Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can see their records only with a court order
  2. BOnly doctors are allowed to see health records
  3. CPatients have a legal right to request access to their records
  4. DPatients can only see their records once they have been discharged
2.Asas kejururawatanSukar

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
  2. BOrder supplies for the ward store room
  3. CChange the bed linen of a patient who is going home
  4. DUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
3.Kejururawatan klinikalSederhana

A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?

  1. AKeep it secret because it is a family matter
  2. BWait until the patient has been discharged
  3. CConfront the relative directly at the bedside about it
  4. DRaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
4.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse teaches a patient with reflux disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will try to lose some weight over the next months."
  2. B"I will cut down on alcohol."
  3. C"I will raise the head of my bed with blocks."
  4. D"A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.20PaCO₂mmHg354540HCO₃⁻mmol/L222615tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.20, PaCO₂ 40 mmHg (5.3 kPa) dan HCO₃⁻ 15 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.20PaCO₂ 40 mmHg (5.3 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 28% menunjukkan PaO₂ 52 mmHg (6.9 kPa) dan PaCO₂ 57 mmHg (7.6 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 28%PaO₂ 52 mmHg (6.9 kPa)PaCO₂ 57 mmHg (7.6 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 88% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 10SpO₂ 88%O₂SBP 112HR 88AT 37.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL84% air bebas40 mL/hsetiap 6 h54 kg · 35 mL/kg/hari24 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 54 kg mempunyai sasaran cecair 35 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 84% air bebas dan berjalan pada 40 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 6 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

54 kg35 mL/kg/hari84%40 mL/h · 24 hsetiap 6 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
159 kg171 cmwanitaBMI = kg/m²P = ? g/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita yang sakit kritikal setinggi 171 cm dan seberat 159 kg. Protokol latihan memberikan 2 g protein bagi setiap kg berat badan unggul (Devine) sehari jika BMI 30 hingga kurang daripada 40 kg/m², dan 2.5 g/kg berat badan unggul sehari jika BMI 40 kg/m² atau lebih. Cari sasaran protein P dalam g/hari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

171 cm159 kgwanitaBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2.5 g/kg IBW
P = g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Ukur sela gelombang flutter dan cari kadar atrium dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVaktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)bradikardia sinusasistolfibrilasi ventrikel

Seorang pesakit yang dipantau didapati tidak responsif dan tidak bernafas secara normal, dan tiada nadi karotid dapat dirasa. Monitor menunjukkan rentak teratur ini. Apakah nama situasi ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3asistol
  4. 4fibrilasi ventrikel
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches foot care to a patient with diabetes. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will dry well between my toes after washing.”
  2. B“I will soak my feet in hot water every evening.”
  3. C“I will wear shoes that fit well, even at home.”
  4. D“I will check the soles of my feet every day with a mirror.”
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA patient admitted for a planned scan, feeling well
  2. BA confused older adult at high risk of falls
  3. CA young adult waiting for discharge tomorrow
  4. DA patient with stable diabetes who walks independently
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient on nasal cannula oxygen has dry lips. Which product should the nurse offer?

  1. AA water-based lip lubricant
  2. BA scented petroleum ointment
  3. CPetroleum jelly
  4. DAn oil-based lip balm
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. AWait for the culture results before starting the antibiotic
  2. BGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  3. CGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  4. DDraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with hyperkalemia received IV regular insulin with dextrose. Which result must the nurse monitor closely over the next hours?

  1. ASerum calcium, because it falls sharply
  2. BSerum sodium, because it rises quickly
  3. CBlood glucose, because hypoglycemia can occur
  4. DHemoglobin, because insulin causes red cell loss
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Paras litium 1.0 mEq/L diambil 2 jam selepas dos pagi pesakit, dan pemreskripsi merancang untuk menaikkan dos. Apakah yang patut ditunjukkan oleh jururawat?

  1. AParas itu toksik, maka litium patut dihentikan selama-lamanya
  2. BSampel diambil terlalu awal selepas dos, maka ia bukan paras yang sah
  3. CParas terlalu rendah, maka peningkatan besar jelas selamat
  4. DParas litium boleh diambil pada bila-bila masa sepanjang hari tanpa menjejaskan keputusan

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Patients have a legal right to request access to their records

Mengapa ini jawapannya

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Jawapan

C · Patients have a legal right to request access to their records
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Mengapa ini jawapannya

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Jawapan

A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure

Mengapa ini jawapannya

Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.

Jawapan

D · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."

Mengapa ini jawapannya

Large late meals increase reflux even when a PPI is taken. Raising the head of the bed, losing weight and reducing alcohol are correct measures.

Jawapan

D · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.20: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 40 mmHg: biasa (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: rumus Winter menjangkakan PaCO₂ 28.5–32.5 mmHg, jadi nilai 40 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 76.39 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.28·713 − 57/0.8 = 199.6 − 71.25 = 128.4 mmHg

Kecerunan

A–a = 128.4 − 52 = 76.39 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 76.39 mmHg
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 45

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 0 + 0 + 0 = 45

Jawapan

MFS = 45
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 88% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.1 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 271 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

35·54 = 1890 mL/hari

Air bebas daripada formula

40·24 = 960 mL
960·0.84 = 806.4 mL

Air yang masih diperlukan

1890 − 806.4 = 1084 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/6 = 4 bilasan
V = 1084/4 = 270.9 ≈ 271 mL

Jawapan

V = 271 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: P = 156 g/hari

Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Obesiti dalam penyakit kritikal (ASPEN/SCCM 2016): BMI = berat/tinggi² (kg/m²). Sasaran protein ialah 2 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 30–40 dan sehingga 2.5 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 40 dan ke atas. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Indeks jisim badan

BMI = 159/1.71² = 54.38 kg/m²

Berat badan unggul (Devine)

171 cm/2.54 = 67.32 in
IBW = 45.5 + 2.3·(67.32 − 60) = 62.34 kg

Sasaran protein

BMI 40 atau lebih: 2.5 g bagi setiap kg berat badan ideal.

P = 2.5·62.34 = 155.9 ≈ 156 g/hari

Jawapan

P = 156 g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 300 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 20 petak kecil = 0.80 s → 1500 ÷ 20 = 75 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 75 = 4:1

Jawapan

kadar atrium = 300 bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 28 petak kecil, 1500 ÷ 28 ≈ 54 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.12 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.20 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
bradikardia sinus

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · “I will soak my feet in hot water every evening.”

Mengapa ini jawapannya

Neuropathy can stop the patient feeling heat, so hot soaks can cause burns, and long soaking dries the skin. Daily checks, careful drying and well-fitting shoes are correct.

Jawapan

B · “I will soak my feet in hot water every evening.”
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · A confused older adult at high risk of falls

Mengapa ini jawapannya

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Jawapan

B · A confused older adult at high risk of falls
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · A water-based lip lubricant

Mengapa ini jawapannya

Petroleum- and oil-based products can increase the risk of burns or fire in an oxygen-rich setting. A water-based lubricant is used instead.

Jawapan

A · A water-based lip lubricant
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Mengapa ini jawapannya

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Jawapan

D · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Blood glucose, because hypoglycemia can occur

Mengapa ini jawapannya

Insulin shifts potassium into cells but also lowers glucose, and hypoglycemia can occur hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked frequently, and potassium is rechecked, as the effect lasts only a few hours.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Sampel diambil terlalu awal selepas dos, maka ia bukan paras yang sah

Mengapa ini jawapannya

Paras litium dipiawaikan pada kira-kira 12 jam selepas dos terakhir, biasanya sebelum dos pagi. Sampel 2 jam selepas dos menangkap puncak penyerapan dan tidak setanding dengan julat sasaran, maka dos tidak patut diubah berdasarkannya.

Jawapan

B · Sampel diambil terlalu awal selepas dos, maka ia bukan paras yang sah

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals