Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why must a respirator such as an FFP3 or N95 mask be fit-tested?

  1. AFit-testing checks whether the patient is still infectious
  2. BIt only protects if it seals closely to the wearer's face
  3. CIt must be tested to check it is the right colour
  4. DFit-testing makes the mask reusable for a week
2.Asas kejururawatanSukar

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AAcute somatic pain
  2. BVisceral pain
  3. CReferred pain
  4. DNeuropathic pain
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which tool is commonly used at the bedside to screen for delirium?

  1. AThe Malnutrition Universal Screening Tool
  2. BThe Glasgow-Blatchford score
  3. CThe Confusion Assessment Method (CAM)
  4. DThe Braden scale
4.Kejururawatan klinikalSukar

In a patient with a head injury, which is usually the earliest sign of rising intracranial pressure?

  1. AA change in level of consciousness
  2. BA slow pulse with high blood pressure
  3. CIrregular breathing pauses
  4. DA fixed, dilated pupil on both sides
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 128 mmol/L, glukosa 22.9 mmol/L dan urea 21.4 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 128 mmol/Lglukosa 22.9 mmol/Lurea 21.4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 35% menunjukkan PaO₂ 59 mmHg (7.9 kPa) dan PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 35%PaO₂ 59 mmHg (7.9 kPa)PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
15995SBPDBPmmHgHR 71/min · SI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 71/min dan tekanan darah 159/95 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

HR 71/minBP 159/95 mmHg
SI =
8.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
40 g/L1.8 g/kg/hari75 mL/h56 kg24 h/hari10 g/sendukn = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 56 kg memerlukan 1.8 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 40 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 75 mL/h selama 24 jam sehari. Serbuk protein membekalkan 10 g protein bagi setiap senduk. Berapa senduk n sehari diperlukan untuk menampung kekurangan itu? Bundarkan ke atas kepada senduk penuh.

56 kg1.8 g/kg/hari40 g/L75 mL/h · 24 h10 g/senduk
n =
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
135 kg175 cmlelakiBMI = kg/m²P = ? g/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang lelaki yang sakit kritikal setinggi 175 cm dan seberat 135 kg. Protokol latihan memberikan 2 g protein bagi setiap kg berat badan unggul (Devine) sehari jika BMI 30 hingga kurang daripada 40 kg/m², dan 2.5 g/kg berat badan unggul sehari jika BMI 40 kg/m² atau lebih. Cari sasaran protein P dalam g/hari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

175 cm135 kglelakiBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2.5 g/kg IBW
P = g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak perentak, kegagalan menangkaprentak idioventrikelrentak perentak dua ruang (AV)

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2rentak perentak, kegagalan menangkap
  3. 3rentak idioventrikel
  4. 4rentak perentak dua ruang (AV)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat ketua perlu mengosongkan satu katil. Pesakit manakah yang paling sesuai untuk discaj atau dipindahkan ke tahap penjagaan yang lebih rendah?

  1. ADimasukkan dua jam lalu dengan sakit dada; keputusan troponin masih belum ada
  2. BHari ke-1 selepas pembedahan usus dengan suhu baharu 38.5 °C
  3. CHari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral
  4. DPneumonia, dengan keperluan oksigen yang meningkat semalaman daripada 2 kepada 4 L/min
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which assignment by the charge nurse should be changed?

  1. AAn RN is assigned to a patient receiving a blood transfusion
  2. BAn LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
  3. CAn LPN/LVN is assigned to give oral medications to stable patients
  4. DA nursing assistant is assigned to help several stable patients with their meals
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which instruction about using a standard walker is correct?

  1. APush up from the walker to stand from a chair
  2. BCarry the walker and use it only when tired
  3. CWalk well ahead of the walker for balance
  4. DMove the walker forward, then step into it
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat hendak memberikan morfin IV. Kadar pernafasan pesakit ialah 9/min dan pesakit sangat mengantuk. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikan separuh dos
  2. BMemberikan dos dan menyemak semula kadar pernafasan esok
  3. CMenahan dos, menilai pesakit dan memaklumkan pempreskripsi
  4. DMemberikan dos kerana kesakitan dilaporkan tadi
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Sebelum memberi kalium klorida IV yang ditetapkan, penilaian manakah yang paling penting?

  1. AKeluaran air kencing dan fungsi buah pinggang
  2. BTurgor kulit pada lengan bawah
  3. CSaiz anak mata dan tindak balas terhadap cahaya
  4. DPendengaran di kedua-dua telinga
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Four results arrive at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AHemoglobin 10.4 g/dL (104 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  2. BINR 2.6 in a patient on warfarin for atrial fibrillation
  3. CGlucose 48 mg/dL (2.7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
  4. DWhite cell count 12.0 × 10³/µL on the first day after surgery

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · It only protects if it seals closely to the wearer's face

Mengapa ini jawapannya

A respirator filters tiny airborne particles only if air passes through the filter, not around a gap. Fit-testing and a fit-check every time it is worn make sure it seals.

Jawapan

B · It only protects if it seals closely to the wearer's face
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Neuropathic pain

Mengapa ini jawapannya

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Jawapan

D · Neuropathic pain
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · The Confusion Assessment Method (CAM)

Mengapa ini jawapannya

The CAM, and similar tools such as the 4AT, check for an acute onset or fluctuating course, inattention and disorganised thinking or altered consciousness. Early detection allows causes to be treated.

Jawapan

C · The Confusion Assessment Method (CAM)
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · A change in level of consciousness

Mengapa ini jawapannya

Subtle changes in consciousness, such as restlessness, confusion or a falling GCS, are often the first signs. Pupil changes and Cushing's triad (hypertension, bradycardia, irregular breathing) are late signs.

Jawapan

A · A change in level of consciousness
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 300 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·128 + 22.9 + 21.4 = 300.3 ≈ 300 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 300 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 136.8 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.35·713 − 43/0.8 = 249.5 − 53.75 = 195.8 mmHg

Kecerunan

A–a = 195.8 − 59 = 136.8 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 136.8 mmHg
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: SI = 0.45

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Indeks kejutan

SI = 71/159 = 0.4465 ≈ 0.45

Jawapan

SI = 0.45

Dalam lingkungan atau di bawah 0.5–0.7 yang lazim.

8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sangat tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 3 + 1 + 2 = 9

Tahap risiko

9 → risiko sangat tinggi

Jawapan

risiko sangat tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: n = 3

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.8·56 = 100.8 g/hari

Protein daripada suapan

75·24 = 1800 mL = 1.8 L
1.8·40 = 72 g/hari

Kekurangan

ΔP = 100.8 − 72 = 28.8 g

Senduk

28.8/10 = 2.88 → n = 3

Jawapan

n = 3
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: P = 176 g/hari

Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Obesiti dalam penyakit kritikal (ASPEN/SCCM 2016): BMI = berat/tinggi² (kg/m²). Sasaran protein ialah 2 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 30–40 dan sehingga 2.5 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 40 dan ke atas. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Indeks jisim badan

BMI = 135/1.75² = 44.08 kg/m²

Berat badan unggul (Devine)

175 cm/2.54 = 68.9 in
IBW = 50 + 2.3·(68.9 − 60) = 70.46 kg

Sasaran protein

BMI 40 atau lebih: 2.5 g bagi setiap kg berat badan ideal.

P = 2.5·70.46 = 176.2 ≈ 176 g/hari

Jawapan

P = 176 g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.72 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

43 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 43 × 0.04 s = 1.72 s

Bandingkan dengan P–P

1.72 ÷ 0.76 ≈ 2.3 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.72 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak, kegagalan menangkap

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: spike perentak adalah sekata (setiap 0.92 s), tetapi R–R tidak sekata, kerana QRS tiada selepas sesetengah spike.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.14 s dan lebar selepas spike yang ditangkap; 2 spike tidak diikuti oleh QRS (tiada tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak, kegagalan menangkap

Jawapan

rentak perentak, kegagalan menangkap

Kegagalan menangkap: perentak jantung menembak tetapi jantung tidak bertindak balas. Buku teks menganggapnya segera untuk dilaporkan, kerana pesakit mungkin bergantung pada perentak jantung.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Hari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral

Mengapa ini jawapannya

Pesakit apendektomi stabil, makan dan dapat mengatasi dengan pelega sakit oral. Troponin yang belum ada, keperluan oksigen yang meningkat dan demam baharu semuanya bermakna perjalanan penyakit pesakit belum jelas.

Jawapan

C · Hari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department

Mengapa ini jawapannya

Admitting a new patient includes the initial assessment and plan of care, which belong to the RN. The other assignments match each staff member’s role.

Jawapan

B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Move the walker forward, then step into it

Mengapa ini jawapannya

The patient moves the walker forward, sets it down with all legs on the floor and then steps into it. To stand, they push up from the chair arms, because a walker can tip if used to pull up.

Jawapan

D · Move the walker forward, then step into it
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menahan dos, menilai pesakit dan memaklumkan pempreskripsi

Mengapa ini jawapannya

Pernafasan perlahan dan sedasi menunjukkan lebihan opioid, jadi dos lagi boleh menyebabkan henti pernafasan. Jururawat menahan dos, merangsang dan menilai pesakit, menyediakan nalokson mengikut arahan dan membuat eskalasi.

Jawapan

C · Menahan dos, menilai pesakit dan memaklumkan pempreskripsi
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Keluaran air kencing dan fungsi buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

Buah pinggang merembeskan kalium, maka keluaran air kencing yang lemah atau kegagalan buah pinggang boleh membawa kepada hiperkalemia yang berbahaya semasa penggantian. Kalium IV sentiasa dicairkan dan diberikan melalui pam infusi, tidak pernah sebagai suntikan IV pantas.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Keluaran air kencing dan fungsi buah pinggang
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Glucose 48 mg/dL (2.7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

Mengapa ini jawapannya

Hypoglycemia after insulin can quickly cause seizures and loss of consciousness, so it is treated first. Mild anemia in CKD is expected, an INR of 2.6 is within the target range, and a slightly raised white count is common after surgery.Disemak dengan: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Glucose 48 mg/dL (2.7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals