Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is medicines reconciliation on admission?

  1. ACounting the tablets in the ward drug trolley at the start of each shift
  2. BChanging all the patient's medicines to hospital brands
  3. COrdering new stock from the pharmacy
  4. DGetting an accurate list of the medicines taken before admission
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?

  1. A"Please come and review him within the next 10 minutes."
  2. BThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
  3. C"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
  4. DHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
3.Kejururawatan klinikalSederhana

What is one advantage of a direct oral anticoagulant (DOAC) such as apixaban compared with warfarin?

  1. AIt does not need routine INR monitoring
  2. BIt has no risk of bleeding
  3. CIt is safe in all patients with severe kidney failure
  4. DIt never interacts with other drugs
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. ASimple mechanical back pain
  2. BA urinary tract infection spreading to the back
  3. CMetastatic spinal cord compression
  4. DHypokalaemia
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 24 mmHg (3.2 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori kronik HCO₃⁻ menurun 5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 24 mmHg (3.2 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.18PaCO₂mmHg354544HCO₃⁻mmol/L222616pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.18, PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.18PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
16591SBPDBPmmHgHR 91/min · SI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 91/min dan tekanan darah 165/91 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

HR 91/minBP 165/91 mmHg
SI =
8.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 170/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
2 kcal/mL30 kcal/kg/hari? mL/h57 kg24 h/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 57 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 30 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 2 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 24 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

57 kg30 kcal/kg/hari2 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
89 kg156 cmwanitaBMI = kg/m²P = ? g/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita yang sakit kritikal setinggi 156 cm dan seberat 89 kg. Protokol latihan memberikan 2 g protein bagi setiap kg berat badan unggul (Devine) sehari jika BMI 30 hingga kurang daripada 40 kg/m², dan 2.5 g/kg berat badan unggul sehari jika BMI 40 kg/m² atau lebih. Cari sasaran protein P dalam g/hari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

156 cm89 kgwanitaBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2.5 g/kg IBW
P = g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur Sela QT pada jalur lead II ini, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QT = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Ukur sela P–P dan cari kadar atrium dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37.9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. Which nursing action is most helpful?

  1. ARestrict oral fluids so that the lungs do not fill up with extra fluid
  2. BEncourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
  3. CKeep the patient lying flat in bed to rest the incision fully
  4. DGive a cough suppressant so that the incision is not strained
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

During JumpSTART triage, a child who cannot walk is breathing 50 times a minute. Which category is the child given?

  1. AYellow (delayed)
  2. BRed (immediate)
  3. CGreen (minor)
  4. DBlack (expectant)
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang pesakit yang disyaki menghidap tuberkulosis berada di dalam bilik bertekanan negatif. Amalan manakah yang betul?

  1. AMembenarkan pelawat masuk tanpa sebarang perlindungan
  2. BMematikan pengudaraan bilik pada waktu malam
  3. CMemastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
  4. DMembiarkan pintu terbuka supaya kakitangan dapat melihat pesakit sepanjang masa
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Why can a patient with severe neutropenia have a serious infection but little redness, swelling or pus?

  1. AThere are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
  2. BNeutropenia makes infections stay limited to the skin
  3. CChemotherapy kills the bacteria before they can multiply
  4. DAntibiotics given with chemotherapy hide all signs of infection
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient's potassium is 7.0 mEq/L. Which ECG change would the nurse expect?

  1. AProminent U waves
  2. BFlattened T waves
  3. CDelta waves before the QRS
  4. DTall, peaked T waves
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit dengan gangguan penggunaan alkohol mempunyai kalium 3.0 mEq/L walaupun dua hari penggantian. Magnesium ialah 0.9 mEq/L. Apakah langkah seterusnya yang paling sesuai?

  1. AGandakan dos kalium dan tinggalkan magnesium untuk kemudian
  2. BBeri diuretik untuk membuang lebihan magnesium
  3. CGanti magnesium; magnesium rendah menyebabkan buah pinggang terus kehilangan kalium
  4. DHentikan semua penggantian elektrolit selama 24 jam dan semak semula

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Getting an accurate list of the medicines taken before admission

Mengapa ini jawapannya

Medicines reconciliation compares the patient's own medicines with what is prescribed in hospital, using several sources, so that changes are intended and errors are avoided.

Jawapan

D · Getting an accurate list of the medicines taken before admission
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.

Jawapan

B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · It does not need routine INR monitoring

Mengapa ini jawapannya

DOACs have predictable effects so INR monitoring is not needed. They still cause bleeding, have some interactions and need kidney function checked.

Jawapan

A · It does not need routine INR monitoring
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Metastatic spinal cord compression

Mengapa ini jawapannya

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Jawapan

C · Metastatic spinal cord compression
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 16 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|24 − 40| = 16 mmHg → 1.6 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 5·1.6 = 16 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 16 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Bandingkan

terukur: 44 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: SI = 0.55

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Indeks kejutan

SI = 91/165 = 0.5515 ≈ 0.55

Jawapan

SI = 0.55

Dalam lingkungan atau di bawah 0.5–0.7 yang lazim.

8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 170/min → 2
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: pergerakan aktif → 2
Pernafasan: pernafasan baik dengan tangisan kuat → 2

Tambah

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10

Tafsiran

10 → menenangkan

Jawapan

menenangkan
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: R = 36 mL/h

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tenaga yang diperlukan

E = 30·57 = 1710 kcal/hari

Isi padu harian

V = 1710/2 = 855 mL/hari

Kadar pam

R = 855/24 = 35.63 ≈ 36 mL/h

Jawapan

R = 36 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: P = 98 g/hari

Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Obesiti dalam penyakit kritikal (ASPEN/SCCM 2016): BMI = berat/tinggi² (kg/m²). Sasaran protein ialah 2 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 30–40 dan sehingga 2.5 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 40 dan ke atas. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Indeks jisim badan

BMI = 89/1.56² = 36.57 kg/m²

Berat badan unggul (Devine)

156 cm/2.54 = 61.42 in
IBW = 45.5 + 2.3·(61.42 − 60) = 48.76 kg

Sasaran protein

BMI 30 hingga kurang daripada 40: 2 g bagi setiap kg berat badan unggul.

P = 2·48.76 = 97.52 ≈ 98 g/hari

Jawapan

P = 98 g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QT = 0.38 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

9.5 petak kecil dari permulaan QRS hingga hujung gelombang T

Tukar

QT = 9.5 × 0.04 s = 0.38 s

Jawapan

QT = 0.38 s

Petua kasar: pada kadar normal, QT mestilah kurang daripada separuh sela R–R (di sini R–R = 0.60 s).

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 75 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 20 petak kecil = 0.80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 seminit

Kadar ventrikel

R–R = 32 petak kecil = 1.28 s → 1500 ÷ 32 = 46.88 ≈ 47 seminit

Jawapan

kadar atrium = 75 bpm

Jawapan

kadar atrium = 75 bpm

Blok darjah ketiga dengan pelepasan simpang kompleks sempit (biasanya 40–60 seminit).

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer

Mengapa ini jawapannya

Reduced basal breath sounds and a mild temperature early after surgery often mean atelectasis. Deep breathing, coughing, incentive spirometry and early mobilization help re-expand the lungs.

Jawapan

B · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Red (immediate)

Mengapa ini jawapannya

In JumpSTART, a respiratory rate below 15 or above 45 per minute makes the child immediate (red). Children breathe faster than adults, so the adult cut-off of 30 is not used.

Jawapan

B · Red (immediate)
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar

Mengapa ini jawapannya

Pintu dikekalkan tertutup supaya aliran udara ke dalam bilik dikekalkan. Pelawat dihadkan dan diberi arahan tentang perlindungan pernafasan mengikut dasar.

Jawapan

C · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs

Mengapa ini jawapannya

Classic signs of infection come from the inflammatory response, which depends on white blood cells. With very few neutrophils, fever may be the only early sign, so it must be taken seriously.

Jawapan

A · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Tall, peaked T waves

Mengapa ini jawapannya

Hyperkalemia first causes tall, peaked T waves, then a prolonged PR interval, loss of P waves and a wide QRS, which can lead to ventricular fibrillation or asystole. U waves and flat T waves are signs of hypokalemia.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Tall, peaked T waves
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Ganti magnesium; magnesium rendah menyebabkan buah pinggang terus kehilangan kalium

Mengapa ini jawapannya

Magnesium rendah menyebabkan buah pinggang kehilangan kalium, maka hipokalemia tidak terbetul sehingga magnesium diganti. Kedua-duanya lazim dalam gangguan penggunaan alkohol.Disemak dengan: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025); Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

C · Ganti magnesium; magnesium rendah menyebabkan buah pinggang terus kehilangan kalium

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals