Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient's blood pressure is much higher than in all previous readings. What is the best first step?

  1. ARecheck it, making sure the technique and cuff size are correct
  2. BRecord it and give an extra dose of the blood pressure tablet
  3. CIgnore it, as it must be a machine error
  4. DTell the patient they are having a stroke
2.Asas kejururawatanSukar

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. ATalk to the healthcare assistant about reporting
  2. BRepeat the observations at the next routine time
  3. CAssess the patient straight away
  4. DComplete an incident report
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient is on suicide precautions. Which room safety measure is appropriate?

  1. AKeep the door closed at all times so the patient has privacy
  2. BLet the patient keep a personal razor for shaving, as long as staff are told
  3. CRemove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
  4. DAllow glass bottles if the patient seems calm
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pasangan organisma dengan langkah berjaga-jaga berasaskan penularannya yang manakah betul?

  1. ABeguk – titisan
  2. BC. difficile – udara
  3. CInfluenza – udara sahaja
  4. DCampak – sentuhan sahaja
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse cannot read part of a medication order. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber to clarify the order before giving the drug
  2. BGive the usual dose of the drug the nurse thinks was meant
  3. CAsk another nurse to guess what the order most likely says, then give it
  4. DSkip the drug and not tell anyone until the next ward round
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang jururawat menyelia pembantu jururawat yang baharu. Bilakah jururawat patut memeriksa kerja pembantu dengan paling rapi?

  1. ATidak pernah, kerana pembantu memegang sijil untuk peranan itu
  2. BHanya apabila pembantu meminta bantuan dengan tugas yang dirasainya sukar
  3. CApabila pembantu baharu kepada tugas itu atau pesakit kurang stabil
  4. DHanya pada akhir syif, apabila dokumentasi disemak
7.Kejururawatan klinikalSederhana

In UK guidance, neutropenic sepsis is commonly defined by a temperature above 38 °C or signs of sepsis with a neutrophil count at or below:

  1. A0.5 × 109/L
  2. B5 × 109/L
  3. C150 × 109/L
  4. D15 × 109/L
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which statement about oxygen in a patient with suspected acute coronary syndrome is correct?

  1. AOxygen is given if the SpO2 is below the target range
  2. BHigh-flow oxygen should always be given, whatever the SpO2
  3. COxygen replaces the need for an ECG
  4. DOxygen must never be given in chest pain
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on a heparin infusion has blood in the urine and an aPTT far above the target. The nurse stops the infusion and informs the provider. Which antidote should the nurse anticipate?

  1. AProtamine sulfate
  2. BNaloxone
  3. CCalcium gluconate
  4. DVitamin K (phytonadione)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?

  1. AHigh potassium and high sodium from retention
  2. BLow potassium and low sodium from urine losses
  3. CHigh calcium and high phosphate from bone loss
  4. DNo changes, because the kidneys are now normal
11.FarmakologiSederhana

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. ANaloxone
  2. BDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
  3. CAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
  4. DA second dose of haloperidol
12.FarmakologiSukar

Which finding most favours serotonin syndrome over neuroleptic malignant syndrome?

  1. ASlow onset over days with lead-pipe rigidity
  2. BRecent start of an antipsychotic drug
  3. CA very high creatine kinase
  4. DRapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After a bronchoscopy with throat anaesthesia, when can the patient eat and drink?

  1. AImmediately after the scope is removed
  2. BOnly after a chest X-ray has been reported
  3. CAfter a full 24 hours without food
  4. DWhen the gag and cough reflexes have returned
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Pendekatan manakah untuk pengeluaran saluran dada yang lazim diajar?

  1. AMengeluarkannya perlahan-lahan semasa pesakit menyedut nafas panjang dan dalam
  2. BMengeluarkannya dan membiarkan tapak terbuka untuk mengalir selama sehari
  3. CMengeluarkannya dengan sedutan masih berjalan pada kuasa penuh
  4. DMengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Set keputusan manakah yang paling menyokong DKA dan bukan HHS?

  1. AKeton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah
  2. BOsmolaliti sangat tinggi dengan keton jejak sahaja dalam darah
  3. CKeton normal dan bikarbonat normal
  4. DGlukosa melebihi 30 mmol/L dengan pH normal
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with CKD has a high phosphate, a low calcium and a high PTH. What does this show?

  1. ASecondary hyperparathyroidism from CKD
  2. BToo much vitamin D from supplements
  3. CHypoparathyroidism after neck surgery
  4. DPrimary hyperparathyroidism from a tumour
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are accurate fluid balance charts kept after major surgery?

  1. ATo check how far the patient has walked and how often they get out of bed
  2. BTo record when visitors come and go
  3. CTo decide which meal the patient will have next
  4. DTo detect dehydration, fluid overload or kidney problems early
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

After a fall, a patient with advanced dementia is agitated, grimacing and guarding the hip, and cannot rate the pain. What should the nurse do?

  1. AAssume there is no pain because none is reported
  2. BUse an observational pain tool, give analgesia and reassess
  3. CGive a sedative to treat the agitation and avoid giving any analgesia
  4. DWait until a relative can confirm the pain
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Karboprost, prostaglandin yang digunakan untuk hemoragi selepas bersalin, patut dielakkan pada wanita dengan:

  1. AHipertensi
  2. BKelahiran caesarean sebelum ini
  3. CAsma
  4. DEpilepsi
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita dengan pecah membran pramatang pada 31 minggu kini mempunyai suhu 38.3 °C, kadar denyutan jantung janin asas 175 bpm dan uterus yang sakit apabila ditekan. Apakah yang paling mungkin?

  1. APlasenta praevia
  2. BJangkitan intra-amnion (korioamnionitis)
  3. CDapatan normal selepas pecah membran
  4. DSindrom hipotensi telentang
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Kanak-kanak manakah yang umumnya tidak patut menerima vaksin hidup seperti MMR?

  1. AKanak-kanak yang adik-beradiknya mengalami selsema
  2. BKanak-kanak dengan selsema ringan
  3. CKanak-kanak yang sedang mengambil antibiotik oral untuk jangkitan telinga yang tidak rumit
  4. DKanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 2-year-old has had three febrile urinary tract infections. Which underlying condition should be considered?

  1. AVesicoureteral reflux
  2. BNephrotic syndrome
  3. CTesticular torsion on both sides
  4. DHypospadias
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient at high risk of suicide is placed on constant (one-to-one) observation. What does this mean?

  1. AThe patient is seen once a shift by the nurse in charge, and otherwise checked by camera from the office when staff are free
  2. BThe patient is checked every hour during the day only
  3. CA staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
  4. DThe patient can be left alone while asleep
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with alcohol dependence is confused, unsteady on his feet and has abnormal eye movements. Why is it urgent to give thiamine?

  1. AThiamine will make him dislike the taste of alcohol in the future, which helps prevent a relapse
  2. BThiamine prevents all alcohol withdrawal seizures
  3. CThiamine quickly lowers the blood alcohol level
  4. DWernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39.2 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 39.2 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

39.2 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1½ tsp? mL¼ cawan? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1½ tsp daripada sirap batuk, ¼ cawan daripada teh, ½ tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
22 kg5 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 22 kg dan dipreskripsikan 5 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

22 kg5 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1.34 mg. Ampul mengandungi 2000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1.34 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
20 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 90 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

90 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
570 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 4 jam anda mendapati 570 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

1500 mL / 6 hselepas 4 h: 570 mL
Δ = %
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h64 kg0.05 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 0.05 unit/kg/j untuk pesakit berberat 64 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL0.05 unit/kg/h64 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h99 kg30 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 99 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 30 mcg/min. Beg mengandungi 50 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 mg/250 mL30 mcg/min99 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLair240 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing500 mLair kencing200 mLair kencing500 mLair kencing200 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

teh: 200 mLair: 240 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL diinfuskan150 mL/h19:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 19:00, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL50 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang dan menunjukkan respons motor terbaik: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.37PaCO₂mmHg354571HCO₃⁻mmol/L222640tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.37, PaCO₂ 71 mmHg (9.5 kPa) dan HCO₃⁻ 40 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.37PaCO₂ 71 mmHg (9.5 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 24% menunjukkan PaO₂ 66 mmHg (8.8 kPa) dan PaCO₂ 28 mmHg (3.7 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 24%PaO₂ 66 mmHg (8.8 kPa)PaCO₂ 28 mmHg (3.7 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak perentak, kegagalan menangkaprentak idioventrikelblok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah ketiga (lengkap)

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak perentak, kegagalan menangkap
  2. 2rentak idioventrikel
  3. 3blok AV darjah kedua jenis II
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct

Mengapa ini jawapannya

Unexpected findings are validated before action. If the repeat reading is still high, the nurse assesses for symptoms and reports it.

Jawapan

A · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Assess the patient straight away

Mengapa ini jawapannya

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Jawapan

C · Assess the patient straight away
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords

Mengapa ini jawapannya

Patients at risk of suicide need a safe environment, with belts, cords, sharp objects and glass removed, and observation at the level ordered. Privacy is secondary to safety in this situation.

Jawapan

C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Beguk – titisan

Mengapa ini jawapannya

Beguk merebak melalui titisan pernafasan, jadi langkah berjaga-jaga titisan digunakan. Campak merebak melalui udara, C. difficile memerlukan langkah berjaga-jaga sentuhan, dan influenza memerlukan langkah berjaga-jaga titisan.

Jawapan

A · Beguk – titisan
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug

Mengapa ini jawapannya

An unclear order must be clarified with the prescriber before the medication is given. Guessing or ignoring the order can harm the patient.

Jawapan

A · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Apabila pembantu baharu kepada tugas itu atau pesakit kurang stabil

Mengapa ini jawapannya

Penyeliaan lebih besar apabila penerima delegasi kurang berpengalaman, keadaan pesakit kurang boleh diramal atau tugas membawa lebih risiko. Pemeriksaan pasif atau pada akhir syif boleh terlepas masalah sedangkan ia masih boleh dibetulkan.

Jawapan

C · Apabila pembantu baharu kepada tugas itu atau pesakit kurang stabil
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · 0.5 × 109/L

Mengapa ini jawapannya

Neutropenic sepsis is defined by a neutrophil count of 0.5 × 109/L or lower with fever or other signs of sepsis. It needs empirical antibiotics within one hour.

Jawapan

A · 0.5 × 109/L
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range

Mengapa ini jawapannya

Current guidance recommends oxygen in ACS only for hypoxaemia, as routine oxygen in patients with normal saturations has not been shown to help. Urgent ECG, analgesia and antiplatelet treatment remain priorities.

Jawapan

A · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Low potassium and low sodium from urine losses

Mengapa ini jawapannya

In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Disemak dengan: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Low potassium and low sodium from urine losses
11.Farmakologi

Jawapan: C · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Mengapa ini jawapannya

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Jawapan

C · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakologi

Jawapan: D · Rapid onset with hyperreflexia and clonus

Mengapa ini jawapannya

Serotonin syndrome develops within hours of a serotonergic drug and causes clonus, hyperreflexia, agitation, dilated pupils and diarrhoea. NMS develops over days after a dopamine antagonist, with lead-pipe rigidity and slow reflexes.

Jawapan

D · Rapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · When the gag and cough reflexes have returned

Mengapa ini jawapannya

Local anaesthetic sprayed on the throat abolishes the gag and cough reflexes for a time, so food or fluid could be aspirated. The nurse checks that the reflexes have returned (often after about one to two hours) before giving sips of water and then food.

Jawapan

D · When the gag and cough reflexes have returned
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak

Mengapa ini jawapannya

Banyak garis panduan mencadangkan mengeluarkan tiub pada hujung nafas dalam yang ditahan (Valsalva) atau semasa ekspirasi, supaya tekanan dalam dada adalah positif. Luka ditutup dengan jahitan atau pembalut oklusif, pesakit dipantau untuk pneumotoraks berulang dan X-ray dada dibuat jika ditunjukkan. Analgesia terlebih dahulu ialah amalan yang baik.

Jawapan

D · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Keton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah

Mengapa ini jawapannya

DKA ditakrifkan oleh hiperglisemia (atau diabetes yang diketahui), ketonemia (contohnya >3 mmol/L) dan asidosis metabolik (pH < 7.3 atau bikarbonat < 15 mmol/L dalam kriteria UK). HHS mempunyai glukosa yang sangat tinggi dan osmolaliti tinggi (selalunya > 320 mOsm/kg) dengan sedikit ketosis dan tiada asidosis yang bererti.

Jawapan

A · Keton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Mengapa ini jawapannya

In CKD, phosphate retention and low active vitamin D lower calcium, so the parathyroid glands release more PTH. This secondary hyperparathyroidism weakens bone. Treatment includes phosphate control, vitamin D and sometimes calcimimetics.

Jawapan

A · Secondary hyperparathyroidism from CKD
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · To detect dehydration, fluid overload or kidney problems early

Mengapa ini jawapannya

Fluid balance charts record IV and oral intake against urine, drains, vomit and NG losses. Trends help detect hypovolaemia, overload and acute kidney injury.

Jawapan

D · To detect dehydration, fluid overload or kidney problems early
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess

Mengapa ini jawapannya

In dementia, pain often appears as agitation or guarding. An observational tool supports assessment; analgesia is given and effect reassessed. The hip is also assessed for injury such as a fracture.

Jawapan

B · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Asma

Mengapa ini jawapannya

Karboprost boleh menyebabkan bronkospasme, maka ia dielakkan dalam asma. Metilergonovina ialah uterotonik yang dielakkan dalam hipertensi.

Jawapan

C · Asma
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Jangkitan intra-amnion (korioamnionitis)

Mengapa ini jawapannya

Demam ibu, takikardia janin, uterus yang sakit apabila ditekan dan kadangkala cecair berbau busuk mencadangkan jangkitan intra-amnion. Ia memerlukan pelaporan segera, antibiotik seperti yang ditetapkan dan pelan untuk kelahiran.

Jawapan

B · Jangkitan intra-amnion (korioamnionitis)
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Kanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi

Mengapa ini jawapannya

Vaksin hidup umumnya dikontraindikasikan dalam penekanan imun yang teruk dan semasa kehamilan. Penyakit ringan dan rawatan antibiotik bukan kontraindikasi.

Jawapan

D · Kanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Vesicoureteral reflux

Mengapa ini jawapannya

Vesicoureteral reflux allows urine to flow back from the bladder into the ureters and kidneys, causing recurrent UTIs and possible kidney scarring. Children with repeated febrile UTIs are investigated with imaging.

Jawapan

A · Vesicoureteral reflux
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom

Mengapa ini jawapannya

Constant observation means a member of staff is always with the patient, at a distance set by policy, so they can intervene immediately. It is reviewed regularly and stepped down as risk reduces.

Jawapan

C · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome

Mengapa ini jawapannya

Wernicke's encephalopathy is an emergency caused by thiamine deficiency. Prompt high-dose thiamine can reverse it, but delay can lead to Korsakoff syndrome with lasting memory loss, or death.

Jawapan

D · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 102.6 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

39.2·9/5 = 70.56

Tambah 32

T = 70.56 + 32 = 102.6 °F

Jawapan

T = 102.6 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 75 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1½ tsp = 1.5·5 = 7.5 mL
¼ cawan = 0.25·240 = 60 mL
½ tbsp = 0.5·15 = 7.5 mL

Tambah

V = 7.5 + 60 + 7.5 = 75 mL

Jawapan

V = 75 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 110 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

5·22 = 110 mg

Jawapan

D = 110 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.67 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1.34 mg = 1340 mcg

Isi padu

V = 1340/2000 = 0.67 mL

Jawapan

V = 0.67 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

90/60 = 1.5 mL/min

Kadar titisan

R = 1.5·20 = 30 gtt/min

Jawapan

R = 30 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 14 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/6 = 250 mL/h

Kadar baharu

R = 570/2 = 285 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (285 − 250)/250·100% = 14%

Jawapan

Δ = 14%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 8 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

0.05·64 = 3.2 unit/h

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 3.2/0.4 = 8 mL/h

Jawapan

R = 8 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 9 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

30·60 = 1800 mcg/h

Kadar pam

R = 1800/200 = 9 mL/h

Jawapan

R = 9 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1740 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 240 = 440 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1740 mL

Jawapan

I = 1740 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 50 = 450 mL

Masa

t = 450/150 = 3 h

Jawapan

t = 3 h

Itu kira-kira 3 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 22:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang → 2
M: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal) → 2

Tambah

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Keterukan

GCS 6 → teruk

Jawapan

teruk
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 15 + 20 + 10 + 0 = 70

Tahap risiko

70 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.37: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 71 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 70.12 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.24·713 − 28/0.8 = 171.1 − 35 = 136.1 mmHg

Kecerunan

A–a = 136.1 − 66 = 70.12 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 70.12 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.51 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 13 × 0.04 = 0.52 s
RR = 26 × 0.04 = 1.04 s

Formula Bazett

QTc = 0.52/√1.04 = 0.52/1.02 = 0.51 s

Jawapan

QTc = 0.51 s

Melebihi 0.50 s: memanjang dengan ketara. (510 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak, kegagalan menangkap

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: spike perentak adalah sekata (setiap 0.96 s), tetapi R–R tidak sekata, kerana QRS tiada selepas sesetengah spike.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s dan lebar selepas spike yang ditangkap; 2 spike tidak diikuti oleh QRS (tiada tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak, kegagalan menangkap

Jawapan

rentak perentak, kegagalan menangkap

Kegagalan menangkap: perentak jantung menembak tetapi jantung tidak bertindak balas. Buku teks menganggapnya segera untuk dilaporkan, kerana pesakit mungkin bergantung pada perentak jantung.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions