Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Seorang jururawat berdaftar mewakilkan tugas kepada pembantu penjagaan kesihatan. Siapakah yang bertanggungjawab atas keputusan mewakilkan itu?
APembantu penjagaan kesihatan sahaja
BJururawat berdaftar
CTiada sesiapa, setelah tugas diserahkan
DPesakit
2.Asas kejururawatanSukar
A colleague suggests giving a patient who "asks for pain relief too often" a saline injection to check whether the pain is real. What is correct?
AIt is deceptive; the pain should be assessed and treated
BIt is acceptable, provided the patient is not told about it
CIt is a good way to test whether the patient's pain is real
A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?
AHold the cane in the left hand, on the weaker side
BMove the cane and the right leg forward together
CHold the cane in the right hand, on the stronger side
DKeep the cane well out to the side, away from the body
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
Seorang jururawat telah memberikan ubat kepada pesakit yang salah. Pesakit kelihatan sihat. Apakah keutamaan pertama?
AMelengkapkan laporan insiden sebelum apa-apa yang lain
BMenilai pesakit dan memantau kesan ubat itu
CTidak memberitahu pesakit, supaya tidak membimbangkannya
DMenunggu sehingga akhir syif untuk memberitahu sesiapa
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient with a spinal cord injury at T4 suddenly has a severe headache, flushing above the injury and a blood pressure of 200/110 mmHg. What does the nurse do first?
AGive a warm drink and recheck the blood pressure in an hour
BSit the patient upright with the legs lowered
CLay the patient flat with the legs raised
DApply extra blankets to keep the patient warm and calm
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Seorang pesakit menerima kalium klorida IV melalui talian periferi dan mengadu rasa terbakar di tapak itu, yang kelihatan merah. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?
ALetakkan pek suam dan teruskan infusi
BHentikan infusi dan nilai tapak IV
CTingkatkan kadar infusi untuk menyiapkan dos lebih awal
DMemberitahu pesakit bahawa rasa terbakar adalah dijangka dan teruskan
7.Kejururawatan klinikalSederhana
A patient's low potassium does not improve despite potassium replacement. Which other electrolyte should be checked?
AChloride
BMagnesium
CSodium
DPhosphate
8.Kejururawatan klinikalSukar
A patient is admitted with suspected meningococcal disease. Which infection control measure is usually needed?
ADroplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
BIsolation only after the patient has gone home
CAirborne precautions with a negative-pressure room for the whole hospital stay
DNo precautions, because it is not contagious
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?
AHives and itching without other signs
BCrackles, hypertension and a raised BNP
CA low temperature and slow heart rate
DBack pain with dark red urine output
10.Nilai makmal & elektrolitSukar
Four patients had a thyroidectomy earlier today. Which result should the nurse act on first?
AHemoglobin 12.1 g/dL (121 g/L) after surgery
BCalcium 7.2 mg/dL (1.8 mmol/L) with tingling lips
CSodium 136 mEq/L on IV fluids after surgery
DGlucose 145 mg/dL (8.0 mmol/L) after surgery
11.FarmakologiSederhana
A child is starting methylphenidate for ADHD. Which advice is appropriate?
AExpect weight gain as the main side effect
BGive the drug only at weekends
CGive doses early in the day and monitor appetite and growth
DGive the last dose at bedtime to help the child sleep
12.FarmakologiSukar
A patient taking furosemide has a serum potassium of 2.9 mmol/L (mEq/L). Which ECG change is typical of this level?
A patient with diabetic neuropathy has a hot, red, swollen foot that is barely painful. The skin is intact, and there is no fever. What should the nurse suspect?
A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?
AFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
BA raised serum lipase three times the upper limit
CFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
DTall, peaked T waves on a 12-lead ECG
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
Why is mild anaemia common in the second trimester even in healthy women?
AThe bone marrow stops producing red cells during pregnancy
BThe fetus breaks down maternal red blood cells
CPlasma volume rises more than red cell mass
DIron is lost in the urine because kidney filtration rises
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
A newborn has excessive frothy saliva and chokes and turns blue with the first feed. What is the priority?
AContinue feeding more slowly
BPlace the baby on its back to sleep
CGive the baby water instead of milk
DStop feeding and report it urgently
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
Which early sign may tell a child with haemophilia that a joint bleed is starting?
AA sudden fever with a rash
BA cold, pale hand or foot
CTingling or warmth in the joint
DAn itchy feeling on the skin over the elbow
22.Kejururawatan pediatrikSukar
Seorang ibu atau bapa enggan menerima vaksin yang disyorkan untuk bayinya kerana bimbang tentang kesan sampingan. Apakah pendekatan kejururawatan awal yang terbaik?
AMemberitahu ibu bapa bahawa kanak-kanak itu tidak lagi boleh dirawat di klinik melainkan vaksin diberikan
BMengelak topik itu pada lawatan akan datang
CMemberi vaksin juga sementara ibu bapa dialihkan perhatiannya
DMendengar kebimbangan mereka, memberi maklumat berasaskan bukti yang jelas dan mendokumenkan perbincangan itu
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
Dalam pemeriksaan status mental, apakah yang dinilai di bawah "celik akal" (insight)?
AKelajuan pertuturan pesakit
BOrientasi pesakit terhadap masa dan tempat
CSama ada pesakit boleh membuat keputusan harian yang selamat tentang wang, makanan dan penjagaan diri
DSama ada pesakit memahami bahawa dia mempunyai masalah kesihatan mental dan memerlukan bantuan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?
AAccept the parents' explanation, because babies often fall
BTell the parents that the nurse knows they are abusing the child
CReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
DDischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 102 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
102 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 20 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.
20 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
Seorang pesakit berberat 90 kg dan dipreskripsikan 2 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.
90 kg2 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
Preskripsi ialah 2800 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?
2800 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
Titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 8 jam?
20 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 3 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?
1 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 0.1 unit/kg/j untuk pesakit berberat 75 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
100 unit/250 mL0.1 unit/kg/h75 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 400 dopamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 2 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 66 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
400 mg/250 mL2 mcg/kg/min66 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 73 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 11:00, 200 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
500 mL200 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 24/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 78/46 mmHg, nadi 104/min, sedar, suhu 38.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 24SpO₂ 96%O₂SBP 78HR 104AT 38.0 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 132/min, sedar, suhu 37.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
RR 18SpO₂ 96%udaraSBP 124HR 132AT 37.7 °C
1rendah
2rendah–sederhana
3sederhana
4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Nilai latihan: Na⁺ 141 mmol/L, glukosa 15.2 mmol/L dan urea 22.2 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.
Na⁺ 141 mmol/Lglukosa 15.2 mmol/Lurea 22.2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.32, PaCO₂ 30 mmHg (4.0 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.
pH 7.32PaCO₂ 30 mmHg (4.0 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
1pampasan yang sesuai
2asidosis respiratori tambahan
3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Ukur sela PR bagi denyutan terakhir yang dikonduksikan sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan (PR terpanjang), dalam saat.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
PR terpanjang = s
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Jururawat berdaftar
Mengapa ini jawapannya
Jururawat bertanggungjawab untuk mewakilkan dengan sewajarnya, kepada seseorang yang cekap, dengan penyeliaan jika perlu. Orang yang menerima tugas bertanggungjawab melaksanakannya dengan betul.
Jawapan
B · Jururawat berdaftar
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
Mengapa ini jawapannya
Using a placebo without consent deceives the patient and damages trust. Response to a placebo does not prove the pain is not real. The patient's report should be believed and reassessed.
Jawapan
A · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
Mengapa ini jawapannya
The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.
Jawapan
C · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Menilai pesakit dan memantau kesan ubat itu
Mengapa ini jawapannya
Keutamaan pertama ialah keselamatan pesakit: menilai, memantau dan memaklumkan pempreskripsi, yang memutuskan sebarang rawatan. Kesilapan itu kemudian dilaporkan melalui sistem hospital dan pesakit dimaklumkan mengikut dasar.
Jawapan
B · Menilai pesakit dan memantau kesan ubat itu
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Sit the patient upright with the legs lowered
Mengapa ini jawapannya
Autonomic dysreflexia is an emergency in injuries at T6 or above. Sitting the patient up lowers the blood pressure; the nurse then looks for the trigger, most often a full bladder or constipation.
Jawapan
B · Sit the patient upright with the legs lowered
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Hentikan infusi dan nilai tapak IV
Mengapa ini jawapannya
Kesakitan dan kemerahan mencadangkan flebitis atau infiltrasi. Jururawat menghentikan infusi, menilai tapak dan memaklumkan pembekal penjagaan. Meneruskan infusi, atau memberinya lebih laju, menambah kerosakan tisu.
Jawapan
B · Hentikan infusi dan nilai tapak IV
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Magnesium
Mengapa ini jawapannya
Hypomagnesaemia increases renal potassium loss and makes hypokalaemia hard to correct. Magnesium must be replaced as well.
Jawapan
B · Magnesium
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
Mengapa ini jawapannya
Neisseria meningitidis spreads through droplets and close contact. Droplet precautions are used until 24 hours of effective antibiotics, and public health arranges prophylaxis for close contacts.
Jawapan
A · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Crackles, hypertension and a raised BNP
Mengapa ini jawapannya
TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.
Jawapan
B · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Calcium 7.2 mg/dL (1.8 mmol/L) with tingling lips
Mengapa ini jawapannya
Hypocalcemia after thyroid surgery, from parathyroid injury, can progress to tetany and laryngospasm. Tingling lips are an early sign, so the nurse assesses the airway and Chvostek and Trousseau signs and reports at once. The other results are expected after surgery.Disemak dengan:Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
B · Calcium 7.2 mg/dL (1.8 mmol/L) with tingling lips
11.Farmakologi
Jawapan: C · Give doses early in the day and monitor appetite and growth
Mengapa ini jawapannya
Stimulants can cause insomnia, so doses are given in the morning and early afternoon. Reduced appetite can slow growth, so height and weight are tracked.
Jawapan
C · Give doses early in the day and monitor appetite and growth
12.Farmakologi
Jawapan: D · Flattened T waves and prominent U waves
Mengapa ini jawapannya
Hypokalaemia causes flat T waves, ST depression and U waves, and it increases the risk of arrhythmias. Peaked T waves and wide QRS complexes are signs of hyperkalaemia.
Jawapan: B · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
Mengapa ini jawapannya
Rapid or concentrated IV potassium can cause cardiac arrest. It is given diluted, by infusion, at controlled rates (often with a pump and ECG monitoring for higher rates). Concentrated ampoules are tightly controlled in hospitals because of fatal errors.
Jawapan
B · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
Jawapan: C · Menahan warfarin, memaklumkan pempreskripsi dan menyemak semula INR tidak lama lagi
Mengapa ini jawapannya
INR yang sangat tinggi tanpa pendarahan biasanya diuruskan dengan menahan warfarin, memaklumkan pempreskripsi dan mengulang INR. Vitamin K oral dos rendah juga mungkin dipreskripsikan bergantung pada INR dan protokol tempatan (garis panduan UK memberikannya apabila INR melebihi 8; garis panduan AS terutamanya melebihi 10 atau apabila risiko pendarahan tinggi). Konsentrat kompleks protrombin dan vitamin K IV digunakan untuk pendarahan major. Protamin menterbalikkan heparin. Sebab kenaikan (ubat baharu, penyakit, diet) patut diterokai.
Jawapan
C · Menahan warfarin, memaklumkan pempreskripsi dan menyemak semula INR tidak lama lagi
Valproate can cause serious liver injury, especially early in treatment. Jaundice, vomiting, lethargy or abdominal pain need urgent review and liver function tests. Pancreatitis is another rare but serious effect.
Jawapan: B · An acute Charcot foot, needing urgent offloading
Mengapa ini jawapannya
Acute Charcot neuroarthropathy causes inflammation and destruction of bones and joints in a foot without protective sensation. It can look like cellulitis. Early immobilisation and offloading prevent permanent deformity.
Jawapan
B · An acute Charcot foot, needing urgent offloading
Jawapan: B · To reduce the risk of catheter-associated infection
Mengapa ini jawapannya
The risk of catheter-associated urinary tract infection increases with duration. Daily review of the need for a catheter, and early removal, reduce infection and help mobilisation.
Jawapan
B · To reduce the risk of catheter-associated infection
Jawapan: C · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
Mengapa ini jawapannya
A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.
Jawapan
C · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: C · Plasma volume rises more than red cell mass
Mengapa ini jawapannya
Plasma volume increases more than red cell mass, so haemoglobin concentration falls (physiological or dilutional anaemia). Iron deficiency can add to this and should still be checked.
Jawapan
C · Plasma volume rises more than red cell mass
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · Stop feeding and report it urgently
Mengapa ini jawapannya
Drooling and choking with feeds suggest oesophageal atresia with or without tracheo-oesophageal fistula. Feeding is stopped, the pouch is suctioned and the baby is kept upright while surgical review is arranged.
Jawapan
D · Stop feeding and report it urgently
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: C · Tingling or warmth in the joint
Mengapa ini jawapannya
Many children with haemophilia feel tingling, warmth or tightness in a joint before pain, swelling and reduced movement develop. Treating early with factor replacement limits joint damage.
Jawapan
C · Tingling or warmth in the joint
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: D · Mendengar kebimbangan mereka, memberi maklumat berasaskan bukti yang jelas dan mendokumenkan perbincangan itu
Mengapa ini jawapannya
Meneroka kebimbangan khusus ibu bapa dan memberi maklumat yang seimbang dan tepat ialah pendekatan yang paling berkesan. Vaksinasi memerlukan persetujuan termaklum; keputusan dan perbincangan didokumenkan, dan topik itu boleh dibincangkan semula kemudian.
Jawapan
D · Mendengar kebimbangan mereka, memberi maklumat berasaskan bukti yang jelas dan mendokumenkan perbincangan itu
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: D · Sama ada pesakit memahami bahawa dia mempunyai masalah kesihatan mental dan memerlukan bantuan
Mengapa ini jawapannya
Celik akal ialah kesedaran pesakit tentang penyakitnya dan kesannya. Pertimbangan (judgement) ialah keupayaan membuat keputusan yang bijak, contohnya apa yang akan dilakukan jika dia menjumpai dompet yang hilang.
Jawapan
D · Sama ada pesakit memahami bahawa dia mempunyai masalah kesihatan mental dan memerlukan bantuan
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: C · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
Mengapa ini jawapannya
Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.
Jawapan
C · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: T = 38.9 °C
Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.
Tolak 32
102 − 32 = 70
Darabkan dengan 5/9
T = 70·5/9 = 38.89 ≈ 38.9 °C
Jawapan
T = 38.9 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: D = 1.2 mg/h
Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.
Sediakan rantaian penukaran
D = 20 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)
Hitung
D = 20·60/1000 = 1.2 mg/h
Jawapan
D = 1.2 mg/h
27.Pengiraan dos
Jawapan: D = 180 mg
Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.
Dos
2·90 = 180 mg
Jawapan
D = 180 mg
28.Pengiraan dos
Jawapan: V = 0.56 mL
Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.
Isi padu
V = 2800/5000 = 0.56 mL
Pada picagari
Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.
Jawapan
V = 0.56 mL
29.Kadar infusi IV
Jawapan: V = 480 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Kadar dalam mL/j
20·60/20 = 60 mL/h
Isi padu
V = 60·8 = 480 mL
Jawapan
V = 480 mL
30.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 90 mL/h
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Kepekatan
1000 mg/500 mL = 2 mg/mL
Dos sejam
3·60 = 180 mg/h
Kadar pam
R = 180/2 = 90 mL/h
Jawapan
R = 90 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: R = 18.8 mL/h
Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Unit sejam
0.1·75 = 7.5 unit/h
Kepekatan
100/250 = 0.4 unit/mL
Kadar pam
R = 7.5/0.4 = 18.75 ≈ 18.8 mL/h
Jawapan
R = 18.8 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: R = 5 mL/h
Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan
400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL
Dos seminit dan sejam
2·66 = 132 mcg/min
132·60 = 7920 mcg/h
Kadar pam
R = 7920/1600 = 4.95 ≈ 5 mL/h
Jawapan
R = 5 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: U = 0.98 mL/kg/h
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Jumlah air kencing
400 + 175 = 575 mL
Per kilogram sejam
U = 575/(73·8) = 0.9846 ≈ 0.98 mL/kg/h
Jawapan
U = 0.98 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 2.4 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Isi padu tinggal
500 − 200 = 300 mL
Masa
t = 300/125 = 2.4 h
Jawapan
t = 2.4 h
Itu kira-kira 2 h 24 min, jadi beg habis pada kira-kira 13:24.
35.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 8
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 24/min → 2
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 104/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.0 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 8
Jawapan
NEWS2 = 8
36.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah–sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 132/min → 3
sedar (A) → 0
T 37.7 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah–sederhana
Jawapan
rendah–sederhana
Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.
37.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Osm = 319 mOsm/kg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Osmolaliti terhitung
Osm = 2·141 + 15.2 + 22.2 = 319.4 ≈ 319 mOsm/kg
Jawapan
Osm = 319 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan yang sesuai
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
1.5·15 + 8 = 30.5 → 28.5–32.5 mmHg
Bandingkan
terukur: 30 mmHg → pampasan yang sesuai
Jawapan
pampasan yang sesuai
39.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.356 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 7.5 × 0.04 = 0.30 s
RR = 15 × 0.04 = 0.60 s
Formula Fridericia
QTc = 0.30/∛0.60 = 0.30/0.8434 = 0.356 s
Jawapan
QTc = 0.356 s
Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (356 ms)
40.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan:PR terpanjang = 0.38 s
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Tandakan gelombang P satu demi satu
P–P = 0.88 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 4 tidak dikonduksikan
PR dalam setiap kumpulan
PR₁ = 0.20 s, PR₂ = 0.32 s, PR₃ = 0.38 s
Jawapan
PR terpanjang = 0.38 s
Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.