Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
How should an unconscious patient be positioned for mouth care?
AProne with the face in the pillow
BSitting fully upright with the head bent forwards
CFlat on their back with the head tilted back
DOn their side with the head turned, with suction ready
2.Asas kejururawatanSukar
At the start of a shift, which task should the nurse do first?
AChange the bed linen of a patient who is going home
BUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
CGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
DOrder supplies for the ward store room
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Which tool is commonly used at the bedside to screen for delirium?
AThe Confusion Assessment Method (CAM)
BThe Malnutrition Universal Screening Tool
CThe Glasgow-Blatchford score
DThe Braden scale
4.Kejururawatan klinikalSukar
Three days after bowel surgery, a patient has a distended abdomen, vomiting and absent bowel sounds, without colicky pain. What is most likely?
AParalytic ileus
BNormal recovery after surgery
CAcute cholecystitis
DA urinary tract infection
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 6 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.
HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 32 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.
HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 38.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 106HR 64AT 38.0 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.9 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 67 kg mempunyai sasaran cecair 30 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 84% air bebas dan berjalan pada 85 mL/h selama 20 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
67 kg30 mL/kg/hari84%85 mL/h · 20 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 10% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 100 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
2000 mLdekstrosa 10%asid amino 4%lipid 100 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1takikardia sinus
2flutter atrium, konduksi 2:1
3fibrilasi atrium
4rentak sinus normal
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1torsades de pointes
2flutter atrium, konduksi 2:1
3takikardia supraventrikel (SVT)
4rentak idioventrikel
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?
AWrite it in the assistant’s yearly review only
BAsk the family to lower the bed when they next visit
CLeave it because the patient is asleep
DLower the bed now and remind the assistant why it matters
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Selepas laporan, pesakit manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat?
A1 jam selepas kateterisasi jantung femoral: sakit belakang baharu, nadi 118/min, BP 92/58 mmHg
BDiabetes jenis 2: glukosa 210 mg/dL (11.7 mmol/L) sebelum makan tengah hari, tanpa gejala
CCOPD dengan oksigen 2 L/min: SpO₂ 90%, kadar pernafasan 22/min, pada garis asas biasa
DHari ke-2 selepas pembedahan pundi hempedu: kesakitan 6/10, analgesik seterusnya dijadualkan dalam 30 minit
Which room lighting is safest at night for a patient at high risk of falls?
ABright overhead lights left on all night in the room
BOnly the light from the television screen
CComplete darkness so the patient sleeps more deeply
DA low night light that lights the path to the bathroom
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?
AWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
BCover the area with a dressing and report later
CFinish hanging the infusion and then wash the skin
DRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Seorang pesakit yang mengambil warfarin untuk fibrilasi atrium mempunyai INR 1.4. Apakah maksudnya?
APesakit tidak lagi perlu mengambil warfarin
BDos itu tepat dan tidak perlu diubah
CPesakit berisiko tinggi untuk berdarah dan memerlukan vitamin K serta-merta
DAntikoagulasi berada di bawah sasaran, maka bekuan darah dan strok lebih mungkin berlaku
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2.2 mEq/L. What is the best interpretation and action?
AIbuprofen side effects only; give it with food
BLithium toxicity; hold lithium and report urgently
CA normal level; continue lithium as prescribed
DA low level; ask for the lithium dose to be raised
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · On their side with the head turned, with suction ready
Mengapa ini jawapannya
Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.
Jawapan
D · On their side with the head turned, with suction ready
2.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
Mengapa ini jawapannya
In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.
Jawapan
C · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · The Confusion Assessment Method (CAM)
Mengapa ini jawapannya
The CAM, and similar tools such as the 4AT, check for an acute onset or fluctuating course, inattention and disorganised thinking or altered consciousness. Early detection allows causes to be treated.
Jawapan
A · The Confusion Assessment Method (CAM)
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Paralytic ileus
Mengapa ini jawapannya
Paralytic ileus is a temporary loss of gut movement, common after abdominal surgery. Bowel sounds are absent, unlike mechanical obstruction where they are often high-pitched. Management includes nil by mouth, NG decompression, fluids and correcting electrolytes.
Jawapan
A · Paralytic ileus
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 17 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·6 + 8 = 17 mmHg
julat: 15–19 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 17 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 43.4 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
0.7·32 + 21 = 43.4 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 43.4 mmHg
Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 3
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.0 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 3
Jawapan
NEWS2 = 3
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.9 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Tiada parameter yang diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah
Jawapan
rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: V = 97 mL
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Sasaran cecair
30·67 = 2010 mL/hari
Air bebas daripada formula
85·20 = 1700 mL
1700·0.84 = 1428 mL
Air yang masih diperlukan
2010 − 1428 = 582 mL/hari
Isi padu setiap bilasan
24/4 = 6 bilasan
V = 582/6 = 97 mL
Jawapan
V = 97 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: E = 1200 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 10·2000/100 = 200 g
asid amino: 4·2000/100 = 80 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 200·3.4 = 680 kcal
asid amino: 80·4 = 320 kcal
lipid: 100·2 = 200 kcal
Jumlah tenaga
E = 680 + 320 + 200 = 1200 kcal/hari
Jawapan
E = 1200 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: flutter atrium, konduksi 2:1
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.20 s (300 seminit), 2 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
flutter atrium, konduksi 2:1
Jawapan
flutter atrium, konduksi 2:1
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: torsades de pointes
Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.
Lima langkah
1. Kadar: sangat laju, kompleks berjarak kira-kira 6 kotak kecil (kira-kira 250 seminit).
2. Rentak: laju dan hampir sekata, tetapi ketinggian dan arah kompleks berubah dalam corak gelendong yang berulang.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: lebar dan polimorfik; kompleks berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah.
Tafsiran
torsades de pointes
Jawapan
torsades de pointes
Torsades de pointes ialah VT polimorfik yang dikaitkan dengan selang QT yang memanjang. Ini hanyalah latihan pengenalpastian.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
Mengapa ini jawapannya
A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.
Jawapan
D · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · 1 jam selepas kateterisasi jantung femoral: sakit belakang baharu, nadi 118/min, BP 92/58 mmHg
Mengapa ini jawapannya
Sakit belakang, takikardia dan hipotensi selepas pungsi femoral mencadangkan pendarahan retroperitoneum, yang boleh tersembunyi dan membawa maut. Pesakit COPD berada pada garis asas, kesakitan dijangka dan sedang dirawat, dan glukosa tinggi tetapi bukan kecemasan.
Jawapan
A · 1 jam selepas kateterisasi jantung femoral: sakit belakang baharu, nadi 118/min, BP 92/58 mmHg
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · A low night light that lights the path to the bathroom
Mengapa ini jawapannya
A night light lets the patient see obstacles and the way to the bathroom without disturbing sleep. Many falls happen in the dark on the way to the toilet.
Jawapan
D · A low night light that lights the path to the bathroom
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
Mengapa ini jawapannya
Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.
Jawapan
D · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Antikoagulasi berada di bawah sasaran, maka bekuan darah dan strok lebih mungkin berlaku
Mengapa ini jawapannya
INR di bawah julat sasaran bermakna darah membeku terlalu mudah bagi indikasi ini. Pemreskripsi dimaklumkan, dan dos serta kemungkinan punca, seperti dos terlepas atau interaksi, dikaji semula.Disemak dengan:Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
D · Antikoagulasi berada di bawah sasaran, maka bekuan darah dan strok lebih mungkin berlaku
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
Mengapa ini jawapannya
A level of 2.2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.
Jawapan
B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently