Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Skor Skala Koma Glasgow manakah yang menunjukkan pesakit yang sepenuhnya peka?

  1. A12
  2. B15
  3. C3
  4. D10
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit memerlukan pertukaran pembalut yang menyakitkan. Bilakah waktu terbaik memberi analgesik oral yang dipreskripsikan?

  1. ACukup awal sebelum prosedur supaya ia mencapai kesan puncak
  2. BHanya jika pesakit menunjukkan tanda sakit atau menjerit semasa prosedur
  3. CSejurus selepas pertukaran pembalut
  4. DPada masa yang sama keesokan harinya
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. AHead of the bed raised about 10 degrees
  2. BTrendelenburg position
  3. CHead of the bed raised 30 to 45 degrees
  4. DLying completely flat
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat perasan bahawa pam infusi pesakit ditetapkan pada kadar sepuluh kali ganda lebih tinggi daripada preskripsi. Pesakit kelihatan sihat. Apakah tindakan pertama?

  1. AMembiarkan kadar itu dan mendokumenkan penemuan dalam nota
  2. BBertanya kepada pesakit sama ada dia berasa berbeza, dan meneruskan
  3. CMenghentikan atau membetulkan infusi, kemudian menilai pesakit
  4. DMenunggu untuk melihat sama ada sebarang kesan sampingan berlaku
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A young adult has just started an SSRI antidepressant for major depression. What should the nurse monitor most closely in the first weeks?

  1. AThoughts of suicide or self-harm
  2. BHair growth and skin color
  3. CRising blood glucose levels
  4. DWeight loss from too much appetite
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An older patient with heart failure is receiving a second unit of blood. She becomes breathless, with crackles in both lungs and a rising blood pressure. What is most likely happening?

  1. ATransfusion-associated circulatory overload
  2. BA mild allergic reaction with hives
  3. CHypoglycemia caused by the stored blood product
  4. DAn expected effect of the first unit
7.Kejururawatan klinikalSederhana

An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?

  1. ADiverticulitis
  2. BAppendicitis
  3. CGastric ulcer
  4. DBiliary colic
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. ALiver damage develops later, and the antidote works best when given early
  2. BParacetamol overdose causes immediate breathing problems
  3. CParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
  4. DPatients who feel well after six hours never need any treatment at all
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A tired patient with heavy menstrual periods has a normal hemoglobin and MCV but a ferritin of 8 ng/mL. What does this show?

  1. AIron deficiency without anemia yet
  2. BIron overload from too much iron
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DA completely normal iron status
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with a large, fast-growing lymphoma will start chemotherapy tomorrow. Which plan best prevents tumor lysis syndrome?

  1. ACalcium supplements and a high-phosphate diet during treatment
  2. BFluid restriction and a high-potassium diet before the treatment
  3. CIV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
  4. DNo special measures, because the risk starts only after a week
11.FarmakologiSederhana

Why should NSAIDs be used with caution in some people with asthma?

  1. AThey block the anti-inflammatory effect of inhaled corticosteroids
  2. BThey can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
  3. CThey increase the clearance of salbutamol
  4. DThey cause mucus plugs by drying the airways
12.FarmakologiSukar

Bencana talidomid pada penghujung 1950-an dan awal 1960-an paling terkenal kerana kesan yang mana, dan apakah yang diakibatkannya?

  1. ASerangan jantung pada warga emas; bermulanya ubat generik
  2. BPekak pada kanak-kanak; berakhirnya ujian haiwan
  3. CKecacatan anggota yang teruk pada bayi; ujian dan peraturan ubat yang lebih ketat
  4. DKegagalan hati pada orang dewasa; larangan semua sedatif
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt thickens airway mucus by drying the airways
  2. BIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
  3. CIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
  4. DIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?

  1. AAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
  2. BBack pain causing kidney damage
  3. CAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
  4. DIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Mengapakah pesakit ditimbang sebelum dan selepas setiap sesi hemodialisis?

  1. AKerana mesin tidak boleh dimulakan tanpa berat
  2. BUntuk melihat berapa banyak cecair disingkirkan dan memandu berat kering
  3. CUntuk menyemak penurunan berat badan akibat malnutrisi
  4. DUntuk mengira dos setiap ubat untuk minggu yang akan datang
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with lung cancer is confused, dehydrated and constipated, with a corrected calcium of 3.4 mmol/L (about 13.6 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AOral calcium tablets
  2. BIV calcium gluconate and vitamin D
  3. CIV fluids to rehydrate the patient
  4. DA fluid restriction
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why is a urinary catheter usually inserted in a patient with a major burn?

  1. AHourly urine output guides fluid resuscitation
  2. BBurns always cause the bladder to rupture
  3. CThe catheter prevents wound infection
  4. DIt is needed to give medicines into the bladder
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

An hour after a line flush, a patient receiving parenteral nutrition has rigors and a temperature of 39.1 °C. What should the nurse suspect and do?

  1. ALow blood glucose; give a sugary drink
  2. BFluid overload; reduce the infusion rate only
  3. CA normal reaction; give paracetamol and continue the infusion
  4. DLine infection; escalate and take blood cultures
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman who has had a caesarean asks when she can drive again. Which answer is most accurate?

  1. AWhen she can brake hard without pain
  2. BOnly after her stitches are removed by a doctor
  3. CNever before 6 months
  4. DThe same day she is discharged
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Routine screening at the booking visit shows asymptomatic bacteriuria. Why is treatment important even though the woman has no symptoms?

  1. ATreatment is not needed because it will settle after birth
  2. BIt is treated only to prevent bladder stones
  3. CIt can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
  4. DIt will cause gestational diabetes later in the pregnancy if left untreated
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 2-year-old says "No!" when it is time for his liquid medicine. What is the best approach?

  1. AAsk him whether he wants to take his medicine or not
  2. BWait until he agrees to take it, even if the dose is hours late
  3. COffer a limited choice, such as the cup or the syringe
  4. DTell him he is a bad boy for refusing
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Two healthcare rescuers are giving CPR to an infant. Which compression technique is recommended?

  1. ABoth hands interlocked over the centre of the chest, with arms straight
  2. BCompressions with one finger over the upper sternum
  3. CThe two-thumb technique with the hands encircling the chest
  4. DBoth hands placed one on top of the other over the upper abdomen
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How does repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) differ from ECT?

  1. AIt needs a general anaesthetic and causes a seizure, like ECT
  2. BIt uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
  3. CIt involves surgically implanting electrodes deep in the brain under anaesthetic
  4. DIt is given as a daily tablet that contains tiny magnetic particles
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?

  1. A"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
  2. B"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
  3. C"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
  4. D"You obviously weren't serious about stopping."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 7 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0017:2004:40t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 17:20 dan tamat pada 04:40 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

17:2004:40
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
2 g+ 9.2 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 2 g. Label menyatakan: tambah 9.2 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 10 mL. Preskripsi ialah 120 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

2 g+ 9.2 mL → 10 mL120 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
17 kg104 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 104 cm dan seberat 17 kg. Preskripsi ialah 50 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

104 cm17 kg50 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min3 h

Titisan berjalan pada 75 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 3 jam?

75 gtt/min60 gtt/mL3 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg250 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/250 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit500 mLheparin? mL/h108 kg18 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 18 unit/kg/j untuk pesakit berberat 108 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/500 mL18 unit/kg/h108 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h97 kg10 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 97 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 10 mcg/min. Beg mengandungi 25 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 mg/250 mL10 mcg/min97 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu200 mLjus150 mLteh240 mLketulan ais200 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing450 mLair kencing150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 81 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

81 kg8 hair kencing: 450 mLair kencing: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan50 mL/h10:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Pada 10:30, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan50 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 92% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 36.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 92%udaraSBP 150HR 76AT 36.2 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 90/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 26 mmHg (3.5 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori kronik HCO₃⁻ menurun 5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 26 mmHg (3.5 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 143, Cl⁻ 114 dan HCO₃⁻ 9 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 143 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 9 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Ukur sela gelombang flutter dan cari kadar atrium dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · 15

Mengapa ini jawapannya

GCS terentang daripada 3 (koma dalam) hingga 15 (sepenuhnya peka). Skor 8 atau kurang biasanya bermaksud saluran udara terjejas.

Jawapan

B · 15
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Cukup awal sebelum prosedur supaya ia mencapai kesan puncak

Mengapa ini jawapannya

Memberi analgesia lebih awal, mengikut masa mula dan puncak ubat, bermakna pelega sakit sudah berfungsi semasa prosedur. Ini lebih berkesan daripada merawat sakit selepas ia bermula.

Jawapan

A · Cukup awal sebelum prosedur supaya ia mencapai kesan puncak
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Mengapa ini jawapannya

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Jawapan

C · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menghentikan atau membetulkan infusi, kemudian menilai pesakit

Mengapa ini jawapannya

Infusi dihentikan atau dibetulkan serta-merta untuk mengehadkan dos yang diterima. Jururawat kemudian menilai pesakit, memaklumkan pempreskripsi, mengikut sebarang arahan dan melaporkan kejadian itu.

Jawapan

C · Menghentikan atau membetulkan infusi, kemudian menilai pesakit
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Thoughts of suicide or self-harm

Mengapa ini jawapannya

In the early weeks of antidepressant treatment, especially in young people, suicidal thoughts may increase. Patients and families are taught to report them at once.

Jawapan

A · Thoughts of suicide or self-harm
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Breathlessness, crackles and hypertension during a transfusion in a patient with heart failure suggest circulatory overload. The nurse stops the transfusion, sits the patient up, gives oxygen as prescribed and informs the provider, who may prescribe a diuretic.

Jawapan

A · Transfusion-associated circulatory overload
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Diverticulitis

Mengapa ini jawapannya

Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.

Jawapan

A · Diverticulitis
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Mengapa ini jawapannya

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Jawapan

A · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Iron deficiency without anemia yet

Mengapa ini jawapannya

Iron stores (ferritin) are depleted before the hemoglobin falls. A low ferritin with a normal hemoglobin indicates iron deficiency without anemia, and it is usually treated, along with the cause of blood loss.Disemak dengan: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Iron deficiency without anemia yet
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

Mengapa ini jawapannya

Prevention includes aggressive IV hydration, drugs such as allopurinol or rasburicase to lower uric acid, and frequent monitoring of potassium, phosphate, calcium, uric acid and creatinine. Tumor lysis usually begins within 1–3 days of starting treatment.Disemak dengan: Uric Acid Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
11.Farmakologi

Jawapan: B · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma

Mengapa ini jawapannya

In aspirin-exacerbated respiratory disease, COX inhibition increases leukotriene production, causing bronchospasm. These patients should avoid aspirin and other non-selective NSAIDs.

Jawapan

B · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
12.Farmakologi

Jawapan: C · Kecacatan anggota yang teruk pada bayi; ujian dan peraturan ubat yang lebih ketat

Mengapa ini jawapannya

Talidomid menyebabkan malformasi anggota (fokomelia) pada ribuan bayi. Bencana itu membawa kepada peraturan lebih ketat tentang ujian keselamatan ubat, termasuk semasa mengandung, dan sistem pelaporan tindak balas buruk.

Jawapan

C · Kecacatan anggota yang teruk pada bayi; ujian dan peraturan ubat yang lebih ketat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Mengapa ini jawapannya

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Jawapan

C · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.

Jawapan

A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Untuk melihat berapa banyak cecair disingkirkan dan memandu berat kering

Mengapa ini jawapannya

Perbezaan antara berat sebelum dan selepas dialisis menunjukkan berapa banyak cecair disingkirkan. Pertambahan berat yang besar antara sesi menunjukkan pengambilan cecair yang berlebihan dan meningkatkan risiko hipertensi, sesak nafas dan kekejangan semasa dialisis.

Jawapan

B · Untuk melihat berapa banyak cecair disingkirkan dan memandu berat kering
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · IV fluids to rehydrate the patient

Mengapa ini jawapannya

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, which worsen the high calcium. IV fluids are the first step, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium is rechecked regularly.

Jawapan

C · IV fluids to rehydrate the patient
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Hourly urine output guides fluid resuscitation

Mengapa ini jawapannya

Fluid formulas give an initial estimate; the rate is then adjusted to urine output, typically around 0.5 mL/kg/h in adults, along with other signs of perfusion.

Jawapan

A · Hourly urine output guides fluid resuscitation
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Line infection; escalate and take blood cultures

Mengapa ini jawapannya

Fever and rigors after flushing a central line suggest a catheter-related bloodstream infection. The nurse escalates urgently, takes cultures from the line and peripherally per policy, and starts sepsis care.

Jawapan

D · Line infection; escalate and take blood cultures
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · When she can brake hard without pain

Mengapa ini jawapannya

There is no fixed time. She can drive when she can brake suddenly, look over her shoulder and wear a seat belt comfortably. Many women need about 4 to 6 weeks, and insurance rules may apply.

Jawapan

A · When she can brake hard without pain
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour

Mengapa ini jawapannya

Urinary stasis in pregnancy lets bacteria ascend, so untreated bacteriuria often progresses to pyelonephritis, which is linked with preterm labour. A pregnancy-safe antibiotic and a repeat culture are standard.

Jawapan

C · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe

Mengapa ini jawapannya

Toddlers seek autonomy. Giving limited choices where the outcome is acceptable (which cup, which flavour of drink afterwards) gives them some control. Asking whether they want the medicine invites a refusal.

Jawapan

C · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · The two-thumb technique with the hands encircling the chest

Mengapa ini jawapannya

When two rescuers are present, the two-thumb technique with the hands encircling the chest is recommended for infants because it gives better compression depth and pressure. One or two hands on the lower sternum are used for older children.

Jawapan

C · The two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure

Mengapa ini jawapannya

rTMS stimulates specific brain areas with a magnetic coil held on the head. It does not need anaesthesia or cause a seizure and is used for depression that has not responded to medicines.

Jawapan

B · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."

Mengapa ini jawapannya

Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.

Jawapan

A · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 201 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 7 = 79 in

Inci kepada sentimeter

h = 79·2.54 = 200.7 ≈ 201 cm

Jawapan

h = 201 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 680 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

17:20 → 24:00 = 400 min

Selepas tengah malam

00:00 → 04:40 = 280 min

Jumlah

t = 400 + 280 = 680 min

Jawapan

t = 680 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Isi padu

V = 120/200 = 0.6 mL

Jawapan

V = 0.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 35.04 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(104·17/3600) = √0.4911 = 0.7008 m²

Dos

D = 50·0.7008 = 35.04 mg

Jawapan

D = 35.04 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 225 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

75·60/60 = 75 mL/h

Isi padu

V = 75·3 = 225 mL

Jawapan

V = 225 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 120 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/250 = 4 mg/mL

Kadar dos

D = 4·30 = 120 mg/h

Jawapan

D = 120 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 38.9 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

18·108 = 1 944 unit/h

Kepekatan

25 000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1944/50 = 38.88 ≈ 38.9 mL/h

Jawapan

R = 38.9 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 6 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

10·60 = 600 mcg/h

Kadar pam

R = 600/100 = 6 mL/h

Jawapan

R = 6 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.93 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

450 + 150 = 600 mL

Per kilogram sejam

U = 600/(81·8) = 0.9259 ≈ 0.93 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.93 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/50 = 8 h

Jawapan

t = 8 h

Itu kira-kira 8 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 18:30.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 92% → 2
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.2 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Jawapan

NEWS2 = 2
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 90/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan baik dengan tangisan kuat → 2

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 2 = 6

Tafsiran

6 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 17 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|26 − 40| = 14 mmHg → 1.4 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 5·1.4 = 17 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 17 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 0.5333

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 143 − (114 + 9) = 20

Nisbah delta

(20 − 12)/(24 − 9) = 8/15 = 0.5333

Jawapan

nisbah delta = 0.5333

Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 300 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 10 petak kecil = 0.40 s → 1500 ÷ 10 = 150 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 150 = 2:1

Jawapan

kadar atrium = 300 bpm
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang P

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 22 petak kecil, 1500 ÷ 22 ≈ 68 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.88 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus selepas setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

gelombang P → rentak simpang dipercepat

Jawapan

gelombang P

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions