Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Seorang jururawat memberi analgesia kepada pesakit untuk sakit. Apakah langkah penting seterusnya?

  1. AMenunggu sehingga esok untuk bertanya tentang sakit
  2. BMemberi dos kedua dengan segera
  3. CMerekod dos dan menganggap sakit sudah hilang melainkan pesakit mengadu
  4. DMenilai semula sakit selepas ubat sempat bertindak
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. AAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  2. BThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
  3. CPatients with anaemia always have a low true saturation
  4. DAnaemia damages the light sensor of the oximeter
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ACovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  2. BTying both arms to the bed frame
  3. CUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
  4. DGiving a sedative every few hours
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. ALeave it running and check the glucose at the next routine time
  2. BReprogram the pump and finish the shift before reporting
  3. CDouble the rate to correct for the error
  4. DStop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

An older patient with dementia is restless at night and keeps trying to get out of bed. Which measure should the nurse try first?

  1. ARaise all four bed rails so the patient cannot climb out
  2. BGive a sedative from the as-needed list without first assessing the patient
  3. CCheck for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting
  4. DApply wrist restraints for the rest of the night
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang jururawat menganggap dos yang ditetapkan tidak selamat. Pemreskripsi menyuruh memberikannya juga. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ABeri separuh dos sebagai kompromi dan dokumenkan sebabnya
  2. BLangkau dos secara senyap dan tidak berkata apa-apa untuk mengelakkan konflik
  3. CTahan dos dan eskalasi melalui rantaian pemerintahan
  4. DBeri dos itu, kerana pemreskripsi kini bertanggungjawab atasnya
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A nurse finds a patient lying on the floor beside the bed. What should be done first?

  1. AComplete the incident report form
  2. BLift the patient straight back into bed so they are comfortable
  3. CCheck the patient for injuries before moving them
  4. DPhone the patient's family
8.Kejururawatan klinikalSukar

The fluid in an underwater seal chest drain has stopped swinging with breathing. What could this mean?

  1. AThe drain is working perfectly and needs no checks
  2. BThe water seal has been set up correctly for the first time
  3. CThe tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded
  4. DThe patient's breathing has become normal and the drain can be pulled out by the nurse
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum potassium, which may rise too high
  2. BSerum calcium, which may rise too high
  3. CSerum glucose, which may rise very high
  4. DSerum sodium, which may fall too low
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient with thrombocytopenia (platelets 25 × 10³/µL) about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll blow my nose gently, not forcefully"
  2. B"I'll use a soft-bristled toothbrush"
  3. C"I'll use an electric razor to shave"
  4. D"I'll take aspirin if I get a headache"
11.FarmakologiSederhana

Apixaban dan rivaroxaban ialah antikoagulan yang merencat secara langsung:

  1. AVitamin K epoksida reduktase
  2. BFaktor Xa
  3. CTrombin
  4. DReseptor P2Y12 platelet
12.FarmakologiSukar

Mengapakah insulin intravena diberi bersama glukosa dalam hiperkalemia teruk?

  1. AInsulin meningkatkan perkumuhan kalium oleh buah pinggang
  2. BGlukosa mengikat kalium dalam darah
  3. CInsulin memindahkan kalium daripada darah ke dalam sel
  4. DInsulin melindungi otot jantung secara langsung daripada kalium
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which investigation is most often used to confirm a pulmonary embolism?

  1. ASputum culture
  2. BAbdominal ultrasound
  3. CPeak flow measurement
  4. DCT pulmonary angiography
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Hours after surgery to restore blood flow to an ischaemic leg, the patient has severe calf pain that is worse when the toes are moved passively, and the calf feels tense. What should the nurse suspect?

  1. AExpected postoperative pain from the leg wound
  2. BCompartment syndrome from reperfusion swelling
  3. CCramp from lying still in bed
  4. DA superficial thrombophlebitis of the long saphenous vein
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit terjaga dengan gejala strok. Mereka tidur dalam keadaan sihat pada pukul 23:00 dan terjaga pada pukul 06:30. Masa manakah yang digunakan sebagai masa permulaan?

  1. A23:00, ketika mereka kali terakhir diketahui sihat
  2. BMasa imbasan CT dilakukan
  3. C06:30, ketika gejala mula-mula disedari
  4. DMasa tiba di hospital
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with motor neurone disease reports morning headaches, poor sleep and sleepiness during the day. What do these symptoms suggest?

  1. ANormal tiredness that needs no specific action
  2. BLow mood, which should be treated with an antidepressant first
  3. CWeak breathing at night, so a review for ventilation support
  4. DA side effect of riluzole, which should be stopped straight away by the nurse
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Nasihat makanan manakah yang mengurangkan risiko sekatan dengan ileostomi baharu?

  1. AMenelan makanan dengan cepat tanpa banyak mengunyah
  2. BMinum cecair yang sangat sedikit untuk mengekalkan output pekat
  3. CKunyah dengan baik, dan perkenalkan makanan berserat secara perlahan-lahan
  4. DMakan banyak kacang dan biji dari hari pertama
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses blood transfusion before major surgery. What should the nurse do?

  1. AAsk the family to override the decision
  2. BRespect the decision, document it and inform the team
  3. CPlan to transfuse secretly during the operation if it becomes needed
  4. DCancel the surgery without discussing it
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Seorang wanita pascasalin yang tidak imun terhadap rubela menerima vaksin sebelum dibenarkan pulang. Nasihat apakah yang penting?

  1. AJauhi bayi barunya selama 2 hari
  2. BElakkan hamil sekurang-kurangnya 4 minggu
  3. CUlang vaksin dalam 6 bulan
  4. DBerhenti menyusu selama 4 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has cytomegalovirus (CMV) infection in pregnancy. Which outcome in the baby is a major concern?

  1. AHearing loss and developmental delay
  2. BClubfoot only
  3. CPhenylketonuria
  4. DOpen neural tube defects such as spina bifida
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should the nurse position the ear when giving ear drops to a 2-year-old?

  1. APull the pinna gently down and back
  2. BPull the pinna gently up and back
  3. CLeave the pinna alone and tilt the head
  4. DPull the earlobe gently forward and up
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The nurse has taught the parents of a child with sickle cell disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We'll dress her warmly before she goes out in cold weather."
  2. B"We'll call the hospital straight away if she has a fever."
  3. C"In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
  4. D"We'll learn how to feel her tummy for an enlarged spleen."
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A 4-year-old asks when her grandmother, who died last week, will come back. How should the nurse explain this to the parents?

  1. AThe child should not be told anything about the death until she is older
  2. BThe child does not care about her grandmother and has not been affected by the death
  3. CYoung children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
  4. DThe child is in denial and needs psychiatric treatment
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit pembedahan berumur 80 tahun menjadi keliru semalaman, dengan perhatian yang berubah-ubah dan menarik talian IVnya. Dia berorientasi baik semasa kemasukan. Apakah tafsiran yang paling sesuai?

  1. APenuaan normal yang tidak memerlukan tindakan
  2. BKemungkinan delirium: cari punca fizikal yang mendasari dan maklumkan pasukan
  3. CTingkah laku buruk yang memerlukan kekangan serta-merta
  4. DPerkembangan pantas demensia yang tidak boleh dirawat, maka tiada ujian lanjut diperlukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38.6 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 38.6 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

38.6 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
60 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 60 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

60 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 20 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

20 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
40 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 68.2 lb. Preskripsi ialah 15 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

68.2 lb15 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 3 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 28 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

28 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 5 000 unit/mL60 unit/kg · 82 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 60 unit/kg untuk pesakit berberat 82 kg. Vial mengandungi 5 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

60 unit/kg82 kg5 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h95 kg8 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 95 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 8 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL8 mcg/min95 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus150 mLsusu100 mLteh150 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing350 mLair kencing500 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jus: 150 mLsusu: 100 mLteh: 150 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL/hmula 12:0019:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 12:00 dan berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 19:30?

500 mL50 mL/h12:00 → 19:30
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 8 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 139, Cl⁻ 103, HCO₃⁻ 20 mmol/L dan albumin 25 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 103 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lalbumin 25 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamafibrilasi atriumrentak sinus normalrentak simpang

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2fibrilasi atrium
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Menilai semula sakit selepas ubat sempat bertindak

Mengapa ini jawapannya

Sakit patut dinilai semula selepas selang masa yang sepadan dengan ubat dan laluan pemberiannya. Ini menunjukkan sama ada rawatan berkesan dan sama ada kesan sampingan seperti sedasi telah muncul.

Jawapan

D · Menilai semula sakit selepas ubat sempat bertindak
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Mengapa ini jawapannya

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Jawapan

B · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Mengapa ini jawapannya

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Jawapan

A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Mengapa ini jawapannya

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Jawapan

D · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Check for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting

Mengapa ini jawapannya

Patients with dementia may not be able to say what they need. Checking for pain, thirst or the need to void often relieves restlessness; restraints, full bed rails and sedation have risks and are not first choices.

Jawapan

C · Check for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Tahan dos dan eskalasi melalui rantaian pemerintahan

Mengapa ini jawapannya

Jururawat yang percaya arahan tidak selamat tidak memberikannya, mendokumenkan kebimbangan, dan mengeskalasi melalui rantaian pemerintahan sehingga ia diselesaikan. Mengubah dos bersendirian atau meninggalkannya secara senyap adalah tidak selamat dan di luar skop kejururawatan.

Jawapan

C · Tahan dos dan eskalasi melalui rantaian pemerintahan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Check the patient for injuries before moving them

Mengapa ini jawapannya

After a fall, the patient is assessed first, including airway, breathing, circulation, head injury and possible fractures, before deciding how to move them safely. The fall is then reported and the care plan reviewed.

Jawapan

C · Check the patient for injuries before moving them
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · The tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded

Mengapa ini jawapannya

Loss of swing can mean a kinked, clamped or blocked tube, or re-expansion of the lung. The nurse checks the tubing and the patient and reports the finding.

Jawapan

C · The tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Serum sodium, which may fall too low

Mengapa ini jawapannya

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Jawapan

D · Serum sodium, which may fall too low
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · "I'll take aspirin if I get a headache"

Mengapa ini jawapannya

Aspirin irreversibly inhibits platelet function and raises the bleeding risk further in thrombocytopenia, so it and other NSAIDs are avoided unless prescribed. An electric razor, gentle nose blowing and a soft toothbrush reduce minor bleeding.Disemak dengan: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Aspirin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · "I'll take aspirin if I get a headache"
11.Farmakologi

Jawapan: B · Faktor Xa

Mengapa ini jawapannya

Apixaban dan rivaroxaban ialah perencat faktor Xa langsung. Dabigatran merencat trombin secara langsung, warfarin menyekat kitar semula vitamin K dan klopidogrel menyekat P2Y12.

Jawapan

B · Faktor Xa
12.Farmakologi

Jawapan: C · Insulin memindahkan kalium daripada darah ke dalam sel

Mengapa ini jawapannya

Insulin mengaktifkan Na⁺/K⁺-ATPase dan mendorong kalium ke dalam sel, menurunkan paras plasma dalam beberapa minit. Glukosa diberi untuk mencegah hipoglisemia. Kesannya sementara; kalium masih perlu disingkirkan daripada badan.

Jawapan

C · Insulin memindahkan kalium daripada darah ke dalam sel
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · CT pulmonary angiography

Mengapa ini jawapannya

CT pulmonary angiography (CTPA) shows filling defects in the pulmonary arteries. It uses iodinated contrast, so renal function and contrast allergy are checked. A ventilation–perfusion (V/Q) scan is an alternative, for example in pregnancy or renal impairment.

Jawapan

D · CT pulmonary angiography
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Compartment syndrome from reperfusion swelling

Mengapa ini jawapannya

When blood flow returns to ischaemic muscle, swelling can raise pressure in a fascial compartment. Pain out of proportion and pain on passive stretch are early signs; pulses may remain until late. It is reported urgently, as fasciotomy may be needed. The limb is kept at heart level, not raised high.

Jawapan

B · Compartment syndrome from reperfusion swelling
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · 23:00, ketika mereka kali terakhir diketahui sihat

Mengapa ini jawapannya

Bagi “strok semasa tidur”, permulaan diambil sebagai masa pesakit kali terakhir diketahui sihat, kerana strok boleh berlaku pada bila-bila masa sejak itu. Ini selalunya meletakkan pesakit di luar tetingkap trombolisis piawai, walaupun pengimejan lanjutan kadangkala boleh mengenal pasti pesakit yang mungkin masih mendapat manfaat.

Jawapan

A · 23:00, ketika mereka kali terakhir diketahui sihat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Weak breathing at night, so a review for ventilation support

Mengapa ini jawapannya

Weak respiratory muscles cause nocturnal hypoventilation and a rise in CO2, leading to morning headaches, disturbed sleep and daytime drowsiness. Non-invasive ventilation can improve symptoms and survival, in line with the patient's wishes.

Jawapan

C · Weak breathing at night, so a review for ventilation support
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Kunyah dengan baik, dan perkenalkan makanan berserat secara perlahan-lahan

Mengapa ini jawapannya

Makanan berserat seperti kacang, jagung manis, buah kering dan kulit buah boleh membentuk bolus yang menyekat stoma yang sempit. Mengunyah dengan teliti, memperkenalkan makanan ini secara perlahan-lahan dan minum cecair yang cukup mengurangkan risiko. Gejala sekatan termasuk kekejangan, stoma bengkak dan tiada output.

Jawapan

C · Kunyah dengan baik, dan perkenalkan makanan berserat secara perlahan-lahan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Respect the decision, document it and inform the team

Mengapa ini jawapannya

An informed refusal by a competent adult must be respected. The team discusses which products and alternatives (such as cell salvage or iron) the patient accepts, documents the decision and plans to reduce blood loss.

Jawapan

B · Respect the decision, document it and inform the team
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Elakkan hamil sekurang-kurangnya 4 minggu

Mengapa ini jawapannya

Vaksin rubela mengandungi virus hidup yang dilemahkan, maka kehamilan patut dielakkan sekurang-kurangnya 4 minggu selepas vaksinasi. Ia serasi dengan penyusuan.

Jawapan

B · Elakkan hamil sekurang-kurangnya 4 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Hearing loss and developmental delay

Mengapa ini jawapannya

Congenital CMV is a leading cause of non-genetic sensorineural hearing loss and can cause microcephaly and developmental delay. Hand hygiene after contact with young children's saliva and urine reduces the risk.

Jawapan

A · Hearing loss and developmental delay
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Pull the pinna gently down and back

Mengapa ini jawapannya

In children under about 3 years the ear canal is short and angled upward, so the pinna is pulled down and back. In older children and adults it is pulled up and back.

Jawapan

A · Pull the pinna gently down and back
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."

Mengapa ini jawapannya

Dehydration promotes sickling, so children with sickle cell disease need plenty of fluids, especially in hot weather and during exercise. Seeking help for fever, avoiding cold and checking the spleen are correct.

Jawapan

C · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help

Mengapa ini jawapannya

Preschool children often see death as temporary or reversible. Clear, simple language, such as "her body stopped working", and avoiding phrases like "gone to sleep" help the child understand.

Jawapan

C · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Kemungkinan delirium: cari punca fizikal yang mendasari dan maklumkan pasukan

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan akut yang berubah-ubah mencadangkan delirium, sering disebabkan oleh jangkitan, kesakitan, ubat, dehidrasi, retensi air kencing atau hipoksia. Ia kecemasan perubatan; puncanya dirawat dan pesakit dipastikan selamat dengan langkah bukan ubat dahulu.

Jawapan

B · Kemungkinan delirium: cari punca fizikal yang mendasari dan maklumkan pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 101.5 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

38.6·9/5 = 69.48

Tambah 32

T = 69.48 + 32 = 101.5 °F

Jawapan

T = 101.5 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 1.44 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

60 mL/h × 24 h = 1440 mL

Dalam liter

V = 1440/1000 = 1.44 L

Jawapan

V = 1.44 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·20 = 80 mg

Isi padu

V = 80/10 = 8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 11.6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

68.2/2.2 = 31 kg

Dos

15·31 = 465 mg

Isi padu

V = (465/40)·1 = 11.63 ≈ 11.6 mL

Jawapan

V = 11.6 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 56 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 1000·10/180 = 55.56 ≈ 56 gtt/min

Jawapan

R = 56 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 56 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 2.4 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

28·60/20 = 84 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/84 = 2.381 ≈ 2.4 h

Jawapan

t = 2.4 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 0.98 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

60·82 = 4 920 unit

Isi padu

V = 4920/5000 = 0.984 ≈ 0.98 mL

Jawapan

V = 0.98 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 30 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

8·60 = 480 mcg/h

Kadar pam

R = 480/16 = 30 mL/h

Jawapan

R = 30 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1320 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 100 + 150 = 400 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1320 mL

Jawapan

I = 1320 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 125 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

12:00 → 19:30 = 7.5 h

Isi padu yang diinfuskan

50·7.5 = 375 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 375 = 125 mL

Jawapan

V = 125 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 13

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 4 + 1 + 2 + 3 = 13

Jawapan

B = 13
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 1 + 4 + 4 + 2 = 14

Tahap risiko

14 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 20 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·8 + 8 = 20 mmHg
julat: 18–22 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 19.75 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 139 − (103 + 20) = 16

Pembetulan untuk albumin

16 + 0.25·(40 − 25) = 19.75 mmol/L

Jawapan

AGc = 19.75 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak simpang

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 30 petak kecil, 1500 ÷ 30 ≈ 50 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.20 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: 0.10 s, lebih pendek daripada 0.12 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak simpang

Jawapan

rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: Tempoh QRS

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 23 petak kecil, 1500 ÷ 23 ≈ 65 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.92 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.12 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Langkah tidak normal yang pertama

Tempoh QRS → rentak sinus dengan QRS lebar

Jawapan

Tempoh QRS

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions