Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Mengapakah banyak pembalut luka moden direka untuk mengekalkan luka lembap?

  1. ALuka kering tidak pernah dijangkiti
  2. BPembalut lembap tidak pernah perlu ditukar
  3. CPersekitaran lembap menyokong penyembuhan yang lebih pantas
  4. DKelembapan membunuh semua bakteria dalam luka
2.Asas kejururawatanSukar

Bilakah teknik "bersih" (bukan steril) boleh diterima sebagai ganti teknik aseptik?

  1. AUntuk memasukkan kateter kencing
  2. BUntuk membalut luka pembedahan baharu di dewan bedah, dengan syarat sarung tangan tidak steril dipakai sepanjang masa
  3. CUntuk prosedur yang tidak memasuki kawasan badan yang steril, seperti memberi ubat oral
  4. DUntuk memasukkan kateter vena pusat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang pesakit yang disyaki menghidap tuberkulosis berada di dalam bilik bertekanan negatif. Amalan manakah yang betul?

  1. AMembenarkan pelawat masuk tanpa sebarang perlindungan
  2. BMembiarkan pintu terbuka supaya kakitangan dapat melihat pesakit sepanjang masa
  3. CMemastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
  4. DMematikan pengudaraan bilik pada waktu malam
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
  2. BThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  3. CThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  4. DThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang dewasa yang stabil mengalami sakit perut dan tanda vital normal. Dia akan memerlukan ujian darah dan imbasan CT. ESI tahap manakah yang sesuai?

  1. ATahap 3
  2. BTahap 1
  3. CTahap 5
  4. DTahap 4
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AActivate the rapid response team
  2. BAsk the patient’s family to call the provider
  3. CDocument the concern and continue routine care
  4. DWait another hour and call the provider again
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Carta imbangan cecair pesakit menunjukkan pengambilan 1,200 mL dan pengeluaran 2,300 mL dalam tempoh 24 jam. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AImbangan cecair positif sebanyak 1,100 mL
  2. BStatus cecair seimbang
  3. CImbangan cecair negatif sebanyak 1,100 mL
  4. DImbangan cecair positif sebanyak 3,500 mL
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
  2. B"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  3. C"I will try to pass pale urine."
  4. D"I will follow the diet advice for my stone type."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe sodium always falls further
  2. BThe drug causes severe hyperkalemia
  3. CThe drug lowers blood glucose sharply
  4. DThe sodium can rise too quickly
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit ketoasidosis diabetes menerima infusi insulin IV. Nilai makmal manakah yang mesti dipantau dengan sangat rapi?

  1. AKalium, kerana insulin memindahkannya ke dalam sel dan ia boleh jatuh dengan pantas
  2. BAlbumin, kerana insulin menyebabkan hati berhenti menghasilkannya
  3. CNatrium, kerana insulin menyebabkan buah pinggang merembeskannya dalam jumlah yang sangat besar
  4. DHemoglobin, kerana insulin memecahkan sel darah merah
11.FarmakologiSederhana

Why is propranolol usually avoided in patients with asthma?

  1. AIt increases mucus production by blocking histamine
  2. BIt blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
  3. CIt stimulates alpha-1 receptors in the airways and raises blood pressure
  4. DIt causes tolerance to inhaled corticosteroids
12.FarmakologiSukar

A nurse calculates a child's dose and finds it is ten times higher than the usual range in the drug reference. What should the nurse do?

  1. AGive one tenth of the dose without telling anyone
  2. BGive the dose, because the prescriber is responsible for the order
  3. CGive half the dose as a compromise
  4. DWithhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Skor keterukan pneumonia manakah yang menggunakan kekeliruan, urea, kadar pernafasan, tekanan darah dan umur?

  1. ASkor Wells
  2. BCHA₂DS₂-VASc
  3. CNEWS2
  4. DCURB-65
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with small-cell lung cancer becomes confused. Sodium is 122 mmol/L (122 mEq/L) with concentrated urine, and there are no signs of dehydration. What is the most likely cause?

  1. ASevere dehydration from poor oral intake
  2. BSyndrome of inappropriate ADH secretion
  3. CExcess salt in the diet over several weeks
  4. DCranial diabetes insipidus from brain metastases
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit insufisiensi adrenal primer mengalami demam. Apakah nasihat hari sakit yang biasa untuk penggantian steroid?

  1. AMenghentikan steroid sehingga demam reda
  2. BMengekalkan dos biasa dan mengelak minum cecair tambahan buat sementara
  3. CMeningkatkan dos glukokortikoid, selalunya menggandakannya
  4. DMengurangkan dos separuh untuk mengurangkan kesan sampingan
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A nurse teaches a patient with Hashimoto's thyroiditis about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report palpitations or chest pain."
  2. B"I will have regular blood tests to check my dose."
  3. C"I can stop the tablets once I feel back to normal."
  4. D"I will take the tablets at the same time each day."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

What are anticipatory ("just in case") medicines at the end of life usually prescribed for?

  1. AInfection prevention and vaccination
  2. BPain, nausea, agitation and respiratory secretions
  3. CHigh blood pressure, high cholesterol and diabetes
  4. DWeight gain and appetite stimulation
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which medicine commonly needs enteral feeds paused before and after each dose because the feed reduces its absorption?

  1. AOmeprazole liquid
  2. BPhenytoin
  3. CLactulose
  4. DParacetamol
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Bayi baru lahir manakah yang paling berisiko mengalami hipoglisemia dalam beberapa jam pertama selepas kelahiran?

  1. ABayi besar kepada ibu yang menghidap diabetes
  2. BBayi yang dilahirkan melalui pembedahan caesarean terancang kepada ibu yang sihat
  3. CBayi dengan APGAR 9 pada minit ke-5
  4. DBayi cukup bulan berat purata yang menyusu dengan baik
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?

  1. AAsk her partner to consent instead
  2. BStop caring for her because she refused advice
  3. CRespect her decision, document it and inform the team
  4. DPrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should an infant with heart failure be fed?

  1. ASmall, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
  2. BLying flat on the back so the baby does not need to hold the head up
  3. CStop the feed when the baby tires and wait until the next scheduled feed
  4. DLarge feeds every 6 hours so the baby can rest in between
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which finding at a 6-month check most needs referral?

  1. AThe baby is wary of a stranger
  2. BThe baby does not turn towards sounds or voices
  3. CThe baby is not crawling yet
  4. DThe baby puts every toy and object into the mouth
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A 24-year-old woman with bipolar disorder is starting valproate. What is the most important teaching point?

  1. AIt must be taken with grapefruit juice to be absorbed
  2. BIt is safe in pregnancy and needs no special precautions
  3. CIt can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
  4. DIt will cause her to lose weight quickly, so she should eat extra meals and snacks every day
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with anorexia nervosa is admitted with a BMI of 14, dizziness and low potassium. Which goal is the priority in the first days?

  1. AImproving body image through group discussions
  2. BPlanning her return to university and her studies after discharge
  3. CGaining insight into family relationships through therapy
  4. DMedical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
9.9315 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 9.9315 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

9.9315 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:3007:40t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:30 dan tamat pada 07:40 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

19:3007:40
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 16 kg dipreskripsikan 7.5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

16 kg7.5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 640 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

640 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 4 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg250 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 500 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

500 mg/250 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
50 unit50 mLinsulin biasa? mL/h57 kg0.1 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 50 unit insulin biasa dalam 50 mL. Arahannya ialah 0.1 unit/kg/j untuk pesakit berberat 57 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 unit/50 mL0.1 unit/kg/h57 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
800 mg500 mLdopamine? mL/h106 kg5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 800 dopamine mg dalam 500 mL. Arahannya ialah 5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 106 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min106 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu240 mLjeli100 mLair240 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing375 mLair kencing250 mLair kencing300 mLair kencing175 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

susu: 240 mLjeli: 100 mLair: 240 mLInfusi IV: 125 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 375 mLair kencing: 250 mLair kencing: 300 mLair kencing: 175 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 200 mL/hmula 18:30tjumlah​ = ? h80 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 18:30 dengan 80 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 200 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL80 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 144 mmol/L, glukosa 8.2 mmol/L dan urea 20 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 144 mmol/Lglukosa 8.2 mmol/Lurea 20 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 35 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamablok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3blok AV darjah ketiga (lengkap)
  4. 4blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Persekitaran lembap menyokong penyembuhan yang lebih pantas

Mengapa ini jawapannya

Penyembuhan luka lembap membantu sel epitelium berhijrah dan mengurangkan pembentukan kerak serta sakit. Pembalut masih patut mengurus eksudat berlebihan untuk melindungi kulit sekeliling.

Jawapan

C · Persekitaran lembap menyokong penyembuhan yang lebih pantas
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Untuk prosedur yang tidak memasuki kawasan badan yang steril, seperti memberi ubat oral

Mengapa ini jawapannya

Teknik aseptik diperlukan apabila memasuki tapak yang lazimnya steril atau mengendalikan bahagian utama peranti invasif. Tugas rutin tidak invasif hanya memerlukan langkah berjaga-jaga piawai.

Jawapan

C · Untuk prosedur yang tidak memasuki kawasan badan yang steril, seperti memberi ubat oral
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar

Mengapa ini jawapannya

Pintu dikekalkan tertutup supaya aliran udara ke dalam bilik dikekalkan. Pelawat dihadkan dan diberi arahan tentang perlindungan pernafasan mengikut dasar.

Jawapan

C · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Mengapa ini jawapannya

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Jawapan

B · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Tahap 3

Mengapa ini jawapannya

Ujian darah (satu sumber) ditambah imbasan CT (sumber kedua) menjadikan dua sumber, iaitu ESI tahap 3 apabila tanda vital boleh diterima.

Jawapan

A · Tahap 3
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Activate the rapid response team

Mengapa ini jawapannya

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Jawapan

A · Activate the rapid response team
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Imbangan cecair negatif sebanyak 1,100 mL

Mengapa ini jawapannya

1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Imbangan negatif bermaksud lebih banyak cecair hilang daripada yang diperoleh, yang boleh menyebabkan dehidrasi.

Jawapan

C · Imbangan cecair negatif sebanyak 1,100 mL
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Mengapa ini jawapannya

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Jawapan

B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · The sodium can rise too quickly

Mengapa ini jawapannya

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Jawapan

D · The sodium can rise too quickly
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Kalium, kerana insulin memindahkannya ke dalam sel dan ia boleh jatuh dengan pantas

Mengapa ini jawapannya

Dalam DKA badan telah kehilangan kalium dalam air kencing, tetapi paras serum mungkin normal atau tinggi kerana asidosis dan kekurangan insulin menggerakkan kalium keluar daripada sel. Insulin memacunya kembali masuk, maka paras boleh jatuh dengan cepat. Kalium diperiksa kerap dan diganti seperti yang ditetapkan.

Jawapan

A · Kalium, kerana insulin memindahkannya ke dalam sel dan ia boleh jatuh dengan pantas
11.Farmakologi

Jawapan: B · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm

Mengapa ini jawapannya

Non-selective beta blockers block both beta-1 and beta-2 receptors. Blocking beta-2 receptors in the bronchi removes their relaxing effect and can trigger severe bronchospasm.

Jawapan

B · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
12.Farmakologi

Jawapan: D · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Doses outside the safe range must be questioned before administration. The nurse holds the dose, rechecks the weight and calculation and contacts the prescriber or pharmacist.

Jawapan

D · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · CURB-65

Mengapa ini jawapannya

CURB-65 memberikan satu mata bagi setiap satu: Confusion (kekeliruan), Urea >7 mmol/L, Respiratory rate (kadar pernafasan) ≥30/min, tekanan darah (Blood pressure) rendah (sistolik <90 atau diastolik ≤60 mmHg) dan umur ≥65. Skor yang lebih tinggi bermakna kematian yang lebih tinggi dan keperluan untuk hospital atau penjagaan kritikal.

Jawapan

D · CURB-65
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Syndrome of inappropriate ADH secretion

Mengapa ini jawapannya

Small-cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention and dilutional hyponatraemia (normal sodium about 135–145 mmol/L). Urine is inappropriately concentrated and the patient is not dry. Fluid restriction and treating the cancer are the main measures; sodium is corrected slowly to avoid osmotic demyelination.

Jawapan

B · Syndrome of inappropriate ADH secretion
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Meningkatkan dos glukokortikoid, selalunya menggandakannya

Mengapa ini jawapannya

Semasa sakit, orang yang menggunakan penggantian steroid memerlukan lebih banyak glukokortikoid. Peraturan hari sakit biasanya menasihati menggandakan dos semasa demam dan menggunakan hidrokortison suntikan kecemasan atau mendapatkan rawatan segera jika muntah dan tidak dapat menahan tablet, untuk mencegah krisis adrenal.

Jawapan

C · Meningkatkan dos glukokortikoid, selalunya menggandakannya
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · "I can stop the tablets once I feel back to normal."

Mengapa ini jawapannya

In Hashimoto's thyroiditis the gland is permanently damaged, so levothyroxine is usually lifelong. Feeling well shows that the dose is right, not that the disease is cured. Stopping causes symptoms to return.

Jawapan

C · "I can stop the tablets once I feel back to normal."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions

Mengapa ini jawapannya

Anticipatory medicines are prescribed in advance, usually for subcutaneous use, so that common end-of-life symptoms can be treated quickly without delay, especially at home.

Jawapan

B · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Phenytoin

Mengapa ini jawapannya

Enteral feeds bind phenytoin and lower its levels, risking seizures. Feeds are usually paused around doses, as advised by the pharmacist, and drug levels are monitored.

Jawapan

B · Phenytoin
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Bayi besar kepada ibu yang menghidap diabetes

Mengapa ini jawapannya

Glukosa ibu yang tinggi melintasi plasenta dan janin menghasilkan insulin tambahan. Selepas tali pusat dipotong, bekalan glukosa terhenti tetapi insulin kekal tinggi. Bayi pramatang, kecil dan kesejukan juga berisiko.

Jawapan

A · Bayi besar kepada ibu yang menghidap diabetes
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Respect her decision, document it and inform the team

Mengapa ini jawapannya

A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.

Jawapan

C · Respect her decision, document it and inform the team
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed

Mengapa ini jawapannya

Infants with heart failure use a lot of energy and tire easily. Small, frequent feeds, rest breaks, a semi-upright position and energy-dense milk help them grow; tube feeding may be needed if they cannot take enough.

Jawapan

A · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · The baby does not turn towards sounds or voices

Mengapa ini jawapannya

Not responding to sounds at 6 months may signal hearing loss and needs referral. Crawling usually starts at about 8–10 months, and mouthing objects and wariness of strangers are normal at this age.

Jawapan

B · The baby does not turn towards sounds or voices
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential

Mengapa ini jawapannya

Valproate is highly teratogenic, causing neural tube defects and developmental problems. Women who could become pregnant need clear information, effective contraception and specialist review.

Jawapan

C · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes

Mengapa ini jawapannya

Severe malnutrition and electrolyte imbalance can be life-threatening. Medical stabilisation and safe refeeding come first; psychological therapy becomes more effective once she is physically safer.

Jawapan

D · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 9.9 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

9.9315 → 9

Hanya digit seterusnya yang menentukan

9.9315 → 3
3 ialah 4 atau kurang, jadi 9 kekal.
Digit selepasnya (15) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 9.9 mL

Jawapan

x = 9.9 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 12.17 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:30 → 24:00 = 270 min

Selepas tengah malam

00:00 → 07:40 = 460 min

Jumlah

270 + 460 = 730 min
t = 730/60 = 12.17 h

Jawapan

t = 12.17 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 7.5·16 = 120 mg

Isi padu

V = 120/50 = 2.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.64 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 640/1000 = 0.64 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.64 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 250·20/240 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 60 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

500/250 = 2 mg/mL

Kadar dos

D = 2·30 = 60 mg/h

Jawapan

D = 60 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 5.7 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

0.1·57 = 5.7 unit/h

Kepekatan

50/50 = 1 unit/mL

Kadar pam

R = 5.7/1 = 5.7 mL/h

Jawapan

R = 5.7 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 19.9 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

5·106 = 530 mcg/min
530·60 = 31800 mcg/h

Kadar pam

R = 31800/1600 = 19.88 ≈ 19.9 mL/h

Jawapan

R = 19.9 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 580 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 240 + 100 + 240 = 580 mL
Infusi IV: 125·8 = 1000 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1680 mL

Jumlah pengeluaran

375 + 250 + 300 + 175 = 1100 mL

Imbangan

B = 1680 − 1100 = 580 mL

Jawapan

B = 580 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 6.2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL tinggal

Bahagian kedua

840/200 = 4.2 h

Jumlah masa

t = 2 + 4.2 = 6.2 h

Jawapan

t = 6.2 h

Itu kira-kira 6 h 12 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:42.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 50

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 50

Jawapan

MFS = 50
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Tahap risiko

35 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 316 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·144 + 8.2 + 20 = 316.2 ≈ 316 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 316 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 45.5 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·35 + 21 = 45.5 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 45.5 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.36 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 8.5 × 0.04 = 0.34 s
RR = 21 × 0.04 = 0.84 s

Formula Fridericia

QTc = 0.34/∛0.84 = 0.34/0.9435 = 0.36 s

Jawapan

QTc = 0.36 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (360 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.96 s, 63 seminit); satu P dalam setiap 3 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.18 → 0.30 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions