Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Gabungan tanda manakah yang mencadangkan jangkitan luka?

  1. AKemerahan, kehangatan, bengkak, sakit dan nanah yang bertambah
  2. BTisu granulasi merah jambu, cecair serus ringan dan luka yang mengecil
  3. CGatal ringan apabila tepi luka menutup
  4. DKerak kering tanpa sakit
2.Asas kejururawatanSukar

Mengapakah mengangkat pesakit dengan meletakkan tangan di bawah ketiaknya ("drag lift") dianggap tidak selamat?

  1. AIa boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat
  2. BIa tidak selamat hanya apabila pesakit memakai gaun
  3. CIa mengambil masa terlalu lama berbanding menggunakan alat angkat atau helaian gelongsor
  4. DIa hanya tidak selamat untuk kanak-kanak
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. AStop taking it once the symptoms improve
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CTake it on an empty stomach, usually before breakfast
  4. DTake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
4.Kejururawatan klinikalSukar

Why is a patient kept under observation for several hours after successful treatment of anaphylaxis?

  1. ASymptoms can return later in a biphasic reaction
  2. BThe patient must stay until all allergy tests are complete
  3. CAdrenaline always causes a heart attack hours later
  4. DAntihistamines cause dangerous drowsiness for 24 hours
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 128 mmol/L, glukosa 18.9 mmol/L dan urea 3.3 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 128 mmol/Lglukosa 18.9 mmol/Lurea 3.3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 135, Cl⁻ 105 dan HCO₃⁻ 14 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 105 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
nisbah delta =
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 21/min, SpO₂ 95% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 35.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 21SpO₂ 95%udaraSBP 124HR 70AT 35.8 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 82/min, tidak bertindak balas, suhu 38.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 99%udaraSBP 124HR 82UT 38.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
183 cmwanitaIBW = ? kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang wanita yang setinggi 183 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

183 cmwanita1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 15%1000 mLasid amino 4.25%1000 mLlipid 10%250 mL · 1.1 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 15% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mLdekstrosa 15%asid amino 4.25%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVflutter atrium, konduksi 4:1takikardia sinusflutter atrium, konduksi 2:1flutter atrium, konduksi 3:1

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1flutter atrium, konduksi 4:1
  2. 2takikardia sinus
  3. 3flutter atrium, konduksi 2:1
  4. 4flutter atrium, konduksi 3:1
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak simpangasistolbradikardia sinus

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2rentak simpang
  3. 3asistol
  4. 4bradikardia sinus
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreased appetite and thirst
  2. BA rise in blood pressure with flushed cheeks
  3. CIncreasing sleepiness that is hard to rouse
  4. DA sudden rise in pain scores
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang LPN/LVN melaporkan bahawa pesakit yang stabil kini mengalami sakit dada baharu. Apakah yang patut dilakukan oleh RN?

  1. AMeminta pembantu jururawat mengambil ECG dan menunggu keputusan
  2. BMenyuruh LPN/LVN memberi nitrogliserin apabila diperlukan tanpa penilaian
  3. CMeminta LPN/LVN menanganinya dan melapor semula pada akhir syif
  4. DMenilai pesakit secara peribadi dan memutuskan langkah seterusnya
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse who never had BCG vaccine has a positive tuberculin skin test for the first time. The chest x-ray is clear and there are no symptoms. What does this most likely mean?

  1. ALatent TB infection, which is not contagious
  2. BActive TB, which needs airborne isolation
  3. CA failed test that must be repeated next year
  4. DImmunity to TB from a past exposure
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Which patient with a suspected infection meets the qSOFA criteria that signal a higher risk of a poor outcome?

  1. ARespiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
  2. BRespiratory rate 20/min, alert, systolic BP 110 mmHg, heart rate 110/min
  3. CRespiratory rate 18/min, alert, systolic BP 130 mmHg, temperature 38.5 °C
  4. DRespiratory rate 16/min, alert, systolic BP 105 mmHg, WBC 13,000/mm3
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How often is the INR usually checked when warfarin is first started?

  1. AEvery few days, until it is stable
  2. BOnce a year, at a routine visit
  3. CEvery hour, during the first week
  4. DOnly if bleeding occurs at home
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil warfarin dengan INR stabil 2.4 memulakan kursus antibiotik seperti siprofloksasin. Seminggu kemudian INR ialah 4.6. Apakah penjelasan yang paling mungkin?

  1. ARalat makmal ialah satu-satunya penjelasan yang mungkin
  2. BPesakit telah makan lebih banyak makanan kaya vitamin K
  3. CInteraksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
  4. DAntibiotik telah menghilangkan keperluan pesakit untuk antikoagulasi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Kemerahan, kehangatan, bengkak, sakit dan nanah yang bertambah

Mengapa ini jawapannya

Kemerahan yang merebak, haba, bengkak, sakit, nanah atau bau tidak menyenangkan mencadangkan jangkitan, kadangkala dengan demam. Tisu granulasi merah jambu dan gatal ialah tanda penyembuhan normal.

Jawapan

A · Kemerahan, kehangatan, bengkak, sakit dan nanah yang bertambah
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Ia boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat

Mengapa ini jawapannya

Drag lift meletakkan tekanan tinggi pada sendi bahu dan kulit pesakit serta tulang belakang pengendali. Pesakit yang tidak boleh bergerak sendiri patut dialihkan dengan helaian gelongsor, alat bantu berdiri atau hoist.

Jawapan

A · Ia boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Jawapan

C · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Symptoms can return later in a biphasic reaction

Mengapa ini jawapannya

Some patients have a second wave of symptoms hours after the first, called a biphasic reaction. Observation, an adrenaline auto-injector where indicated and allergy referral are part of safe discharge.

Jawapan

A · Symptoms can return later in a biphasic reaction
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 278 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·128 + 18.9 + 3.3 = 278.2 ≈ 278 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 278 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 0.4

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 135 − (105 + 14) = 16

Nisbah delta

(16 − 12)/(24 − 14) = 4/10 = 0.4

Jawapan

nisbah delta = 0.4

Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 21/min → 2
SpO₂ 95% → 1
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.8 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 2 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4

Jawapan

NEWS2 = 4
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
tidak bertindak balas (U) → 3
T 38.1 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: IBW = 73.2 kg

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Ketinggian dalam inci

183 cm/2.54 = 72.05 in

Berat badan unggul (Devine)

IBW = 45.5 + 2.3·(72.05 − 60) = 73.21 ≈ 73.2 kg

Jawapan

IBW = 73.2 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 115

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 15·1000/100 = 150 g
asid amino: 4.25·1000/100 = 42.5 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 150·3.4 = 510 kcal
asid amino: 42.5·4 = 170 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 510 + 275 = 785 kcal
N = 42.5/6.25 = 6.8 g

Nisbah

NPC : N = 785/6.8 = 115.4 ≈ 115 : 1

Jawapan

NPC : N = 115

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: flutter atrium, konduksi 4:1

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 24 petak kecil, 1500 ÷ 24 ≈ 63 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.96 s.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.24 s (250 seminit), 4 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

flutter atrium, konduksi 4:1

Jawapan

flutter atrium, konduksi 4:1
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: asistol

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: tiada; garisan yang hampir rata.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

asistol

Jawapan

asistol

Garisan rata sentiasa disemak: periksa pesakit, lead dan gandaan, serta lihat lead kedua, kerana elektrod yang longgar atau VF halus boleh kelihatan seperti asistol.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Increasing sleepiness that is hard to rouse

Mengapa ini jawapannya

Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.

Jawapan

C · Increasing sleepiness that is hard to rouse
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Menilai pesakit secara peribadi dan memutuskan langkah seterusnya

Mengapa ini jawapannya

Apabila pesakit yang stabil mengalami masalah baharu, RN menilainya, kerana pesakit itu mungkin kini tidak stabil. RN kemudian memutuskan intervensi dan eskalasi, yang mungkin termasuk ECG dan nitrogliserin yang ditetapkan.

Jawapan

D · Menilai pesakit secara peribadi dan memutuskan langkah seterusnya
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Latent TB infection, which is not contagious

Mengapa ini jawapannya

A positive skin test with no symptoms and a normal chest x-ray suggests latent TB infection. The person cannot spread TB but should be evaluated for treatment to prevent active disease later.

Jawapan

A · Latent TB infection, which is not contagious
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg

Mengapa ini jawapannya

qSOFA scores one point each for a respiratory rate of 22/min or more, altered mental status and a systolic BP of 100 mmHg or less. Two or more points mean higher risk, so the first patient needs urgent escalation.

Jawapan

A · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Every few days, until it is stable

Mengapa ini jawapannya

When warfarin is started or its dose changes, the INR is checked frequently (often every few days) until it is stable in the target range. After that, the interval can be extended, often up to every 4 weeks or longer if very stable.

Jawapan

A · Every few days, until it is stable
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin

Mengapa ini jawapannya

Beberapa antibiotik meningkatkan kesan warfarin dengan mengurangkan pemecahannya atau dengan mengubah bakteria usus yang menghasilkan vitamin K. INR dipantau lebih kerap apabila ubat sedemikian dimulakan. Lebih banyak vitamin K dalam diet akan menurunkan INR.Disemak dengan: Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals