Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
A dying patient asks to see a chaplain or religious leader. What should the nurse do?
AExplain that religious matters are not part of care
BArrange the visit as soon as possible
CAsk the patient's doctor if a visit is allowed
DTell the patient to wait until visiting hours tomorrow
2.Asas kejururawatanSukar
The family of a patient with terminal cancer worries that morphine will make the patient addicted. What is the best response?
AAgree that the morphine should be stopped to protect the patient
BTell them that addiction does not matter at this stage
CSuggest giving the morphine only once a day
DExplain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
3.Kejururawatan klinikalSederhana
A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?
AAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
BCut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
CApply the patch to broken skin for faster effect
DKeep using the old patch with the new one
4.Kejururawatan klinikalSukar
Why is a patient kept under observation for several hours after successful treatment of anaphylaxis?
AThe patient must stay until all allergy tests are complete
BSymptoms can return later in a biphasic reaction
CAntihistamines cause dangerous drowsiness for 24 hours
DAdrenaline always causes a heart attack hours later
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Nilai latihan: Na⁺ 132 mmol/L, glukosa 15.6 mmol/L dan urea 7.4 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.
Na⁺ 132 mmol/Lglukosa 15.6 mmol/Lurea 7.4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 24% menunjukkan PaO₂ 65 mmHg (8.7 kPa) dan PaCO₂ 56 mmHg (7.5 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.
1ringan
2sederhana
3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 92 kg memerlukan 1.3 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 68 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 90 mL/h selama 16 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
92 kg1.3 g/kg/hari68 g/L90 mL/h · 16 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita yang sakit kritikal setinggi 158 cm dan seberat 113 kg. Protokol latihan memberikan 2 g protein bagi setiap kg berat badan unggul (Devine) sehari jika BMI 30 hingga kurang daripada 40 kg/m², dan 2.5 g/kg berat badan unggul sehari jika BMI 40 kg/m² atau lebih. Cari sasaran protein P dalam g/hari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium dengan nisbah konduksi tetap. Cari kadar ventrikel dalam denyut seminit.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Ukur sela PR bagi denyutan terakhir yang dikonduksikan sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan (PR terpanjang), dalam saat.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
PR terpanjang = s
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Seorang dewasa yang stabil mengalami sakit perut dan tanda vital normal. Dia akan memerlukan ujian darah dan imbasan CT. ESI tahap manakah yang sesuai?
ATahap 1
BTahap 5
CTahap 4
DTahap 3
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A patient has a potassium of 7.0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?
Amalan manakah dengan vial dan picagari ubat yang selamat?
AMenggunakan semula picagari jika jarum baharu dipasang
BMembiarkan jarum dalam penutup vial untuk kegunaan kemudian
CMenggunakan jarum dan picagari steril baharu setiap kali vial dimasuki
DMenggunakan picagari yang sama untuk dua pesakit jika ia dibilas
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
Before the wound is closed, the sponge count does not match the starting count. What should happen?
AAssume that the first count was wrong and continue
BChange the count on the record so that it matches, then close the wound as planned
CClose the wound to avoid a long anesthetic and recount the sponges after surgery
DTell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Seorang pesakit mempunyai kiraan neutrofil mutlak 0.4 × 10³/µL. Langkah manakah yang sesuai?
AMengambil suhu melalui rektum kerana bacaannya lebih tepat
BMembawa bunga segar ke dalam bilik untuk menaikkan semangat pesakit
CKebersihan tangan yang ketat, pemeriksaan suhu dan tiada pelawat yang mengalami jangkitan
DBerkongsi bilik dengan pesakit lain yang dirawat untuk pneumonia
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
Seorang pesakit mengambil overdos asetaminofen (parasetamol) yang besar 24 jam lalu. Perubahan makmal manakah yang paling dijangka?
AALT dan AST yang rendah dan INR yang rendah
BALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat
CKiraan sel darah putih yang rendah dengan ujian hati yang normal
DTroponin yang tinggi dengan ALT yang normal
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Arrange the visit as soon as possible
Mengapa ini jawapannya
Spiritual care is an important part of end-of-life care. The nurse responds promptly to such requests and records the patient's wishes.
Jawapan
B · Arrange the visit as soon as possible
2.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
Mengapa ini jawapannya
When opioids are used for pain under supervision, addiction is uncommon. Gentle explanation of tolerance, side effects and the goal of comfort helps the family support good pain control.
Jawapan
D · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
Mengapa ini jawapannya
Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.
Jawapan
A · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Symptoms can return later in a biphasic reaction
Mengapa ini jawapannya
Some patients have a second wave of symptoms hours after the first, called a biphasic reaction. Observation, an adrenaline auto-injector where indicated and allergy referral are part of safe discharge.
Jawapan
B · Symptoms can return later in a biphasic reaction
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Osm = 287 mOsm/kg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Osmolaliti terhitung
Osm = 2·132 + 15.6 + 7.4 = 287 ≈ 287 mOsm/kg
Jawapan
Osm = 287 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Kecerunan A–a = 36.12 mmHg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.
Skorkan setiap bahagian
E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: bercakap dalam ayat tetapi keliru → 4
M: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal) → 4
Tambah
GCS = 3 + 4 + 4 = 11
Keterukan
GCS 11 → sederhana
Jawapan
sederhana
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: risiko sederhana
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1
Tambah
Jumlah Braden = 2 + 3 + 4 + 2 + 1 + 1 = 13
Tahap risiko
13 → risiko sederhana
Jawapan
risiko sederhana
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: ΔP = 21.7 g/hari
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Protein yang diperlukan
1.3·92 = 119.6 g/hari
Protein daripada suapan
90·16 = 1440 mL = 1.44 L
1.44·68 = 97.92 g/hari
Kekurangan
ΔP = 119.6 − 97.92 = 21.68 ≈ 21.7 g/hari
Jawapan
ΔP = 21.7 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: P = 126 g/hari
Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Obesiti dalam penyakit kritikal (ASPEN/SCCM 2016): BMI = berat/tinggi² (kg/m²). Sasaran protein ialah 2 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 30–40 dan sehingga 2.5 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 40 dan ke atas. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Indeks jisim badan
BMI = 113/1.58² = 45.27 kg/m²
Berat badan unggul (Devine)
158 cm/2.54 = 62.2 in
IBW = 45.5 + 2.3·(62.2 − 60) = 50.57 kg
Sasaran protein
BMI 40 atau lebih: 2.5 g bagi setiap kg berat badan ideal.
P = 2.5·50.57 = 126.4 ≈ 126 g/hari
Jawapan
P = 126 g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: kadar ventrikel = 63 bpm
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
Gelombang flutter
F–F = 6 petak kecil = 0.24 s → 1500 ÷ 6 = 250 seminit
Kompleks QRS
R–R = 24 petak kecil = 0.96 s → 1500 ÷ 24 = 63 seminit
nisbah konduksi = 250 ÷ 63 = 4:1
Jawapan
kadar ventrikel = 63 bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan:PR terpanjang = 0.4 s
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Tandakan gelombang P satu demi satu
P–P = 1.00 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 4 tidak dikonduksikan
PR dalam setiap kumpulan
PR₁ = 0.20 s, PR₂ = 0.34 s, PR₃ = 0.40 s
Jawapan
PR terpanjang = 0.4 s
Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Tahap 3
Mengapa ini jawapannya
Ujian darah (satu sumber) ditambah imbasan CT (sumber kedua) menjadikan dua sumber, iaitu ESI tahap 3 apabila tanda vital boleh diterima.
Jawapan
D · Tahap 3
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · IV calcium gluconate
Mengapa ini jawapannya
IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.
Jawapan
D · IV calcium gluconate
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Menggunakan jarum dan picagari steril baharu setiap kali vial dimasuki
Mengapa ini jawapannya
Jarum dan picagari adalah untuk sekali guna. Picagari yang telah digunakan boleh mencemarkan vial, dan wabak hepatitis telah dikaitkan dengan penggunaan semula picagari. Vial dos tunggal digunakan untuk seorang pesakit, dan vial berbilang dos dikhususkan untuk seorang pesakit apabila boleh.
Jawapan
C · Menggunakan jarum dan picagari steril baharu setiap kali vial dimasuki
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
Mengapa ini jawapannya
A count discrepancy is reported to the whole team at once. Closure waits while the field, wound and room are searched, and an x-ray is taken per policy if the item is still missing.
Jawapan
D · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Kebersihan tangan yang ketat, pemeriksaan suhu dan tiada pelawat yang mengalami jangkitan
Mengapa ini jawapannya
Neutropenia teruk membawa risiko jangkitan yang tinggi. Kebersihan tangan, pengenalpastian demam awal dan perlindungan daripada sumber jangkitan adalah penting. Bunga boleh membawa organisma, prosedur rektum boleh mencederakan mukosa, dan rakan sebilik dengan pneumonia ialah risiko jangkitan.Disemak dengan:Low white blood cell count and cancer · MedlinePlus (NIH) (2025)
Jawapan
C · Kebersihan tangan yang ketat, pemeriksaan suhu dan tiada pelawat yang mengalami jangkitan
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · ALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat
Mengapa ini jawapannya
Dos toksik merosakkan sel hati, maka ALT dan AST meningkat dengan mendadak, dan kegagalan hati meningkatkan INR. Asetilsisteina ialah antidot dan paling berkesan apabila diberi awal.Disemak dengan:Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Jawapan
B · ALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat