Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which part of the stethoscope is best for hearing low-pitched sounds such as some heart murmurs?

  1. AThe bell, placed lightly on the skin
  2. BThe bell, pressed firmly on the skin
  3. CThe earpieces turned backwards
  4. DThe diaphragm, pressed firmly on the skin
2.Asas kejururawatanSukar

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AStop all observations so the patient can sleep
  2. BAsk the team whether the observations can safely be done less often
  3. CKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  4. DAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which blood results are typical of Addison's disease (primary adrenal insufficiency)?

  1. AHigh glucose and high calcium
  2. BLow haemoglobin and high platelets
  3. CLow sodium and high potassium
  4. DHigh sodium and low potassium
4.Kejururawatan klinikalSukar

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a trained healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AAssessing a patient who has just reported new chest pain
  2. BMeasuring and recording vital signs on a stable patient
  3. CTeaching a patient to inject insulin for the first time
  4. DGiving a dose of intravenous antibiotic
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.38PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222640tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.38, PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa) dan HCO₃⁻ 40 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.38PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.31PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222617asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.31, PaCO₂ 35 mmHg (4.7 kPa) dan HCO₃⁻ 17 mmol/L, dengan Na⁺ 145 dan Cl⁻ 98 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.31PaCO₂ 35 mmHg (4.7 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/LNa⁺ 145 mmol/LCl⁻ 98 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
E2 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 7?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 7, dengan E2 dan V2. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.

GCS 7E2V2
M =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 11/min, SpO₂ 91% bernafas udara bilik, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 36.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 11SpO₂ 91%udaraSBP 106HR 88AT 36.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
63 g/L1.5 g/kg/hari75 mL/h70 kg20 h/hari7 g/sendukn = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 70 kg memerlukan 1.5 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 63 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 75 mL/h selama 20 jam sehari. Serbuk protein membekalkan 7 g protein bagi setiap senduk. Berapa senduk n sehari diperlukan untuk menampung kekurangan itu? Bundarkan ke atas kepada senduk penuh.

70 kg1.5 g/kg/hari63 g/L75 mL/h · 20 h7 g/senduk
n =
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 25%1000 mLasid amino 3.5%1000 mLlipid 20%100 mL · 2 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gE = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 100 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mLdekstrosa 25%asid amino 3.5%lipid 100 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah pertamablok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Tafsirkan jalur petunjuk II ini. Tafsiran manakah yang boleh anda pertahankan daripada satu jalur ini sahaja? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis II
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with type 1 diabetes has vomited since morning and cannot eat. Which action is most important?

  1. AStop all insulin until the patient is able to eat normally again
  2. BCheck the blood glucose and ketones and contact the provider
  3. CEncourage a large meal to settle the stomach
  4. DWait until tomorrow to see if the vomiting settles
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A medical-unit nurse is floated to intensive care and given a patient on a ventilator, which the nurse has never managed. What is the best response?

  1. AAccept the full assignment without comment to avoid conflict
  2. BRefuse to work and go home, because the assignment is unsafe
  3. CLeave the intensive care unit and go back to the medical unit without telling anyone
  4. DTell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which patient has the highest risk of a burn from a heating pad?

  1. AA patient with diabetic peripheral neuropathy
  2. BA healthy young adult with a strained muscle
  3. CA patient recovering from a cold
  4. DA patient with a sprained wrist who is fully alert
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

While preparing an IV medication, a nurse sees that the syringe tip touched the medication tray after the cap came off. What should the nurse do?

  1. AWipe the tip with an alcohol swab and give the dose
  2. BBlow on the tip to remove any dust
  3. CDiscard the syringe and prepare the dose again with new equipment
  4. DGive the dose anyway, because the medication tray was cleaned this morning
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A woman who is 30 weeks pregnant has a new blood pressure of 152/98 mm Hg. Which urine finding would most support preeclampsia?

  1. AGlucose in the urine
  2. BProtein in the urine
  3. CKetones in the urine
  4. DNitrites in the urine
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Which set of results best shows that diabetic ketoacidosis is resolving?

  1. AA falling glucose with a still widening anion gap
  2. BA closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
  3. CA falling glucose with a falling serum bicarbonate
  4. DA rising potassium with a falling bicarbonate

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · The bell, placed lightly on the skin

Mengapa ini jawapannya

The bell picks up low-pitched sounds and must be held lightly. The diaphragm, pressed firmly, is used for high-pitched sounds such as normal breath, bowel and heart sounds.

Jawapan

A · The bell, placed lightly on the skin
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Mengapa ini jawapannya

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Jawapan

B · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Low sodium and high potassium

Mengapa ini jawapannya

Without aldosterone, the kidneys lose sodium and retain potassium. Patients may also have low blood pressure, low glucose and increased skin pigmentation.

Jawapan

C · Low sodium and high potassium
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Measuring and recording vital signs on a stable patient

Mengapa ini jawapannya

Routine observations on a stable patient are within the role of a trained assistant, with the nurse remaining accountable and reviewing the results. Assessment of new symptoms, IV medicines and initial teaching need registered nurse skills.

Jawapan

B · Measuring and recording vital signs on a stable patient
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.38: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 70 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: alkalosis metabolik tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 145 − (98 + 17) = 30

Nisbah delta

(30 − 12)/(24 − 17) = 2.571
alkalosis metabolik tambahan

Jawapan

alkalosis metabolik tambahan
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: M = 3

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skor motor

M = 7 − 2 − 2 = 3
M3: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat)

Jawapan

M = 3
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 91% → 3
bernafas udara → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.2 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: n = 2

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.5·70 = 105 g/hari

Protein daripada suapan

75·20 = 1500 mL = 1.5 L
1.5·63 = 94.5 g/hari

Kekurangan

ΔP = 105 − 94.5 = 10.5 g

Senduk

10.5/7 = 1.5 → n = 2

Jawapan

n = 2
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 1190 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 25·1000/100 = 250 g
asid amino: 3.5·1000/100 = 35 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 250·3.4 = 850 kcal
asid amino: 35·4 = 140 kcal
lipid: 100·2 = 200 kcal

Jumlah tenaga

E = 850 + 140 + 200 = 1190 kcal/hari

Jawapan

E = 1190 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.52 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

38 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 38 × 0.04 s = 1.52 s

Bandingkan dengan P–P

1.52 ÷ 0.92 ≈ 1.7 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.52 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Blok AV 2:1: dengan dua gelombang P bagi setiap QRS, tiada dua gelombang P yang dikonduksikan berturutan, jadi anda tidak dapat melihat sama ada PR akan memanjang (jenis I) atau kekal malar (jenis II) sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan. Daripada satu jalur ia dipanggil blok AV 2:1; jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi menentukan jenisnya. QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi kedua-duanya tidak membuktikannya.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 42 petak kecil, 1500 ÷ 42 ≈ 36 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.68 s.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.84 s, 71 seminit), dua bagi setiap QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.18 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Mengapa jenisnya kekal terbuka

Setiap gelombang P kedua tidak dikonduksikan, jadi tiada dua denyutan yang dikonduksikan mengikut satu sama lain dan PR yang memanjang tidak mungkin kelihatan.
blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Jawapan

blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi hanya jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi yang menentukannya.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Check the blood glucose and ketones and contact the provider

Mengapa ini jawapannya

Vomiting in type 1 diabetes can lead quickly to diabetic ketoacidosis. Glucose and ketones are checked and the provider is contacted; insulin is usually not stopped completely during illness.

Jawapan

B · Check the blood glucose and ketones and contact the provider
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support

Mengapa ini jawapannya

A nurse should clearly state the limits of their competence and ask for an assignment or support that keeps patients safe. Leaving without handover would be patient abandonment.

Jawapan

D · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · A patient with diabetic peripheral neuropathy

Mengapa ini jawapannya

Reduced sensation, as in peripheral neuropathy, prevents a person from feeling heat damage. Patients with poor sensation, poor circulation or confusion need very close monitoring if heat is used at all.

Jawapan

A · A patient with diabetic peripheral neuropathy
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment

Mengapa ini jawapannya

In aseptic non-touch technique, key parts such as syringe tips and IV hubs must not touch any non-sterile surface. A contaminated key part is not cleaned and reused. It is replaced.

Jawapan

C · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Protein in the urine

Mengapa ini jawapannya

Preeclampsia is new hypertension after 20 weeks of pregnancy with proteinuria or other signs of organ involvement, such as low platelets, raised liver enzymes or rising creatinine. Proteinuria reflects damage to the glomerular filter.

Jawapan

B · Protein in the urine
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH

Mengapa ini jawapannya

DKA has resolved when the ketoacidosis has cleared: the anion gap normalizes, bicarbonate rises and the pH returns towards normal, usually with a glucose below about 200 mg/dL. Glucose alone is a poor guide, because it falls earlier.

Jawapan

B · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals