Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

In the PQRST pain assessment, what does "Q" ask about?

  1. AHow quickly the pain started
  2. BThe quantity of analgesia the patient has already taken today
  3. CThe quality of the pain, such as sharp, dull or burning
  4. DWhether the pain is quieter at night
2.Asas kejururawatanSukar

A postoperative wound drain that had drained little suddenly fills with bright red blood. What should the nurse do?

  1. ARemove the drain because it is not working
  2. BCheck the patient's vital signs and report it urgently
  3. CClamp the drain and tell no one
  4. DEmpty the drain and record it at the next routine round
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Why should a urinary catheter drainage bag be kept below the level of the bladder?

  1. ATo make the bag easier for the nurse to empty
  2. BTo stop the catheter from falling out
  3. CTo keep the urine warm
  4. DTo prevent urine flowing back into the bladder
4.Kejururawatan klinikalSukar

An adult with capacity refuses a blood transfusion for religious reasons, even though it may save their life. What should the nurse do?

  1. AGive the transfusion while the patient is asleep, as it is in their best interests
  2. BAsk a family member to consent instead
  3. CSedate the patient so the transfusion can be given
  4. DRespect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.27PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222612tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.27, PaCO₂ 27 mmHg (3.6 kPa) dan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.27PaCO₂ 27 mmHg (3.6 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 138, Cl⁻ 115 dan HCO₃⁻ 8 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 115 mmol/LHCO₃⁻ 8 mmol/L
nisbah delta =
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 22/min, SpO₂ 91% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 96/58 mmHg, nadi 38/min, keliru baharu, suhu 37.1 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 22SpO₂ 91%O₂SBP 96HR 38CT 37.1 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 70/min, tidak bertindak balas, suhu 36.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 98%udaraSBP 112HR 70UT 36.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
2 kcal/mL70% air bebas90 mL/hsetiap 6 h57 kg · 30 mL/kg/hari18 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 57 kg mempunyai sasaran cecair 30 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 70% air bebas dan berjalan pada 90 mL/h selama 18 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 6 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

57 kg30 mL/kg/hari70%90 mL/h · 18 hsetiap 6 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 15%1800 mLasid amino 4.25%1800 mLlipid 20%250 mL · 2 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1800 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 15% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1800 mLdekstrosa 15%asid amino 4.25%lipid 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Ukur sela gelombang flutter dan cari kadar atrium dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak idioventrikelrentak perentak dua ruang (AV)rentak perentak, kegagalan menangkaprentak sinus dengan QRS lebar

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak idioventrikel
  2. 2rentak perentak dua ruang (AV)
  3. 3rentak perentak, kegagalan menangkap
  4. 4rentak sinus dengan QRS lebar
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AStarting the transfusion once the blood arrives
  2. BMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
  3. CAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  4. DDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An RN has five patients and a nursing assistant. One patient has just become short of breath. Which task should the RN delegate so that the RN can go to that patient?

  1. AMorning vital signs on the four stable patients
  2. BAssessing the breathless patient’s lung sounds
  3. CGiving the breathless patient’s IV furosemide
  4. DExplaining the new diagnosis to the breathless patient’s family
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse finds a used needle in a patient’s bed linen. What should the nurse do?

  1. ARecap it with two hands before throwing it away
  2. BFold it into the linen and send it to the laundry
  3. CLeave it where it is for the housekeeping staff to remove later in the day
  4. DPick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with pneumonia has low blood pressure and a raised serum lactate. What does the raised lactate suggest?

  1. AMild dehydration from poor intake, with no further concern
  2. BPoor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock
  3. CRecovery from the infection is beginning
  4. DA normal response to having a fever
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA sure sign that the cancer has been fully cured
  2. BA normal change after surgery that needs no follow-up
  3. CPossible recurrence that needs further assessment
  4. DA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AIron-deficiency anemia from poor diet
  2. BG6PD deficiency with acute hemolysis
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DSickle cell crisis with vaso-occlusion

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning

Mengapa ini jawapannya

PQRST covers Provoking or palliating factors, Quality, Region and radiation, Severity and Timing. Describing the quality helps identify the cause of the pain.

Jawapan

C · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Check the patient's vital signs and report it urgently

Mengapa ini jawapannya

A sudden increase in fresh blood may mean active bleeding. The nurse assesses for signs of shock, such as a rising pulse and falling blood pressure, and escalates immediately.

Jawapan

B · Check the patient's vital signs and report it urgently
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · To prevent urine flowing back into the bladder

Mengapa ini jawapannya

Keeping the bag below the bladder allows drainage and prevents backflow, which reduces infection risk. The bag should also not touch the floor.

Jawapan

D · To prevent urine flowing back into the bladder
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team

Mengapa ini jawapannya

An adult with capacity has the right to refuse treatment, even life-saving treatment. The team should make sure the patient understands the consequences, discuss alternatives such as cell salvage and record the decision.

Jawapan

D · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.27: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 27 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 0.1875

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 138 − (115 + 8) = 15

Nisbah delta

(15 − 12)/(24 − 8) = 3/16 = 0.1875

Jawapan

nisbah delta = 0.1875

Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 15

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 22/min → 2
SpO₂ 91% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 38/min → 3
keliru baharu (C) → 3
T 37.1 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 2 + 3 + 3 + 0 = 15

Jawapan

NEWS2 = 15
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 70/min → 0
tidak bertindak balas (U) → 3
T 36.1 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 144 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

30·57 = 1710 mL/hari

Air bebas daripada formula

90·18 = 1620 mL
1620·0.7 = 1134 mL

Air yang masih diperlukan

1710 − 1134 = 576 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/6 = 4 bilasan
V = 576/4 = 144 mL

Jawapan

V = 144 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 116

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 15·1800/100 = 270 g
asid amino: 4.25·1800/100 = 76.5 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 270·3.4 = 918 kcal
asid amino: 76.5·4 = 306 kcal
lipid: 250·2 = 500 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 918 + 500 = 1418 kcal
N = 76.5/6.25 = 12.24 g

Nisbah

NPC : N = 1418/12.24 = 115.8 ≈ 116 : 1

Jawapan

NPC : N = 116

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 300 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 15 petak kecil = 0.60 s → 1500 ÷ 15 = 100 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 100 = 3:1

Jawapan

kadar atrium = 300 bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak dua ruang (AV)

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 21 petak kecil, 1500 ÷ 21 ≈ 71 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.84 s.
3. Gelombang P: setiap gelombang P mengikut spike perentaknya sendiri (perentakan atrium).
4. Selang AV: spike kedua muncul 0.20 s selepas yang pertama (lengah AV yang diprogramkan).
5. QRS: 0.16 s, lebar, sejurus selepas spike kedua (perentakan ventrikel).

Tafsiran

rentak perentak dua ruang (AV)

Jawapan

rentak perentak dua ruang (AV)

QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Mengapa ini jawapannya

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Jawapan

B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Morning vital signs on the four stable patients

Mengapa ini jawapannya

Routine vital signs on stable patients can be delegated, freeing the RN to assess and treat the unstable patient. Assessment, IV medication and explaining a new diagnosis stay with the RN.

Jawapan

A · Morning vital signs on the four stable patients
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it

Mengapa ini jawapannya

A loose needle is a hazard to everyone who handles the linen. The nurse disposes of it safely without recapping, using an instrument if needed, and reports the incident so the cause can be addressed.

Jawapan

D · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Poor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock

Mengapa ini jawapannya

When tissues are poorly perfused, cells switch to anaerobic metabolism and lactate rises. In a patient with infection and hypotension, this points to septic shock and needs urgent treatment.

Jawapan

B · Poor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Possible recurrence that needs further assessment

Mengapa ini jawapannya

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Disemak dengan: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Possible recurrence that needs further assessment
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · G6PD deficiency with acute hemolysis

Mengapa ini jawapannya

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Jawapan

B · G6PD deficiency with acute hemolysis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals