Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?
AIt lets one nurse lift the patient alone
BIt warms the patient during the move
CIt keeps the bed clean during the move
DIt reduces friction and shear on the skin
2.Asas kejururawatanSukar
Where must the final identity check before a blood transfusion take place?
AAt the bedside, with the patient and their wristband
BIn the ward office, using the patient's notes and the prescription
CAt the nurses' station, with the ward list
DIn the blood fridge, using the bag label
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?
ATo measure their blood glucose through the eye
BTo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
CTo check whether they need reading glasses for close work
DTo prevent conjunctivitis
4.Kejururawatan klinikalSukar
Pesakit dengan kateter vena pusat tiba-tiba menjadi sesak nafas dan hipotensi semasa talian diputuskan dengan pesakit duduk tegak. Komplikasi manakah yang paling mungkin?
APneumonia
BFlebitis
CHipoglisemia
DEmbolisme udara
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Nilai latihan: Na⁺ 133 mmol/L, glukosa 6.1 mmol/L dan urea 21.9 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.
Na⁺ 133 mmol/Lglukosa 6.1 mmol/Lurea 21.9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Nilai latihan: Na⁺ 135, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 13 mmol/L dan albumin 21 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.
0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 145/min, tiada respons terhadap rangsangan, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 54 kg mempunyai sasaran cecair 35 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 76% air bebas dan berjalan pada 75 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 8 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
54 kg35 mL/kg/hari76%75 mL/h · 24 hsetiap 8 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 5% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1000 mLdekstrosa 25%asid amino 5%lipid 250 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1bradikardia sinus
2rentak sinus normal
3blok AV darjah pertama
4rentak simpang
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1fibrilasi atrium
2torsades de pointes
3takikardia ventrikel
4takikardia supraventrikel (SVT)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
An arterial blood gas shows pH 7.28, PaCO₂ 40 mmHg (5.3 kPa) and HCO₃⁻ 16 mEq/L (mmol/L). How should the nurse interpret it?
AMetabolic acidosis
BMetabolic alkalosis
CRespiratory acidosis
DRespiratory alkalosis
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Seorang pesakit warga emas dengan pneumonia baru keliru. Tindakan manakah yang didahulukan?
APasang kekangan pergelangan tangan untuk menghalang pesakit menarik IV
A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?
AMove the cane and the right leg forward together
BHold the cane in the right hand, on the stronger side
CHold the cane in the left hand, on the weaker side
DKeep the cane well out to the side, away from the body
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?
A“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
B“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
C“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
D“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?
AAbout 250–300 mg/dL (13.9–16.7 mmol/L)
BAbout 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)
CAbout 300–350 mg/dL (16.7–19.4 mmol/L)
DAbout 60–80 mg/dL (3.3–4.4 mmol/L)
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient has a hematocrit of 60% and a raised red cell mass. Which result suggests polycythemia vera rather than secondary polycythemia from chronic hypoxia?
AA low erythropoietin level
BA low oxygen saturation
CA high erythropoietin level
DA high carboxyhemoglobin
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · It reduces friction and shear on the skin
Mengapa ini jawapannya
Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.
Jawapan
D · It reduces friction and shear on the skin
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · At the bedside, with the patient and their wristband
Mengapa ini jawapannya
The final check matches the patient's identity, by asking and from the wristband, with the blood bag and prescription at the bedside. Most wrong-blood events come from checks done away from the patient.
Jawapan
A · At the bedside, with the patient and their wristband
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
Mengapa ini jawapannya
Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.
Jawapan
B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · Embolisme udara
Mengapa ini jawapannya
Embolisme udara boleh berlaku apabila talian pusat terbuka kepada udara. Cepit talian, baringkan pesakit pada sisi kiri dengan kepala ke bawah jika boleh, beri oksigen aliran tinggi dan panggil bantuan.
Jawapan
D · Embolisme udara
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Osm = 294 mOsm/kg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Osmolaliti terhitung
Osm = 2·133 + 6.1 + 21.9 = 294 ≈ 294 mOsm/kg
Jawapan
Osm = 294 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: AGc = 15.75 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 135 − (111 + 13) = 11
Pembetulan untuk albumin
11 + 0.25·(40 − 21) = 15.75 mmol/L
Jawapan
AGc = 15.75 mmol/L
Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: MFS = 85
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15
Tambah
Jumlah Morse = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 15 = 85
Jawapan
MFS = 85
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: tidak normal secara sederhana
Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.
Skorkan setiap tanda
Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 145/min → 2
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: tidak bernafas → 0
Tambah
APGAR = 1 + 2 + 0 + 1 + 0 = 4
Tafsiran
4 → tidak normal secara sederhana
Jawapan
tidak normal secara sederhana
Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: V = 174 mL
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Sasaran cecair
35·54 = 1890 mL/hari
Air bebas daripada formula
75·24 = 1800 mL
1800·0.76 = 1368 mL
Air yang masih diperlukan
1890 − 1368 = 522 mL/hari
Isi padu setiap bilasan
24/8 = 3 bilasan
V = 522/3 = 174 mL
Jawapan
V = 174 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: E = 1550 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 25·1000/100 = 250 g
asid amino: 5·1000/100 = 50 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 250·3.4 = 850 kcal
asid amino: 50·4 = 200 kcal
lipid: 250·2 = 500 kcal
Jumlah tenaga
E = 850 + 200 + 500 = 1550 kcal/hari
Jawapan
E = 1550 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: rentak sinus normal
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
rentak sinus normal
Jawapan
rentak sinus normal
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: takikardia ventrikel
Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.
Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan. Ini hanyalah latihan mengenal pasti.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Metabolic acidosis
Mengapa ini jawapannya
The pH is low (acidosis), the PaCO₂ is normal and the bicarbonate is low, so the cause is metabolic. Causes include diabetic ketoacidosis, sepsis and kidney failure.
Jawapan
A · Metabolic acidosis
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Periksa ketepuan oksigen dan tanda vital lain
Mengapa ini jawapannya
Kekeliruan baharu boleh disebabkan oleh hipoksia, sepsis atau glukosa darah rendah. Menilai pengoksigenan dan tanda vital didahulukan. Kekangan dan sedatif merawat tingkah laku, bukan puncanya, dan boleh memburukkan delirium.
Jawapan
B · Periksa ketepuan oksigen dan tanda vital lain
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
Mengapa ini jawapannya
The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.
Jawapan
B · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
Mengapa ini jawapannya
In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.
Jawapan
B · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · About 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)
Mengapa ini jawapannya
For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.
Jawapan
B · About 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · A low erythropoietin level
Mengapa ini jawapannya
In polycythemia vera, a marrow mutation (usually JAK2) drives red cell production, so erythropoietin is low. In secondary polycythemia from hypoxia (COPD, high altitude, smoking), erythropoietin is high. Often white cells and platelets are also raised in polycythemia vera.Disemak dengan:Erythropoietin test · MedlinePlus (NIH) (2025); Polycythemia vera · MedlinePlus (NIH) (2025)