Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When are non-sterile gloves needed?

  1. AFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
  2. BOnly when the patient is known to have an infection
  3. CWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
  4. DOnly when handling medicines
2.Asas kejururawatanSukar

The daughter of a dying patient is upset that her mother has stopped eating. What is the best response?

  1. ATell her a feeding tube will be inserted straight away
  2. BTell her it means the staff have not been feeding her mother
  3. CExplain that losing appetite is a natural part of dying
  4. DEncourage her to help her mother eat a full meal at every mealtime
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Pengimbas kod bar memberi amaran bahawa ubat tidak sepadan dengan rekod pesakit. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMengimbas gelang tangan pesakit lain
  2. BBerhenti dan ketahui puncanya sebelum memberikan ubat
  3. CMengatasi amaran dan memberikan ubat
  4. DMemberikan ubat dan melaporkan amaran itu kemudian pada syif yang sama
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit yang keliru dalam sekatan pergelangan tangan mempunyai jari yang sejuk dan pucat pada satu tangan serta nadi radial yang lemah pada sebelah itu. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMenaikkan tangan di atas bantal, membiarkan sekatan seperti sedia ada
  2. BMendokumenkan penemuan dengan teliti dan menyemak semula dalam dua jam
  3. CMengetatkan sekatan yang satu lagi untuk menghalang pesakit menarik
  4. DMelonggarkan sekatan itu dan menilai peredaran darah tangan
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Straight after birth, what is the first priority for a healthy-looking newborn?

  1. AGive the vitamin K injection before anything else is done
  2. BGive the first bath to remove the blood and vernix
  3. CWeigh and measure the baby on the scale
  4. DDry and warm the baby while checking that it is breathing
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit kegagalan jantung sesak nafas dengan krepitasi di kedua-dua paru-paru. Tertib tindakan manakah yang betul?

  1. ABeri ubat oral berjadual dahulu, kemudian dudukkan pesakit tegak
  2. BTimbang pesakit dahulu, kemudian nilai semula pernafasan dalam empat jam
  3. CDuduk tegak, beri oksigen seperti yang ditetapkan, kemudian hubungi pembekal penjagaan
  4. DBaringkan pesakit rata untuk berehat, kemudian mulakan cecair penyelenggaraan IV
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which finding with a groin hernia needs urgent surgical review?

  1. AThe lump gets bigger when the patient coughs
  2. BThe lump has become painful and tender and cannot be pushed back
  3. CThe lump has been present for several years without pain
  4. DThe lump disappears completely when the patient lies down flat
8.Kejururawatan klinikalSukar

Mengapakah konsentrat kalium klorida tidak boleh sekali-kali diberikan sebagai suntikan intravena pantas?

  1. AIa boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
  2. BIa menyebabkan kegagalan buah pinggang serta-merta
  3. CIa tiada kesan apabila diberi dengan pantas
  4. DIa menghablur dalam vena dan menyekat kanula
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum potassium, which may rise too high
  2. BSerum calcium, which may rise too high
  3. CSerum sodium, which may fall too low
  4. DSerum glucose, which may rise very high
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with a serum albumin of 1.9 g/dL (19 g/L) has signs of phenytoin toxicity, although the total phenytoin level is in the usual range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin stops phenytoin from crossing into the brain
  2. BLow albumin makes the total level falsely high in all cases
  3. CLow albumin makes the liver clear phenytoin much faster
  4. DLow albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
11.FarmakologiSederhana

How should a patient take oral alendronate?

  1. AWith breakfast and coffee to protect the stomach
  2. BCrushed into yoghurt with calcium supplements
  3. CWith plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes
  4. DWith milk at bedtime, then lying down straight away to aid absorption
12.FarmakologiSukar

Which statement correctly contrasts donepezil and memantine in Alzheimer's disease?

  1. ADonepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
  2. BBoth drugs are dopamine agonists that differ only in their half-lives
  3. CDonepezil blocks NMDA receptors; memantine inhibits acetylcholinesterase
  4. DBoth drugs remove amyloid plaques from the brain
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with a long QT interval develops a polymorphic ventricular tachycardia that twists around the baseline but still has a pulse. Which drug is used first?

  1. AIntravenous magnesium sulfate
  2. BIntravenous potassium chloride as a bolus
  3. COral digoxin
  4. DIntravenous adenosine
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Four hours after cardiac surgery, the mediastinal drain, which had been draining steadily, suddenly stops. BP falls to 84/60 mmHg, the heart rate rises and the CVP climbs. What should the nurse suspect?

  1. ACardiac tamponade from a clotted drain
  2. BA tension pneumothorax on the left side
  3. CNormal recovery, as the bleeding has stopped
  4. DFluid overload from intravenous fluids
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Corak elektrolit manakah yang tipikal bagi penyakit Addison?

  1. ANatrium rendah dan kalium tinggi
  2. BNatrium tinggi dan kalium rendah
  3. CKalium rendah dan glukosa rendah
  4. DKalsium tinggi dan fosfat rendah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient who has taken prednisolone daily for years is vomiting and cannot keep tablets down. What should the nurse do?

  1. AGive the next dose with a glass of milk
  2. BOmit the steroid until the vomiting stops
  3. CGive the tablets again after every vomit
  4. DEscalate urgently for steroid by injection
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which description fits a category (stage) 4 pressure ulcer?

  1. AIntact skin with redness that does not blanch
  2. BA shallow wound into the dermis only
  3. CA blister filled with clear fluid over the heel or sacrum
  4. DFull-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AWait two days to see if the diarrhoea settles
  2. BMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
  3. CIsolate the patient and send a stool sample for testing
  4. DGive loperamide after each loose stool and continue as usual
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. APhysiological jaundice
  2. BBreast milk jaundice
  3. CErythema toxicum
  4. DBiliary atresia
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 36 weeks has a positive syphilis test confirmed for the first time. What should the nurse expect?

  1. APenicillin now and assessment of the baby at birth
  2. BOnly the partner needs to be treated
  3. CNo treatment until after the birth
  4. DTermination of the pregnancy is required
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A parent asks how to care for a child with mild croup at home. Which advice is correct?

  1. AHold the child over a bowl of hot, steaming water to loosen the cough
  2. BKeep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
  3. CLay the child flat in a cool room so the airway can relax
  4. DGive an over-the-counter cough syrup every hour until the barking cough stops
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 7 tahun dengan serangan asma tadinya berdehit kuat tetapi kini senyap, mengantuk dan kemasukan udara sangat berkurang. Apakah yang ditunjukkannya?

  1. AKemerosotan yang mengancam nyawa dengan keletihan dan pergerakan udara yang sangat lemah
  2. BTindak balas yang baik terhadap inhaler pelega, dengan saluran udara kini terbuka semula
  3. CSerangan sedang reda
  4. DKanak-kanak itu tidur seperti biasa
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit berkata, "Saya tidak berharga. Tiada siapa yang peduli tentang saya." Respons manakah yang paling terapeutik?

  1. A"Anda berasa tiada siapa yang peduli tentang anda. Ceritakan lebih lanjut."
  2. B"Itu tidak benar; semua orang di sini peduli tentang anda."
  3. C"Mari kita bercakap tentang sesuatu yang lebih ceria."
  4. D"Anda tidak patut berkata begitu."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with depression answers every question with one or two words and looks at the floor. Which approach is most helpful?

  1. AUse simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
  2. BEnd the conversation quickly, because the patient clearly does not want to talk
  3. CEncourage him to cheer up and think about the good things in his life
  4. DAsk several open questions in quick succession to keep the conversation going
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111212:45 PM?12:4500:4513:4524:45

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 12:45 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

12:45 PM
  1. 112:45
  2. 200:45
  3. 313:45
  4. 424:45
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tbsp · 4/hari · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 1 tbsp ampaian oral setiap 6 jam selama 14 hari. Dengan menggunakan 1 tbsp = 15 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

1 tbspsetiap 6 jam14 hari1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
18 kg30 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 18 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 30 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

18 kg30 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1.66 mg. Ampul mengandungi 2000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1.66 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
960 mLtinggal? mL/h5 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 5 jam anda mendapati 960 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 10 hselepas 5 h: 960 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg500 mL8 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 500 mL dan berjalan pada 8 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/500 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL70 unit/kg · 81 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 81 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg81 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine? mL/h76 kg5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 500 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 76 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL5 mcg/kg/min76 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamair120 mLjus120 mLketulan ais120 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing175 mLair kencing175 mLair kencing400 mLair kencing150 mLlongkang luka120 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 105 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

105 kg12 hair kencing: 175 mLair kencing: 175 mLair kencing: 400 mLair kencing: 150 mLlongkang luka: 120 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL80 mL/hmula 12:0013:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 12:00 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 13:30?

1000 mL80 mL/h12:00 → 13:30
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 36.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 97%udaraSBP 136HR 88AT 36.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 138, Cl⁻ 98, HCO₃⁻ 22 mmol/L dan albumin 22 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 98 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbumin 22 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV dengan rentak ventrikel yang tidak teratur. Gunakan kaedah 6 saat untuk mencari kadar ventrikel dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected

Mengapa ini jawapannya

Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.

Jawapan

C · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Explain that losing appetite is a natural part of dying

Mengapa ini jawapannya

As death approaches, the need for food and fluid falls. Forcing food causes distress and aspiration. Mouth care and small amounts on request keep the patient comfortable.

Jawapan

C · Explain that losing appetite is a natural part of dying
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Berhenti dan ketahui puncanya sebelum memberikan ubat

Mengapa ini jawapannya

Amaran kod bar wujud untuk mengesan kesilapan pesakit yang salah, ubat yang salah dan dos yang salah. Jururawat berhenti dan menyemak arahan serta produk, dan menghubungi farmasi atau pempreskripsi. Mengatasi amaran kerana kebiasaan menyebabkan kesilapan.

Jawapan

B · Berhenti dan ketahui puncanya sebelum memberikan ubat
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Melonggarkan sekatan itu dan menilai peredaran darah tangan

Mengapa ini jawapannya

Tanda peredaran darah yang lemah di sebelah distal sekatan memerlukan pelepasan dan penilaian serta-merta. Sekatan kemudian dipasang semula dengan betul hanya jika masih diperlukan, dengan semakan dua jari, dan penemuan dilaporkan serta didokumenkan.

Jawapan

D · Melonggarkan sekatan itu dan menilai peredaran darah tangan
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Dry and warm the baby while checking that it is breathing

Mengapa ini jawapannya

Breathing and keeping warm come first. Drying stimulates breathing and reduces heat loss; skin-to-skin contact helps. Weighing and routine injections can wait.

Jawapan

D · Dry and warm the baby while checking that it is breathing
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Duduk tegak, beri oksigen seperti yang ditetapkan, kemudian hubungi pembekal penjagaan

Mengapa ini jawapannya

Duduk tegak mengurangkan pulangan darah ke jantung dan melegakan pernafasan, dan oksigen merawat hipoksia. Kemudian pembekal penjagaan dihubungi dan diuretik disediakan. Berbaring rata atau memberi cecair IV memburukkan kongesti pulmonari.

Jawapan

C · Duduk tegak, beri oksigen seperti yang ditetapkan, kemudian hubungi pembekal penjagaan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back

Mengapa ini jawapannya

An irreducible, painful, tender hernia, especially with vomiting, suggests incarceration or strangulation. This is a surgical emergency because the trapped bowel can become ischaemic.

Jawapan

B · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut

Mengapa ini jawapannya

Bolus kalium pekat boleh menghentikan jantung. Kalium sentiasa diberikan dicairkan, pada kadar terkawal, biasanya dengan pam infusi.

Jawapan

A · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Serum sodium, which may fall too low

Mengapa ini jawapannya

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Jawapan

C · Serum sodium, which may fall too low
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin

Mengapa ini jawapannya

Phenytoin is highly protein bound, and only the free drug is active. When albumin is low, more phenytoin is free, so toxicity can occur with a "normal" total level. A free phenytoin level or a corrected level helps.Disemak dengan: Phenytoin · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Antiepileptic Drug Monitoring · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

D · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
11.Farmakologi

Jawapan: C · With plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes

Mengapa ini jawapannya

Alendronate is taken first thing in the morning with water only, before food or other drugs. Staying upright reduces the risk of oesophageal ulceration, and food or calcium blocks its absorption.

Jawapan

C · With plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes
12.Farmakologi

Jawapan: A · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors

Mengapa ini jawapannya

Donepezil raises acetylcholine levels, while memantine reduces excitotoxic glutamate activity at NMDA receptors. Both give symptomatic benefit only.

Jawapan

A · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Intravenous magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

Torsades de pointes is treated with IV magnesium, plus correction of low potassium and stopping drugs that prolong the QT interval. If the patient loses their pulse, defibrillation is needed. Potassium must never be given as an IV bolus.

Jawapan

A · Intravenous magnesium sulfate
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Cardiac tamponade from a clotted drain

Mengapa ini jawapannya

A sudden stop in drainage with falling blood pressure, tachycardia and rising venous pressure suggests blood is collecting around the heart because the drain is blocked. Tamponade after cardiac surgery is an emergency: the surgeon is called at once and the chest may need to be reopened.

Jawapan

A · Cardiac tamponade from a clotted drain
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Natrium rendah dan kalium tinggi

Mengapa ini jawapannya

Kekurangan aldosteron menyebabkan kehilangan natrium dan pengekalan kalium, memberikan hiponatremia dan hiperkalemia. Kekurangan kortisol menambah hipoglisemia dan hipotensi.

Jawapan

A · Natrium rendah dan kalium tinggi
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Escalate urgently for steroid by injection

Mengapa ini jawapannya

Patients on long-term steroids depend on them. If tablets cannot be absorbed, they can develop an adrenal crisis. Parenteral hydrocortisone is needed, following sick-day guidance.

Jawapan

D · Escalate urgently for steroid by injection
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle

Mengapa ini jawapannya

Category 4 has full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle and often undermining or tunnelling. Category 3 reaches the fat but does not expose bone, tendon or muscle.

Jawapan

D · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Mengapa ini jawapannya

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Jawapan

C · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Biliary atresia

Mengapa ini jawapannya

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Jawapan

D · Biliary atresia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Penicillin now and assessment of the baby at birth

Mengapa ini jawapannya

Syphilis is treated with penicillin in pregnancy, which also treats the fetus and prevents congenital syphilis. The partner is tested and treated, and the newborn is assessed and followed up.

Jawapan

A · Penicillin now and assessment of the baby at birth
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest

Mengapa ini jawapannya

Calm and comfort reduce distress and airway narrowing. Steam inhalation is not effective and risks scalds. Parents should seek urgent help for stridor at rest, retractions, drooling, blue colour or drowsiness.

Jawapan

B · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Kemerosotan yang mengancam nyawa dengan keletihan dan pergerakan udara yang sangat lemah

Mengapa ini jawapannya

"Dada senyap" dan mengantuk bermakna terlalu sedikit udara bergerak dan kanak-kanak semakin letih. Ini ialah kecemasan: minta bantuan, beri oksigen dan rawatan kecemasan seperti yang diarahkan.

Jawapan

A · Kemerosotan yang mengancam nyawa dengan keletihan dan pergerakan udara yang sangat lemah
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · "Anda berasa tiada siapa yang peduli tentang anda. Ceritakan lebih lanjut."

Mengapa ini jawapannya

Refleksi mengakui perasaan itu dan menggalakkan pesakit meneruskan. Menafikan, tidak bersetuju atau menukar topik menghalang komunikasi.

Jawapan

A · "Anda berasa tiada siapa yang peduli tentang anda. Ceritakan lebih lanjut."
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence

Mengapa ini jawapannya

Psychomotor slowing makes answering hard. Short, simple communication, patience and a calm presence show acceptance, while pressure or forced cheerfulness can increase feelings of failure.

Jawapan

A · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 12:45

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

12 PM → 12

Jawapan

12:45

Jawapan

12:45
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 840 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Seluruh kursus

V = 15 mL × 4/hari × 14 = 840 mL

Jawapan

V = 840 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 135 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

30·18 = 540 mg

Setiap dos

D = 540/4 = 135 mg

Jawapan

D = 135 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.83 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1.66 mg = 1660 mcg

Isi padu

V = 1660/2000 = 0.83 mL

Jawapan

V = 0.83 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 192 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/10 = 150 mL/h

Kadar baharu

R = 960/5 = 192 mL/h

Jawapan

R = 192 mL/h

Ini peningkatan lebih daripada 25%: kebanyakan hospital menghendaki anda menghubungi pegawai yang mempreskripsi dan bukannya mengejar kekurangan, serta menilai pesakit untuk lebihan cecair.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 4 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/500 = 0.5 mg/mL

Kadar dos

D = 0.5·8 = 4 mg/h

Jawapan

D = 4 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 5.7 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·81 = 5 670 unit

Isi padu

V = 5670/1000 = 5.67 ≈ 5.7 mL

Jawapan

V = 5.7 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 11.4 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

5·76 = 380 mcg/min
380·60 = 22800 mcg/h

Kadar pam

R = 22800/2000 = 11.4 mL/h

Jawapan

R = 11.4 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.71 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

175 + 175 + 400 + 150 = 900 mL

Per kilogram sejam

U = 900/(105·12) = 0.7143 ≈ 0.71 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.71 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 880 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

12:00 → 13:30 = 1.5 h

Isi padu yang diinfuskan

80·1.5 = 120 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 120 = 880 mL

Jawapan

V = 880 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 11

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 4 + 1 + 3 = 11

Jawapan

B = 11
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.1 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 32 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·16 + 8 = 32 mmHg
julat: 30–34 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 22.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 138 − (98 + 22) = 18

Pembetulan untuk albumin

18 + 0.25·(40 − 22) = 22.5 mmol/L

Jawapan

AGc = 22.5 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 2.28 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

57 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 57 × 0.04 s = 2.28 s

Bandingkan dengan P–P

2.28 ÷ 0.96 ≈ 2.4 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 2.28 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar ventrikel = 50 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 24 petak kecil = 0.96 s → 1500 ÷ 24 = 62.5 ≈ 63 seminit

Kadar ventrikel

5 kompleks QRS dalam 6 s × 10 = 50 seminit

Jawapan

kadar ventrikel = 50 bpm

Jawapan

kadar ventrikel = 50 bpm

Darjah kedua jenis II: 4 gelombang P bagi setiap 3 kompleks QRS, dengan PR yang malar.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions