Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
  2. BMove the stick and the right leg together, then the left leg
  3. CMove the right leg first, then the stick, then the left leg
  4. DMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Asas kejururawatanSukar

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 2 hours before
  2. BUp to 24 hours before
  3. CUp to 12 hours before
  4. DWater is not allowed from the day before
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit yang mengambil digoksin mengalami loya, nadi 48/min dan mengadu segala-galanya kelihatan kuning. Apakah yang patut disyaki?

  1. AKetoksikan digoksin
  2. BHipoglisemia
  3. CKesan sampingan normal yang tidak memerlukan tindakan
  4. DHipertiroidisme
4.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse teaches a patient with heart failure about self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I only need to weigh myself once a month."
  2. B"I will weigh myself each morning after passing urine."
  3. C"I will report it if I need more pillows to sleep."
  4. D"I will take my water tablet in the morning."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 10 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.17PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222615pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.17, PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.17PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 26/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 38.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 26SpO₂ 96%O₂SBP 112HR 64AT 38.0 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 86% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 35.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 86%O₂SBP 124HR 82AT 35.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL84% air bebas45 mL/hsetiap 4 h83 kg · 30 mL/kg/hari24 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 83 kg mempunyai sasaran cecair 30 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 84% air bebas dan berjalan pada 45 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

83 kg30 mL/kg/hari84%45 mL/h · 24 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
12.5 kgdekstrosa 7.5%51 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang kanak-kanak seberat 12.5 kg menerima 7.5% dekstrosa pada 51 mL/h. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

12.5 kg7.5%51 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur Sela QT pada jalur lead II ini, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QT = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AOffer throat lozenges and continue the usual dose
  2. BIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
  3. CHold the dose and report so the white cell count can be checked
  4. DAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Pesakit manakah yang patut dieskalasikan oleh jururawat kepada pasukan tindak balas pantas dahulu?

  1. APesakit hipertensi yang diketahui yang tekanan darahnya 152/94 mmHg dan berasa sihat
  2. BPesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
  3. CPesakit selepas pembedahan lutut dengan kesakitan 6/10 dan tanda vital normal
  4. DPesakit selulitis yang suhunya 38.1 °C, dengan tanda vital lain normal
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Salin steril tertumpah pada langsir steril yang terletak di atas meja tidak steril. Apakah maksudnya?

  1. AMedan kekal steril, kerana salin itu steril
  2. BHanya bahagian yang basah tercemar, jadi item boleh dialihkan ke bahagian yang kering
  3. CMedan menjadi steril semula apabila ia kering
  4. DMedan tercemar, kerana kelembapan boleh membawa organisma menembusi langsir
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Victims of a chemical spill arrive at the emergency department with liquid on their skin and clothing. What is the priority before they enter the building?

  1. AGive them hospital gowns and seat them in triage
  2. BTake them straight into the resuscitation room so treatment is not delayed
  3. CDecontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
  4. DTake a full history in the waiting room
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. ASevere heart failure is certainly the cause of the problem
  2. BHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  3. CThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
  4. DThe patient has had a myocardial infarction in the past day
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit ketoasidosis diabetes mempunyai kalium 3.0 mEq/L sebelum infusi insulin dimulakan. Apakah yang dijangka oleh jururawat?

  1. AKalium tidak diganti, kerana insulin akan menaikkannya
  2. BInsulin dimulakan serta-merta pada kadar yang lebih tinggi
  3. CCecair dihentikan sehingga kalium normal
  4. DKalium diganti dahulu, dan insulin menunggu sehingga paras selamat mengikut protokol

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Mengapa ini jawapannya

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Jawapan

D · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Up to 2 hours before

Mengapa ini jawapannya

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Jawapan

A · Up to 2 hours before
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ketoksikan digoksin

Mengapa ini jawapannya

Ketoksikan digoksin menyebabkan loya, muntah, bradikardia, aritmia dan gangguan penglihatan. Kalium rendah meningkatkan risiko. Tahan dos dan laporkan.

Jawapan

A · Ketoksikan digoksin
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · "I only need to weigh myself once a month."

Mengapa ini jawapannya

Daily weights at the same time with the same scales detect fluid retention early. A rapid gain, worsening breathlessness or needing more pillows should be reported.

Jawapan

A · "I only need to weigh myself once a month."
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 23 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·10 + 8 = 23 mmHg
julat: 21–25 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 23 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·15 + 8 = 30.5 → 28.5–32.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 43 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.0 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5

Jawapan

NEWS2 = 5
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 86% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.8 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 6
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 264 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

30·83 = 2490 mL/hari

Air bebas daripada formula

45·24 = 1080 mL
1080·0.84 = 907.2 mL

Air yang masih diperlukan

2490 − 907.2 = 1583 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/4 = 6 bilasan
V = 1583/6 = 263.8 ≈ 264 mL

Jawapan

V = 264 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 5.1 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan dekstrosa

7.5% = 75 mg/mL

Dekstrosa seminit

75·51/60 = 63.75 mg/min

Per kilogram

GIR = 63.75/12.5 = 5.1 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 5.1 mg/kg/min

Jalan pintas: GIR = % dekstrosa × mL/h/(6 × kg).

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QT = 0.36 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

9 petak kecil dari permulaan QRS hingga hujung gelombang T

Tukar

QT = 9 × 0.04 s = 0.36 s

Jawapan

QT = 0.36 s

Petua kasar: pada kadar normal, QT mestilah kurang daripada separuh sela R–R (di sini R–R = 0.68 s).

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 13 petak kecil, 1500 ÷ 13 ≈ 115 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.52 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

kadar → takikardia sinus

Jawapan

kadar
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Mengapa ini jawapannya

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Jawapan

C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu, kadar pernafasan 22/min atau lebih dan tekanan darah sistolik 100 mmHg atau kurang (kriteria qSOFA) pada pesakit dengan jangkitan menunjukkan kemungkinan sepsis dengan risiko tinggi kemerosotan. Pesakit memerlukan eskalasi segera, kultur dan antibiotik awal. Skor amaran awal seperti NEWS2 memberi isyarat yang sama. Pesakit lain stabil.

Jawapan

B · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Medan tercemar, kerana kelembapan boleh membawa organisma menembusi langsir

Mengapa ini jawapannya

Cecair yang meresap menembusi langsir boleh membawa organisma naik dari permukaan tidak steril di bawahnya. Medan dianggap tercemar dan disediakan semula.

Jawapan

D · Medan tercemar, kerana kelembapan boleh membawa organisma menembusi langsir
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE

Mengapa ini jawapannya

Contaminated patients are decontaminated outside the department so the chemical is not brought inside to harm staff and other patients. Staff doing this wear PPE suited to the hazard.

Jawapan

C · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Mengapa ini jawapannya

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.Disemak dengan: Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

B · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Kalium diganti dahulu, dan insulin menunggu sehingga paras selamat mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Insulin akan menurunkan kalium lagi dan boleh menyebabkan aritmia yang berbahaya. Garis panduan lazim menggantikan kalium dan menangguhkan insulin sehingga paras sekurang-kurangnya kira-kira 3.3 mEq/L, manakala cecair IV diteruskan. Jururawat mengikut protokol hospital dan memantau ECG.Disemak dengan: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

D · Kalium diganti dahulu, dan insulin menunggu sehingga paras selamat mengikut protokol

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals