Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Skor Skala Koma Glasgow manakah yang menunjukkan pesakit yang sepenuhnya peka?

  1. A15
  2. B12
  3. C10
  4. D3
2.Asas kejururawatanSukar

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll keep my appointments for blood tests."
  2. B"I'll report any blood in my urine or black stools."
  3. C"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
  4. D"I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which of these is one of the "4 Hs", the reversible causes of cardiac arrest?

  1. AHypertension
  2. BHyperventilation
  3. CHypoxia
  4. DHyperthyroidism
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. ARight-sided heart failure from valve disease
  2. BHypothyroidism
  3. CAn allergic reaction to food
  4. DSuperior vena cava obstruction
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.32PaCO₂mmHg354566HCO₃⁻mmol/L222633akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.32, PaCO₂ 66 mmHg (8.8 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.32PaCO₂ 66 mmHg (8.8 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
114 kg189 cmlelakiIBW (Devine)%IBW = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang lelaki setinggi 189 cm dan seberat 114 kg. Cari berat sebenar sebagai peratusan berat badan ideal, %IBW, menggunakan formula Devine (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

189 cm114 kglelaki
%IBW = %
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
18 hdekstrosa 25%1000 mLasid amino 4%1000 mL65 kg18 hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 65 kg menerima 1000 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 25% dekstrosa, diinfusikan selama 18 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

65 kg1000 mLdekstrosa 25%18 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus normalrentak simpangblok AV darjah pertamatakikardia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus normal
  2. 2rentak simpang
  3. 3blok AV darjah pertama
  4. 4takikardia sinus
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkardioversi bersegerakCPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)perentakan transkutandefibrilasi segera

Seorang pesakit tanpa nadi yang dapat dirasa mempunyai rentak teratur ini pada monitor (aktiviti elektrik tanpa nadi). Rawatan manakah yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi dewasa untuknya? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kardioversi bersegerak
  2. 2CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
  3. 3perentakan transkutan
  4. 4defibrilasi segera
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit bertanya kepada pembantu jururawat tentang kesan sampingan ubat baharu. Apakah yang patut dilakukan oleh pembantu itu?

  1. AMenenangkan pesakit bahawa kesan sampingan jarang berlaku
  2. BMengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat
  3. CMenerangkan kesan sampingan yang disenaraikan dalam risalah pesakit untuk ubat itu
  4. DMencari ubat itu dalam talian dan membaca apa yang tertulis
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ABowel sounds in all four abdominal quadrants
  2. BSkin over the sacrum and heels
  3. CAbility to feed themselves
  4. DBreathing effort and ability to cough
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

The laboratory calls with a critical lab result by phone. What should the nurse do?

  1. ATell the patient the result first and then call the provider
  2. BRemember the value and enter it in the chart at the end of the shift
  3. CWait for the printed report to arrive before telling the provider about it
  4. DWrite it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  2. BWait until the patient is discharged to update the record
  3. CIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  4. DTell the patient that sulfa drugs are always safe
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit dengan sakit dada yang bermula sejam lalu mempunyai troponin pertama yang normal. Apakah tafsiran yang betul?

  1. AInfarksi belum disingkirkan; troponin diulang mengikut protokol
  2. BInfarksi telah disingkirkan, maka tiada ujian troponin lanjut diperlukan
  3. CPesakit boleh dibenarkan pulang serta-merta
  4. DTroponin tidak berguna pada pesakit dengan sakit dada
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Empat keputusan makmal tiba. Yang manakah patut ditangani dahulu oleh jururawat?

  1. ANatrium 137 mEq/L pada pesakit yang dimasukkan dengan pneumonia semalam
  2. BKalium 6.6 mEq/L pada pesakit CKD yang mengalami kelemahan otot baharu
  3. CGlukosa 140 mg/dL (7.8 mmol/L) selepas makan pada pesakit diabetes
  4. DHemoglobin 11.8 g/dL (118 g/L) pada pesakit penyakit buah pinggang kronik

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · 15

Mengapa ini jawapannya

GCS terentang daripada 3 (koma dalam) hingga 15 (sepenuhnya peka). Skor 8 atau kurang biasanya bermaksud saluran udara terjejas.

Jawapan

A · 15
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Mengapa ini jawapannya

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Jawapan

D · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Hypoxia

Mengapa ini jawapannya

The 4 Hs are hypoxia, hypovolaemia, hypo- or hyperkalaemia and other metabolic causes, and hypothermia. The 4 Ts are thrombosis, tension pneumothorax, tamponade and toxins.

Jawapan

C · Hypoxia
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Superior vena cava obstruction

Mengapa ini jawapannya

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Jawapan

D · Superior vena cava obstruction
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 29 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·14 + 8 = 29 mmHg
julat: 27–31 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 29 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.6 = 26.6 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.6 = 33.1 mmol/L

Bandingkan

terukur: 33 mmol/L → kronik

Jawapan

kronik
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 55

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 15 + 0 + 0 + 0 = 55

Jawapan

MFS = 55
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 15 = 40

Tahap risiko

40 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: %IBW = 137 %

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Berat badan unggul (Devine)

189 cm/2.54 = 74.41 in
IBW = 50 + 2.3·(74.41 − 60) = 83.14 kg

Peratusan berat badan ideal

%IBW = 114/83.14·100 = 137.1 ≈ 137%

Jawapan

%IBW = 137%
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 3.56 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Dekstrosa dalam beg

25·1000/100 = 250 g = 250 000 mg

Minit infusi

18·60 = 1080 min

Kadar infusi glukosa

GIR = 250 000/(65·1080) = 3.561 ≈ 3.56 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 3.56 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak sinus normal

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 18 petak kecil, 1500 ÷ 18 ≈ 83 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.72 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak sinus normal

Jawapan

rentak sinus normal
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 19 petak kecil, 1500 ÷ 19 ≈ 79 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.76 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.20 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
rentak sinus normal

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Mengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat

Mengapa ini jawapannya

Pengajaran pesakit tentang ubat ialah tanggungjawab kejururawatan. Pembantu menyampaikan soalan itu kepada jururawat, supaya pesakit mendapat maklumat yang tepat dan sesuai dengan keadaannya.

Jawapan

B · Mengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Breathing effort and ability to cough

Mengapa ini jawapannya

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Jawapan

D · Breathing effort and ability to cough
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly

Mengapa ini jawapannya

Writing down and reading back critical results confirms they were heard correctly. The nurse then reports them promptly to the responsible provider and documents who was told and when.

Jawapan

D · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Jawapan

A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Infarksi belum disingkirkan; troponin diulang mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Troponin mungkin masih normal pada awal selepas permulaan gejala. Pengukuran bersiri, bersama ECG dan gejala, diperlukan untuk mengesahkan atau menyingkirkan infarksi. Banyak protokol mengulang troponin sensitiviti tinggi selepas 1–3 jam.Disemak dengan: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

A · Infarksi belum disingkirkan; troponin diulang mengikut protokol
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Kalium 6.6 mEq/L pada pesakit CKD yang mengalami kelemahan otot baharu

Mengapa ini jawapannya

Kalium 6.6 mEq/L dengan kelemahan boleh menyebabkan aritmia yang mengancam nyawa. Jururawat menyediakan pemantauan jantung dan memaklumkan pembekal serta-merta. Anemia ringan dalam CKD dan glukosa yang sedikit meningkat selepas makan adalah dijangka; natrium normal.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Kalium 6.6 mEq/L pada pesakit CKD yang mengalami kelemahan otot baharu

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals