Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Langkah manakah yang membantu mencegah trombosis vena dalam pada pesakit hospital?

  1. AMenghadkan cecair
  2. BMenyilang kaki semasa duduk
  3. CMengekalkan pesakit di katil selama mungkin
  4. DMobilisasi awal dan senaman kaki
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
  2. BWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  3. CWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  4. DGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AWeight loss, heat intolerance and tremor
  2. BFever, neck stiffness and photophobia
  3. CExcessive thirst and passing large volumes of urine
  4. DTiredness, weight gain and feeling cold
4.Kejururawatan klinikalSukar

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. ADiabetes mellitus
  2. BAcute kidney injury
  3. CSyndrome of inappropriate ADH secretion
  4. DDiabetes insipidus
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.29PaCO₂mmHg354581HCO₃⁻mmol/L222638akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.29, PaCO₂ 81 mmHg (10.8 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.29PaCO₂ 81 mmHg (10.8 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
102?SBPDBPmmHgMAP = 70

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 70 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 102 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 70 mmHg?

MAP 70 mmHgSBP 102 mmHg
DBP = mmHg
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
169 cmwanitaIBW = ? kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang wanita yang setinggi 169 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

169 cmwanita1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 25%2000 mLasid amino 4.25%2000 mLlipid 20%500 mL · 2 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gE = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

2000 mLdekstrosa 25%asid amino 4.25%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium dengan nisbah konduksi tetap. Cari kadar ventrikel dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Straight after birth, what is the first priority for a healthy-looking newborn?

  1. AGive the vitamin K injection before anything else is done
  2. BWeigh and measure the baby on the scale
  3. CGive the first bath to remove the blood and vernix
  4. DDry and warm the baby while checking that it is breathing
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Tugasan kepada LPN/LVN manakah yang paling sesuai?

  1. APesakit COPD yang stabil yang memerlukan bronkodilator nebulisasi berjadual dan ubat oral
  2. BPesakit yang memerlukan pengajaran discaj untuk warfarin yang baru dimulakan
  3. CPesakit dengan fibrilasi atrium baharu yang baru memulakan infusi diltiazem IV
  4. DPesakit yang dipindahkan dari rawatan rapi sejam lalu
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Bilakah respirator N95 patut ditanggalkan selepas menjaga pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga udara?

  1. ASelepas keluar dari bilik dan menutup pintu
  2. BTidak pernah; ia dipakai sepanjang baki syif
  3. CSebelum menanggalkan sarung tangan, di dalam bilik
  4. DSebaik sahaja memasuki bilik
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit menerima ubat berisiko tinggi melalui infusi berterusan. Semasa serah terima, amalan manakah yang paling selamat?

  1. AJururawat yang bertugas sebelumnya berkata “pam itu baik-baik sahaja” di meja
  2. BJururawat yang menggantikan menyemaknya pada akhir syif
  3. CHanya kadar disemak, bukan ubat atau kepekatan
  4. DKedua-dua jururawat menyemak pam dan beg berbanding preskripsi
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on a heparin infusion has an aPTT below the target range on the protocol. What should the nurse do?

  1. AStop the infusion and give protamine sulfate as quickly as possible
  2. BContinue the same rate and recheck the aPTT in a few days
  3. CAdjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
  4. DSwitch the infusion to oral warfarin without a prescription
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient's results: sodium 140 mEq/L, chloride 100 mEq/L, bicarbonate 12 mEq/L. What is the anion gap, and what does it suggest?

  1. A12 mEq/L, a normal anion gap
  2. B52 mEq/L, a very high anion gap
  3. C28 mEq/L, a high anion gap
  4. D40 mEq/L, a high anion gap

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Mobilisasi awal dan senaman kaki

Mengapa ini jawapannya

Bergerak awal, senaman kaki, hidrasi yang baik dan, jika dinilai sesuai, pemampatan atau ubat antikoagulan mengurangkan statis vena dan risiko trombosis.

Jawapan

D · Mobilisasi awal dan senaman kaki
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Mengapa ini jawapannya

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Jawapan

A · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Tiredness, weight gain and feeling cold

Mengapa ini jawapannya

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Jawapan

D · Tiredness, weight gain and feeling cold
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Diabetes insipidus

Mengapa ini jawapannya

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Jawapan

D · Diabetes insipidus
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 29 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·14 + 8 = 29 mmHg
julat: 27–31 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 29 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·4.1 = 28.1 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·4.1 = 38.35 mmol/L

Bandingkan

terukur: 38 mmol/L → kronik

Jawapan

kronik
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 30

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 30

Jawapan

MFS = 30
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: DBP = 54 mmHg

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Susun semula

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Gantikan

DBP = (3·70 − 102)/2 = 108/2 = 54 mmHg

Jawapan

DBP = 54 mmHg
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: IBW = 60.5 kg

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Ketinggian dalam inci

169 cm/2.54 = 66.54 in

Berat badan unggul (Devine)

IBW = 45.5 + 2.3·(66.54 − 60) = 60.53 ≈ 60.5 kg

Jawapan

IBW = 60.5 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 3040 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 25·2000/100 = 500 g
asid amino: 4.25·2000/100 = 85 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 500·3.4 = 1700 kcal
asid amino: 85·4 = 340 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal

Jumlah tenaga

E = 1700 + 340 + 1000 = 3040 kcal/hari

Jawapan

E = 3040 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar ventrikel = 150 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 10 petak kecil = 0.40 s → 1500 ÷ 10 = 150 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 150 = 2:1

Jawapan

kadar ventrikel = 150 bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: 7 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 70 seminit.
2. Rentak: tidak teratur, R–R dari 0.76 hingga 1.08 s, memanjang dan memendek secara beransur-ansur.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

rentak → aritmia sinus

Jawapan

rentak
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Dry and warm the baby while checking that it is breathing

Mengapa ini jawapannya

Breathing and keeping warm come first. Drying stimulates breathing and reduces heat loss; skin-to-skin contact helps. Weighing and routine injections can wait.

Jawapan

D · Dry and warm the baby while checking that it is breathing
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pesakit COPD yang stabil yang memerlukan bronkodilator nebulisasi berjadual dan ubat oral

Mengapa ini jawapannya

Pesakit COPD yang stabil dengan rawatan rutin mempunyai penjagaan yang boleh diramal. Pemindahan ICU baru-baru ini dan infusi kawalan kadar IV yang baru dimulakan memerlukan penilaian RN, dan pengajaran awal tentang ubat berisiko tinggi yang baharu tergolong dalam RN.

Jawapan

A · Pesakit COPD yang stabil yang memerlukan bronkodilator nebulisasi berjadual dan ubat oral
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Selepas keluar dari bilik dan menutup pintu

Mengapa ini jawapannya

Oleh sebab zarah berjangkit kekal di udara bilik, respirator ditanggalkan di luar bilik selepas pintu ditutup, diikuti dengan kebersihan tangan. Sarung tangan, pelindung mata dan gaun ditanggalkan dahulu.

Jawapan

A · Selepas keluar dari bilik dan menutup pintu
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Kedua-dua jururawat menyemak pam dan beg berbanding preskripsi

Mengapa ini jawapannya

Semakan di sisi katil semasa serah terima, menjejaki talian dari beg ke pesakit dan membandingkan ubat, kepekatan, dos dan kadar dengan preskripsi, mengesan kesilapan pengaturcaraan lebih awal.

Jawapan

D · Kedua-dua jururawat menyemak pam dan beg berbanding preskripsi
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled

Mengapa ini jawapannya

A subtherapeutic aPTT means the patient is not fully anticoagulated and is at risk of clot extension. Weight-based heparin protocols specify a bolus and/or rate increase and when to recheck. The nurse follows the protocol and documents the change.Disemak dengan: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial thromboplastin time (PTT) - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · 28 mEq/L, a high anion gap

Mengapa ini jawapannya

The anion gap is 140 − (100 + 12) = 28 mEq/L; a typical normal value is about 8–12 mEq/L when potassium is not included. A high anion gap metabolic acidosis suggests unmeasured acids, for example ketones in DKA or lactate in shock.Disemak dengan: Anion Gap Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · 28 mEq/L, a high anion gap

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals