Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Seorang jururawat berdaftar mewakilkan tugas kepada pembantu penjagaan kesihatan. Siapakah yang bertanggungjawab atas keputusan mewakilkan itu?
ATiada sesiapa, setelah tugas diserahkan
BPesakit
CPembantu penjagaan kesihatan sahaja
DJururawat berdaftar
2.Asas kejururawatanSukar
An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?
AThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
BThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
CThe battery level of the pump
DThe patient's blood glucose level
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Which measure helps prevent delirium in older inpatients?
AMoving the patient to a different bed each night to give them a change of scene
BReorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
CRestricting fluids to avoid incontinence
DKeeping the lights on all night
4.Kejururawatan klinikalSukar
An older patient's blood pressure is 142/80 mmHg lying and 116/72 mmHg after standing for three minutes, and they feel dizzy. What does this show?
APostural hypotension
BHypertensive emergency
CWhite coat hypertension
DNormal blood pressure variation
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.42, PaCO₂ 30 mmHg (4.0 kPa) dan HCO₃⁻ 19 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.42PaCO₂ 30 mmHg (4.0 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Nilai latihan: Na⁺ 139, Cl⁻ 108, HCO₃⁻ 16 mmol/L dan albumin 24 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.
0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.6 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 71 kg memerlukan 1.2 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 40 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 90 mL/h selama 20 jam sehari. Serbuk protein membekalkan 10 g protein bagi setiap senduk. Berapa senduk n sehari diperlukan untuk menampung kekurangan itu? Bundarkan ke atas kepada senduk penuh.
71 kg1.2 g/kg/hari40 g/L90 mL/h · 20 h10 g/senduk
n =
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1800 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 20% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari tenaga bukan protein NPC dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1800 mLdekstrosa 20%asid amino 3.5%lipid 500 mL · 1.1 kcal/mL
NPC = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1kadar
2rentak
3gelombang P
4Sela PR
5Tempoh QRS
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Which newborn finding needs prompt reporting?
AJaundice that appears within the first 24 hours
BBluish hands and feet in the first hours
CMilia (small white spots) on the nose
DMild jaundice that first appears on the third day
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Two call lights go on at the same time. One patient has pain of 7/10 after surgery. The other is a confused patient at high risk of falls who is climbing out of bed alone. Who does the nurse go to first?
AThe confused patient climbing out of bed
BThe patient in pain after surgery
CWhichever patient’s room is closer to the station
Dua pesakit dengan nama yang sangat serupa berada di unit yang sama. Apakah langkah keselamatan yang terbaik?
AMemindahkan seorang daripada dua pesakit itu ke hospital lain
BMenggunakan nombor bilik untuk membezakan pesakit
CMenandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali
DMemanggil setiap pesakit dengan nama pertama sahaja
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A patient refuses to wear an identification wristband. What should the nurse do?
AExplain why it is needed, use other ID methods per policy and document
BForce the band onto the patient’s wrist
CStop giving the patient any care until they agree to wear the band
DAccept the refusal and identify the patient by room number and bed space instead
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A patient on warfarin for atrial fibrillation has a target INR of 2.0–3.0. How does the usual target for a patient with a mechanical mitral valve compare?
AThe same, 2.0–3.0
BLower, about 1.0–1.5
CMuch higher, about 5.0–6.0
DHigher, about 2.5–3.5
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A woman who is 34 weeks pregnant has high blood pressure, right upper abdominal pain, a platelet count of 70 × 10³/µL, raised ALT and AST, and a raised LDH. Which condition fits best?
AGestational diabetes
BAcute cholecystitis
CHELLP syndrome
DPhysiologic anemia of pregnancy
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Jururawat berdaftar
Mengapa ini jawapannya
Jururawat bertanggungjawab untuk mewakilkan dengan sewajarnya, kepada seseorang yang cekap, dengan penyeliaan jika perlu. Orang yang menerima tugas bertanggungjawab melaksanakannya dengan betul.
Jawapan
D · Jururawat berdaftar
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
Mengapa ini jawapannya
An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.
Jawapan
A · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
Mengapa ini jawapannya
Multicomponent prevention, including orientation, sensory aids, hydration, nutrition, mobility, sleep and avoiding unnecessary moves or drugs, reduces delirium.
Jawapan
B · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Postural hypotension
Mengapa ini jawapannya
A fall in systolic pressure of 20 mmHg or more (here 26 mmHg) on standing, especially with symptoms, indicates postural hypotension. Causes include medicines, dehydration and autonomic problems.
Jawapan
A · Postural hypotension
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan penuh
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.42: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 30 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan penuh
Jawapan
pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: AGc = 19 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 139 − (108 + 16) = 15
Pembetulan untuk albumin
15 + 0.25·(40 − 24) = 19 mmol/L
Jawapan
AGc = 19 mmol/L
Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: MFS = 15
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15
Tambah
Jumlah Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15
Jawapan
MFS = 15
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.6 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah
Jawapan
rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: n = 2
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Protein yang diperlukan
1.2·71 = 85.2 g/hari
Protein daripada suapan
90·20 = 1800 mL = 1.8 L
1.8·40 = 72 g/hari
Kekurangan
ΔP = 85.2 − 72 = 13.2 g
Senduk
13.2/10 = 1.32 → n = 2
Jawapan
n = 2
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC = 1774 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 20·1800/100 = 360 g
asid amino: 3.5·1800/100 = 63 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 360·3.4 = 1224 kcal
asid amino: 63·4 = 252 kcal
lipid: 500·1.1 = 550 kcal
Tenaga bukan protein
NPC = 1224 + 550 = 1774 kcal/hari
Jawapan
NPC = 1774 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.482 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 10.5 × 0.04 = 0.42 s
RR = 19 × 0.04 = 0.76 s
Formula Bazett
QTc = 0.42/√0.76 = 0.42/0.8718 = 0.482 s
Jawapan
QTc = 0.482 s
Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (482 ms)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: Tempoh QRS
Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.12 s, lebar (0.12 s atau lebih).
Langkah tidak normal yang pertama
Tempoh QRS → rentak sinus dengan QRS lebar
Jawapan
Tempoh QRS
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Jaundice that appears within the first 24 hours
Mengapa ini jawapannya
Jaundice in the first 24 hours is not physiological and may point to hemolysis or infection. Mild jaundice after the first day, milia and acrocyanosis are common, expected findings.
Jawapan
A · Jaundice that appears within the first 24 hours
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · The confused patient climbing out of bed
Mengapa ini jawapannya
A confused patient climbing out of bed could fall and be badly injured within moments. Pain needs prompt treatment, but the immediate safety risk comes first.
Jawapan
A · The confused patient climbing out of bed
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Menandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali
Mengapa ini jawapannya
Sistem amaran nama, seperti pelekat atau bendera, memberi amaran kepada kakitangan, dan semakan dua pengenal pasti yang ketat mencegah kekeliruan. Nombor bilik dan nama pertama tidak boleh dipercayai.
Jawapan
C · Menandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
Mengapa ini jawapannya
The nurse explains how the band prevents errors. If the patient still refuses, the nurse follows policy for alternative identification using two identifiers, informs the team and documents it.
Jawapan
A · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Higher, about 2.5–3.5
Mengapa ini jawapannya
Mechanical heart valves, especially in the mitral position, have a high risk of thrombosis, so the INR target is usually higher, about 2.5–3.5. An INR of 5 or more carries a high bleeding risk.Disemak dengan:Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)
Jawapan
D · Higher, about 2.5–3.5
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · HELLP syndrome
Mengapa ini jawapannya
HELLP stands for Hemolysis (raised LDH, falling hemoglobin), Elevated Liver enzymes and Low Platelets. It is a severe form of preeclampsia that can cause liver rupture and bleeding, and it usually requires delivery.Disemak dengan:HELLP syndrome · MedlinePlus (NIH) (2024)