Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which stool sample is suitable for Clostridioides difficile testing?

  1. AA stool sample mixed with urine
  2. BA dry smear of stool on a tissue
  3. CA loose stool that takes the shape of the container
  4. DA hard, formed stool collected first thing in the morning
2.Asas kejururawatanSukar

A patient spills hot tea on their forearm. What is the best immediate first aid?

  1. APut ice or an ice pack directly on the burn for about 10 minutes
  2. BPop any blisters to let the heat escape
  3. CCover it with butter or a greasy cream
  4. DCool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?

  1. ALeave them in the bathroom cabinet indefinitely
  2. BKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
  3. CGive them to a friend or relative who has back pain
  4. DReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. AComplete an incident report while the details are fresh
  2. BLift the patient back into bed with a colleague
  3. CTelephone the family to tell them about the fall
  4. DAssess the patient for injury before moving them
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which telephone call should a clinic nurse return first?

  1. AA parent of a 5-year-old with a runny nose for two days
  2. BA parent of a 6-week-old with a temperature of 38.3 °C
  3. CAn adult asking for a repeat prescription for a statin
  4. DAn adult who wants to move a routine blood test appointment
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An older adult with type 2 diabetes is confused and very dehydrated. The glucose is 900 mg/dL (50 mmol/L), and blood and urine show no significant ketones. What is the most likely problem?

  1. AHyperosmolar hyperglycemic state
  2. BStress-induced mild hyperglycemia
  3. CHypoglycemia with rebound
  4. DDiabetic ketoacidosis
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which measure helps prevent delirium in older inpatients?

  1. AMoving the patient to a different bed each night to give them a change of scene
  2. BRestricting fluids to avoid incontinence
  3. CKeeping the lights on all night
  4. DReorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why are early surgery and early mobilisation recommended for older patients with a hip fracture?

  1. AThey mainly reduce the cost of the operation
  2. BThey make physiotherapy and rehabilitation unnecessary after discharge
  3. CThey allow the bone to heal fully without any need for pain relief
  4. DThey reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient takes high-dose furosemide. Besides potassium, which electrolyte is most commonly lowered?

  1. AMagnesium
  2. BUric acid
  3. CPhosphate
  4. DSodium bicarbonate
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?

  1. AImmune thrombocytopenia (ITP)
  2. BVitamin K deficiency with bleeding
  3. CDisseminated intravascular coagulation
  4. DThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.FarmakologiSederhana

Vankomisin intravena lazimnya digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh:

  1. AEscherichia coli
  2. BPseudomonas aeruginosa
  3. CMRSA
  4. DCandida albicans
12.FarmakologiSukar

Before starting rituximab, patients are tested for hepatitis B. Why?

  1. AHepatitis B infection makes rituximab completely ineffective
  2. BRituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
  3. CRituximab is made from the hepatitis B virus
  4. DRituximab is a vaccine against hepatitis B
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit takikardia supraventrikular akan menerima adenosin IV. Apakah yang patut diberitahu oleh jururawat kepada pesakit?

  1. ASakit terbakar di sepanjang vena lengan selama kira-kira seminggu
  2. BRasa mengantuk selama beberapa jam, pertuturan pelat dan kekeliruan selepas itu
  3. CMuka kemerahan atau dada terasa ketat seketika dan jeda selama beberapa saat
  4. DSakit kepala yang berlarutan selama beberapa hari selepas itu
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

An 84-year-old with heart failure becomes breathless with new crackles and a rising blood pressure during a blood transfusion. What should the nurse suspect?

  1. AAn acute haemolytic reaction from wrong blood
  2. BTransfusion-associated circulatory overload
  3. CA mild febrile reaction
  4. DNormal effects of the transfusion
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Pernyataan manakah tentang insulin basal bertindak panjang seperti glargin yang betul?

  1. ADalam diabetes jenis 1 ia diteruskan walaupun pesakit tidak makan
  2. BIa mempunyai kemuncak tindakan yang tajam kira-kira 30 minit selepas suntikan
  3. CIa dicampur dengan insulin bertindak pantas dalam picagari yang sama
  4. DIa diberikan hanya selepas makan besar untuk menampung karbohidrat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Semasa hemodialisis, TD pesakit jatuh kepada 80/50 mmHg dan mereka berasa pening dan mual. Apakah tindakan kejururawatan pertama yang paling sesuai?

  1. AMeningkatkan kadar penyingkiran cecair supaya sesi tamat lebih awal
  2. BMemberikan dos antihipertensif biasa pesakit serta-merta
  3. CMembaringkan pesakit mendatar, mengurangkan penyingkiran cecair dan mendapatkan bantuan
  4. DMendudukkan pesakit tegak dan menggalakkan berjalan sebentar
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why should metoclopramide not be used for nausea in mechanical bowel obstruction?

  1. AIt always causes severe diarrhoea
  2. BIt makes the bowel stop moving completely
  3. CIt blocks the effect of all opioids
  4. DIt increases gut movement against the blockage
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Pada hari ke-3 selepas pembedahan pinggul, seorang pesakit warga emas menjadi keliru secara akut, dengan perhatian yang berubah-ubah dan kegelisahan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMenyekat pesakit dan memberikan dos sedatif yang besar serta-merta
  2. BMeminta keluarga membawa pesakit pulang supaya mereka dapat tenang
  3. CMenganggap ia demensia dan meneruskan pelan penjagaan tanpa perubahan
  4. DMencari punca seperti hipoksia, jangkitan, kesakitan atau ubat, dan membuat eskalasi
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 37 weeks is GBS-positive. When should she receive antibiotics?

  1. AIntravenously during labour
  2. BNot at all, because GBS is normal flora
  3. COrally at 37 weeks only
  4. DOnly to the baby after birth
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman with postpartum psychosis is being admitted with her baby to a mother and baby unit. Which statement is accurate?

  1. AIt is the same as the baby blues and resolves without treatment
  2. BIt usually begins several months or years after the birth
  3. CIt only occurs in women who were depressed in pregnancy
  4. DIt is an emergency that usually starts within two weeks
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Rawatan manakah yang lazim digunakan untuk kanak-kanak dengan krup sederhana?

  1. APenekan batuk
  2. BFisioterapi dada
  3. CSatu kursus antibiotik oral seperti amoksisilin selama 5 hingga 7 hari
  4. DSatu dos kortikosteroid oral seperti deksametason
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak dimasukkan ke wad dengan demam, kekakuan leher dan ruam yang tidak memucat. Tindakan manakah yang menjadi keutamaan?

  1. ABeri antipiretik dan semak semula dalam 4 jam
  2. BTunggu pungsi lumbar sebelum sebarang rawatan
  3. CLetakkan kanak-kanak itu di ruang berkongsi bersama kanak-kanak lain dan semak semula ruam serta suhu dalam 4 jam
  4. DMulakan langkah berjaga-jaga titisan dan dapatkan semakan perubatan segera supaya antibiotik tidak dilewatkan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient intoxicated with phencyclidine (PCP) is agitated and has nystagmus and high blood pressure. Which nursing approach is best?

  1. APut him in a busy area so that staff can watch him more easily
  2. BProvide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
  3. CTry to talk the patient down by discussing his feelings in detail
  4. DEncourage him to walk around the ward and join in activities to help burn off the drug
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?

  1. ABipolar II disorder
  2. BBipolar I disorder
  3. CMajor depressive disorder
  4. DCyclothymic disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
10 lb 11 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 10 lb 11 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

10 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
12 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 12 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 38 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

38 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1350 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1350 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 40 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

40 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
210 mLtinggal? mL/h4 h tinggal

500 mL diarahkan selama 12 jam. Selepas 8 jam anda mendapati 210 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

500 mL / 12 hselepas 8 h: 210 mL
Δ = %
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL60 unit/kg · 66 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 60 unit/kg untuk pesakit berberat 66 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

60 unit/kg66 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine? mL/h60 kg12.5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 500 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 12.5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 60 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL12.5 mcg/kg/min60 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh150 mLair120 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing500 mLair kencing175 mLlongkang luka50 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 47 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

47 kg8 hair kencing: 500 mLair kencing: 175 mLlongkang luka: 50 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 125 mL/hmula 19:00tjumlah​ = ? h100 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 19:00 dengan 100 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 125 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 25/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 35.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 25SpO₂ 97%O₂SBP 222HR 88AT 35.8 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 9/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 39.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 9SpO₂ 96%O₂SBP 118HR 76AT 39.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 63 mmHg (8.4 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 63 mmHg (8.4 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.23PaCO₂mmHg354567HCO₃⁻mmol/L222627akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.23, PaCO₂ 67 mmHg (8.9 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.23PaCO₂ 67 mmHg (8.9 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus normalbradikardia sinusrentak simpangfibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus normal
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3rentak simpang
  4. 4fibrilasi atrium
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusblok AV darjah ketiga (lengkap)fibrilasi ventrikelasistol

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3fibrilasi ventrikel
  4. 4asistol

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · A loose stool that takes the shape of the container

Mengapa ini jawapannya

Only diarrhoeal stool (types 5–7 on the Bristol Stool Chart) is tested for C. difficile. The sample is collected in a clean pot without urine contamination.

Jawapan

C · A loose stool that takes the shape of the container
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Mengapa ini jawapannya

Cool running water for about 20 minutes reduces pain and depth of injury. Ice can damage tissue further, grease holds heat in, and blisters are left intact to protect the skin.

Jawapan

D · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Return them to a pharmacy or an approved take-back site

Mengapa ini jawapannya

Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.

Jawapan

D · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Assess the patient for injury before moving them

Mengapa ini jawapannya

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Jawapan

D · Assess the patient for injury before moving them
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38.3 °C

Mengapa ini jawapannya

A fever in an infant under about 3 months old needs urgent assessment, because serious bacterial infection is more likely and signs can be subtle. The other calls are routine.

Jawapan

B · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38.3 °C
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Hyperosmolar hyperglycemic state

Mengapa ini jawapannya

Hyperosmolar hyperglycemic state occurs mainly in type 2 diabetes, with extreme glucose, severe dehydration and little or no ketosis. Treatment starts with IV fluids, as in DKA.

Jawapan

A · Hyperosmolar hyperglycemic state
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration

Mengapa ini jawapannya

Multicomponent prevention, including orientation, sensory aids, hydration, nutrition, mobility, sleep and avoiding unnecessary moves or drugs, reduces delirium.

Jawapan

D · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium

Mengapa ini jawapannya

Delayed surgery and immobility increase the risk of chest infection, VTE, pressure ulcers, delirium and loss of independence. Guidelines recommend surgery within about 24–48 hours of admission (UK guidance: the day of or day after) and mobilisation soon after.

Jawapan

D · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Magnesium

Mengapa ini jawapannya

Loop diuretics block the Na-K-2Cl transporter in the loop of Henle, where much magnesium and calcium are also reabsorbed. They therefore commonly cause hypokalemia and hypomagnesemia, and they can raise uric acid and bicarbonate.Disemak dengan: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

A · Magnesium
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)

Mengapa ini jawapannya

TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.Disemak dengan: Thrombotic thrombocytopenic purpura · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmakologi

Jawapan: C · MRSA

Mengapa ini jawapannya

Vankomisin ialah glikopeptida yang menyekat sintesis dinding sel dalam bakteria Gram-positif. Ia pilihan piawai untuk MRSA. Ia tidak dapat melepasi membran luar bakteria Gram-negatif.

Jawapan

C · MRSA
12.Farmakologi

Jawapan: B · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure

Mengapa ini jawapannya

Rituximab destroys CD20-positive B cells, weakening control of latent hepatitis B. Reactivation can cause fulminant hepatitis, so carriers receive monitoring or antiviral prophylaxis.

Jawapan

B · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Muka kemerahan atau dada terasa ketat seketika dan jeda selama beberapa saat

Mengapa ini jawapannya

Adenosin diberikan sebagai bolus IV pantas diikuti dengan bilasan salin, dengan pemantauan ECG berterusan. Ia menyekat pengaliran nod AV seketika, selalunya menyebabkan asistol selama beberapa saat, muka kemerahan, rasa tidak selesa di dada, sesak nafas atau perasaan malapetaka. Kesannya hanya bertahan beberapa saat.

Jawapan

C · Muka kemerahan atau dada terasa ketat seketika dan jeda selama beberapa saat
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Transfusion-associated circulatory overload causes breathlessness, crackles, raised BP and JVP during or soon after transfusion, especially in older people and those with heart or kidney disease. The transfusion is stopped or slowed, the patient sat up and given oxygen, and diuretics may be prescribed. Slow rates and single units with reassessment reduce the risk.

Jawapan

B · Transfusion-associated circulatory overload
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Dalam diabetes jenis 1 ia diteruskan walaupun pesakit tidak makan

Mengapa ini jawapannya

Insulin basal menampung keperluan latar dan mempunyai profil yang rata. Dalam diabetes jenis 1 ia mesti diteruskan semasa sakit atau berpuasa (dos mungkin dilaraskan) untuk mencegah DKA. Glargin tidak boleh dicampur dengan insulin lain.

Jawapan

A · Dalam diabetes jenis 1 ia diteruskan walaupun pesakit tidak makan
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Membaringkan pesakit mendatar, mengurangkan penyingkiran cecair dan mendapatkan bantuan

Mengapa ini jawapannya

Hipotensi intradialisis adalah lazim. Posisi, mengurangkan atau menjeda ultrapenapisan dan memberikan bolus salin kecil mengikut protokol biasanya memulihkan tekanan darah. Antihipertensif sering ditahan sebelum dialisis pada pesakit yang cenderung hipotensi, seperti yang dipreskripsikan.

Jawapan

C · Membaringkan pesakit mendatar, mengurangkan penyingkiran cecair dan mendapatkan bantuan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · It increases gut movement against the blockage

Mengapa ini jawapannya

Metoclopramide stimulates gastric and intestinal motility, which can worsen pain and risk perforation in complete mechanical obstruction. Other antiemetics are chosen.

Jawapan

D · It increases gut movement against the blockage
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Mencari punca seperti hipoksia, jangkitan, kesakitan atau ubat, dan membuat eskalasi

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan akut dengan perhatian yang berubah-ubah menunjukkan delirium. Ia kecemasan perubatan dengan banyak kemungkinan punca, seperti hipoksia, sepsis, kesakitan, ubat (termasuk opioid dan antikolinergik), retensi urin, sembelit, dehidrasi dan masalah elektrolit. Rawat puncanya, gunakan langkah tanpa ubat, dan gunakan sedasi hanya sebagai pilihan terakhir.

Jawapan

D · Mencari punca seperti hipoksia, jangkitan, kesakitan atau ubat, dan membuat eskalasi
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Intravenously during labour

Mengapa ini jawapannya

Oral antibiotics before labour do not prevent recolonisation. IV antibiotics in labour, given ideally at least 4 hours before birth, greatly reduce early-onset GBS disease in the newborn.

Jawapan

A · Intravenously during labour
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · It is an emergency that usually starts within two weeks

Mengapa ini jawapannya

Postpartum psychosis is rare but serious, typically starting suddenly within the first two weeks with mania, confusion, hallucinations or delusions. Bipolar disorder is a major risk factor. Urgent treatment is needed to keep mother and baby safe.

Jawapan

D · It is an emergency that usually starts within two weeks
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Satu dos kortikosteroid oral seperti deksametason

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid mengurangkan bengkak saluran udara dalam krup. Epinefrin nebulisasi ditambah untuk stridor teruk ketika rehat. Krup disebabkan virus, jadi antibiotik tidak membantu.

Jawapan

D · Satu dos kortikosteroid oral seperti deksametason
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Mulakan langkah berjaga-jaga titisan dan dapatkan semakan perubatan segera supaya antibiotik tidak dilewatkan

Mengapa ini jawapannya

Demam dengan ruam yang tidak memucat mencadangkan septisemia meningokokus. Antibiotik tidak boleh dilewatkan, dan langkah berjaga-jaga titisan digunakan sehingga kanak-kanak itu telah menerima kira-kira 24 jam antibiotik yang berkesan.

Jawapan

D · Mulakan langkah berjaga-jaga titisan dan dapatkan semakan perubatan segera supaya antibiotik tidak dilewatkan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe

Mengapa ini jawapannya

PCP can cause agitation, violence, psychosis, nystagmus and hypertension. Reducing stimulation and keeping enough staff present for safety are key; "talking down" is less effective than with other hallucinogens.

Jawapan

B · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Cyclothymic disorder

Mengapa ini jawapannya

Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.

Jawapan

D · Cyclothymic disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 4.86 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

11 oz/16 = 0.6875 lb
10 + 0.6875 = 10.69 lb

Paun kepada kilogram

m = 10.69/2.2 = 4.858 ≈ 4.86 kg

Jawapan

m = 4.86 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 200 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 12 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Jawapan

D = 200 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7.6 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·38 = 190 mg

Isi padu

V = 190/25 = 7.6 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 7.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.27 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 1350/5000 = 0.27 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.27 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

40/60 = 0.6667 mL/min

Kadar titisan

R = 0.6667·60 = 40 gtt/min

Jawapan

R = 40 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 26 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/12 = 41.67 mL/h

Kadar baharu

R = 210/4 = 52.5 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (52.5 − 41.67)/41.67·100% = 26%

Jawapan

Δ = 26%

Ini peningkatan lebih daripada 25%: kebanyakan hospital menghendaki anda menghubungi pegawai yang mempreskripsi dan bukannya mengejar kekurangan, serta menilai pesakit untuk lebihan cecair.

31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 4 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

60·66 = 3 960 unit

Isi padu

V = 3960/1000 = 3.96 ≈ 4 mL

Jawapan

V = 4 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 22.5 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

12.5·60 = 750 mcg/min
750·60 = 45000 mcg/h

Kadar pam

R = 45000/2000 = 22.5 mL/h

Jawapan

R = 22.5 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.8 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

500 + 175 = 675 mL

Per kilogram sejam

U = 675/(47·8) = 1.795 ≈ 1.8 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.8 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 8.6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL tinggal

Bahagian kedua

700/125 = 5.6 h

Jumlah masa

t = 3 + 5.6 = 8.6 h

Jawapan

t = 8.6 h

Itu kira-kira 8 h 36 min, jadi beg habis pada kira-kira 03:36.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 25/min → 3
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.8 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 9

Jawapan

NEWS2 = 9
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 9/min → 1
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 39.2 °C → 2

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 2 = 5
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 32.05 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|63 − 40| = 23 mmHg → 2.3 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·2.3 = 32.05 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 32.05 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.7 = 26.7 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.7 = 33.45 mmol/L

Bandingkan

terukur: 27 mmol/L → akut

Jawapan

akut
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak simpang

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 33 petak kecil, 1500 ÷ 33 ≈ 45 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.32 s.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak simpang

Jawapan

rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: asistol

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: tiada; garisan yang hampir rata.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

asistol

Jawapan

asistol

Garisan rata sentiasa disemak: periksa pesakit, lead dan gandaan, serta lihat lead kedua, kerana elektrod yang longgar atau VF halus boleh kelihatan seperti asistol.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions