Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Bilakah tangan patut dibasuh dengan sabun dan air dan bukannya sapuan tangan alkohol?
ATidak pernah, kerana sapuan alkohol sentiasa lebih baik
BSebelum setiap pemerhatian rutin
CHanya pada permulaan syif
DApabila tangan jelas kotor atau tercemar
2.Asas kejururawatanSukar
Seorang pesakit dewasa yang berkeupayaan meminta jururawat tidak memberitahu keluarganya tentang diagnosis kanser. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?
AMemberitahu keluarga, kerana saudara-mara berhak tahu tentang diagnosis yang serius
BMenghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga
CMemberitahu keluarga hanya jika mereka bertanya secara langsung
DMeminta doktor memberitahu keluarga juga
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Why must levodopa for Parkinson's disease be given at the exact times prescribed in hospital?
ADelays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
BEarly doses cause severe low blood glucose and sweating attacks
CThe drug only works if taken at midnight
DLate doses cause dangerous high potassium
4.Kejururawatan klinikalSukar
Perubahan ECG manakah yang secara klasik dikaitkan dengan hiperkalemia teruk?
ADepresi ST sahaja
BGelombang U yang ketara
CSelang PR yang memendek
DGelombang T tinggi dan runcing
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.37, PaCO₂ 56 mmHg (7.5 kPa) dan HCO₃⁻ 31 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.37PaCO₂ 56 mmHg (7.5 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.15, PaCO₂ 48 mmHg (6.4 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.
pH 7.15PaCO₂ 48 mmHg (6.4 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
1pampasan yang sesuai
2asidosis respiratori tambahan
3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.
0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 97 kg dan setinggi 185 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 50 kg mempunyai sasaran cecair 35 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 81% air bebas dan berjalan pada 50 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
50 kg35 mL/kg/hari81%50 mL/h · 24 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 17.5% dekstrosa dan 6% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
2000 mLdekstrosa 17.5%asid amino 6%lipid 250 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah pertama
2blok AV darjah ketiga (lengkap)
3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
4blok AV darjah kedua jenis II
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient taking lithium has vomiting, diarrhea and a new coarse tremor. What should the nurse do?
AGive the dose with food to reduce the stomach upset
BEncourage the patient to cut down on salt and fluids
CReassure the patient that a coarse tremor is expected at first
DHold the next dose and report for an urgent lithium level
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Pesakit manakah yang merupakan pilihan terbaik untuk dipindahkan keluar daripada rawatan rapi untuk memberi ruang kepada kemasukan baharu?
ADengan infusi norepinefrin yang dosnya dinaikkan pagi ini
BDiintubasi 1 jam lalu untuk kegagalan pernafasan, masih disedasi
CDimasukkan semalaman dengan pendarahan GI dan masih menerima darah
DDiekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
Many intensive care units bathe patients daily with chlorhexidine. What is the main purpose?
ATo lower the patient’s body temperature
BTo treat existing wound infections without the need for antibiotics
CTo moisturize dry skin in older patients
DTo reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A patient punches a nurse during care. The nurse is not seriously hurt. What should the nurse do?
APunch the patient back in self-defense
BRefuse to care for any patient for the rest of the week until the patient is moved
CSay nothing, because violence is part of the job
DGet medical assessment and report the assault according to policy
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?
AThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
BHigh fat in the sample may interfere with some test results
CThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
DThe results are more accurate than in a fasting sample
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
Four results arrive at the same time. Which patient should the nurse see first?
AWhite cell count 12.0 × 10³/µL on the first day after surgery
BGlucose 48 mg/dL (2.7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
CINR 2.6 in a patient on warfarin for atrial fibrillation
DHemoglobin 10.4 g/dL (104 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Apabila tangan jelas kotor atau tercemar
Mengapa ini jawapannya
Sabun dan air diperlukan apabila tangan jelas kotor atau tercemar dengan cecair badan. Pada tangan yang jelas bersih, sapuan alkohol cepat dan berkesan untuk kebanyakan daripada lima momen.
Jawapan
D · Apabila tangan jelas kotor atau tercemar
2.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Menghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga
Mengapa ini jawapannya
Pesakit yang berkeupayaan memutuskan siapa yang boleh menerima maklumat kesihatannya. Jururawat boleh meneroka sebab pesakit dan menawarkan sokongan, tetapi mesti menghormati hasratnya.
Jawapan
B · Menghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
Mengapa ini jawapannya
Levodopa has a short effect, so missed or late doses can lead to severe stiffness, falls, swallowing problems and, rarely, a dangerous hyperpyrexia-like state. Parkinson's medicines are treated as time-critical.
Jawapan
A · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · Gelombang T tinggi dan runcing
Mengapa ini jawapannya
Hiperkalemia menyebabkan gelombang T runcing, kemudian QRS yang melebar dan mungkin corak gelombang sinus serta henti jantung. Hipokalemia menyebabkan gelombang T mendatar dan gelombang U.
Jawapan
D · Gelombang T tinggi dan runcing
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan penuh
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.37: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 56 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: tinggi (22–26)
Pampasan
pampasan penuh
Jawapan
pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: asidosis respiratori tambahan
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
1.5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg
Bandingkan
terukur: 48 mmHg → asidosis respiratori tambahan
Jawapan
asidosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: MFS = 75
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15
Tambah
Jumlah Morse = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 75
Jawapan
MFS = 75
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: berat badan berlebihan
Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.
BMI
BMI = 97/1.85² = 28.34
Kategori
berat badan berlebihan
Jawapan
berat badan berlebihan
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: V = 130 mL
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Sasaran cecair
35·50 = 1750 mL/hari
Air bebas daripada formula
50·24 = 1200 mL
1200·0.81 = 972 mL
Air yang masih diperlukan
1750 − 972 = 778 mL/hari
Isi padu setiap bilasan
24/4 = 6 bilasan
V = 778/6 = 129.7 ≈ 130 mL
Jawapan
V = 130 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: E = 2170 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 17.5·2000/100 = 350 g
asid amino: 6·2000/100 = 120 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 350·3.4 = 1190 kcal
asid amino: 120·4 = 480 kcal
lipid: 250·2 = 500 kcal
Jumlah tenaga
E = 1190 + 480 + 500 = 2170 kcal/hari
Jawapan
E = 2170 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.39 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 8.5 × 0.04 = 0.34 s
RR = 19 × 0.04 = 0.76 s
Formula Bazett
QTc = 0.34/√0.76 = 0.34/0.8718 = 0.39 s
Jawapan
QTc = 0.39 s
Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (390 ms)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
2. Rentak: R–R teratur (1.04 s) dan P–P teratur (0.80 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 75 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
blok AV darjah ketiga (lengkap)
Jawapan
blok AV darjah ketiga (lengkap)
Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
Mengapa ini jawapannya
Vomiting, diarrhea and a coarse tremor suggest lithium toxicity. The nurse holds the dose and reports so a serum level can be checked; low salt or fluid intake raises lithium levels further.
Jawapan
D · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
Mengapa ini jawapannya
Pesakit yang diekstubasi dengan oksigen aliran rendah dan tiada ubat vasoaktif adalah stabil dan bertambah baik. Intubasi baru-baru ini, keperluan vasopresor yang meningkat dan pendarahan aktif semuanya memerlukan penjagaan tahap ICU.
Jawapan
D · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · To reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines
Mengapa ini jawapannya
Daily chlorhexidine bathing lowers the number of organisms on the skin, reducing central line-associated bloodstream infections and the spread of resistant bacteria in ICUs.
Jawapan
D · To reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · Get medical assessment and report the assault according to policy
Mengapa ini jawapannya
Workplace violence should always be reported. Reporting allows care for the injured staff member, review of risks and changes to the patient’s care plan to protect staff and other patients.
Jawapan
D · Get medical assessment and report the assault according to policy
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · High fat in the sample may interfere with some test results
Mengapa ini jawapannya
Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.
Jawapan
B · High fat in the sample may interfere with some test results
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Glucose 48 mg/dL (2.7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
Mengapa ini jawapannya
Hypoglycemia after insulin can quickly cause seizures and loss of consciousness, so it is treated first. Mild anemia in CKD is expected, an INR of 2.6 is within the target range, and a slightly raised white count is common after surgery.Disemak dengan:Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)
Jawapan
B · Glucose 48 mg/dL (2.7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago