Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt makes the blood turn blue in the tube
  2. BIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  3. CIt makes the patient's arm grow stronger
  4. DIt can change the results, for example by concentrating the blood
2.Asas kejururawatanSukar

Five days after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless with sharp chest pain and a fast heart rate. What should the nurse suspect?

  1. AA pulmonary embolism
  2. BNormal recovery after hip surgery
  3. CAnxiety about going home
  4. DA chest infection developing slowly
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?

  1. AWrap latex items in plastic before use
  2. BUse latex gloves only for short procedures
  3. CGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
  4. DUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?

  1. AEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
  2. BClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
  3. CLeave the unit and the building to find out where the fire is
  4. DOpen all doors so patients can be seen easily
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AVitamin K to the mother
  2. BRh immunoglobulin within 72 hours
  3. CA dose of the hepatitis B vaccine instead
  4. DNo treatment is needed
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA confused older adult at high risk of falls
  2. BA patient with stable diabetes who walks independently
  3. CA young adult waiting for discharge tomorrow
  4. DA patient admitted for a planned scan, feeling well
7.Kejururawatan klinikalSederhana

How does ulcerative colitis differ from Crohn's disease?

  1. AUlcerative colitis can affect any part of the gut from mouth to anus
  2. BUlcerative colitis always affects the full thickness of the bowel wall
  3. CUlcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
  4. DUlcerative colitis typically causes patchy "skip" lesions
8.Kejururawatan klinikalSukar

Four call bells ring at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient asking what time they will be discharged
  2. BA patient who needs help to go to the toilet and has rung twice
  3. CA patient asking for pain relief for chronic back pain that they rate as 3/10
  4. DA patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on levothyroxine has palpitations, weight loss and a TSH of 0.05 mIU/L. What is the most likely explanation?

  1. AThe levothyroxine dose is too high
  2. BThe thyroid is now completely normal
  3. CThe levothyroxine dose is too low
  4. DThe patient has stopped the drug
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AImmune thrombocytopenia (ITP)
  2. BDisseminated intravascular coagulation
  3. CVitamin K deficiency from poor diet
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmakologiSederhana

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. ALeave the ear untouched and drop into the canal
  2. BPush the pinna forward and up
  3. CPull the pinna down and back
  4. DPull the pinna up and back
12.FarmakologiSukar

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AVitamin K
  2. BProtamine sulfate
  3. CAndexanet alfa
  4. DIdarucizumab
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Skor keterukan pneumonia manakah yang menggunakan kekeliruan, urea, kadar pernafasan, tekanan darah dan umur?

  1. ACHA₂DS₂-VASc
  2. BCURB-65
  3. CNEWS2
  4. DSkor Wells
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Saluran dada pesakit tercabut secara tidak sengaja. Apakah tindakan segera?

  1. AMembiarkan lubang tidak bertutup supaya udara yang terperangkap boleh keluar
  2. BMeminta pesakit batuk kuat untuk mengembangkan paru-paru
  3. CMenutup tapak dengan pembalut oklusif steril dan mendapatkan bantuan
  4. DMenolak saluran kembali ke dalam dada dan mengikatnya dengan pita
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Set keputusan manakah yang paling menyokong DKA dan bukan HHS?

  1. AOsmolaliti sangat tinggi dengan keton jejak sahaja dalam darah
  2. BKeton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah
  3. CGlukosa melebihi 30 mmol/L dengan pH normal
  4. DKeton normal dan bikarbonat normal
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient taking digoxin has a potassium of 2.9 mmol/L. Why is this especially dangerous?

  1. ADigoxin stops working when potassium is low
  2. BDigoxin raises the potassium to dangerous levels
  3. CLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  4. DLow potassium makes digoxin leave the body faster
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient with a new colostomy asks what to eat at home. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid all fruit and vegetables for the rest of their life
  2. BDrink as little fluid as possible to reduce output
  3. CEat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
  4. DEat only liquids until the stoma is removed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?

  1. AThe swelling shows the cancer has gone
  2. BCalf swelling is a normal effect of chemotherapy
  3. CIt is only a muscle strain from walking
  4. DCancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. AHolding her breath and pushing with each contraction
  2. BSacral counterpressure and a hands-and-knees position
  3. CAvoiding movement until full dilation
  4. DLying flat on her back with her legs raised
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A biophysical profile scores 4 out of 10 at 38 weeks. How should the nurse interpret this?

  1. AIt is normal and reassuring
  2. BIt is equivocal and should be repeated next week
  3. CIt only means the woman needs to drink more water
  4. DIt is abnormal and needs prompt review
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. AWhole grapes from the fruit bowl
  2. BSmall pieces of soft cooked vegetables
  3. CA handful of whole peanuts
  4. DA small bowl of popcorn
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang remaja perempuan berumur 15 tahun meminta jururawat merahsiakan aktiviti seksualnya daripada ibu bapanya. Tiada tanda penderaan atau risiko kemudaratan serius. Apakah tindak balas yang paling sesuai?

  1. AMemberitahu ibu bapanya serta-merta
  2. BEnggan membincangkannya sehingga ibu bapanya hadir
  3. CBerjanji bahawa tiada apa yang dikatakannya akan dikongsi dengan sesiapa, apa pun yang didedahkannya pada masa hadapan
  4. DMenghormati kerahsiaannya, memberi maklumat dan menerangkan bilakah maklumat perlu dikongsi
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What is assertive community treatment (ACT)?

  1. AIntensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
  2. BCompulsory hospital treatment for people who refuse medicine
  3. CA self-help group run entirely by former patients, without any professional staff or support at all
  4. DA short course of assertiveness training for people with mild social anxiety
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Lima hari selepas memulakan haloperidol, seorang pesakit mempunyai suhu 40 °C, anggota yang kaku, kekeliruan, tekanan darah yang turun naik dan berpeluh. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ATahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera
  2. BGalakkan dia bersenam untuk mengurangkan kekakuan
  3. CBeri parasetamol untuk demam dan semak semula pemerhatian dalam 4 jam
  4. DBeri satu lagi dos haloperidol untuk menenangkannya
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.35745 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.35745 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.35745 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 1 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
500 mg+ 1.8 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 500 mg. Label menyatakan: tambah 1.8 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 2 mL. Preskripsi ialah 150 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

500 mg+ 1.8 mL → 2 mL150 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 330 mikrogram. Ampul mengandungi 1 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

330 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 2 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
750 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 750 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

20 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h2 unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 2 unit/j. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL2 unit/h
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h66 kg6 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 66 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 6 mcg/min. Beg mengandungi 8 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

8 mg/250 mL6 mcg/min66 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLteh150 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing350 mLair kencing425 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jeli: 100 mLteh: 150 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 125 mL/hmula 10:00tjumlah​ = ? h80 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 10:00 dengan 80 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 125 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL80 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 8 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 132, Cl⁻ 89 dan HCO₃⁻ 11 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 132 mmol/LCl⁻ 89 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi atriumrentak simpangblok AV darjah pertamabradikardia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi atrium
  2. 2rentak simpang
  3. 3blok AV darjah pertama
  4. 4bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVCPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)kardioversi bersegerakperentakan transkutandefibrilasi segera

Seorang pesakit tanpa nadi yang dapat dirasa mempunyai rentak teratur ini pada monitor (aktiviti elektrik tanpa nadi). Rawatan manakah yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi dewasa untuknya? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
  2. 2kardioversi bersegerak
  3. 3perentakan transkutan
  4. 4defibrilasi segera

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It can change the results, for example by concentrating the blood

Mengapa ini jawapannya

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Jawapan

D · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · A pulmonary embolism

Mengapa ini jawapannya

Sudden breathlessness, pleuritic chest pain and tachycardia after surgery suggest a clot from the leg has reached the lungs. This is an emergency needing urgent medical review.

Jawapan

A · A pulmonary embolism
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day

Mengapa ini jawapannya

Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.

Jawapan

D · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions

Mengapa ini jawapannya

Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.

Jawapan

B · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Rh immunoglobulin within 72 hours

Mengapa ini jawapannya

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Jawapan

B · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · A confused older adult at high risk of falls

Mengapa ini jawapannya

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Jawapan

A · A confused older adult at high risk of falls
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum

Mengapa ini jawapannya

Ulcerative colitis involves the mucosa of the colon, spreading continuously from the rectum. Crohn's disease can affect any part of the GI tract, is transmural and has skip lesions.

Jawapan

C · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic

Mengapa ini jawapannya

Breathlessness soon after a new IV antibiotic suggests possible anaphylaxis, an airway and breathing emergency. The infusion should be stopped and the patient assessed immediately.

Jawapan

D · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · The levothyroxine dose is too high

Mengapa ini jawapannya

A very low TSH with symptoms of excess thyroid hormone suggests over-replacement. The dose is usually reduced, because long-term over-replacement raises the risk of atrial fibrillation and bone loss, especially in older adults.Disemak dengan: TSH test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · The levothyroxine dose is too high
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Mengapa ini jawapannya

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Disemak dengan: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Jawapan

D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmakologi

Jawapan: C · Pull the pinna down and back

Mengapa ini jawapannya

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Jawapan

C · Pull the pinna down and back
12.Farmakologi

Jawapan: D · Idarucizumab

Mengapa ini jawapannya

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Jawapan

D · Idarucizumab
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · CURB-65

Mengapa ini jawapannya

CURB-65 memberikan satu mata bagi setiap satu: Confusion (kekeliruan), Urea >7 mmol/L, Respiratory rate (kadar pernafasan) ≥30/min, tekanan darah (Blood pressure) rendah (sistolik <90 atau diastolik ≤60 mmHg) dan umur ≥65. Skor yang lebih tinggi bermakna kematian yang lebih tinggi dan keperluan untuk hospital atau penjagaan kritikal.

Jawapan

B · CURB-65
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menutup tapak dengan pembalut oklusif steril dan mendapatkan bantuan

Mengapa ini jawapannya

Tapak ditutup serta-merta dengan pembalut oklusif steril untuk mencegah udara memasuki dada. Pesakit dinilai untuk pneumotoraks berulang atau tegang (sesak nafas yang bertambah, ketepuan menurun, takikardia, pengalihan trakea) dan pasukan perubatan dimaklumkan. Saluran tidak pernah dimasukkan semula.

Jawapan

C · Menutup tapak dengan pembalut oklusif steril dan mendapatkan bantuan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Keton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah

Mengapa ini jawapannya

DKA ditakrifkan oleh hiperglisemia (atau diabetes yang diketahui), ketonemia (contohnya >3 mmol/L) dan asidosis metabolik (pH < 7.3 atau bikarbonat < 15 mmol/L dalam kriteria UK). HHS mempunyai glukosa yang sangat tinggi dan osmolaliti tinggi (selalunya > 320 mOsm/kg) dengan sedikit ketosis dan tiada asidosis yang bererti.

Jawapan

B · Keton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Mengapa ini jawapannya

Digoxin binds to the sodium–potassium pump, and low potassium increases this binding. Hypokalaemia therefore raises the risk of toxicity and arrhythmias, even with a normal digoxin level. The potassium is corrected and the patient monitored.

Jawapan

C · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually

Mengapa ini jawapannya

People with a colostomy can usually eat a normal diet. Foods are reintroduced gradually to see how each one affects gas, odour and output, and regular meals and fluids help.

Jawapan

C · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk

Mengapa ini jawapannya

Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.

Jawapan

D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Mengapa ini jawapannya

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Jawapan

B · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · It is abnormal and needs prompt review

Mengapa ini jawapannya

A score of 8 to 10 is normal, 6 is equivocal, and 4 or less is abnormal and suggests fetal hypoxia. At term, a low score usually leads to prompt review and consideration of birth.

Jawapan

D · It is abnormal and needs prompt review
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Small pieces of soft cooked vegetables

Mengapa ini jawapannya

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Jawapan

B · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Menghormati kerahsiaannya, memberi maklumat dan menerangkan bilakah maklumat perlu dikongsi

Mengapa ini jawapannya

Remaja berhak mendapat penjagaan yang sulit dalam lingkungan undang-undang. Jururawat menerangkan bahawa maklumat mungkin dikongsi jika ada risiko kemudaratan serius, contohnya penderaan atau eksploitasi, tetapi tidak patut berjanji untuk merahsiakan secara mutlak.

Jawapan

D · Menghormati kerahsiaannya, memberi maklumat dan menerangkan bilakah maklumat perlu dikongsi
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions

Mengapa ini jawapannya

ACT teams provide frequent, flexible, multidisciplinary support in people's homes and communities, including help with medicines, housing and daily living. It aims to reduce hospital admissions.

Jawapan

A · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Tahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera

Mengapa ini jawapannya

Dapatan ini mencadangkan sindrom malignan neuroleptik. Hentikan antipsikotik, minta semakan perubatan segera, mulakan penyejukan dan penjagaan sokongan, dan pantau tanda vital, fungsi buah pinggang dan CK.

Jawapan

A · Tahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.36 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.35745 → 5

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.35745 → 7
7 ialah 5 atau lebih, jadi 5 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (45) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.36 mL

Jawapan

x = 0.36 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 16.7 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 1 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 1000/60 = 16.67 ≈ 16.7 mcg/min

Jawapan

D = 16.7 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

500 mg/2 mL = 250 mg/mL

Isi padu

V = 150/250 = 0.6 mL

Jawapan

V = 0.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.33 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Isi padu

V = 330/1000 = 0.33 mL

Jawapan

V = 0.33 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

2·60 = 120 min

Kadar titisan

R = 250·20/120 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 12.5 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

20·60/20 = 60 mL/h

Masa yang tinggal

t = 750/60 = 12.5 h

Jawapan

t = 12.5 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 5 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 2/0.4 = 5 mL/h

Jawapan

R = 5 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 11.3 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

6·60 = 360 mcg/h

Kadar pam

R = 360/32 = 11.25 ≈ 11.3 mL/h

Jawapan

R = 11.3 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1020 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 100 + 150 = 250 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 1020 mL

Jawapan

I = 1020 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL tinggal

Bahagian kedua

340/125 = 2.72 h

Jumlah masa

t = 2 + 2.72 = 4.72 ≈ 4.7 h

Jawapan

t = 4.7 h

Itu kira-kira 4 h 43 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:43.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 65

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 65

Jawapan

MFS = 65
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sangat tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 8

Tahap risiko

8 → risiko sangat tinggi

Jawapan

risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 20 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·8 + 8 = 20 mmHg
julat: 18–22 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 1.538

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 132 − (89 + 11) = 32

Nisbah delta

(32 − 12)/(24 − 11) = 20/13 = 1.538

Jawapan

nisbah delta = 1.538

Antara 1 dengan 2: asidosis sela anion tinggi tulen.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak simpang

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 32 petak kecil, 1500 ÷ 32 ≈ 47 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.28 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: 0.08 s, lebih pendek daripada 0.12 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak simpang

Jawapan

rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 18 petak kecil, 1500 ÷ 18 ≈ 83 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.72 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
rentak sinus normal

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions