Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?

  1. AOnly after three days of antibiotics, to see if they are working
  2. BOnly if the temperature rises above 40 °C
  3. CBefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
  4. DAfter the patient has recovered from the infection
2.Asas kejururawatanSukar

A man skips bowel cancer screening because he feels healthy and thinks cancer will not happen to him. Which Health Belief Model concept best explains this?

  1. AHigh self-efficacy
  2. BStrong cues to action
  3. CHigh perceived benefits
  4. DLow perceived susceptibility
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Bilakah langkah berjaga-jaga titisan bagi pesakit dengan Neisseria meningitidis lazimnya dihentikan?

  1. ASelepas demam hilang selama satu jam
  2. BSebaik sahaja dos antibiotik pertama diberikan
  3. CSelepas 24 jam rawatan antibiotik yang berkesan
  4. DHanya selepas pesakit discaj
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy checking that the patient can still talk
  2. BBy an x-ray reviewed by a competent clinician
  3. CBy putting the end in water to look for bubbles
  4. DBy listening over the stomach while injecting air
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Semasa infusi antibiotik IV, seorang pesakit mengalami ruam gatal, berdehit dan suara serak. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ADokumenkan tindak balas dalam carta
  2. BBeri difenhidramina oral
  3. CPerlahankan infusi kepada separuh kadar
  4. DHentikan infusi
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. AGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  2. BCreatinine 1.3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  3. CHemoglobin 6.5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
  4. DPotassium 3.4 mEq/L in a patient on a diuretic
7.Kejururawatan klinikalSederhana

When should discharge planning usually begin?

  1. AAfter the patient has been home for a week
  2. BOn or soon after admission
  3. COn the morning of discharge
  4. DOnly after the patient asks to go home
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has new facial weakness. Which feature suggests a stroke rather than Bell's palsy?

  1. AThe patient has had a recent cold
  2. BThe whole of one side of the face, including the forehead, is weak
  3. CThe patient has pain behind the ear
  4. DThe forehead can still be wrinkled on the affected side
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3.8 mEq/L (1.9 mmol/L). Which product is the most likely cause?

  1. AExcess alcohol use over many years
  2. BLoop diuretics such as furosemide
  3. CMagnesium-containing laxatives or antacids
  4. DProton pump inhibitors taken long term
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with a large, fast-growing lymphoma will start chemotherapy tomorrow. Which plan best prevents tumor lysis syndrome?

  1. ACalcium supplements and a high-phosphate diet during treatment
  2. BNo special measures, because the risk starts only after a week
  3. CIV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
  4. DFluid restriction and a high-potassium diet before the treatment
11.FarmakologiSederhana

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AIntravenous verapamil
  2. BOral digoxin
  3. CIntravenous magnesium sulfate
  4. DIntravenous adenosine (rapid push)
12.FarmakologiSukar

Why are tetracyclines usually avoided in pregnancy and in young children (under 8 years in US guidance, under 12 years in the UK)?

  1. AThey cause grey baby syndrome in infants
  2. BThey cause severe hearing loss in children
  3. CThey bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
  4. DThey block the action of growth hormone and stunt the child's growth
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  2. BWait until the next routine observations in four hours
  3. CStart a second fluid bolus straight away without checking anything
  4. DStop all monitoring if the patient says they feel better
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient on a morphine PCA after surgery is very drowsy, with a respiratory rate of 7/min and pinpoint pupils. SpO₂ is 89%. What should the nurse do first?

  1. ALeave the patient to sleep and recheck the observations in an hour
  2. BGive a sedative to keep the patient comfortable
  3. CEncourage the patient to keep pressing the PCA button for comfort
  4. DStop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient has Cushing's syndrome. Which nursing assessment is especially important?

  1. ARegular blood glucose checks
  2. BMonitoring for a high potassium
  3. CWatching for weight loss
  4. DChecking for low blood pressure
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with type 1 diabetes has a seizure on the ward. Their capillary glucose is 1.9 mmol/L (34 mg/dL). They cannot swallow. What is the most appropriate treatment?

  1. AAn antiepileptic drug only, because seizures need seizure treatment
  2. BA rapid-acting insulin dose to stabilise the glucose
  3. CGlucose gel squeezed into the mouth during the seizure
  4. DIV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Masalah elektrolit manakah yang boleh berlaku dalam pankreatitis akut yang teruk?

  1. AHiperkalemia
  2. BHipernatremia
  3. CHipokalsemia
  4. DHiperkalsemia
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
  2. B"I should eat smaller meals for a while after the operation."
  3. C"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
  4. D"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman with pre-eclampsia is on magnesium sulfate. Which task can be delegated to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AMeasuring and recording urine output
  2. BAssessing her deep tendon reflexes
  3. CEvaluating her for signs of toxicity
  4. DAdjusting the magnesium infusion rate
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Wanita pascasalin manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat?

  1. ASatu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik
  2. BHari ke-1: lokia rubra sederhana dengan beberapa ketulan lebih kecil daripada sekeping syiling
  3. CHari ke-2: kejang semasa menyusu
  4. DHari ke-3: payudara penuh, tegang dan sakit
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?

  1. AStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
  2. BGive insulin only if the child is vomiting
  3. CKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
  4. DGive double the usual insulin to prevent ketones
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Only one negative-pressure room is available. Which child should be placed in it?

  1. AA child with RSV bronchiolitis
  2. BA child with norovirus gastroenteritis and vomiting
  3. CA child with suspected measles
  4. DA child with impetigo
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Ubat manakah yang paling mungkin menaikkan paras litium pesakit?

  1. AIbuprofen
  2. BOmeprazol
  3. CAmoksisilin
  4. DParasetamol (asetaminofen)
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A man with gambling disorder has lost his savings and has large debts. He tells the nurse, "My family would be better off without me." What should the nurse do?

  1. AReassure him that his family will forgive him
  2. BChange the subject to his gambling triggers and how to avoid the betting shop
  3. CFocus only on helping him create a budget
  4. DAsk directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
8 lb 2 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 8 lb 2 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

8 lb 2 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:5502:10t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:55 dan tamat pada 02:10 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

22:5502:10
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 7 kg dipreskripsikan 20 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

7 kg20 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 12 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg15 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg100 mL15 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

200 mg ubat dicairkan dalam 100 mL dan diberikan secara graviti melalui set 15 gtt/mL. Arahannya ialah 120 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

200 mg/100 mL120 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit500 mLheparin? mL/h54 kg15 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 15 unit/kg/j untuk pesakit berberat 54 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/500 mL15 unit/kg/h54 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h63 kg6 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 63 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 6 mcg/min. Beg mengandungi 8 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

8 mg/250 mL6 mcg/min63 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh240 mLsup180 mLjeli120 mLketulan ais120 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing475 mLair kencing500 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 60 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

60 kg12 hair kencing: 475 mLair kencing: 500 mLmuntah: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan120 mL/h09:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 09:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 25/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 76/min, keliru baharu, suhu 38.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 25SpO₂ 98%udaraSBP 130HR 76CT 38.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.22PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222627akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.22, PaCO₂ 68 mmHg (9.1 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.22PaCO₂ 68 mmHg (9.1 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Berapakah pertambahan sela PR dari denyutan pertama ke denyutan kedua dalam satu kumpulan (ΔPR), dalam saat?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
ΔPR = s

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them

Mengapa ini jawapannya

Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.

Jawapan

C · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Low perceived susceptibility

Mengapa ini jawapannya

In the Health Belief Model, people act when they believe they are susceptible to a serious condition and that action will help. Low perceived susceptibility reduces the chance of screening.

Jawapan

D · Low perceived susceptibility
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Selepas 24 jam rawatan antibiotik yang berkesan

Mengapa ini jawapannya

Selepas 24 jam antibiotik yang berkesan, pesakit tidak lagi dianggap berjangkit, jadi langkah berjaga-jaga titisan boleh dihentikan mengikut dasar tempatan.

Jawapan

C · Selepas 24 jam rawatan antibiotik yang berkesan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Mengapa ini jawapannya

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5.5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Jawapan

B · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Hentikan infusi

Mengapa ini jawapannya

Menghentikan ubat menghentikan pendedahan lanjut kepada alergen. Jururawat kemudian meminta bantuan dan menyediakan epinefrin seperti yang ditetapkan untuk anafilaksis. Memperlahankan infusi masih memberi lebih banyak ubat, dan pendokumenan datang kemudian.

Jawapan

D · Hentikan infusi
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Hemoglobin 6.5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Mengapa ini jawapannya

A hemoglobin of 6.5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Jawapan

C · Hemoglobin 6.5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · On or soon after admission

Mengapa ini jawapannya

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Jawapan

B · On or soon after admission
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · The forehead can still be wrinkled on the affected side

Mengapa ini jawapannya

In a stroke (upper motor neurone lesion), the forehead is usually spared because it has bilateral cortical supply. Bell's palsy (lower motor neurone) weakens the whole side, including the forehead.

Jawapan

D · The forehead can still be wrinkled on the affected side
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Magnesium-containing laxatives or antacids

Mengapa ini jawapannya

In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Disemak dengan: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

C · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

Mengapa ini jawapannya

Prevention includes aggressive IV hydration, drugs such as allopurinol or rasburicase to lower uric acid, and frequent monitoring of potassium, phosphate, calcium, uric acid and creatinine. Tumor lysis usually begins within 1–3 days of starting treatment.Disemak dengan: Uric Acid Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
11.Farmakologi

Jawapan: C · Intravenous magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Jawapan

C · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakologi

Jawapan: C · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently

Mengapa ini jawapannya

Tetracyclines chelate calcium and are deposited in growing teeth and bones. This can cause permanent yellow-brown staining of the teeth and may affect bone growth. Short courses of doxycycline are sometimes still used in younger children for specific serious infections.

Jawapan

C · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Mengapa ini jawapannya

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Jawapan

A · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone

Mengapa ini jawapannya

Sedation and slow breathing are warning signs of opioid toxicity. The nurse stops the opioid, stimulates the patient, opens the airway, gives oxygen, calls for help and gives naloxone per protocol. Naloxone is short-acting, so the patient is monitored for recurrence.

Jawapan

D · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Regular blood glucose checks

Mengapa ini jawapannya

Cortisol raises blood glucose, so hyperglycaemia and diabetes are common. Hypertension, hypokalaemia, infection and fragile skin are other problems to watch for.

Jawapan

A · Regular blood glucose checks
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose

Mengapa ini jawapannya

Severe hypoglycaemia can cause seizures. A patient who cannot swallow needs IV glucose, or IM glucagon if there is no IV access. Nothing should be put in the mouth of a fitting or unconscious patient. Glucose is rechecked and a long-acting carbohydrate is given when safe.

Jawapan

D · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Hipokalsemia

Mengapa ini jawapannya

Nekrosis lemak membebaskan asid lemak yang mengikat kalsium (saponifikasi), merendahkan kalsium serum. Hipokalsemia ialah penanda keterukan dan boleh menyebabkan tetani dan aritmia. Hiperkalsemia, sebaliknya, boleh menjadi punca pankreatitis.

Jawapan

C · Hipokalsemia
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."

Mengapa ini jawapannya

Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.

Jawapan

C · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Measuring and recording urine output

Mengapa ini jawapannya

Measuring and recording output can be delegated. The nurse assesses reflexes and breathing, interprets findings and manages the infusion.

Jawapan

A · Measuring and recording urine output
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Satu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik

Mengapa ini jawapannya

Uterus yang lembik dengan takikardia dalam jam pertama mencadangkan hemoragi dan memerlukan penilaian segera. Ketulan kecil pada hari ke-1, sakit selepas bersalin dan kembung payudara pada hari ke-3 adalah dijangka.

Jawapan

A · Satu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan

Mengapa ini jawapannya

Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.

Jawapan

C · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · A child with suspected measles

Mengapa ini jawapannya

Negative-pressure rooms are for airborne infections such as measles, chickenpox and tuberculosis. RSV mainly needs contact (and often droplet) precautions, impetigo contact precautions and norovirus contact precautions with strict hand hygiene.

Jawapan

C · A child with suspected measles
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Ibuprofen

Mengapa ini jawapannya

NSAID, diuretik tiazid dan perencat ACE mengurangkan pelepasan litium dan boleh menyebabkan ketoksikan. Parasetamol biasanya diutamakan untuk sakit ringan pada pesakit yang mengambil litium.

Jawapan

A · Ibuprofen
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk

Mengapa ini jawapannya

Gambling disorder is associated with a raised risk of suicide, especially with debt, shame and hopelessness. The statement is a warning sign that needs direct questions and risk assessment.

Jawapan

D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 3.69 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

2 oz/16 = 0.125 lb
8 + 0.125 = 8.125 lb

Paun kepada kilogram

m = 8.125/2.2 = 3.693 ≈ 3.69 kg

Jawapan

m = 3.69 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 3.25 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:55 → 24:00 = 65 min

Selepas tengah malam

00:00 → 02:10 = 130 min

Jumlah

65 + 130 = 195 min
t = 195/60 = 3.25 h

Jawapan

t = 3.25 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5.6 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 20·7 = 140 mg

Isi padu

V = 140/25 = 5.6 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 5.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·12 = 180 mg

Isi padu

V = (180/200)·5 = 4.5 mL

Jawapan

V = 4.5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 63 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 500·60/480 = 62.5 ≈ 63 gtt/min

Jawapan

R = 63 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 63 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200/100 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

120/2 = 60 mL/h

Kadar titisan

R = 60·15/60 = 15 gtt/min

Jawapan

R = 15 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 16.2 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

15·54 = 810 unit/h

Kepekatan

25 000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 810/50 = 16.2 mL/h

Jawapan

R = 16.2 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 11.3 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

6·60 = 360 mcg/h

Kadar pam

R = 360/32 = 11.25 ≈ 11.3 mL/h

Jawapan

R = 11.3 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.35 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

475 + 500 = 975 mL

Per kilogram sejam

U = 975/(60·12) = 1.354 ≈ 1.35 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.35 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/120 = 3.333 ≈ 3.3 h

Jawapan

t = 3.3 h

Itu kira-kira 3 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 12:20.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 65

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 15 + 0 + 10 + 0 = 65

Jawapan

MFS = 65
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 25/min → 3
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
keliru baharu (C) → 3
T 38.8 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 26 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·12 + 8 = 26 mmHg
julat: 24–28 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.8 = 26.8 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.8 = 33.8 mmol/L

Bandingkan

terukur: 27 mmol/L → akut

Jawapan

akut
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.472 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 12.5 × 0.04 = 0.50 s
RR = 28 × 0.04 = 1.12 s

Formula Bazett

QTc = 0.50/√1.12 = 0.50/1.058 = 0.472 s

Jawapan

QTc = 0.472 s

Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (472 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: ΔPR = 0.14 s

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 0.88 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 3 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.18 s, PR₂ = 0.32 s

Jawapan

ΔPR = 0.14 s

Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions