Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can only see their records once they have been discharged
  2. BPatients have a legal right to request access to their records
  3. CPatients can see their records only with a court order
  4. DOnly doctors are allowed to see health records
2.Asas kejururawatanSukar

Seorang jururawat berpendapat dos pada preskripsi luar biasa tinggi. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberi separuh dos sebagai kompromi
  2. BMemberi dos kerana pempreskripsi bertanggungjawab atas sebarang kesilapan di dalamnya
  3. CMenukar dos pada carta kepada jumlah biasa
  4. DMenahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which IV fluid can be given with packed red blood cells in the same line?

  1. ALactated Ringer’s (Hartmann’s) solution
  2. B5% dextrose in water
  3. C0.9% sodium chloride
  4. D5% dextrose in 0.45% sodium chloride
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient is admitted with suspected pneumonic plague after a possible bioterrorism release. Which precautions are used?

  1. AAirborne precautions
  2. BStandard precautions only
  3. CContact precautions only
  4. DDroplet precautions
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which postoperative patient should the nurse see first?

  1. AAsking when the urinary catheter will be removed
  2. BDressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
  3. CPain of 4/10 one hour after an oral analgesic
  4. DWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AWrap the legs tightly with compression bandages
  2. BKeep the legs raised above the heart as much as possible
  3. CKeep the legs level or slightly lowered, not raised
  4. DSit with the legs crossed to improve blood flow
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit yang menerima warfarin mempunyai INR jauh di atas julat sasaran dan lebam. Ubat manakah yang mungkin dipreskripsikan untuk membalikkan kesannya?

  1. AAspirin
  2. BProtamin sulfat
  3. CVitamin K
  4. DNalokson
8.Kejururawatan klinikalSukar

Four call bells ring at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
  2. BA patient asking for pain relief for chronic back pain that they rate as 3/10
  3. CA patient asking what time they will be discharged
  4. DA patient who needs help to go to the toilet and has rung twice
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?

  1. ASave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
  2. BHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
  3. CSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
  4. DCollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient with iron-deficiency anemia who is starting oral iron. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My stools may look darker while I take the tablets"
  2. B"I'll keep the tablets out of reach of the children"
  3. C"I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
  4. D"I can take it with orange juice to help absorption"
11.FarmakologiSederhana

How should a topical corticosteroid cream usually be applied?

  1. AOn broken, infected skin to speed healing
  2. BUnder a tight plastic dressing every night without advice
  3. CAs a thin layer to the affected area only, as directed
  4. DAs a thick layer over the whole body
12.FarmakologiSukar

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and feels well. Why is treatment still urgent?

  1. ALiver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
  2. BThe drug will cause kidney stones within a few hours
  3. CThe patient is at risk of immediate respiratory arrest
  4. DParacetamol overdose only causes harm if symptoms start in the first hour
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

During an episode of chest pain, a patient's ECG shows new horizontal ST depression. What does this most likely indicate?

  1. AA normal finding during pain
  2. BHyperkalaemia
  3. CPericarditis
  4. DMyocardial ischaemia
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient has new chest pain at rest. The ECG shows ST depression, but serial troponins remain normal. Which diagnosis fits best?

  1. ANon-ST-elevation myocardial infarction
  2. BST-elevation myocardial infarction
  3. CUnstable angina
  4. DStable angina
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Bagaimanakah cecair dialisis peritoneal patut dipanaskan sebelum digunakan?

  1. AIa patut digunakan sejuk terus dari peti sejuk
  2. BDalam pemanas haba kering khusus
  3. CDalam ketuhar gelombang mikro
  4. DDalam mangkuk air paip panas
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient had a witnessed tonic-clonic seizure. Afterwards their left arm is weak, and the weakness improves over the next few hours. What is the best interpretation?

  1. ACertainly a stroke, so the seizure can be ignored
  2. BA sign that the patient is pretending to be weak
  3. CPossible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
  4. DNormal postictal tiredness that needs no further assessment or imaging at all
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Mengapakah tablet lepas terubah suai atau bersalut enterik mungkin tidak berfungsi dengan baik bagi pesakit dengan ileostomi?

  1. AStoma menyerap ubat terlalu cepat ke dalam darah
  2. BEnzim ileostomi memusnahkan setiap jenis ubat oral
  3. CTransit pantas bermakna ia mungkin lalu sebelum melepaskan ubat
  4. DPesakit dengan ileostomi tidak boleh mengambil sebarang ubat oral
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient is booked for a urea breath test for H. pylori. Which medicine should usually be stopped 2 weeks before the test?

  1. AParacetamol (acetaminophen)
  2. BAmlodipine
  3. CLevothyroxine
  4. DOmeprazole
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A pregnant woman taking iron says her stools have turned black. What is the best response?

  1. AAdvise her to go to the emergency department now
  2. BTell her to stop the iron immediately
  3. CExplain that this is an expected effect of iron
  4. DTell her to double the dose of the tablets
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn is cold-stressed. Which complications should the nurse anticipate?

  1. AHypercalcaemia and seizures only
  2. BHyperglycaemia, polycythaemia and hypertension
  3. CFever, diarrhoea and dehydration
  4. DHypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 20-month-old drinks about 1.5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?

  1. ASickle cell disease
  2. BVitamin B12 deficiency
  3. CLactose intolerance
  4. DIron-deficiency anaemia
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child with a head injury now has rising blood pressure, a falling heart rate and irregular breathing. What does this indicate?

  1. ANormal recovery after a head injury
  2. BDehydration that needs more fluids
  3. CPain from the injury that needs stronger, regular analgesia
  4. DA late sign of raised intracranial pressure; an emergency
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah triad klasik ensefalopati Wernicke?

  1. ADemam, ruam dan kekakuan leher
  2. BKekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
  3. CSakit kepala, muntah dan penglihatan kabur sahaja
  4. DGegaran, kekakuan dan pergerakan perlahan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient taking naltrexone for alcohol dependence is brought to the emergency department with a broken leg. Why should the nurse tell the team about the naltrexone?

  1. AIt is not relevant, because naltrexone only affects the way the body responds to alcohol
  2. BNaltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
  3. CNaltrexone causes broken bones to heal more slowly
  4. DNaltrexone makes opioids much stronger, so smaller doses must be used
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
135.946 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 135.946 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

135.946 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:3007:45t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:30 dan tamat pada 07:45 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:3007:45
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
20%w/vV = ? mL

Dos 600 mg diperlukan daripada larutan 20% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?

600 mg20% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1500 unit ubat yang datang sebagai 10000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1500 units10000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
10 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 120 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

120 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

20 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
50 unit50 mLinsulin biasa15 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 50 unit insulin biasa dalam 50 mL berjalan pada 15 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

50 unit/50 mL15 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine11 mL/h62 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 250 mg dalam 250 mL berjalan pada 11 mL/j. Pesakit berberat 62 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL11 mL/h62 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLsusu200 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing400 mLair kencing175 mLair kencing450 mLair kencing375 mLlongkang luka100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

teh: 200 mLsusu: 200 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 400 mLair kencing: 175 mLair kencing: 450 mLair kencing: 375 mLlongkang luka: 100 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 100 mL/hmula 08:00tjumlah​ = ? h150 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 08:00 dengan 150 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 100 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 94% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 36.4 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 94%udaraSBP 130HR 76AT 36.4 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 40/min, sedar, suhu 36.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 96%udaraSBP 130HR 40AT 36.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.28PaCO₂mmHg354553HCO₃⁻mmol/L222624tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.28, PaCO₂ 53 mmHg (7.1 kPa) dan HCO₃⁻ 24 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.28PaCO₂ 53 mmHg (7.1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 134, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 10 mmol/L dan albumin 15 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 10 mmol/Lalbumin 15 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah pertamablok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)fibrilasi atrium

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis II
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4fibrilasi atrium

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Patients have a legal right to request access to their records

Mengapa ini jawapannya

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Jawapan

B · Patients have a legal right to request access to their records
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Menahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya

Mengapa ini jawapannya

Jururawat yang memberi ubat bertanggungjawab melakukannya dengan selamat. Jika dos nampak salah, jururawat tidak patut memberinya sehingga dijelaskan dengan pempreskripsi atau ahli farmasi. Jururawat tidak boleh menukar preskripsi sendiri.

Jawapan

D · Menahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · 0.9% sodium chloride

Mengapa ini jawapannya

Only 0.9% sodium chloride is compatible with blood. Dextrose (glucose) solutions can cause red cells to clump and break down, and the calcium in lactated Ringer’s (Hartmann’s) can cause clotting.

Jawapan

C · 0.9% sodium chloride
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Droplet precautions

Mengapa ini jawapannya

Pneumonic plague spreads from person to person by respiratory droplets, so droplet precautions are used until the patient has had effective antibiotics for the period set by policy. Bubonic plague without lung involvement needs standard precautions.

Jawapan

D · Droplet precautions
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min

Mengapa ini jawapannya

Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.

Jawapan

B · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Mengapa ini jawapannya

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Jawapan

C · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Vitamin K

Mengapa ini jawapannya

Warfarin merencat faktor pembekuan bersandar vitamin K. Vitamin K, dan bagi pendarahan major konsentrat kompleks protrombin, membalikkannya. Protamin membalikkan heparin.

Jawapan

C · Vitamin K
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic

Mengapa ini jawapannya

Breathlessness soon after a new IV antibiotic suggests possible anaphylaxis, an airway and breathing emergency. The infusion should be stopped and the patient assessed immediately.

Jawapan

A · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day

Mengapa ini jawapannya

The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Disemak dengan: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"

Mengapa ini jawapannya

Calcium in milk, as well as antacids and tea, reduces iron absorption, so iron should not be taken with them. Vitamin C improves absorption, dark stools are expected, and iron overdose is a serious poisoning risk in young children.Disemak dengan: Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron in diet - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.Farmakologi

Jawapan: C · As a thin layer to the affected area only, as directed

Mengapa ini jawapannya

Thin application to affected skin limits systemic absorption and skin atrophy. Occlusive dressings increase absorption and are used only when prescribed.

Jawapan

C · As a thin layer to the affected area only, as directed
12.Farmakologi

Jawapan: A · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best

Mengapa ini jawapannya

Paracetamol overdose often causes few symptoms at first, while the toxic metabolite damages the liver. Liver injury peaks after about 3 days, so the decision to treat is based on the timed blood level, not on symptoms.

Jawapan

A · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Myocardial ischaemia

Mengapa ini jawapannya

New horizontal or downsloping ST depression during pain suggests myocardial ischaemia, as in unstable angina or NSTEMI. It should be reported immediately with serial ECGs and troponins. ST depression can also reflect reciprocal change opposite a STEMI.

Jawapan

D · Myocardial ischaemia
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Unstable angina

Mengapa ini jawapannya

Unstable angina is new, worsening or rest angina without a troponin rise. It is an acute coronary syndrome and is managed urgently because it can progress to infarction. Stable angina is predictable and exertional. NSTEMI has a rising troponin.

Jawapan

C · Unstable angina
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Dalam pemanas haba kering khusus

Mengapa ini jawapannya

Memanaskan dialisat kepada suhu badan memperbaik keselesaan. Gelombang mikro memanaskan secara tidak sekata dan boleh mencipta titik panas; perendaman boleh mencemarkan port. Pemanas haba kering yang diluluskan oleh pengilang digunakan.

Jawapan

B · Dalam pemanas haba kering khusus
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded

Mengapa ini jawapannya

Todd's paresis is a temporary weakness after a seizure that usually resolves within hours to a couple of days. Because a stroke can cause seizures and look the same, the patient still needs a full assessment and usually imaging.

Jawapan

C · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Transit pantas bermakna ia mungkin lalu sebelum melepaskan ubat

Mengapa ini jawapannya

Tanpa kolon, transit usus lebih pantas, jadi sediaan lepas perlahan atau bersalut mungkin diserap dengan lemah. Sisa tablet mungkin muncul dalam beg. Ahli farmasi boleh mencadangkan formulasi alternatif.

Jawapan

C · Transit pantas bermakna ia mungkin lalu sebelum melepaskan ubat
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Omeprazole

Mengapa ini jawapannya

PPIs suppress H. pylori and can give false-negative breath or stool tests, so they are usually stopped 2 weeks before. Antibiotics are usually stopped 4 weeks before testing.

Jawapan

D · Omeprazole
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Explain that this is an expected effect of iron

Mengapa ini jawapannya

Iron supplements commonly make stools dark green or black. This is harmless, unlike tarry stools with signs of bleeding such as dizziness.

Jawapan

C · Explain that this is an expected effect of iron
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis

Mengapa ini jawapannya

Cold stress raises metabolic rate, using up glucose and oxygen. This can cause hypoglycaemia, hypoxia, anaerobic metabolism with metabolic acidosis and increased pulmonary vascular resistance.

Jawapan

D · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Iron-deficiency anaemia

Mengapa ini jawapannya

Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.

Jawapan

D · Iron-deficiency anaemia
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency

Mengapa ini jawapannya

Hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations is Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure and possible brain herniation. Immediate emergency treatment is needed.

Jawapan

D · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal

Mengapa ini jawapannya

Triad penuh hanya hadir pada sesetengah pesakit, maka tiamina diberikan kepada sesiapa yang berisiko. Tanpa rawatan, ia boleh berkembang menjadi sindrom Korsakoff.

Jawapan

B · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently

Mengapa ini jawapannya

Naltrexone blocks opioid receptors, so usual opioid doses may not work, and attempts to overcome the block with high doses can be dangerous. The team needs to know so that analgesia can be planned safely.

Jawapan

B · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 136 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

135.946 → 5

Hanya digit seterusnya yang menentukan

135.946 → 9
9 ialah 5 atau lebih, jadi 5 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (46) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 136 gtt/min

Jawapan

x = 136 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 555 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:30 → 24:00 = 90 min

Selepas tengah malam

00:00 → 07:45 = 465 min

Jumlah

t = 90 + 465 = 555 min

Jawapan

t = 555 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

20% = 200 mg/mL

Isi padu

V = 600/200 = 3 mL

Jawapan

V = 3 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.15 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 1500/10000 = 0.15 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.15 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

120/60 = 2 mL/min

Kadar titisan

R = 2·10 = 20 gtt/min

Jawapan

R = 20 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 10 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

20·60/60 = 20 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/20 = 10 h

Jawapan

t = 10 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 15 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50/50 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 15·1 = 15 unit/h

Jawapan

D = 15 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 3 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogram seminit

11·1000 = 11000 mcg/h
11000/60 = 183.3 mcg/min

Per kilogram

D = 183.3/62 = 2.957 ≈ 3 mcg/kg/min

Jawapan

D = 3 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −400 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 200 = 400 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1100 mL

Jumlah pengeluaran

400 + 175 + 450 + 375 + 100 = 1500 mL

Imbangan

B = 1100 − 1500 = −400 mL

Jawapan

B = −400 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL tinggal

Bahagian kedua

200/100 = 2 h

Jumlah masa

t = 2 + 2 = 4 h

Jawapan

t = 4 h

Itu kira-kira 4 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 12:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 94% → 1
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.4 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1

Jawapan

NEWS2 = 1
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 40/min → 3
sedar (A) → 0
T 36.8 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.28: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 53 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: biasa (22–26)

Pampasan

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 21.25 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 134 − (109 + 10) = 15

Pembetulan untuk albumin

15 + 0.25·(40 − 15) = 21.25 mmol/L

Jawapan

AGc = 21.25 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.84 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

46 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 46 × 0.04 s = 1.84 s

Bandingkan dengan P–P

1.84 ÷ 0.80 ≈ 2.3 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.84 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.88 s, 68 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.20 → 0.32 → 0.38 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions