Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient starts regular morphine. What is usually prescribed alongside it to prevent a common side effect?

  1. AA diuretic
  2. BAn antihistamine
  3. CAn antibiotic
  4. DA laxative
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  2. BGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  3. CWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  4. DGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. ADry oxygen causes high blood glucose
  2. BThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
  3. CHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
  4. DHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with severe sepsis starts bleeding from cannula sites and the gums, with a low platelet count and prolonged clotting times. What is most likely?

  1. AVitamin C deficiency
  2. BHaemophilia A
  3. CAn allergic reaction to the cannula
  4. DDisseminated intravascular coagulation
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.42PaCO₂mmHg354559HCO₃⁻mmol/L222637tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.42, PaCO₂ 59 mmHg (7.9 kPa) dan HCO₃⁻ 37 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.42PaCO₂ 59 mmHg (7.9 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.21PaCO₂mmHg354518HCO₃⁻mmol/L22267pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.21, PaCO₂ 18 mmHg (2.4 kPa), HCO₃⁻ 7 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.21PaCO₂ 18 mmHg (2.4 kPa)HCO₃⁻ 7 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 90% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 36.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 90%O₂SBP 136HR 88AT 36.7 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1.2 kcal/mL81% air bebas45 mL/hsetiap 4 h59 kg · 35 mL/kg/hari24 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 59 kg mempunyai sasaran cecair 35 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 81% air bebas dan berjalan pada 45 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

59 kg35 mL/kg/hari81%45 mL/h · 24 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 15%2400 mLasid amino 4.25%2400 mLlipid 20%250 mL · 2 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2400 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 15% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

2400 mLdekstrosa 15%asid amino 4.25%lipid 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangbradikardia sinusrentak sinus normalblok AV darjah pertama

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4blok AV darjah pertama
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak sinus dengan QRS lebarrentak perentak ventrikelrentak idioventrikel

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2rentak sinus dengan QRS lebar
  3. 3rentak perentak ventrikel
  4. 4rentak idioventrikel
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse needs to give report on a patient to a colleague. Which information is the most important to include?

  1. ADetails of the nurse’s own break times that shift
  2. BPersonal opinions about the patient’s family members and their visiting habits
  3. CThe patient’s favorite television programs and hobbies
  4. DThe patient’s current condition, recent changes and pending tasks
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?

  1. AEncourage the child to play contact sports
  2. BDo not palpate the abdomen
  3. CMeasure abdominal girth by pressing firmly
  4. DGive a warm bath with abdominal massage
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How is a urine specimen for culture obtained from an indwelling catheter?

  1. AFrom the urine already collected in the drainage bag at the bedside
  2. BFrom the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
  3. CBy disconnecting the catheter from the drainage tubing
  4. DBy removing the catheter and sending its tip for culture
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pendekatan manakah yang paling baik mencegah jangkitan saluran kencing berkaitan kateter apabila kateter urin jelas diperlukan?

  1. APemasukan secara aseptik, sistem tertutup dan semakan keperluan setiap hari
  2. BMemutuskan sambungan beg dengan kerap supaya lebih mudah dikosongkan
  3. CMenukar kateter setiap hari supaya kekal bersih dan bebas daripada kerak
  4. DMeletakkan beg di atas katil, sama aras dengan pundi kencing
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Makmal menelefon wad dengan keputusan kritikal kalium 6.9 mEq/L. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ATunggu laporan bertulis tiba sebelum mengambil sebarang tindakan
  2. BRekodkan nilai itu dan serahkan kepada syif seterusnya
  3. CBaca semula nilai itu, nilai pesakit dan maklumkan pembekal
  4. DMinta makmal mengulang ujian sebelum memberitahu sesiapa
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Palung vankomisin seorang pesakit ialah 28 mcg/mL; sasaran yang ditetapkan pemreskripsi ialah 15–20 mcg/mL. Dos seterusnya perlu diberi sekarang. Apakah tindakan terbaik?

  1. ATahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang
  2. BBeri dos seperti dijadualkan dan semak semula paras palung dalam seminggu
  3. CBeri dos berganda untuk menamatkan kursus dengan lebih cepat
  4. DBeri dos dalam tempoh yang lebih singkat untuk mengurangkan pendedahan

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · A laxative

Mengapa ini jawapannya

Because opioid-induced constipation is so common, a regular laxative is usually prescribed with regular opioids, and bowel movements are monitored.

Jawapan

D · A laxative
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Mengapa ini jawapannya

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Jawapan

D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Mengapa ini jawapannya

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Jawapan

B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Disseminated intravascular coagulation

Mengapa ini jawapannya

In DIC, widespread activation of clotting consumes platelets and clotting factors, causing both small clots and bleeding. Treating the underlying cause and replacing blood products as needed are key.

Jawapan

D · Disseminated intravascular coagulation
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.42: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 59 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 44.9–48.9 mmHg, jadi nilai 59 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan yang sesuai

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·7 + 8 = 18.5 → 16.5–20.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 18 mmHg → pampasan yang sesuai

Jawapan

pampasan yang sesuai
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 70

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 0 + 0 + 0 = 70

Jawapan

MFS = 70
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.7 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 198 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

35·59 = 2065 mL/hari

Air bebas daripada formula

45·24 = 1080 mL
1080·0.81 = 874.8 mL

Air yang masih diperlukan

2065 − 874.8 = 1190 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/4 = 6 bilasan
V = 1190/6 = 198.4 ≈ 198 mL

Jawapan

V = 198 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 106

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 15·2400/100 = 360 g
asid amino: 4.25·2400/100 = 102 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 360·3.4 = 1224 kcal
asid amino: 102·4 = 408 kcal
lipid: 250·2 = 500 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 1224 + 500 = 1724 kcal
N = 102/6.25 = 16.32 g

Nisbah

NPC : N = 1724/16.32 = 105.6 ≈ 106 : 1

Jawapan

NPC : N = 106

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak simpang

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 28 petak kecil, 1500 ÷ 28 ≈ 54 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.12 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: 0.10 s, lebih pendek daripada 0.12 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak simpang

Jawapan

rentak simpang
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak ventrikel

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 20 petak kecil, 1500 ÷ 20 ≈ 75 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.80 s.
3. Gelombang P: tiada kelihatan; spike perentak yang tajam muncul sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.14 s, lebar, dan setiap spike diikuti oleh QRS (tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak ventrikel

Jawapan

rentak perentak ventrikel

QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks

Mengapa ini jawapannya

Effective handover covers the current status, changes, risks and outstanding tasks, often using a structure such as SBAR. Opinions and unrelated details distract from what matters.

Jawapan

D · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Do not palpate the abdomen

Mengapa ini jawapannya

Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.

Jawapan

B · Do not palpate the abdomen
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique

Mengapa ini jawapannya

Urine in the bag is old and may contain extra bacteria, and disconnecting the system lets organisms in. The sample is taken from the sampling port with a sterile syringe after disinfecting the port.

Jawapan

B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Pemasukan secara aseptik, sistem tertutup dan semakan keperluan setiap hari

Mengapa ini jawapannya

Pencegahan CAUTI melibatkan pemasukan secara aseptik, sistem tertutup dengan beg di bawah pundi kencing dan aliran bebas, serta semakan setiap hari supaya kateter dikeluarkan sebaik sahaja ia tidak lagi diperlukan. Penukaran yang kerap dan memutuskan sistem tertutup meningkatkan risiko jangkitan.

Jawapan

A · Pemasukan secara aseptik, sistem tertutup dan semakan keperluan setiap hari
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Baca semula nilai itu, nilai pesakit dan maklumkan pembekal

Mengapa ini jawapannya

Membaca semula keputusan lisan mencegah kesilapan. Nilai kritikal dilaporkan kepada pembekal tanpa lengah, dan jururawat menilai pesakit, termasuk irama jantung. Sampel ulangan mungkin diperlukan, tetapi ia tidak boleh melewatkan tindak balas.

Jawapan

C · Baca semula nilai itu, nilai pesakit dan maklumkan pembekal
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Tahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

Palung di atas sasaran bermakna ubat sedang terkumpul, yang meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang. Jururawat menahan dos dan memaklumkan pemreskripsi, yang akan melaraskan dos atau sela. Fungsi buah pinggang diperiksa.

Jawapan

A · Tahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals