Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  2. BIt can change the results, for example by concentrating the blood
  3. CIt makes the patient's arm grow stronger
  4. DIt makes the blood turn blue in the tube
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with a new colostomy has been taught stoma care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check the skin around my stoma when I change the bag."
  2. B"I'll dry the skin well before putting on a new bag."
  3. C"I'll measure the stoma again as it shrinks over the next weeks."
  4. D"I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

When is it appropriate to use the override function on an automated dispensing cabinet to take a drug before pharmacist review?

  1. AWhenever the pharmacist is slow to review new orders and the patient is waiting
  2. BOnly in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
  3. CWhenever the nurse is sure of the dose
  4. DAt the start of each shift to save time later
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

In US nursing practice, which task should the RN not assign to an LPN/LVN?

  1. AThe initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
  2. BReinforcing hand hygiene teaching that the RN has already given
  3. CA dressing change on a healing surgical wound that has no signs of infection
  4. DGiving scheduled oral antibiotics to a stable patient
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit yang baru diberitahu dia menghidap kanser menangis, tetapi juga telah muntah beberapa kali dan tidak dapat menahan cecair. Apakah yang ditangani dahulu oleh jururawat?

  1. ASokongan emosi tentang diagnosis
  2. BMuntah dan kehilangan cecair
  3. CMenghubungi pendeta hospital
  4. DPengajaran tentang kemoterapi
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a potassium of 7.0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AOral potassium binder
  2. BOral sodium bicarbonate
  3. CIV calcium gluconate
  4. DIV furosemide
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit kegagalan jantung bertambah berat 2 kg dalam dua hari. Apakah yang paling mungkin ditunjukkan oleh ini?

  1. ARawatan berjaya
  2. BDehidrasi
  3. CPeningkatan jisim otot
  4. DPengekalan cecair
8.Kejururawatan klinikalSukar

During a blood transfusion, an older patient with heart failure becomes breathless with a rising blood pressure, raised JVP and crackles in the lungs. What is the most likely cause?

  1. AA febrile non-haemolytic reaction
  2. BTransfusion-related acute lung injury with hypotension
  3. CAnaphylaxis
  4. DTransfusion-associated circulatory overload
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Faktor manakah yang paling mungkin meningkatkan paras litium pesakit?

  1. AMengambil setiap dos bersama hidangan dan bukan sebelumnya
  2. BMinum lebih banyak cecair daripada biasa semasa cuaca panas
  3. CDehidrasi atau penurunan mendadak dalam pengambilan natrium
  4. DMakan lebih banyak garam daripada biasa selama beberapa hari
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will have my INR checked as often as I am told to"
  2. B"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
  3. C"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
  4. D"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
11.FarmakologiSederhana

Which teaching about zolpidem is correct?

  1. ATake it right before bed, only if you can sleep a full night
  2. BDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
  3. CTake it with alcohol to make it act faster
  4. DTake it in the morning so that it is out of the system by night
12.FarmakologiSukar

A baby born to a mother on methadone becomes irritable on day 2, with a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. What is the most likely cause?

  1. ANeonatal hypoglycaemia from maternal diabetes
  2. BNeonatal opioid withdrawal syndrome
  3. CNormal newborn behaviour
  4. DVitamin K deficiency bleeding
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Cecair dalam saluran dada telah berhenti berayun. Apakah maksudnya?

  1. AParas air dalam ruang kini terlalu tinggi untuk bergerak
  2. BPneumotoraks baharu telah terbentuk di sebelah yang lain
  3. CParu-paru telah mengembang semula, atau tiub berlipat atau tersumbat
  4. DUnit saliran telah mula menyalirkan abdomen
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient on spironolactone and an ACE inhibitor has a potassium of 6.8 mmol/L (6.8 mEq/L) with peaked T waves. What is usually given first to protect the heart?

  1. AIntravenous calcium gluconate or chloride
  2. BOral potassium supplements
  3. CAn IV furosemide bolus as the only treatment
  4. DA dose of digoxin
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient taking sodium valproate becomes tired and is vomiting, and the nurse notices yellowing of the eyes. What is the main concern?

  1. ADehydration from drinking too little
  2. BLiver toxicity from valproate
  3. CA normal adjustment reaction to the drug
  4. DA sign that the dose is too low
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A man with chronic urinary retention is catheterised. Over the next hours he passes very large volumes of urine. What is the main nursing concern?

  1. AA urinary infection caused by the high flow of urine
  2. BA rise in blood glucose from the urine
  3. CRupture of the bladder from the catheter
  4. DFluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
  2. BWounds should be soaked in water for hours every day
  3. CWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
  4. DA wet wound bed always prevents infection
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient going home between chemotherapy cycles. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll wash my hands often and avoid people with infections."
  2. B"I'll keep the emergency number and call if I feel shivery."
  3. C"I'll check my temperature whenever I feel hot, shivery or unwell."
  4. D"If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Bagaimanakah sefalohematoma dapat dibezakan daripada kaput suksedaneum?

  1. ASefalohematoma ialah bengkak lembut pada kulit kepala sahaja
  2. BSefalohematoma tidak melintasi garisan sutur
  3. CSefalohematoma melintasi garis tengah tengkorak
  4. DSefalohematoma wujud semasa kelahiran dan hilang dalam beberapa hari
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. AAsk her to walk to improve circulation
  2. BGive her a hot drink and recheck in an hour
  3. CCall for urgent help and start fluid resuscitation
  4. DEncourage her to breastfeed to contract the uterus
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Selepas pembaikan bibir sumbing, tindakan kejururawatan manakah yang melindungi garis jahitan?

  1. ABersihkan garis jahitan dengan kain kering yang kasar untuk membuang kerak beberapa kali sehari
  2. BBiarkan bayi menghisap puting getah serta-merta
  3. CLetakkan bayi meniarap untuk tidur
  4. DLetakkan bayi telentang atau mengiring dan elakkan meletakkan objek dalam mulut
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 25 kg child needs maintenance IV fluids. Using the 100–50–20 rule, what is the hourly rate?

  1. AAbout 104 mL per hour
  2. BAbout 25 mL per hour
  3. CAbout 67 mL per hour
  4. DAbout 50 mL per hour
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit dalam episod mania terlalu sibuk untuk duduk makan. Apakah cara terbaik untuk menyokong pemakanan?

  1. ATawarkan makanan jari berkalori tinggi dan minuman yang boleh dimakan sambil bergerak
  2. BTawarkan hidangan besar tiga juadah di ruang makan yang sibuk pada waktu makan tetap yang biasa
  3. CBerkeras bahawa pesakit duduk di meja selama 1 jam
  4. DTunggu sehingga pesakit meminta makanan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

For which patient is electroconvulsive therapy (ECT) most likely to be considered?

  1. AA patient with a personality disorder who self-harms when stressed
  2. BA patient with mild anxiety before exams
  3. CA patient with a first episode of mild depression who has not yet tried any other treatment
  4. DA patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C97.2 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 97.2 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

97.2 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:4507:30t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:45 dan tamat pada 07:30 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

20:4507:30
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 32 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

32 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
120 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 12.5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 120 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

14 kg12.5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 2 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg250 mL30 mL/h? mcg/min

Satu infusi 100 mg dalam 250 mL berjalan pada 30 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

100 mg/250 mL30 mL/h
D = mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
50 unit50 mLinsulin biasa6 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 50 unit insulin biasa dalam 50 mL berjalan pada 6 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

50 unit/50 mL6 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
800 mg500 mLdopamine? mL/h81 kg10 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 800 dopamine mg dalam 500 mL. Arahannya ialah 10 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 81 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min81 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair250 mLsusu200 mLteh240 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing225 mLair kencing350 mLair kencing300 mLlongkang luka60 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 86 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

86 kg8 hair kencing: 225 mLair kencing: 350 mLair kencing: 300 mLlongkang luka: 60 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan100 mL/h20:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 20:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 30% menunjukkan PaO₂ 75 mmHg (10.0 kPa) dan PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 30%PaO₂ 75 mmHg (10.0 kPa)PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkardioversi bersegerakCPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)defibrilasi segeraperentakan transkutan

Seorang pesakit tanpa nadi yang dapat dirasa mempunyai rentak teratur ini pada monitor (aktiviti elektrik tanpa nadi). Rawatan manakah yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi dewasa untuknya? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kardioversi bersegerak
  2. 2CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
  3. 3defibrilasi segera
  4. 4perentakan transkutan

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · It can change the results, for example by concentrating the blood

Mengapa ini jawapannya

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Jawapan

B · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."

Mengapa ini jawapannya

An opening that is too large leaves skin exposed to output, causing soreness and leaks. Checking the skin, re-measuring and drying the skin are correct.

Jawapan

D · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy

Mengapa ini jawapannya

Pharmacist review checks for allergies, interactions and dosing errors. Overrides are limited to true emergencies and drugs on an approved list, because bypassing review has led to serious errors.

Jawapan

B · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis

Mengapa ini jawapannya

The initial assessment of a new, potentially unstable patient is an RN responsibility. LPNs/LVNs can give routine medications, perform routine procedures and reinforce teaching for stable patients.

Jawapan

A · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Muntah dan kehilangan cecair

Mengapa ini jawapannya

Muntah yang berterusan mengancam imbangan cecair dan elektrolit, satu keperluan fisiologi. Sokongan emosi penting dan patut menyusul tidak lama lagi, tetapi ancaman fizikal ditangani dahulu.

Jawapan

B · Muntah dan kehilangan cecair
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · IV calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Jawapan

C · IV calcium gluconate
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Pengekalan cecair

Mengapa ini jawapannya

Pertambahan berat mendadak dalam kegagalan jantung biasanya bermaksud lebihan cecair. Menimbang berat setiap hari ialah cara paling mudah untuk menjejak imbangan cecair.

Jawapan

D · Pengekalan cecair
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

TACO causes pulmonary oedema with hypertension and raised venous pressure, especially in older people and those with heart or kidney disease. TRALI usually presents with hypotension and no fluid overload signs.

Jawapan

D · Transfusion-associated circulatory overload
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Dehidrasi atau penurunan mendadak dalam pengambilan natrium

Mengapa ini jawapannya

Apabila badan kekurangan natrium atau air, buah pinggang menahan lebih banyak natrium dan litium bersamanya, maka paras meningkat. NSAID, diuretik tiazid dan perencat ACE juga boleh meningkatkan paras litium.

Jawapan

C · Dehidrasi atau penurunan mendadak dalam pengambilan natrium
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"

Mengapa ini jawapannya

Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.Disemak dengan: Warfarin (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Farmakologi

Jawapan: A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night

Mengapa ini jawapannya

Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.

Jawapan

A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmakologi

Jawapan: B · Neonatal opioid withdrawal syndrome

Mengapa ini jawapannya

After birth the baby no longer receives opioid from the mother and develops withdrawal. Assessment uses a scoring tool, with non-drug care first and opioid treatment if signs are severe.

Jawapan

B · Neonatal opioid withdrawal syndrome
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Paru-paru telah mengembang semula, atau tiub berlipat atau tersumbat

Mengapa ini jawapannya

Kehilangan ayunan boleh berlaku apabila paru-paru mengembang semula sepenuhnya dan menutup tiub, tetapi juga apabila tiub berlipat, berbekuan atau pesakit berbaring di atasnya. Nilai pesakit dan tiub, dan laporkannya.

Jawapan

C · Paru-paru telah mengembang semula, atau tiub berlipat atau tersumbat
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Intravenous calcium gluconate or chloride

Mengapa ini jawapannya

Severe hyperkalaemia with ECG changes is an emergency. IV calcium stabilises the myocardium within minutes. Insulin with glucose and nebulised salbutamol shift potassium into cells, and the cause (here spironolactone and the ACE inhibitor) is stopped. Cardiac monitoring is essential.

Jawapan

A · Intravenous calcium gluconate or chloride
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Liver toxicity from valproate

Mengapa ini jawapannya

Valproate can cause serious liver injury, especially early in treatment. Jaundice, vomiting, lethargy or abdominal pain need urgent review and liver function tests. Pancreatitis is another rare but serious effect.

Jawapan

B · Liver toxicity from valproate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis

Mengapa ini jawapannya

After relief of chronic obstruction, the kidneys may pass large volumes of urine and salt. Hypovolaemia and electrolyte problems can follow. Strict fluid balance, blood pressure checks and electrolyte monitoring are needed.

Jawapan

D · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Mengapa ini jawapannya

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Jawapan

A · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."

Mengapa ini jawapannya

Fever or feeling unwell during the nadir may mean neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics within an hour. Patients must call the emergency line straight away, not wait at home.

Jawapan

D · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Sefalohematoma tidak melintasi garisan sutur

Mengapa ini jawapannya

Kaput ialah edema kulit kepala, wujud semasa kelahiran, melintasi sutur dan pulih dalam beberapa hari. Sefalohematoma ialah pendarahan subperiosteum yang dihadkan oleh sutur; ia muncul selepas kelahiran, berlangsung berminggu-minggu dan boleh menambah jaundis.

Jawapan

B · Sefalohematoma tidak melintasi garisan sutur
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Mengapa ini jawapannya

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Jawapan

C · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Letakkan bayi telentang atau mengiring dan elakkan meletakkan objek dalam mulut

Mengapa ini jawapannya

Selepas pembaikan bibir, elakkan kedudukan meniarap dan apa-apa yang menggesek garis jahitan. Bidai siku mungkin digunakan mengikut arahan pakar bedah. Beri makan dengan kaedah yang disyorkan oleh pasukan.

Jawapan

D · Letakkan bayi telentang atau mengiring dan elakkan meletakkan objek dalam mulut
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · About 67 mL per hour

Mengapa ini jawapannya

First 10 kg: 1000 mL; next 10 kg: 500 mL; remaining 5 kg: 5 × 20 = 100 mL. Total = 1600 mL per day, and 1600 ÷ 24 ≈ 67 mL per hour.

Jawapan

C · About 67 mL per hour
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Tawarkan makanan jari berkalori tinggi dan minuman yang boleh dimakan sambil bergerak

Mengapa ini jawapannya

Pesakit dengan mania membakar banyak tenaga dan mudah terganggu tumpuan. Snek dan cecair yang mudah dibawa dan berkhasiat membantu, bersama pemantauan berat badan dan pengambilan.

Jawapan

A · Tawarkan makanan jari berkalori tinggi dan minuman yang boleh dimakan sambil bergerak
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking

Mengapa ini jawapannya

ECT is effective for severe depression, especially with psychotic features, high suicide risk or refusal of food and fluids, when a rapid response is needed. It is not a first choice for mild conditions.

Jawapan

D · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 36.2 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

97.2 − 32 = 65.2

Darabkan dengan 5/9

T = 65.2·5/9 = 36.22 ≈ 36.2 °C

Jawapan

T = 36.2 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 645 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:45 → 24:00 = 195 min

Selepas tengah malam

00:00 → 07:30 = 450 min

Jumlah

t = 195 + 450 = 645 min

Jawapan

t = 645 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.2 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·32 = 160 mg

Isi padu

V = 160/50 = 3.2 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 3.2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7.3 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

12.5·14 = 175 mg

Isi padu

V = (175/120)·5 = 7.292 ≈ 7.3 mL

Jawapan

V = 7.3 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 31 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

2·60 = 120 min

Kadar titisan

R = 250·15/120 = 31.25 ≈ 31 gtt/min

Jawapan

R = 31 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 31 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 200 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Dos sejam

30·400 = 12000 mcg/h

Dos seminit

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Jawapan

D = 200 mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 6 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50/50 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 6·1 = 6 unit/h

Jawapan

D = 6 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 30.4 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

10·81 = 810 mcg/min
810·60 = 48600 mcg/h

Kadar pam

R = 48600/1600 = 30.38 ≈ 30.4 mL/h

Jawapan

R = 30.4 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.27 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

225 + 350 + 300 = 875 mL

Per kilogram sejam

U = 875/(86·8) = 1.272 ≈ 1.27 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.27 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/100 = 2.5 h

Jawapan

t = 2.5 h

Itu kira-kira 2 h 30 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 16

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 3 + 4 + 2 + 2 + 3 = 16

Jawapan

B = 16
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 1 + 3 + 2 + 3 = 12

Tahap risiko

12 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 34.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|70 − 40| = 30 mmHg → 3 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·3 = 34.5 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 34.5 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 98.9 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.3·713 − 32/0.8 = 213.9 − 40 = 173.9 mmHg

Kecerunan

A–a = 173.9 − 75 = 98.9 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 98.9 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.4 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 10 × 0.04 = 0.40 s
RR = 25 × 0.04 = 1.00 s

Formula Bazett

QTc = 0.40/√1.00 = 0.40/1 = 0.4 s

Jawapan

QTc = 0.4 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (400 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 14 petak kecil, 1500 ÷ 14 ≈ 107 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.56 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
takikardia sinus

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions