Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Gabungan tanda manakah yang mencadangkan jangkitan luka?

  1. AGatal ringan apabila tepi luka menutup
  2. BKemerahan, kehangatan, bengkak, sakit dan nanah yang bertambah
  3. CTisu granulasi merah jambu, cecair serus ringan dan luka yang mengecil
  4. DKerak kering tanpa sakit
2.Asas kejururawatanSukar

Aspirate from a newly placed nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. AStart the feed, as a pH of 7 confirms that the tube is in the stomach
  2. BNot use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
  3. CPush air down the tube and listen over the stomach
  4. DFlush the tube with water and start the feed
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AAn oral beta-blocker
  2. BAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
  3. CA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
  4. DA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
4.Kejururawatan klinikalSukar

A severely hypothermic patient is in cardiac arrest. Why is resuscitation usually continued until they are rewarmed?

  1. ACold patients cannot be defibrillated at all, so CPR is the only possible treatment
  2. BThe cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
  3. CAdrenaline works better in cold patients
  4. DHypothermia always causes brain death quickly
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 63 mmHg (8.4 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 63 mmHg (8.4 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 43 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 43 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
168101SBPDBPmmHgHR 117/min · SI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 117/min dan tekanan darah 168/101 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

HR 117/minBP 168/101 mmHg
SI =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 95% bernafas udara bilik, tekanan darah 96/58 mmHg, nadi 110/min, sedar, suhu 37.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 10SpO₂ 95%udaraSBP 96HR 110AT 37.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
82 kg181 cmwanitaIBW (Devine)%IBW = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita setinggi 181 cm dan seberat 82 kg. Cari berat sebenar sebagai peratusan berat badan ideal, %IBW, menggunakan formula Devine (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

181 cm82 kgwanita
%IBW = %
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
18 hdekstrosa 17.5%2400 mLasid amino 4%2400 mL92 kg18 hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 92 kg menerima 2400 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 17.5% dekstrosa, diinfusikan selama 18 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

92 kg2400 mLdekstrosa 17.5%18 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusblok AV darjah pertamatakikardia sinusrentak simpang

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3takikardia sinus
  4. 4rentak simpang
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which two patients can most safely share a room?

  1. ATwo patients who both have C. difficile infection
  2. BA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  3. CA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
  4. DA patient with influenza and a patient with COPD
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?

  1. AMeasuring the blood pressure and pulse
  2. BMonitoring the fetal heart rate
  3. CA vaginal examination
  4. DWeighing the pads to estimate blood loss
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient with delirium is at risk of falls and of pulling out lines. Which option is less restrictive than restraints?

  1. AFour side rails raised and the door closed so the patient stays in bed
  2. BA sedative given every few hours as needed
  3. CA vest restraint applied for the whole night
  4. DA trained sitter or video monitoring with staff nearby
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Sebeg ubat kemoterapi bocor ke atas lantai. Apakah langkah pertama?

  1. AMembiarkannya kering, kemudian membersihkannya pada akhir syif
  2. BMeminta pencuci mengelapnya dengan mop biasa
  3. CMemakai peralatan perlindungan daripada kit tumpahan dan mengekang tumpahan
  4. DMengelapnya dengan pantas menggunakan tuala kertas dan tangan kosong
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?

  1. AA formed, hard stool sample
  2. BAny stool after a laxative dose
  3. CAn unformed (liquid or soft) stool
  4. DA rectal swab from a patient with constipation
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Set keputusan manakah yang paling tipikal bagi anemia kekurangan zat besi?

  1. AHemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah
  2. BHemoglobin normal dengan kiraan platelet yang tinggi sahaja
  3. CHemoglobin tinggi dan hematokrit tinggi
  4. DHemoglobin rendah, sel darah merah besar (MCV tinggi) dan feritin tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Kemerahan, kehangatan, bengkak, sakit dan nanah yang bertambah

Mengapa ini jawapannya

Kemerahan yang merebak, haba, bengkak, sakit, nanah atau bau tidak menyenangkan mencadangkan jangkitan, kadangkala dengan demam. Tisu granulasi merah jambu dan gatal ialah tanda penyembuhan normal.

Jawapan

B · Kemerahan, kehangatan, bengkak, sakit dan nanah yang bertambah
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray

Mengapa ini jawapannya

A low pH supports gastric placement (1–5.5 in UK guidance; 5 or below is typical in US guidance). A pH of 7 does not rule out the lungs, so nothing is put down the tube until position is confirmed, usually by X-ray. The "whoosh" air test is unreliable.

Jawapan

B · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Mengapa ini jawapannya

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Jawapan

D · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation

Mengapa ini jawapannya

Hypothermia reduces the brain's oxygen needs, and good recoveries have occurred after long resuscitation. Death is usually not confirmed until the patient has been rewarmed, unless injuries are clearly not survivable.

Jawapan

B · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 32.05 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|63 − 40| = 23 mmHg → 2.3 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·2.3 = 32.05 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 32.05 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 51.1 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·43 + 21 = 51.1 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 51.1 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: SI = 0.7

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Indeks kejutan

SI = 117/168 = 0.6964 ≈ 0.7

Jawapan

SI = 0.7

Dalam lingkungan atau di bawah 0.5–0.7 yang lazim.

8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 95% → 1
bernafas udara → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 110/min → 1
sedar (A) → 0
T 37.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 1 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 = 5
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: %IBW = 115 %

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Berat badan unggul (Devine)

181 cm/2.54 = 71.26 in
IBW = 45.5 + 2.3·(71.26 − 60) = 71.4 kg

Peratusan berat badan ideal

%IBW = 82/71.4·100 = 114.8 ≈ 115%

Jawapan

%IBW = 115%
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 4.23 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Dekstrosa dalam beg

17.5·2400/100 = 420 g = 420 000 mg

Minit infusi

18·60 = 1080 min

Kadar infusi glukosa

GIR = 420 000/(92·1080) = 4.227 ≈ 4.23 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 4.23 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah pertama

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 20 petak kecil, 1500 ÷ 20 ≈ 75 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.80 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.28 s, malar, lebih panjang daripada 0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah pertama

Jawapan

blok AV darjah pertama
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.62 hingga 1.00 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

rentak → fibrilasi atrium

Jawapan

rentak
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Two patients who both have C. difficile infection

Mengapa ini jawapannya

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Jawapan

A · Two patients who both have C. difficile infection
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · A vaginal examination

Mengapa ini jawapannya

Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.

Jawapan

C · A vaginal examination
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · A trained sitter or video monitoring with staff nearby

Mengapa ini jawapannya

Close observation by a sitter or video monitoring allows staff to step in quickly, without restricting the patient. It is often combined with reorientation and family presence.

Jawapan

D · A trained sitter or video monitoring with staff nearby
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Memakai peralatan perlindungan daripada kit tumpahan dan mengekang tumpahan

Mengapa ini jawapannya

Tumpahan ubat berbahaya dikendalikan dengan kit tumpahan, termasuk sarung tangan yang diuji untuk kemoterapi, gaun dan perlindungan mata. Kawasan itu dikawal dan tumpahan dikekang, dibersihkan dan dilupuskan sebagai sisa berbahaya, kemudian dilaporkan.

Jawapan

C · Memakai peralatan perlindungan daripada kit tumpahan dan mengekang tumpahan
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · An unformed (liquid or soft) stool

Mengapa ini jawapannya

C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.Disemak dengan: C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · An unformed (liquid or soft) stool
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah

Mengapa ini jawapannya

Kekurangan zat besi menyebabkan anemia mikrositik (MCV rendah) dengan simpanan zat besi yang rendah (feritin rendah). Sel darah merah yang besar mencadangkan kekurangan vitamin B12 atau folat.Disemak dengan: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals