Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

If hair needs to be removed before surgery, what is recommended?

  1. AElectric clippers on the day of surgery
  2. BHair removal cream applied in theatre
  3. CShaving with a razor the night before
  4. DPlucking the hairs with tweezers
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit yang mengambil morfin secara tetap sangat mengantuk, mempunyai anak mata sekecil kepala jarum dan bernafas 8 kali seminit. Apakah keutamaannya?

  1. APanggil bantuan, sokong pernafasan, tahan opioid dan sediakan nalokson mengikut protokol
  2. BBeri dos morfin seterusnya seperti dipreskripsikan
  3. CBeri secawan kopi pekat
  4. DBiarkan pesakit tidur dan semak semula dalam empat jam
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has orthostatic hypotension. Which teaching helps to prevent falls?

  1. AStand up straight after a hot shower to increase blood flow
  2. BSit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
  3. CGet out of bed quickly so the dizziness passes sooner
  4. DAvoid drinking fluids in the morning to reduce trips to the toilet
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. ANo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
  2. BThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
  3. CThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
  4. DHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  2. BMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
  3. CStarting the transfusion once the blood arrives
  4. DDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. AWash the area with soap and water
  2. BFinish the shift and report it tomorrow
  3. CScrub the area with bleach
  4. DSqueeze the wound hard and suck it
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which measure helps reduce the risk of surgical site infection?

  1. ARemoving hair, if needed, with clippers rather than a razor
  2. BLeaving the patient cool during surgery to slow bacterial growth
  3. CChanging the wound dressing every hour
  4. DShaving the area with a razor the night before surgery
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. AAscending cholangitis
  2. BAcute appendicitis
  3. CSimple biliary colic
  4. DGastro-oesophageal reflux disease
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
  2. BA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  3. CA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  4. DA positive ANA means the patient has a viral infection
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient's results: sodium 140 mEq/L, chloride 100 mEq/L, bicarbonate 12 mEq/L. What is the anion gap, and what does it suggest?

  1. A40 mEq/L, a high anion gap
  2. B12 mEq/L, a normal anion gap
  3. C52 mEq/L, a very high anion gap
  4. D28 mEq/L, a high anion gap
11.FarmakologiSederhana

Which adverse effects are typical of donepezil?

  1. AWeight gain and high blood glucose
  2. BHair loss and skin pigmentation
  3. CDry mouth, constipation and a fast heart rate
  4. DNausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.FarmakologiSukar

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
  2. B"I will replace my tablets before the expiry date."
  3. C"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  4. D"I may get a headache after taking it."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Sebelum terapi mampatan dikenakan untuk ulser vena kaki, penilaian manakah yang penting?

  1. ASwab luka untuk kultur dan kepekaan
  2. BX-ray dada dan ECG
  3. CKiraan darah penuh dan CRP
  4. DIndeks tekanan buku lali–brakial (ABPI)
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Thirty minutes after extubation, a patient develops a high-pitched noise on breathing in and is anxious. SpO₂ is falling. What should the nurse do?

  1. AGive a large drink of cold water to soothe the throat and settle it
  2. BEncourage the patient to sleep it off and recheck them in an hour
  3. CSit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
  4. DLay the patient flat and reassure them
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why can a patient with an insulin pump develop DKA within hours if the pump stops working?

  1. AThe body becomes allergic to insulin when the pump stops
  2. BThe pump gives long-acting insulin, which builds up and stops working all at once
  3. CThe pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
  4. DThe battery in the pump releases chemicals into the blood
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

The day after a lumbar puncture, a patient has a headache that is severe when standing and almost gone when lying flat. Temperature and neck movement are normal. What is the most likely cause?

  1. AA subarachnoid haemorrhage
  2. BA migraine triggered by stress
  3. CPost-dural puncture headache
  4. DBacterial meningitis from the procedure
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which neutrophil count indicates severe neutropenia?

  1. ABelow 7.5 × 109/L
  2. BBelow 0.5 × 109/L
  3. CAbove 10 × 109/L
  4. DAbove 2.0 × 109/L
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with a permanent pacemaker is booked for surgery using monopolar diathermy. Why must the team know?

  1. ADiathermy can interfere with the pacemaker's function
  2. BThe pacemaker will always be removed during surgery
  3. CThe patient cannot have any anaesthetic at all
  4. DPacemakers stop all bleeding during surgery
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Dapatan manakah yang dijangka pada bayi baru lahir yang sihat dan menyusu ibu pada hari ke-3?

  1. APertambahan berat 300 g sejak kelahiran
  2. BTiada lampin basah dalam 24 jam yang lalu
  3. CKehilangan berat kira-kira 6% daripada berat lahir
  4. DKehilangan berat kira-kira 15% daripada berat lahir
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Which newborn finding should prompt checks for kidney and other anomalies?

  1. AAcrocyanosis in the first hours
  2. BMilia on the nose
  3. CA single umbilical artery
  4. DMild moulding of the head
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. APeak flow and oxygen saturation every morning
  2. BWeight and urine dipstick for protein
  3. CBlood glucose before and after every meal
  4. DHead circumference and fontanelle tension
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The parent of a child on chemotherapy calls to say the child has a temperature of 38.5 °C (101.3 °F). What is the correct advice?

  1. ABring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and call back if the fever lasts more than 2 days
  3. CWait until the next clinic visit, as fever is common
  4. DGive a cool bath and keep the child at home
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A young person who took LSD at a festival is frightened by what he is seeing. What is the most helpful nursing approach?

  1. AStay with him in a calm, quiet place and reassure him that the effects are from the drug and will pass
  2. BShine a bright light in his eyes every few minutes to check his pupils and keep him alert until it wears off
  3. CArgue with him that what he sees is not real until he accepts it
  4. DLeave him alone in a dark room so that he can sleep it off
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Pada hari ketiga pemberian makanan semula, seorang pesakit dengan anoreksia nervosa yang teruk mengalami buku lali bengkak, fosfat rendah dan nadi tidak teratur. Apakah yang paling mungkin?

  1. ASindrom pemberian makanan semula (refeeding)
  2. BSindrom serotonin
  3. CTindak balas alahan terhadap makanan
  4. DPertambahan berat badan yang normal
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 10 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
75 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 75 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

75 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
60 kg25 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 60 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 25 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

60 kg25 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 2200 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

2200 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 12 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 400 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 8 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

400 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL70 unit/kg · 71 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 71 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg71 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h100 kg5 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 100 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 5 mcg/min. Beg mengandungi 50 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 mg/250 mL5 mcg/min100 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu200 mLteh200 mLair240 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing250 mLair kencing325 mLlongkang luka30 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 63 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

63 kg8 hair kencing: 250 mLair kencing: 325 mLlongkang luka: 30 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan120 mL/h12:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 12:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 11/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 37.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 11SpO₂ 99%udaraSBP 124HR 64AT 37.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 141 mmol/L, glukosa 8.7 mmol/L dan urea 21.5 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 141 mmol/Lglukosa 8.7 mmol/Lurea 21.5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 28% menunjukkan PaO₂ 83 mmHg (11.1 kPa) dan PaCO₂ 45 mmHg (6.0 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 28%PaO₂ 83 mmHg (11.1 kPa)PaCO₂ 45 mmHg (6.0 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium dengan nisbah konduksi tetap. Cari kadar ventrikel dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak perentak, kegagalan menangkaprentak perentak dua ruang (AV)rentak perentak ventrikel

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2rentak perentak, kegagalan menangkap
  3. 3rentak perentak dua ruang (AV)
  4. 4rentak perentak ventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Electric clippers on the day of surgery

Mengapa ini jawapannya

Razors cause small skin cuts that increase surgical site infection. If needed, hair is removed with electric clippers close to the time of surgery.

Jawapan

A · Electric clippers on the day of surgery
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Panggil bantuan, sokong pernafasan, tahan opioid dan sediakan nalokson mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Kesedaran menurun, pernafasan perlahan dan anak mata sekecil kepala jarum mencadangkan ketoksikan opioid. Jururawat patut mendapatkan bantuan, mengekalkan saluran udara dan memberi oksigen jika perlu, menghentikan opioid selanjutnya dan menggunakan nalokson seperti dipreskripsikan oleh protokol.

Jawapan

A · Panggil bantuan, sokong pernafasan, tahan opioid dan sediakan nalokson mengikut protokol
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly

Mengapa ini jawapannya

Changing position slowly, dangling the legs first and getting up with help give the circulation time to adjust. Rapid standing, heat and dehydration make orthostatic hypotension worse.

Jawapan

B · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Mengapa ini jawapannya

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Jawapan

C · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Mengapa ini jawapannya

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Jawapan

B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Wash the area with soap and water

Mengapa ini jawapannya

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Jawapan

A · Wash the area with soap and water
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor

Mengapa ini jawapannya

Razors cause micro-abrasions that increase infection risk, so hair is removed only if necessary with clippers just before surgery. Keeping patients warm and good skin preparation also help.

Jawapan

A · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ascending cholangitis

Mengapa ini jawapannya

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Jawapan

A · Ascending cholangitis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Mengapa ini jawapannya

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Disemak dengan: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · 28 mEq/L, a high anion gap

Mengapa ini jawapannya

The anion gap is 140 − (100 + 12) = 28 mEq/L; a typical normal value is about 8–12 mEq/L when potassium is not included. A high anion gap metabolic acidosis suggests unmeasured acids, for example ketones in DKA or lactate in shock.Disemak dengan: Anion Gap Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · 28 mEq/L, a high anion gap
11.Farmakologi

Jawapan: D · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Mengapa ini jawapannya

Cholinesterase inhibitors cause cholinergic effects such as nausea, vomiting, diarrhoea and bradycardia. Patients are watched for dizziness and fainting from a slow pulse.

Jawapan

D · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.Farmakologi

Jawapan: C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Mengapa ini jawapannya

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Jawapan

C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Indeks tekanan buku lali–brakial (ABPI)

Mengapa ini jawapannya

Mampatan membantu aliran balik vena tetapi boleh menyebabkan nekrosis tisu jika bekalan arteri tidak mencukupi. ABPI membandingkan tekanan sistolik buku lali dan lengan; nilai di bawah kira-kira 0.8 (atau di atas kira-kira 1.3, yang menunjukkan saluran berkalsium) memerlukan semakan pakar sebelum mampatan.

Jawapan

D · Indeks tekanan buku lali–brakial (ABPI)
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help

Mengapa ini jawapannya

Post-extubation stridor suggests laryngeal oedema and may progress to complete obstruction. The patient is sat up, given humidified oxygen and assessed by an airway expert urgently. Nebulised adrenaline and steroids may be used, and reintubation may be needed.

Jawapan

C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve

Mengapa ini jawapannya

Insulin pumps deliver a continuous flow of rapid-acting insulin. If delivery stops, there is no depot of long-acting insulin, so ketones can rise within a few hours. Patients carry pens or syringes as a backup.

Jawapan

C · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Post-dural puncture headache

Mengapa ini jawapannya

A positional headache after a lumbar puncture, without fever or neck stiffness, fits a CSF leak. It is managed with rest, fluids, analgesia and caffeine, and an epidural blood patch if it persists. Fever or neck stiffness would suggest infection instead.

Jawapan

C · Post-dural puncture headache
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Below 0.5 × 109/L

Mengapa ini jawapannya

A neutrophil count below 0.5 × 109/L (500/mm³) is severe neutropenia, with a high risk of life-threatening infection. Fever in this setting is treated as neutropenic sepsis.

Jawapan

B · Below 0.5 × 109/L
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Diathermy can interfere with the pacemaker's function

Mengapa ini jawapannya

Electrical interference from monopolar diathermy can inhibit or reprogram pacemakers and defibrillators. The team plans ahead, for example using bipolar diathermy, placing the plate carefully or having the device checked.

Jawapan

A · Diathermy can interfere with the pacemaker's function
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Kehilangan berat kira-kira 6% daripada berat lahir

Mengapa ini jawapannya

Kehilangan sehingga kira-kira 7–10% daripada berat lahir adalah lazim pada hari-hari pertama, dengan berat lahir biasanya pulih pada kira-kira 10–14 hari. Kehilangan yang lebih besar atau lampin basah yang terlalu sedikit memerlukan penilaian penyusuan.

Jawapan

C · Kehilangan berat kira-kira 6% daripada berat lahir
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · A single umbilical artery

Mengapa ini jawapannya

A two-vessel cord can be associated with renal, cardiac and other anomalies. Milia, moulding and acrocyanosis are normal findings.

Jawapan

C · A single umbilical artery
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Weight and urine dipstick for protein

Mengapa ini jawapannya

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Jawapan

B · Weight and urine dipstick for protein
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Fever during chemotherapy is treated as possible neutropenic sepsis. The child needs urgent assessment, blood tests and cultures, and IV antibiotics within the target time set by local policy; delay can be fatal.

Jawapan

A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Stay with him in a calm, quiet place and reassure him that the effects are from the drug and will pass

Mengapa ini jawapannya

For a frightening hallucinogen experience, a calm setting, a supportive person and simple reassurance usually help. The nurse also monitors vital signs and watches for injury or other substances.

Jawapan

A · Stay with him in a calm, quiet place and reassure him that the effects are from the drug and will pass
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Sindrom pemberian makanan semula (refeeding)

Mengapa ini jawapannya

Pemberian makanan semula selepas kebuluran menyebabkan perembesan insulin yang memacu fosfat, kalium dan magnesium ke dalam sel, menyebabkan kegagalan jantung, edema, aritmia dan kekeliruan. Elektrolit dipantau dengan teliti dan diganti, dan pemberian makanan ditingkatkan secara beransur-ansur.

Jawapan

A · Sindrom pemberian makanan semula (refeeding)
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 208 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 10 = 82 in

Inci kepada sentimeter

h = 82·2.54 = 208.3 ≈ 208 cm

Jawapan

h = 208 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 1.8 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

Dalam liter

V = 1800/1000 = 1.8 L

Jawapan

V = 1.8 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 750 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

25·60 = 1500 mg

Setiap dos

D = 1500/2 = 750 mg

Jawapan

D = 750 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.44 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 2200/5000 = 0.44 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.44 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 28 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1000·20/720 = 27.78 ≈ 28 gtt/min

Jawapan

R = 28 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 28 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 12.8 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

400/250 = 1.6 mg/mL

Kadar dos

D = 1.6·8 = 12.8 mg/h

Jawapan

D = 12.8 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 5 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·71 = 4 970 unit

Isi padu

V = 4970/1000 = 4.97 ≈ 5 mL

Jawapan

V = 5 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 1.5 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

5·60 = 300 mcg/h

Kadar pam

R = 300/200 = 1.5 mL/h

Jawapan

R = 1.5 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.14 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

250 + 325 = 575 mL

Per kilogram sejam

U = 575/(63·8) = 1.141 ≈ 1.14 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.14 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.1 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/120 = 2.083 ≈ 2.1 h

Jawapan

t = 2.1 h

Itu kira-kira 2 h 05 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:35.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 50

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 50

Jawapan

MFS = 50
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.8 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 312 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·141 + 8.7 + 21.5 = 312.2 ≈ 312 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 312 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 60.39 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.28·713 − 45/0.8 = 199.6 − 56.25 = 143.4 mmHg

Kecerunan

A–a = 143.4 − 83 = 60.39 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 60.39 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar ventrikel = 75 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 20 petak kecil = 0.80 s → 1500 ÷ 20 = 75 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 75 = 4:1

Jawapan

kadar ventrikel = 75 bpm
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak ventrikel

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 25 petak kecil, 1500 ÷ 25 ≈ 60 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.00 s.
3. Gelombang P: tiada kelihatan; spike perentak yang tajam muncul sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s, lebar, dan setiap spike diikuti oleh QRS (tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak ventrikel

Jawapan

rentak perentak ventrikel

QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions