Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is the purpose of a negative-pressure isolation room?

  1. AAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
  2. BThe low pressure kills bacteria inside the room
  3. CIt makes it easier for patients to breathe
  4. DAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Asas kejururawatanSukar

Dalam masa 24 jam seorang pesakit mengambil 2400 mL dan mempunyai jumlah pengeluaran terukur 1800 mL. Apakah imbangan cecair?

  1. ASeimbang, kerana kedua-dua nilai tinggi
  2. BPositif 600 mL
  3. CNegatif 600 mL
  4. DPositif 4200 mL
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. ATiredness, weight gain and feeling cold
  2. BExcessive thirst and passing large volumes of urine
  3. CFever, neck stiffness and photophobia
  4. DWeight loss, heat intolerance and tremor
4.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat wad pada permulaan syif?

  1. APesakit yang menunggu pelepasan dengan pemerhatian stabil
  2. BPesakit dengan sakit belakang kronik berskor 4/10
  3. CPesakit yang meminta julap
  4. DPesakit dengan kekeliruan baharu dan kadar pernafasan 28/min
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 142 mmol/L, glukosa 18.6 mmol/L dan urea 19.6 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 142 mmol/Lglukosa 18.6 mmol/Lurea 19.6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 24% menunjukkan PaO₂ 50 mmHg (6.7 kPa) dan PaCO₂ 58 mmHg (7.7 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 24%PaO₂ 50 mmHg (6.7 kPa)PaCO₂ 58 mmHg (7.7 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
44 g/L1.5 g/kg/hari45 mL/h71 kg24 h/hariΔP = ? g

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 71 kg memerlukan 1.5 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 44 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 45 mL/h selama 24 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

71 kg1.5 g/kg/hari44 g/L45 mL/h · 24 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
7.5 kgdekstrosa 10%24 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang kanak-kanak seberat 7.5 kg menerima 10% dekstrosa pada 24 mL/h. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

7.5 kg10%24 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Berapakah bilangan gelombang flutter bagi setiap QRS (nilai n bagi konduksi n:1)?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
gelombang flutter bagi setiap QRS =
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah pertama

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  3. 3blok AV darjah kedua jenis II
  4. 4blok AV darjah pertama
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with a spinal cord injury at T4 suddenly has a severe headache, flushing above the injury and a blood pressure of 200/110 mmHg. What does the nurse do first?

  1. AApply extra blankets to keep the patient warm and calm
  2. BGive a warm drink and recheck the blood pressure in an hour
  3. CSit the patient upright with the legs lowered
  4. DLay the patient flat with the legs raised
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient taking an MAO inhibitor antidepressant is taught about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will avoid tap beer and red wine.”
  2. B“A sudden severe headache is a warning sign.”
  3. C“I will check with the pharmacist before cold remedies.”
  4. D“I can still eat aged cheese and cured salami.”
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has orthostatic hypotension. Which teaching helps to prevent falls?

  1. AStand up straight after a hot shower to increase blood flow
  2. BGet out of bed quickly so the dizziness passes sooner
  3. CSit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
  4. DAvoid drinking fluids in the morning to reduce trips to the toilet
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  2. B“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
  3. C“We will ask other parents about guns before play dates.”
  4. D“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has taken hydrochlorothiazide for several years. Which laboratory change is a recognized effect of this drug?

  1. AA fall in serum calcium
  2. BA rise in serum uric acid
  3. CA rise in serum potassium
  4. DA fall in blood glucose
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Set keputusan manakah yang paling tipikal bagi anemia kekurangan zat besi?

  1. AHemoglobin tinggi dan hematokrit tinggi
  2. BHemoglobin normal dengan kiraan platelet yang tinggi sahaja
  3. CHemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah
  4. DHemoglobin rendah, sel darah merah besar (MCV tinggi) dan feritin tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor

Mengapa ini jawapannya

Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.

Jawapan

D · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Positif 600 mL

Mengapa ini jawapannya

2400 − 1800 = +600 mL, imbangan positif. Kehilangan tidak ketara seperti peluh dan pernafasan tidak diukur, maka imbangan sebenar lebih rendah daripada yang ditunjukkan carta.

Jawapan

B · Positif 600 mL
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Tiredness, weight gain and feeling cold

Mengapa ini jawapannya

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Jawapan

A · Tiredness, weight gain and feeling cold
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Pesakit dengan kekeliruan baharu dan kadar pernafasan 28/min

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu dengan takipnea mencadangkan kemerosotan akut, seperti sepsis atau hipoksia. Pesakit dengan masalah kronik yang stabil boleh menunggu.

Jawapan

D · Pesakit dengan kekeliruan baharu dan kadar pernafasan 28/min
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 322 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·142 + 18.6 + 19.6 = 322.2 ≈ 322 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 322 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 48.62 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.24·713 − 58/0.8 = 171.1 − 72.5 = 98.62 mmHg

Kecerunan

A–a = 98.62 − 50 = 48.62 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 48.62 mmHg
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 65

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 0 + 20 + 0 = 65

Jawapan

MFS = 65
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko rendah

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Tahap risiko

20 → risiko rendah

Jawapan

risiko rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: ΔP = 59 g/hari

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.5·71 = 106.5 g/hari

Protein daripada suapan

45·24 = 1080 mL = 1.08 L
1.08·44 = 47.52 g/hari

Kekurangan

ΔP = 106.5 − 47.52 = 58.98 ≈ 59 g/hari

Jawapan

ΔP = 59 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 5.33 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan dekstrosa

10% = 100 mg/mL

Dekstrosa seminit

100·24/60 = 40 mg/min

Per kilogram

GIR = 40/7.5 = 5.333 ≈ 5.33 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 5.33 mg/kg/min

Jalan pintas: GIR = % dekstrosa × mL/h/(6 × kg).

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang flutter bagi setiap QRS = 2

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 6 petak kecil = 0.24 s → 1500 ÷ 6 = 250 seminit

Kompleks QRS

R–R = 12 petak kecil = 0.48 s → 1500 ÷ 12 = 125 seminit
nisbah konduksi = 250 ÷ 125 = 2:1

Jawapan

gelombang flutter bagi setiap QRS = 2
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis II

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: gelombang P teratur; R–R teratur kecuali jeda panjang di mana QRS tiada.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.88 s, 68 seminit); satu P dalam setiap 3 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.24 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis II

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis II

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Sit the patient upright with the legs lowered

Mengapa ini jawapannya

Autonomic dysreflexia is an emergency in injuries at T6 or above. Sitting the patient up lowers the blood pressure; the nurse then looks for the trigger, most often a full bladder or constipation.

Jawapan

C · Sit the patient upright with the legs lowered
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I can still eat aged cheese and cured salami.”

Mengapa ini jawapannya

MAO inhibitors with tyramine-rich foods, such as aged cheese and cured meats, can cause a hypertensive crisis. Patients avoid these foods, check medicines with a pharmacist and report a severe headache.

Jawapan

D · “I can still eat aged cheese and cured salami.”
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly

Mengapa ini jawapannya

Changing position slowly, dangling the legs first and getting up with help give the circulation time to adjust. Rapid standing, heat and dehydration make orthostatic hypotension worse.

Jawapan

C · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Mengapa ini jawapannya

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Jawapan

A · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A rise in serum uric acid

Mengapa ini jawapannya

Thiazides reduce uric acid excretion and can trigger gout. They also tend to lower potassium, sodium and magnesium, raise calcium (by reducing its excretion) and raise blood glucose and lipids.Disemak dengan: Hydrochlorothiazide · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

B · A rise in serum uric acid
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah

Mengapa ini jawapannya

Kekurangan zat besi menyebabkan anemia mikrositik (MCV rendah) dengan simpanan zat besi yang rendah (feritin rendah). Sel darah merah yang besar mencadangkan kekurangan vitamin B12 atau folat.Disemak dengan: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals