Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
How should a liquid medicine be measured in a medicine cup?
AAt eye level, reading the lowest point of the curved surface
BBy filling the cup to the very top
CFrom above, reading the highest point at the edge of the liquid
DBy pouring until it looks about right
2.Asas kejururawatanSukar
Semasa mengukur tekanan darah, lengan pesakit tergantung di sisi badan di bawah paras jantung. Bagaimanakah ini menjejaskan bacaan?
AIa memberi bacaan terlalu rendah secara palsu
BIa memberi bacaan terlalu tinggi secara palsu
CIa hanya menjejaskan kadar jantung
DIa tidak menjejaskan bacaan
3.Kejururawatan klinikalSederhana
A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?
AMonthly HbA1c
BFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
CPeak flow readings
DWeekly temperature and a single blood glucose reading
4.Kejururawatan klinikalSukar
A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will empty the bag when it is about a third to half full."
B"My output will be firm and formed like before."
C"My stoma should look pink or red and moist."
D"I will drink extra fluids when it is hot."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.
HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan pH 7.25, PaCO₂ 26 mmHg (3.5 kPa) dan HCO₃⁻ 11 mmol/L, dengan Na⁺ 141 dan Cl⁻ 110 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.
0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 8/min, SpO₂ 94% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 114/min, sedar, suhu 36.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 70 kg memerlukan 1.5 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 68 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 40 mL/h selama 16 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
70 kg1.5 g/kg/hari68 g/L40 mL/h · 16 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1800 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 20% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1800 mLdekstrosa 20%asid amino 4%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur Sela QT pada jalur lead II ini, dalam saat.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QT = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah ketiga (lengkap)
2blok AV darjah kedua jenis II
3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
4blok AV darjah pertama
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Seorang pembantu jururawat melaporkan empat pesakit. Laporan manakah yang memerlukan perhatian jururawat dahulu?
APesakit meminta bantal tambahan
BPesakit telah mengeluarkan 300 mL air kencing dalam 6 jam yang lalu
CPesakit COPD mempunyai SpO₂ 90% ketika rehat, yang sepadan dengan nilai biasanya
DPesakit sehari selepas pembedahan abdomen baru gelisah dan kadar denyutan jantungnya 124/min
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A chemical cleaning fluid splashes into a patient’s eye. What should the nurse do first?
ACover the eye with a dry patch and wait for the provider
BFlush the eye with plenty of water or saline straight away
CGive antibiotic eye drops first
DRub the eye gently with a clean tissue to remove the chemical
A patient with a fever and a cough arrives in a crowded clinic waiting room. What should the nurse do?
AGive the patient a mask and seat them apart from others
BDo nothing until the patient is seen by the provider
CAsk the patient to wait outside in the car park
DGive everyone else in the waiting room a mask instead
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A child with fever, cough, red eyes and a spreading rash is in a clinic waiting room. Measles is suspected. What should the nurse do first?
APut a mask on the child and move them into an airborne isolation room
BSend the child home to rest without an assessment
CGive the child an antipyretic and continue triage
DAsk the family to wait in the main waiting room until the child is called in
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A urine culture report states "mixed growth of three organisms, likely contamination." What is the nurse's best response?
AInform the provider and arrange a new, correctly collected sample
BDiscard the report, because a mixed growth is always normal
CRecord the result as a confirmed urinary tract infection
DStart treatment for all three organisms with three antibiotics
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient has a sodium of 150 mEq/L, a glucose of 180 mg/dL and a BUN of 28 mg/dL. Using the formula 2 × Na + glucose/18 + BUN/2.8, what is the calculated serum osmolality?
AAbout 285 mOsm/kg, which is normal
BAbout 320 mOsm/kg, which is high
CAbout 300 mOsm/kg, which is normal
DAbout 358 mOsm/kg, which is high
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
Mengapa ini jawapannya
The cup is placed on a flat surface and read at eye level at the bottom of the meniscus. An oral syringe is more accurate for small volumes.
Jawapan
A · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
2.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Ia memberi bacaan terlalu tinggi secara palsu
Mengapa ini jawapannya
Lengan di bawah paras jantung menambah tekanan hidrostatik, maka bacaan terlalu tinggi. Lengan patut disokong pada paras jantung, dengan pesakit duduk dan santai.
Jawapan
B · Ia memberi bacaan terlalu tinggi secara palsu
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
Mengapa ini jawapannya
IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.
Jawapan
B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · "My output will be firm and formed like before."
Mengapa ini jawapannya
Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.
Jawapan
B · "My output will be firm and formed like before."
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 29 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·14 + 8 = 29 mmHg
julat: 27–31 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 29 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: asidosis sela normal tambahan
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 141 − (110 + 11) = 20
Nisbah delta
(20 − 12)/(24 − 11) = 0.6154
asidosis sela normal tambahan
Jawapan
asidosis sela normal tambahan
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: MFS = 50
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0
Tambah
Jumlah Morse = 25 + 15 + 0 + 0 + 10 + 0 = 50
Jawapan
MFS = 50
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: tinggi
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 8/min → 3
SpO₂ 94% → 1
dengan oksigen → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 114/min → 2
sedar (A) → 0
T 36.1 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 3 + 1 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 = 8
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
tinggi
Jawapan
tinggi
Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: ΔP = 61.5 g/hari
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Protein yang diperlukan
1.5·70 = 105 g/hari
Protein daripada suapan
40·16 = 640 mL = 0.64 L
0.64·68 = 43.52 g/hari
Kekurangan
ΔP = 105 − 43.52 = 61.48 ≈ 61.5 g/hari
Jawapan
ΔP = 61.5 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: E = 1787 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 20·1800/100 = 360 g
asid amino: 4·1800/100 = 72 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 360·3.4 = 1224 kcal
asid amino: 72·4 = 288 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal
Jumlah tenaga
E = 1224 + 288 + 275 = 1787 kcal/hari
Jawapan
E = 1787 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QT = 0.34 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
8.5 petak kecil dari permulaan QRS hingga hujung gelombang T
Tukar
QT = 8.5 × 0.04 s = 0.34 s
Jawapan
QT = 0.34 s
Petua kasar: pada kadar normal, QT mestilah kurang daripada separuh sela R–R (di sini R–R = 0.68 s).
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah kedua jenis II
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Lima langkah
1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: gelombang P teratur; R–R teratur kecuali jeda panjang di mana QRS tiada.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.88 s, 68 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.20 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
blok AV darjah kedua jenis II
Jawapan
blok AV darjah kedua jenis II
Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Pesakit sehari selepas pembedahan abdomen baru gelisah dan kadar denyutan jantungnya 124/min
Mengapa ini jawapannya
Kegelisahan baharu dengan kadar denyutan jantung yang laju selepas pembedahan boleh bermakna pendarahan, sepsis atau hipoksia. SpO₂ 90% dijangka bagi pesakit COPD ini, dan 300 mL dalam 6 jam (50 mL/j) ialah keluaran air kencing yang mencukupi.
Jawapan
D · Pesakit sehari selepas pembedahan abdomen baru gelisah dan kadar denyutan jantungnya 124/min
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
Mengapa ini jawapannya
Chemical eye injuries are treated by immediate, continuous irrigation with large amounts of water or saline. Delay, rubbing or a patch allows more damage.
Jawapan
B · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Give the patient a mask and seat them apart from others
Mengapa ini jawapannya
Offering a mask to people with respiratory symptoms and separating them from others reduces the spread of droplets. Tissues, hand hygiene products and waste bins are also provided.
Jawapan
A · Give the patient a mask and seat them apart from others
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room
Mengapa ini jawapannya
Measles is highly contagious through airborne spread. The child is masked and placed in an airborne infection isolation room, or a closed single room if none is available, and exposed people may need follow-up.
Jawapan
A · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
Mengapa ini jawapannya
Several organisms in one urine sample usually mean contamination from the skin or perineum during collection. The provider is informed, and a new clean-catch or catheter-port sample is usually needed before an infection can be confirmed.
Jawapan
A · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · About 320 mOsm/kg, which is high
Mengapa ini jawapannya
Osmolality = 300 + 10 + 10 = 320 mOsm/kg, above the typical range of about 275–295 mOsm/kg. The high sodium is the main cause, which points to water loss or too little water intake.Disemak dengan:Osmolality blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)