Jururawat menahan dos, memeriksa tanda pendarahan dan memaklumkan pemreskripsi, yang mungkin menetapkan dos yang lebih rendah atau vitamin K.Disemak dengan: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Tahan dos warfarin dan maklumkan pemreskripsi
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · About 320 mOsm/kg, which is high

Mengapa ini jawapannya

Osmolality = 300 + 10 + 10 = 320 mOsm/kg, above the typical range of about 275–295 mOsm/kg. The high sodium is the main cause, which points to water loss or too little water intake.Disemak dengan: Osmolality blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · About 320 mOsm/kg, which is high
11.Farmakologi

Jawapan: B · Perencat monoamina oksidase

Mengapa ini jawapannya

SSRI menyekat penyerapan semula serotonin dan perencat MAO menyekat pemecahannya. Bersama-sama, ia boleh menyebabkan sindrom serotonin dengan gelisah, hipertermia, gegaran dan klonus.

Jawapan

B · Perencat monoamina oksidase
12.Farmakologi

Jawapan: B · Lebih banyak morfin terbentuk, meningkatkan risiko ketoksikan opioid

Mengapa ini jawapannya

Pemetabolisme ultra-pantas menukar lebih banyak kodeina kepada morfin, yang boleh menyebabkan kemurungan pernafasan. Pemetabolisme lemah membentuk sedikit morfin dan mendapat kelegaan sakit yang kurang. Ini contoh klasik farmakogenetik.

Jawapan

B · Lebih banyak morfin terbentuk, meningkatkan risiko ketoksikan opioid
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Intravenous magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

Torsades de pointes is treated with IV magnesium, plus correction of low potassium and stopping drugs that prolong the QT interval. If the patient loses their pulse, defibrillation is needed. Potassium must never be given as an IV bolus.

Jawapan

D · Intravenous magnesium sulfate
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menyambungnya semula, atau memasukkan hujung tiub ke dalam air steril, kemudian menilai

Mengapa ini jawapannya

Tiub yang terputus membenarkan udara atmosfera memasuki ruang pleura. Menyambungnya semula dengan pantas, atau merendam hujung tiub 2–3 cm dalam air steril sebagai kedap sementara, memulihkan injap sehala. Kemudian nilai kesukaran bernafas dan maklumkan pasukan. Pengapitan yang berpanjangan berisiko menyebabkan pneumotoraks tegang.

Jawapan

C · Menyambungnya semula, atau memasukkan hujung tiub ke dalam air steril, kemudian menilai
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo

Mengapa ini jawapannya

Insulin activates the sodium–potassium pump, moving potassium into cells and lowering the serum level within about 15–30 minutes. Glucose is given to prevent hypoglycaemia. The effect is temporary, so potassium must also be removed.

Jawapan

D · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · 5% glucose (dextrose, D5W)

Mengapa ini jawapannya

5% glucose (5% dextrose, D5W) provides free water once the glucose is metabolised. In SIADH, this water is kept, so sodium falls further. Hypotonic fluids are avoided. Hypertonic saline is used for severe symptomatic hyponatraemia.

Jawapan

B · 5% glucose (dextrose, D5W)
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining

Mengapa ini jawapannya

Soft stools reduce straining and pressure on the anal cushions. Long sitting on the toilet and constipating drugs such as codeine should be avoided.

Jawapan

D · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen

Mengapa ini jawapannya

Air can enter an open central line. Clamping stops more air entering; the left lateral, head-down position may keep air in the right heart away from the pulmonary outflow. High-flow oxygen and emergency help are given.

Jawapan

B · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Help her sit, then stand slowly with support

Mengapa ini jawapannya

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Jawapan

A · Help her sit, then stand slowly with support
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Ia jatuh dengan cepat, maka glukosa dipantau dan insulin sering dihentikan

Mengapa ini jawapannya

Plasenta menghasilkan hormon yang menyebabkan rintangan insulin. Selepas kelahiran, glukosa biasanya kembali normal, maka insulin sering dihentikan dan glukosa diperiksa. Dia memerlukan ujian glukosa beberapa minggu selepas kelahiran dan saringan jangka panjang untuk diabetes jenis 2.

Jawapan

C · Ia jatuh dengan cepat, maka glukosa dipantau dan insulin sering dihentikan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Avoid screen media, apart from video calls with family

Mengapa ini jawapannya

Young children learn through face-to-face interaction and play. Guidance such as the American Academy of Pediatrics advises avoiding screens other than video chatting under about 18–24 months, and limited, shared, high-quality viewing after that.

Jawapan

B · Avoid screen media, apart from video calls with family
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure

Mengapa ini jawapannya

Symmetrical burns with clear edges on the feet, hands or buttocks, without splash marks, suggest forced immersion in hot water. The nurse documents the findings accurately and follows local safeguarding procedures.

Jawapan

C · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Demam tinggi, kekakuan otot "paip plumbum" yang teruk, kekeliruan, tekanan darah tidak stabil dan CK yang meningkat

Mengapa ini jawapannya

NMS biasanya berkembang sepanjang beberapa hari, dengan hipertermia, kekakuan, perubahan kesedaran, ketidakstabilan autonomi dan kreatina kinase yang meningkat. Antipsikotik dihentikan dan penjagaan perubatan segera diberikan.

Jawapan

D · Demam tinggi, kekakuan otot "paip plumbum" yang teruk, kekeliruan, tekanan darah tidak stabil dan CK yang meningkat
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Body dysmorphic disorder

Mengapa ini jawapannya

Body dysmorphic disorder is a preoccupation with perceived defects in appearance, with repetitive behaviours such as mirror checking or seeking reassurance. It is related to OCD, and cosmetic surgery rarely relieves it.

Jawapan

D · Body dysmorphic disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 36.6 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

97.9 − 32 = 65.9

Darabkan dengan 5/9

T = 65.9·5/9 = 36.61 ≈ 36.6 °C

Jawapan

T = 36.6 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 4.5 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:35 → 24:00 = 205 min

Selepas tengah malam

00:00 → 01:05 = 65 min

Jumlah

205 + 65 = 270 min
t = 270/60 = 4.5 h

Jawapan

t = 4.5 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Isi padu

V = 0.5/1 = 0.5 mL

Jawapan

V = 0.5 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 71.86 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(169·44/3600) = √2.066 = 1.437 m²

Dos

D = 50·1.437 = 71.86 mg

Jawapan

D = 71.86 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 13 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

5·60 = 300 min

Kadar titisan

R = 250·15/300 = 12.5 ≈ 13 gtt/min

Jawapan

R = 13 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 13 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 100 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

250/250 = 1 mg/mL

Isi padu sejam

100/1 = 100 mL/h

Kadar titisan

R = 100·60/60 = 100 gtt/min

Jawapan

R = 100 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 3.4 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·48 = 3 360 unit

Isi padu

V = 3360/1000 = 3.36 ≈ 3.4 mL

Jawapan

V = 3.4 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 12 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

40·60 = 2400 mcg/h

Kadar pam

R = 2400/200 = 12 mL/h

Jawapan

R = 12 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −460 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 250 = 370 mL
Infusi IV: 50·8 = 400 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 820 mL

Jumlah pengeluaran

400 + 400 + 400 + 80 = 1280 mL

Imbangan

B = 820 − 1280 = −460 mL

Jawapan

B = −460 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 550 = 450 mL

Masa

t = 450/120 = 3.75 ≈ 3.8 h

Jawapan

t = 3.8 h

Itu kira-kira 3 h 45 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:45.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 14

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 2 + 4 + 4 + 1 + 1 = 14

Jawapan

B = 14
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 86% → 3
bernafas udara → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 98/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 8
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 26 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·12 + 8 = 26 mmHg
julat: 24–28 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 49.7 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·41 + 21 = 49.7 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 49.7 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: bradikardia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 28 petak kecil, 1500 ÷ 28 ≈ 54 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.12 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.20 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

bradikardia sinus

Jawapan

bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi ventrikel

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: kacau-bilau, tiada corak berulang.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

fibrilasi ventrikel

Jawapan

fibrilasi ventrikel

Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan. Ini hanyalah latihan mengenal pasti.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions