Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How is a pulse deficit measured?

  1. AOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
  2. BThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
  3. CTwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
  4. DOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
  2. BGive aspirin for any headaches
  3. CUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  4. DEncourage contact sports to raise the count
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo slow the heart rate directly and prevent palpitations
  2. BTo convert the rhythm back to normal
  3. CTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  4. DTo lower the blood pressure
4.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse phones a doctor about a deteriorating patient using SBAR. Which statement belongs in the "R" section?

  1. A"He was admitted three days ago with pneumonia."
  2. B"Please review him within the next 15 minutes."
  3. C"I am calling about Mr Smith, who is breathless."
  4. D"His blood pressure is 85/50 and he is confused."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 64 mmHg (8.5 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 64 mmHg (8.5 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 135, Cl⁻ 104, HCO₃⁻ 22 mmol/L dan albumin 34 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 104 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbumin 34 g/L
AGc = mmol/L
7.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: tiada pergerakan langsung. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 110 kg dan setinggi 173 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

110 kg173 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
84 g/L2 g/kg/hari55 mL/h64 kg18 h/hariΔP = ? g

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 64 kg memerlukan 2 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 84 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 55 mL/h selama 18 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

64 kg2 g/kg/hari84 g/L55 mL/h · 18 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 17.5%1200 mLasid amino 4.25%1200 mLlipid 10%250 mL · 1.1 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1200 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 17.5% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1200 mLdekstrosa 17.5%asid amino 4.25%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVaritmia sinusfibrilasi atriumflutter atrium, konduksi 2:1rentak simpang

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1aritmia sinus
  2. 2fibrilasi atrium
  3. 3flutter atrium, konduksi 2:1
  4. 4rentak simpang
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Berapakah pertambahan sela PR dari denyutan pertama ke denyutan kedua dalam satu kumpulan (ΔPR), dalam saat?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
ΔPR = s
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. ARemove the tube and cover the site
  2. BPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  3. CClamp the tube for the rest of the shift
  4. DWait for the provider to arrive before doing anything else
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with Guillain-Barré syndrome has weakness that is spreading up from the legs. Which assessment has the highest priority?

  1. AMuscle strength in the feet and ankles at the start of each morning
  2. BThe patient’s mood and coping
  3. CSkin condition over the heels
  4. DBreathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient receiving continuous nasogastric feeding has pulled the tube partly out. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the feed rate to make up for the lost time
  2. BStop the feeding until the tube position is checked
  3. CTape the tube in its new position and continue
  4. DPush the tube back in and restart the feed
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

During a power cut in a US hospital, a ventilator must stay powered. Where should it be plugged in?

  1. AInto an extension cord from the corridor
  2. BInto a red outlet connected to the emergency generator
  3. CInto the outlet that is closest to the bed, whatever its color
  4. DInto any white outlet in the room
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  2. BGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
  3. CGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  4. DGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3.2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3.6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?

  1. AGive a protein snack only and recheck tomorrow
  2. BWait until the next meal before giving anything
  3. CGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
  4. DGive a long-acting insulin dose to stabilize it

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute

Mengapa ini jawapannya

A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.

Jawapan

C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Mengapa ini jawapannya

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Jawapan

A · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Mengapa ini jawapannya

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Jawapan

C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · "Please review him within the next 15 minutes."

Mengapa ini jawapannya

In SBAR, R is the recommendation or request, such as a review within a time frame. The other statements belong to Assessment, Background and Situation.

Jawapan

B · "Please review him within the next 15 minutes."
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 32.4 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|64 − 40| = 24 mmHg → 2.4 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·2.4 = 32.4 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 32.4 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 10.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 135 − (104 + 22) = 9

Pembetulan untuk albumin

9 + 0.25·(40 − 34) = 10.5 mmol/L

Jawapan

AGc = 10.5 mmol/L

Masih dalam lingkungan kira-kira 8–12 selepas pembetulan.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: tiada pergerakan langsung → 1

Tambah

GCS = 2 + 3 + 1 = 6

Keterukan

GCS 6 → teruk

Jawapan

teruk
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: obesiti kelas II

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 110/1.73² = 36.75

Kategori

obesiti kelas II

Jawapan

obesiti kelas II
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: ΔP = 44.8 g/hari

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

2·64 = 128 g/hari

Protein daripada suapan

55·18 = 990 mL = 0.99 L
0.99·84 = 83.16 g/hari

Kekurangan

ΔP = 128 − 83.16 = 44.84 ≈ 44.8 g/hari

Jawapan

ΔP = 44.8 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 121

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 17.5·1200/100 = 210 g
asid amino: 4.25·1200/100 = 51 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 210·3.4 = 714 kcal
asid amino: 51·4 = 204 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 714 + 275 = 989 kcal
N = 51/6.25 = 8.16 g

Nisbah

NPC : N = 989/8.16 = 121.2 ≈ 121 : 1

Jawapan

NPC : N = 121

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi atrium

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.62 hingga 0.96 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

fibrilasi atrium

Jawapan

fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: ΔPR = 0.12 s

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 0.96 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 3 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.16 s, PR₂ = 0.28 s

Jawapan

ΔPR = 0.12 s

Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Mengapa ini jawapannya

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Jawapan

B · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough

Mengapa ini jawapannya

Guillain-Barré syndrome causes ascending weakness that can involve the respiratory muscles. Falling vital capacity or a weak cough can mean the patient needs ventilation, so breathing is monitored closely.

Jawapan

D · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Stop the feeding until the tube position is checked

Mengapa ini jawapannya

A displaced tube may now sit in the esophagus or airway. The feeding is stopped and the tube is not pushed back blindly. Its position is checked according to policy, or it is replaced.

Jawapan

B · Stop the feeding until the tube position is checked
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Into a red outlet connected to the emergency generator

Mengapa ini jawapannya

In US hospitals, red outlets are usually connected to the emergency generator. Life-support equipment is plugged into them, and battery backups are checked as part of emergency planning.

Jawapan

B · Into a red outlet connected to the emergency generator
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Mengapa ini jawapannya

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Disemak dengan: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck

Mengapa ini jawapannya

The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3.9 mmol/L); UK guidance uses 4.0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.

Jawapan

C · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals