Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?

  1. AIt numbs the skin before the needle goes in
  2. BIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
  3. CIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
  4. DIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
2.Asas kejururawatanSukar

A patient's potassium result is 6.8 mmol/L (6.8 mEq/L). Why is this urgent?

  1. AVery high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
  2. BHigh potassium causes only mild muscle cramps that settle without treatment
  3. CIt means the patient urgently needs more potassium
  4. DIt is normal for patients after surgery
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang pesakit yang disyaki menghidap tuberkulosis berada di dalam bilik bertekanan negatif. Amalan manakah yang betul?

  1. AMembiarkan pintu terbuka supaya kakitangan dapat melihat pesakit sepanjang masa
  2. BMemastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
  3. CMematikan pengudaraan bilik pada waktu malam
  4. DMembenarkan pelawat masuk tanpa sebarang perlindungan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with an MRSA wound infection
  3. CA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
  4. DA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
  2. BOffer throat lozenges and continue the usual dose
  3. CHold the dose and report so the white cell count can be checked
  4. DAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Pesakit manakah yang patut dieskalasikan oleh jururawat kepada pasukan tindak balas pantas dahulu?

  1. APesakit selulitis yang suhunya 38.1 °C, dengan tanda vital lain normal
  2. BPesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
  3. CPesakit selepas pembedahan lutut dengan kesakitan 6/10 dan tanda vital normal
  4. DPesakit hipertensi yang diketahui yang tekanan darahnya 152/94 mmHg dan berasa sihat
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Stoma kolostomi baharu kelihatan ungu gelap hingga hitam pada hari kedua pascaoperasi. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AKemungkinan iskemia stoma, yang memerlukan semakan segera
  2. BLebam stoma normal selepas pembedahan yang tidak memerlukan tindakan
  3. CStoma yang sihat dan normal
  4. DSembelit
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit sirosis dengan abdomen besar dan tegang menjalani parasentesis. Mengapakah albumin mungkin diberi?

  1. AUntuk mengurangkan risiko disfungsi peredaran selepas pengeluaran cecair isi padu besar
  2. BUntuk merawat jangkitan dalam cecair
  3. CUntuk meningkatkan kalium dalam air kencing
  4. DUntuk menghentikan hati menghasilkan lebih banyak hempedu
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit menerima enoksaparin subkutan (heparin berat molekul rendah). Pernyataan manakah tentang pemantauan yang betul?

  1. AINR digunakan untuk melaraskan setiap dos, seperti warfarin
  2. BaPTT mesti diperiksa setiap 6 jam untuk melaraskan dos
  3. CTiada aPTT rutin; platelet dan fungsi buah pinggang diperiksa sebaliknya
  4. DTiada sebarang ujian darah pun diperlukan
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit hiponatremia kronik (natrium 118 mEq/L) sedang dirawat. Mengapakah natrium mesti dinaikkan secara perlahan?

  1. APembetulan perlahan hanya diperlukan untuk mengurangkan kos hospital
  2. BIa boleh menyebabkan demielinasi osmotik, kecederaan otak yang serius
  3. CPembetulan pantas menyebabkan natrium jatuh semula dengan lebih rendah
  4. DPembetulan pantas menyebabkan hipokalemia, yang merupakan satu-satunya risiko
11.FarmakologiSederhana

Reseptor manakah yang terutamanya disekat oleh penyekat beta seperti metoprolol?

  1. AReseptor beta-3 dalam tisu lemak
  2. BReseptor muskarinik di jantung
  3. CReseptor adrenergik beta-1 di jantung
  4. DReseptor alfa-1 dalam saluran darah
12.FarmakologiSukar

Which finding most favours serotonin syndrome over neuroleptic malignant syndrome?

  1. ARecent start of an antipsychotic drug
  2. BRapid onset with hyperreflexia and clonus
  3. CA very high creatine kinase
  4. DSlow onset over days with lead-pipe rigidity
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient who had a leg amputation says they feel burning pain in the missing foot. What is the best response?

  1. AExplain that burning pain in the missing foot shows wound infection
  2. BAdvise that it will be ignored until it stops
  3. CTell the patient the pain must be imaginary as the foot has gone
  4. DExplain that phantom limb pain is real and arrange treatment
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Semasa serangan asma teruk, PaCO₂ pesakit meningkat daripada rendah kepada normal sementara pesakit kelihatan keletihan. Apakah maksudnya?

  1. ASampel itu mungkin vena dan boleh diabaikan
  2. BPesakit bernafas laju kerana kebimbangan
  3. CPesakit semakin letih dan kegagalan pernafasan mungkin menyusul
  4. DSerangan sedang reda dan rawatan boleh dikurangkan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AStay as active as possible and use simple pain relief
  2. BAvoid all movement until an MRI scan has been done
  3. CWear a rigid back brace all day and night for at least three months
  4. DStay in bed for two weeks until the pain is gone
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang jururawat menjaga empat pesakit. Pesakit manakah yang perlu dilihat dahulu?

  1. APesakit hipotiroidisme stabil yang perlu mengambil levotiroksin
  2. BPesakit dialisis peritoneal dengan efluen jernih
  3. CPesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas
  4. DPesakit CKD yang bertanya tentang pengikat fosfatnya
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?

  1. ADisease that is cured by removing the colon
  2. BInflammation limited to the rectal lining
  3. CFistulas between the bowel and other organs
  4. DBleeding only from the rectum
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang jururawat menumpahkan sedikit ubat sitotoksik di atas lantai. Apakah pendekatan yang betul?

  1. AMengepnya dengan mop wad dan membilas mop dalam sluice
  2. BMengelapnya dengan tuala kertas dan memasukkannya ke dalam tong sampah am
  3. CMembiarkannya tersejat dan menjauhkan orang selama beberapa minit
  4. DMenggunakan kit tumpahan dengan PPE, membersihkan, membungkus sebagai sisa sitotoksik dan melaporkan
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Contractions start at 10:00, 10:04 and 10:08, and each lasts 60 seconds. How should the nurse describe them?

  1. AEvery 4 minutes, lasting 240 seconds
  2. BEvery 4 minutes, lasting 60 seconds
  3. CEvery 5 minutes, lasting 60 seconds
  4. DEvery 3 minutes, lasting 60 seconds
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita yang sedang bersalin mengalami pengecutan yang kerap dengan oksitosin: 6 dalam 10 minit sepanjang setengah jam yang lalu. Rakaman kadar denyutan jantung janin adalah normal. Apakah tindakan yang paling sesuai?

  1. AMinta dia meneran untuk memendekkan bersalin
  2. BTiada tindakan diperlukan kerana kadar denyutan jantung janin adalah normal
  3. CKurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan
  4. DTingkatkan oksitosin untuk menyelesaikan bersalin dengan lebih cepat
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which finding at a 2-year check most needs a speech and language referral?

  1. AThe child prefers to play beside other toddlers
  2. BThe child is not yet combining any two words
  3. CThe child says "no" to most suggestions
  4. DThe child uses about 50 words or more
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child with nephrotic syndrome develops a painful, swollen leg. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to steroids
  2. BOrdinary oedema from the illness
  3. CDeep vein thrombosis
  4. DA muscle strain from walking
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What must a patient be told for consent to a new psychotropic medicine to be valid?

  1. AThe expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
  2. BOnly the name of the medicine and the time of day it will be given
  3. COnly the benefits, so that the patient is not frightened by the side effects
  4. DNothing at all, because psychiatric patients cannot give consent
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A woman who is being abused by her partner says she will not leave him. What is the most appropriate response?

  1. ACall her partner to discuss his behaviour with him
  2. BTell her that she must leave him today or the nurse cannot help her
  3. CTell her that if she stays and is hurt again, it will be her own fault because she was warned about the risks
  4. DRespect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C104.7 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 104.7 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

104.7 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 tsp · 2/hari · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 2 tsp ampaian oral setiap 12 jam selama 14 hari. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

2 tspsetiap 12 jam14 hari1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
70 kg10 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 70 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 10 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

70 kg10 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 88 lb. Preskripsi ialah 1 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

88 lb1 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 3 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 5 000 unit/mL60 unit/kg · 108 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 60 unit/kg untuk pesakit berberat 108 kg. Vial mengandungi 5 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

60 unit/kg108 kg5 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine? mL/h79 kg5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 250 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 79 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min79 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus150 mLteh240 mLketulan ais200 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing375 mLair kencing200 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 150 mLteh: 240 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 375 mLair kencing: 200 mLmuntah: 100 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL diinfuskan120 mL/h08:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 08:00, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL50 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 35.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 96%udaraSBP 142HR 70AT 35.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 41 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 41 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus dengan PVCaritmia sinusrentak sinus dengan penahanan sinusblok AV darjah kedua jenis II

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus dengan PVC
  2. 2aritmia sinus
  3. 3rentak sinus dengan penahanan sinus
  4. 4blok AV darjah kedua jenis II
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVaktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)asistolrentak sinus normalfibrilasi ventrikel

Seorang pesakit yang dipantau didapati tidak responsif dan tidak bernafas secara normal, dan tiada nadi karotid dapat dirasa. Monitor menunjukkan rentak teratur ini. Apakah nama situasi ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)
  2. 2asistol
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4fibrilasi ventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above

Mengapa ini jawapannya

Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.

Jawapan

B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias

Mengapa ini jawapannya

Severe hyperkalaemia can cause cardiac arrest. The result is escalated at once; an ECG and treatment follow, and a repeat sample checks whether the result was falsely raised.

Jawapan

A · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar

Mengapa ini jawapannya

Pintu dikekalkan tertutup supaya aliran udara ke dalam bilik dikekalkan. Pelawat dihadkan dan diberi arahan tentang perlindungan pernafasan mengikut dasar.

Jawapan

B · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis

Mengapa ini jawapannya

Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.

Jawapan

D · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Mengapa ini jawapannya

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Jawapan

C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu, kadar pernafasan 22/min atau lebih dan tekanan darah sistolik 100 mmHg atau kurang (kriteria qSOFA) pada pesakit dengan jangkitan menunjukkan kemungkinan sepsis dengan risiko tinggi kemerosotan. Pesakit memerlukan eskalasi segera, kultur dan antibiotik awal. Skor amaran awal seperti NEWS2 memberi isyarat yang sama. Pesakit lain stabil.

Jawapan

B · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Kemungkinan iskemia stoma, yang memerlukan semakan segera

Mengapa ini jawapannya

Stoma yang kusam atau hitam mencadangkan bekalan darah yang lemah dan kemungkinan nekrosis, dan mesti dilaporkan segera kepada pasukan pembedahan.

Jawapan

A · Kemungkinan iskemia stoma, yang memerlukan semakan segera
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Untuk mengurangkan risiko disfungsi peredaran selepas pengeluaran cecair isi padu besar

Mengapa ini jawapannya

Parasentesis isi padu besar boleh menyebabkan hipotensi dan kerosakan buah pinggang. Infusi albumin membantu mengekalkan isi padu peredaran.

Jawapan

A · Untuk mengurangkan risiko disfungsi peredaran selepas pengeluaran cecair isi padu besar
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Tiada aPTT rutin; platelet dan fungsi buah pinggang diperiksa sebaliknya

Mengapa ini jawapannya

Enoksaparin mempunyai kesan yang boleh diramal, maka aPTT tidak digunakan untuk memantaunya. Kiraan platelet membantu mengesan trombositopenia teraruh heparin, dan fungsi buah pinggang penting kerana ubat ini disingkirkan oleh buah pinggang. Paras anti-Xa mungkin digunakan semasa kehamilan, obesiti atau penyakit buah pinggang.

Jawapan

C · Tiada aPTT rutin; platelet dan fungsi buah pinggang diperiksa sebaliknya
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Ia boleh menyebabkan demielinasi osmotik, kecederaan otak yang serius

Mengapa ini jawapannya

Apabila hiponatremia berkembang secara perlahan, sel otak menyesuaikan diri. Menaikkan natrium terlalu cepat mengecutkannya dan boleh merosakkan mielin sel saraf (demielinasi osmotik). Banyak garis panduan menghadkan kenaikan kepada kira-kira 8–10 mEq/L dalam 24 jam.Disemak dengan: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Ia boleh menyebabkan demielinasi osmotik, kecederaan otak yang serius
11.Farmakologi

Jawapan: C · Reseptor adrenergik beta-1 di jantung

Mengapa ini jawapannya

Penyekat beta kardioselektif menyekat reseptor beta-1, menurunkan kadar jantung, kontraktiliti dan pembebasan renin.

Jawapan

C · Reseptor adrenergik beta-1 di jantung
12.Farmakologi

Jawapan: B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus

Mengapa ini jawapannya

Serotonin syndrome develops within hours of a serotonergic drug and causes clonus, hyperreflexia, agitation, dilated pupils and diarrhoea. NMS develops over days after a dopamine antagonist, with lead-pipe rigidity and slow reflexes.

Jawapan

B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment

Mengapa ini jawapannya

Phantom limb pain is common after amputation and arises from changes in nerves and the brain. It is real and treated with analgesia, including drugs for neuropathic pain, plus measures such as mirror therapy. It does not mean infection.

Jawapan

D · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Pesakit semakin letih dan kegagalan pernafasan mungkin menyusul

Mengapa ini jawapannya

Pada awal serangan, hiperventilasi merendahkan PaCO₂. PaCO₂ yang normal atau meningkat pada pesakit yang sesak nafas dan keletihan bermaksud pengudaraan gagal dan merupakan ciri yang mengancam nyawa. Semakan segera oleh pegawai kanan dan penjagaan kritikal diperlukan.

Jawapan

C · Pesakit semakin letih dan kegagalan pernafasan mungkin menyusul
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Stay as active as possible and use simple pain relief

Mengapa ini jawapannya

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Jawapan

A · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Pesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas

Mengapa ini jawapannya

Anak mata yang baharu melebar dan lembap pada satu sebelah selepas pembedahan otak menunjukkan tekanan intrakranial yang meningkat menekan saraf okulomotor, tanda yang mungkin bagi herniasi otak. Ia memerlukan penilaian segera, termasuk GCS dan tanda vital, dan eskalasi segera. Pesakit lain stabil, dan keperluan mereka boleh dipenuhi sebentar kemudian.

Jawapan

C · Pesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Fistulas between the bowel and other organs

Mengapa ini jawapannya

Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.

Jawapan

C · Fistulas between the bowel and other organs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Menggunakan kit tumpahan dengan PPE, membersihkan, membungkus sebagai sisa sitotoksik dan melaporkan

Mengapa ini jawapannya

Tumpahan sitotoksik diuruskan menggunakan kit tumpahan khusus dengan sarung tangan, gaun, perlindungan mata dan pelitup muka jika perlu. Tumpahan dikekang, diserap dan dibersihkan dari luar ke dalam, sisa diletakkan dalam sisa sitotoksik berlabel dan insiden dilaporkan.

Jawapan

D · Menggunakan kit tumpahan dengan PPE, membersihkan, membungkus sebagai sisa sitotoksik dan melaporkan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Every 4 minutes, lasting 60 seconds

Mengapa ini jawapannya

Frequency is measured from the start of one contraction to the start of the next (4 minutes), and duration from the start to the end of the same contraction (60 seconds). The 3 minutes between contractions is the resting interval.

Jawapan

B · Every 4 minutes, lasting 60 seconds
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Kurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan

Mengapa ini jawapannya

Lebih daripada 5 pengecutan dalam 10 minit ialah takisistol. Walaupun rakaman normal, oksitosin dikurangkan atau dihentikan mengikut protokol kerana janin mungkin tidak lama lagi terkompromi.

Jawapan

C · Kurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · The child is not yet combining any two words

Mengapa ini jawapannya

By 2 years most children use at least about 50 words and combine two words. Not combining words at 2 years needs assessment, including a hearing test. Saying "no" and parallel play are normal toddler behaviour.

Jawapan

B · The child is not yet combining any two words
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Deep vein thrombosis

Mengapa ini jawapannya

Nephrotic syndrome causes a hypercoagulable state through loss of anticoagulant proteins, raised clotting factors and haemoconcentration. A painful, swollen limb suggests thrombosis and needs urgent medical review.

Jawapan

C · Deep vein thrombosis
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment

Mengapa ini jawapannya

Valid consent requires that the patient has capacity, has enough information about benefits, risks and alternatives, and decides voluntarily. A mental illness does not automatically remove capacity.

Jawapan

A · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan

Mengapa ini jawapannya

Adults have the right to make their own decisions. Many survivors leave and return several times. The nurse documents carefully, provides resources and a safety plan, and keeps the door open for future help.

Jawapan

D · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 40.4 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

104.7 − 32 = 72.7

Darabkan dengan 5/9

T = 72.7·5/9 = 40.39 ≈ 40.4 °C

Jawapan

T = 40.4 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 280 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Seluruh kursus

V = 10 mL × 2/hari × 14 = 280 mL

Jawapan

V = 280 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 233.3 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

10·70 = 700 mg

Setiap dos

D = 700/3 = 233.3 mg

Jawapan

D = 233.3 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

88/2.2 = 40 kg

Dos

1·40 = 40 mg

Isi padu

V = (40/200)·5 = 1 mL

Jawapan

V = 1 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 14 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 250·10/180 = 13.89 ≈ 14 gtt/min

Jawapan

R = 14 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 14 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 2.7 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/20 = 150 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/150 = 2.667 ≈ 2.7 h

Jawapan

t = 2.7 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 1.3 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

60·108 = 6 480 unit

Isi padu

V = 6480/5000 = 1.296 ≈ 1.3 mL

Jawapan

V = 1.3 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 23.7 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

5·79 = 395 mcg/min
395·60 = 23700 mcg/h

Kadar pam

R = 23700/1000 = 23.7 mL/h

Jawapan

R = 23.7 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 635 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 150 + 240 = 390 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1310 mL

Jumlah pengeluaran

375 + 200 + 100 = 675 mL

Imbangan

B = 1310 − 675 = 635 mL

Jawapan

B = 635 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 50 = 450 mL

Masa

t = 450/120 = 3.75 ≈ 3.8 h

Jawapan

t = 3.8 h

Itu kira-kira 3 h 45 min, jadi beg habis pada kira-kira 11:45.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 70

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 15 = 70

Jawapan

MFS = 70
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.2 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 32 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·16 + 8 = 32 mmHg
julat: 30–34 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 49.7 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·41 + 21 = 49.7 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 49.7 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak sinus dengan penahanan sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC. Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: sekata (R–R 0.92 s) kecuali satu jeda 2.16 s, yang bukan nombor bulat kitaran P–P.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS; tiada gelombang P langsung semasa jeda.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak sinus dengan penahanan sinus

Jawapan

rentak sinus dengan penahanan sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 17 petak kecil, 1500 ÷ 17 ≈ 88 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.68 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
rentak sinus normal

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions