Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
If hair needs to be removed before surgery, what is recommended?
AHair removal cream applied in theatre
BPlucking the hairs with tweezers
CShaving with a razor the night before
DElectric clippers on the day of surgery
2.Asas kejururawatanSukar
An older woman with severe arthritis has normal bladder control but wets herself because she cannot reach the toilet in time. Which type of incontinence is this?
AOverflow incontinence
BUrge incontinence
CFunctional incontinence
DStress incontinence
3.Kejururawatan klinikalSederhana
How is Helicobacter pylori infection usually treated?
AA single dose of paracetamol and a bland diet for a week
BA combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
CSurgery to remove the stomach
DAntacids alone, taken after every meal for a month
4.Kejururawatan klinikalSukar
A nurse phones a doctor about a deteriorating patient using SBAR. Which statement belongs in the "R" section?
A"He was admitted three days ago with pneumonia."
B"His blood pressure is 85/50 and he is confused."
C"I am calling about Mr Smith, who is breathless."
D"Please review him within the next 15 minutes."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.
HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.20, PaCO₂ 40 mmHg (5.3 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.
pH 7.20PaCO₂ 40 mmHg (5.3 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
1pampasan yang sesuai
2asidosis respiratori tambahan
3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 60 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 106 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 60 mmHg?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 94 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 35 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1.5 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 20 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
94 kg35 kcal/kg/hari1.5 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1200 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 10% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1200 mLdekstrosa 10%asid amino 4%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah ketiga (lengkap)
2blok AV darjah pertama
3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
4blok AV darjah kedua jenis II
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?
APesakit penyakit buah pinggang kronik yang dijadualkan dialisis esok
BPesakit dengan artritis reumatoid yang sudah lama dan kekakuan sendi pagi yang biasa
CPesakit dengan pertuturan pelat baharu dan muka terkulai yang bermula 30 minit lalu
DPesakit diabetes jenis 2 yang bertanya tentang diet
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A nurse teaches a patient to inject enoxaparin at home. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will tell my doctor if I notice unusual bruising or bleeding.”
B“I will change the injection site each time.”
C“I will inject into the fat of my abdomen, away from the navel.”
D“I will rub the area after the injection to help it absorb.”
Which instruction about using a standard walker is correct?
ACarry the walker and use it only when tired
BWalk well ahead of the walker for balance
CMove the walker forward, then step into it
DPush up from the walker to stand from a chair
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?
AAn acute bacterial infection
BA typical viral infection
CAn allergic reaction
DA long-standing parasitic infection
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Seorang pesakit dengan aritmia ventrikel menunjukkan corak berpusing (torsades de pointes) pada monitor. Elektrolit manakah yang lazim diberikan secara IV sebagai rawatan?
AKalium fosfat
BKalsium karbonat
CNatrium bikarbonat
DMagnesium sulfat
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?
AhCG stimulates the thyroid in early pregnancy
BShe has pituitary failure from the pregnancy
CShe has developed Graves disease in pregnancy
DThe result shows severe primary hypothyroidism
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Electric clippers on the day of surgery
Mengapa ini jawapannya
Razors cause small skin cuts that increase surgical site infection. If needed, hair is removed with electric clippers close to the time of surgery.
Jawapan
D · Electric clippers on the day of surgery
2.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Functional incontinence
Mengapa ini jawapannya
Functional incontinence is caused by problems outside the urinary tract, such as poor mobility or confusion. A commode near the bed, easy clothing and regular toileting help.
Jawapan
C · Functional incontinence
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
Mengapa ini jawapannya
Eradication therapy combines a PPI with two antibiotics for a set course. Completing the course is important for success.
Jawapan
B · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · "Please review him within the next 15 minutes."
Mengapa ini jawapannya
In SBAR, R is the recommendation or request, such as a review within a time frame. The other statements belong to Assessment, Background and Situation.
Jawapan
D · "Please review him within the next 15 minutes."
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 26 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·12 + 8 = 26 mmHg
julat: 24–28 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 26 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: asidosis respiratori tambahan
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
1.5·15 + 8 = 30.5 → 28.5–32.5 mmHg
Bandingkan
terukur: 40 mmHg → asidosis respiratori tambahan
Jawapan
asidosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 13
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3
Tambah
Jumlah Braden = 2 + 2 + 1 + 2 + 3 + 3 = 13
Jawapan
B = 13
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: DBP = 37 mmHg
Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.
Susun semula
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Gantikan
DBP = (3·60 − 106)/2 = 74/2 = 37 mmHg
Jawapan
DBP = 37 mmHg
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: R = 110 mL/h
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Tenaga yang diperlukan
E = 35·94 = 3290 kcal/hari
Isi padu harian
V = 3290/1.5 = 2193 mL/hari
Kadar pam
R = 2193/20 = 109.7 ≈ 110 mL/h
Jawapan
R = 110 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC : N = 89
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 10·1200/100 = 120 g
asid amino: 4·1200/100 = 48 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 120·3.4 = 408 kcal
asid amino: 48·4 = 192 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal
Kcal bukan protein dan nitrogen
NPC = 408 + 275 = 683 kcal
N = 48/6.25 = 7.68 g
Nisbah
NPC : N = 683/7.68 = 88.93 ≈ 89 : 1
Jawapan
NPC : N = 89
Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.494 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 12 × 0.04 = 0.48 s
RR = 23 × 0.04 = 0.92 s
Formula Fridericia
QTc = 0.48/∛0.92 = 0.48/0.9726 = 0.494 s
Jawapan
QTc = 0.494 s
Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (494 ms)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Lima langkah
1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.88 s, 68 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.18 → 0.32 → 0.40 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Jawapan
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · Pesakit dengan pertuturan pelat baharu dan muka terkulai yang bermula 30 minit lalu
Mengapa ini jawapannya
Pertuturan pelat dan muka terkulai yang mendadak mencadangkan strok, dan rawatan bergantung pada masa. Yang lain mempunyai masalah kronik yang stabil yang boleh menunggu.
Jawapan
C · Pesakit dengan pertuturan pelat baharu dan muka terkulai yang bermula 30 minit lalu
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”
Mengapa ini jawapannya
Rubbing the site after a low-molecular-weight heparin injection increases bruising. The abdomen away from the navel, rotating sites and reporting bleeding are correct.
Jawapan
D · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Move the walker forward, then step into it
Mengapa ini jawapannya
The patient moves the walker forward, sets it down with all legs on the floor and then steps into it. To stand, they push up from the chair arms, because a walker can tip if used to pull up.
Jawapan
C · Move the walker forward, then step into it
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · An acute bacterial infection
Mengapa ini jawapannya
In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.
Jawapan
A · An acute bacterial infection
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Magnesium sulfat
Mengapa ini jawapannya
Magnesium sulfat IV ialah rawatan ubat piawai untuk torsades de pointes, walaupun magnesium serum normal. Magnesium rendah dan kalium rendah kedua-duanya memanjangkan sela QT dan meningkatkan risiko.
Jawapan
D · Magnesium sulfat
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
Mengapa ini jawapannya
hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Disemak dengan:TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)