Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. AIntegrity versus despair
  2. BIdentity versus role confusion
  3. CTrust versus mistrust
  4. DIndustry versus inferiority
2.Asas kejururawatanSukar

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 12 hours before
  2. BUp to 24 hours before
  3. CUp to 2 hours before
  4. DWater is not allowed from the day before
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Why does a patient with a suspected TIA need urgent specialist assessment?

  1. AThe risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
  2. BA TIA always turns into a brain tumour unless it is treated
  3. CThe symptoms will come back permanently within an hour
  4. DThe patient needs urgent surgery on the brain
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a COPD exacerbation remains acidotic with a high PaCO2 despite optimal medical treatment and controlled oxygen. Which treatment is usually considered next?

  1. ANon-invasive ventilation
  2. BStopping all oxygen therapy
  3. C15 L/min oxygen via a non-rebreathe mask
  4. DSedation to slow the breathing
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.53PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222638tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.53, PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa) dan HCO₃⁻ 38 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.53PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.33PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222618pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.33, PaCO₂ 35 mmHg (4.7 kPa), HCO₃⁻ 18 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.33PaCO₂ 35 mmHg (4.7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang dan menunjukkan respons motor terbaik: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 70/min, tiada respons terhadap rangsangan, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL30 kcal/kg/hari? mL/h79 kg20 h/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 79 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 30 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 20 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

79 kg30 kcal/kg/hari1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 17.5%1800 mLasid amino 4.25%1800 mL68 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 68 kg menerima 1800 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 17.5% dekstrosa, diinfusikan selama 24 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

68 kg1800 mLdekstrosa 17.5%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVflutter atrium, konduksi 2:1rentak sinus dengan PVCflutter atrium, konduksi 4:1fibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1flutter atrium, konduksi 2:1
  2. 2rentak sinus dengan PVC
  3. 3flutter atrium, konduksi 4:1
  4. 4fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. ATell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
  2. BAsk the nursing assistant to reposition the patient
  3. CGive the strongest analgesic on the chart straight away
  4. DAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A nurse returns to the station to find four messages. Which one is answered first?

  1. AA family member wants an update on their father’s progress
  2. BThe pharmacy asks when the next delivery should be scheduled
  3. CA colleague asks to swap shifts with them next week because of a family wedding
  4. DThe laboratory is calling with a critical potassium result of 2.6 mEq/L
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which kitchen practice helps prevent scald burns in young children?

  1. ALet the child stand on a chair beside the stove
  2. BTurn pot handles toward the back of the stove
  3. CLeave hot drinks at the edge of the table
  4. DHold the child while drinking a hot drink
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat mengambil vial heparin yang mengandungi 10 000 unit/mL; wad lazimnya menyimpan vial 1000 unit/mL. Mengapakah penjagaan tambahan diperlukan?

  1. AVial pekat lebih selamat, kerana isi padu yang disedut lebih sedikit
  2. BKedua-dua kekuatan vial boleh ditukar ganti dengan bebas
  3. CKepekatan heparin tidak memberi kesan kepada keselamatan
  4. DMenggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?

  1. AGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
  2. BGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
  3. CGout is still possible, as urate can be normal in an attack
  4. DGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit penyakit buah pinggang kronik mempunyai fosfat 7.2 mg/dL (2.3 mmol/L). Pengajaran diet manakah yang paling sesuai?

  1. ATingkatkan susu dan keju untuk melindungi tulang daripada kehilangan kalsium
  2. BAmbil suplemen kalsium dengan perut kosong dan bukan pengikat
  3. CHadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola
  4. DMinum lebih banyak minuman ringan jenis kola untuk kekal terhidrat

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Integrity versus despair

Mengapa ini jawapannya

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Jawapan

A · Integrity versus despair
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Up to 2 hours before

Mengapa ini jawapannya

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Jawapan

C · Up to 2 hours before
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA

Mengapa ini jawapannya

The risk of stroke is highest soon after a TIA. Rapid assessment and treatment, such as antiplatelets, statins and carotid imaging, reduce this risk.

Jawapan

A · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Non-invasive ventilation

Mengapa ini jawapannya

In hypercapnic respiratory failure from COPD that persists despite treatment, non-invasive ventilation (bilevel positive pressure) supports ventilation and lowers PaCO2. Stopping oxygen would cause dangerous hypoxia.

Jawapan

A · Non-invasive ventilation
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.53: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 47 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan yang sesuai

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·18 + 8 = 35 → 33–37 mmHg

Bandingkan

terukur: 35 mmHg → pampasan yang sesuai

Jawapan

pampasan yang sesuai
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang → 2
M: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal) → 2

Tambah

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Keterukan

GCS 6 → teruk

Jawapan

teruk
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 70/min → 1
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 = 2

Tafsiran

2 → rendah

Jawapan

rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: R = 119 mL/h

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tenaga yang diperlukan

E = 30·79 = 2370 kcal/hari

Isi padu harian

V = 2370/1 = 2370 mL/hari

Kadar pam

R = 2370/20 = 118.5 ≈ 119 mL/h

Jawapan

R = 119 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 3.22 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Dekstrosa dalam beg

17.5·1800/100 = 315 g = 315 000 mg

Minit infusi

24·60 = 1440 min

Kadar infusi glukosa

GIR = 315 000/(68·1440) = 3.217 ≈ 3.22 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 3.22 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi atrium

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 9 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 90 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.48 hingga 1.04 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

fibrilasi atrium

Jawapan

fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 35 petak kecil, 1500 ÷ 35 ≈ 43 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.40 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

kadar → bradikardia sinus

Jawapan

kadar
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Mengapa ini jawapannya

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Jawapan

D · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2.6 mEq/L

Mengapa ini jawapannya

A critical potassium of 2.6 mEq/L can cause life-threatening arrhythmias, so it is acted on first: the nurse assesses the patient and informs the provider. The other calls can wait.

Jawapan

D · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2.6 mEq/L
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Turn pot handles toward the back of the stove

Mengapa ini jawapannya

Scalds from hot liquids are common childhood burns. Turning pot handles inward, using back burners and keeping hot drinks out of reach reduce the risk.

Jawapan

B · Turn pot handles toward the back of the stove
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan antara kekuatan heparin telah menyebabkan kematian. Jururawat menyemak kepekatan pada label setiap kali dan menggunakan semakan berganda secara bebas, dan banyak hospital mengehadkan kekuatan yang disimpan.

Jawapan

D · Menggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack

Mengapa ini jawapannya

Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Disemak dengan: Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Hadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola

Mengapa ini jawapannya

Fosfat yang tinggi dalam CKD diuruskan dengan mengehadkan pengambilan fosfat, mengambil pengikat bersama hidangan dan dialisis. Makanan diproses dengan bahan tambah fosfat, kola dan produk tenusu dalam jumlah besar ialah sumber utama.Disemak dengan: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Hadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals