Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is the purpose of a negative-pressure isolation room?

  1. AAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
  2. BAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
  3. CIt makes it easier for patients to breathe
  4. DThe low pressure kills bacteria inside the room
2.Asas kejururawatanSukar

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll stop eating all green vegetables from now on."
  2. B"I'll keep my appointments for blood tests."
  3. C"I'll report any blood in my urine or black stools."
  4. D"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. ATake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  2. BStop taking it once the symptoms improve
  3. CTake it only on days when feeling tired
  4. DTake it on an empty stomach, usually before breakfast
4.Kejururawatan klinikalSukar

Penilaian kejururawatan manakah yang paling membantu mengesan kemerosotan awal pada pesakit selepas pembedahan besar?

  1. AMengukur suhu sekali sehari
  2. BBertanya pesakit sama ada mereka berasa sihat sahaja
  3. CMemeriksa luka hanya semasa pelepasan
  4. DSet pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori akut HCO₃⁻ menurun 2 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.20PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22268asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.20, PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa) dan HCO₃⁻ 8 mmol/L, dengan Na⁺ 140 dan Cl⁻ 115 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.20PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/LNa⁺ 140 mmol/LCl⁻ 115 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 37.3 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 10SpO₂ 96%udaraSBP 130HR 70AT 37.3 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 65/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
63 g/L1.3 g/kg/hari60 mL/h66 kg20 h/hari6 g/sendukn = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 66 kg memerlukan 1.3 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 63 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 60 mL/h selama 20 jam sehari. Serbuk protein membekalkan 6 g protein bagi setiap senduk. Berapa senduk n sehari diperlukan untuk menampung kekurangan itu? Bundarkan ke atas kepada senduk penuh.

66 kg1.3 g/kg/hari63 g/L60 mL/h · 20 h6 g/senduk
n =
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
137 kg174 cmlelakiBMI = kg/m²E = ? kcal/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang lelaki yang sakit kritikal setinggi 174 cm dan seberat 137 kg. Protokol latihan memberikan 13 kcal/kg berat badan sebenar sehari jika BMI 30–50 kg/m², dan 24 kcal/kg berat badan ideal (Devine) sehari jika BMI melebihi 50 kg/m². Cari sasaran tenaga E dalam kcal/hari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

174 cm137 kglelakiBMI 30–50: 13 kcal/kg sebenarBMI > 50: 24 kcal/kg IBW
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Ukur sela P–P dan cari kadar atrium dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
  2. B“I will carry the tablets with me when I go out.”
  3. C“I will sit or lie down when I take a tablet.”
  4. D“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit menerima pemakanan parenteral melalui talian pusat. Dapatan manakah yang memerlukan tindakan segera?

  1. APembalut yang kering dan utuh di atas talian
  2. BBerpeluh, menggeletar dan glukosa 62 mg/dL (3.4 mmol/L) selepas infusi terhenti tanpa dijangka
  3. CGlukosa 150 mg/dL (8.3 mmol/L) semasa infusi sedang berjalan
  4. DPertambahan berat 0.2 kg sejak semalam
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Langkah keselamatan pesakit manakah yang paling sesuai bagi pesakit yang alah kepada lateks?

  1. AMengelak semua sarung tangan semasa penjagaan pesakit
  2. BMenggunakan sarung tangan lateks dan mencuci tangan dengan baik selepas itu
  3. CMenggunakan sarung tangan lateks berbedak sahaja
  4. DMenggunakan peralatan bebas lateks dan mendokumenkan alahan itu dengan jelas
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AStandard precautions only
  2. BContact precautions only
  3. CAirborne and contact precautions
  4. DDroplet precautions with a surgical mask
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient had a total gastrectomy. Which long-term therapy is needed to prevent anemia?

  1. ALifelong oral folic acid tablets only
  2. BMonthly transfusions of red blood cells
  3. CLifelong vitamin B12 replacement
  4. DWeekly doses of oral vitamin K tablets
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. ARapid infusion of 3% saline to raise the volume
  2. BGradual replacement of free water over many hours
  3. CA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
  4. DStrict fluid restriction to below 800 mL a day

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor

Mengapa ini jawapannya

Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.

Jawapan

B · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Mengapa ini jawapannya

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Jawapan

A · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Jawapan

D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Set pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend

Mengapa ini jawapannya

Sistem jejak-dan-cetus seperti NEWS2 menggabungkan kadar pernafasan, SpO2, tekanan darah, nadi, kesedaran dan suhu untuk mengenal pasti kemerosotan lebih awal.

Jawapan

D · Set pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 20.2 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|21 − 40| = 19 mmHg → 1.9 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 2·1.9 = 20.2 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 20.2 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis sela normal tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 140 − (115 + 8) = 17

Nisbah delta

(17 − 12)/(24 − 8) = 0.3125
asidosis sela normal tambahan

Jawapan

asidosis sela normal tambahan
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.3 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1

Jawapan

NEWS2 = 1
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 65/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Tafsiran

5 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: n = 2

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.3·66 = 85.8 g/hari

Protein daripada suapan

60·20 = 1200 mL = 1.2 L
1.2·63 = 75.6 g/hari

Kekurangan

ΔP = 85.8 − 75.6 = 10.2 g

Senduk

10.2/6 = 1.7 → n = 2

Jawapan

n = 2
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 1781 kcal/hari

Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Obesiti dalam penyakit kritikal (ASPEN/SCCM 2016): BMI = berat/ketinggian² (kg/m²). Untuk BMI 30–50 sasaran tenaga ialah 11–14 kcal/kg berat badan sebenar sehari; melebihi 50 ia ialah 22–25 kcal/kg berat badan ideal sehari. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Indeks jisim badan

BMI = 137/1.74² = 45.25 kg/m²

Sasaran tenaga

BMI 30–50: kcal bagi setiap kg berat badan sebenar.

E = 13·137 = 1781 kcal/hari

Jawapan

E = 1781 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.373 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 9.5 × 0.04 = 0.38 s
RR = 26 × 0.04 = 1.04 s

Formula Bazett

QTc = 0.38/√1.04 = 0.38/1.02 = 0.373 s

Jawapan

QTc = 0.373 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (373 ms)

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 65 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 23 petak kecil = 0.92 s → 1500 ÷ 23 = 65.22 ≈ 65 seminit

Kadar ventrikel

4 kompleks QRS dalam 6 s × 10 = 40 seminit

Jawapan

kadar atrium = 65 bpm

Jawapan

kadar atrium = 65 bpm

Darjah kedua jenis I (Wenckebach): 3 gelombang P bagi setiap 2 kompleks QRS.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”

Mengapa ini jawapannya

Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.

Jawapan

D · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Berpeluh, menggeletar dan glukosa 62 mg/dL (3.4 mmol/L) selepas infusi terhenti tanpa dijangka

Mengapa ini jawapannya

Pemakanan parenteral mengandungi banyak glukosa, dan badan bertindak balas dengan paras insulin yang tinggi. Jika infusi terhenti mendadak, hipoglisemia lantun boleh menyusul. Jururawat merawat glukosa rendah mengikut protokol, memaklumkan pembekal penjagaan dan mengikut dasar untuk infusi yang terganggu. Glukosa yang meningkat sedikit, pembalut yang utuh dan perubahan berat yang kecil adalah dijangka atau kecil.

Jawapan

B · Berpeluh, menggeletar dan glukosa 62 mg/dL (3.4 mmol/L) selepas infusi terhenti tanpa dijangka
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menggunakan peralatan bebas lateks dan mendokumenkan alahan itu dengan jelas

Mengapa ini jawapannya

Alahan itu didokumenkan dan pesakit memakai gelang alahan. Sarung tangan, kateter dan peralatan lain yang bebas lateks digunakan, dan bilik boleh dikosongkan daripada produk lateks. Sarung tangan lateks berbedak amat berisiko kerana bedak membawa protein ke udara.

Jawapan

D · Menggunakan peralatan bebas lateks dan mendokumenkan alahan itu dengan jelas
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Airborne and contact precautions

Mengapa ini jawapannya

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Jawapan

C · Airborne and contact precautions
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Lifelong vitamin B12 replacement

Mengapa ini jawapannya

Intrinsic factor from the stomach is needed to absorb vitamin B12 in the ileum. After a total gastrectomy, B12 must be replaced for life, usually by injection, to prevent macrocytic anemia and nerve damage.

Jawapan

C · Lifelong vitamin B12 replacement
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Gradual replacement of free water over many hours

Mengapa ini jawapannya

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Jawapan

B · Gradual replacement of free water over many hours

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals