Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Tingkah laku manakah yang menunjukkan mendengar secara aktif?

  1. AMemandang skrin komputer untuk mencatat nota semasa perbualan
  2. BMerancang jawapan anda semasa pesakit bercakap
  3. CMemparafrasa apa yang dikatakan pesakit untuk menyemak kefahaman
  4. DMenukar topik apabila emosi timbul
2.Asas kejururawatanSukar

Dalam masa 24 jam seorang pesakit mengambil 2400 mL dan mempunyai jumlah pengeluaran terukur 1800 mL. Apakah imbangan cecair?

  1. ASeimbang, kerana kedua-dua nilai tinggi
  2. BPositif 4200 mL
  3. CPositif 600 mL
  4. DNegatif 600 mL
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit yang baru memulakan perencat ACE mengalami batuk kering yang berterusan. Apakah punca yang mungkin?

  1. AEmbolisme pulmonari
  2. BKesan sampingan perencat ACE yang diketahui
  3. CAsma yang disebabkan oleh penyekat beta
  4. DTindak balas alahan terhadap penisilin yang baru diberikan
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a single hot, swollen, very painful knee and a fever. Why is urgent joint aspiration important?

  1. ATo rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
  2. BTo measure the patient's cholesterol
  3. CTo prevent osteoporosis
  4. DTo check for rheumatoid arthritis antibodies in the joint fluid
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.47PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222630tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.47, PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa) dan HCO₃⁻ 30 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.47PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 40 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 40 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 95 kg dan setinggi 156 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

95 kg156 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
63 g/L1.5 g/kg/hari65 mL/h82 kg24 h/hariΔP = ? g

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 82 kg memerlukan 1.5 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 63 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 65 mL/h selama 24 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

82 kg1.5 g/kg/hari63 g/L65 mL/h · 24 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 10%1500 mLasid amino 4%1500 mLlipid 10%250 mL · 1.1 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1500 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 10% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mLdekstrosa 10%asid amino 4%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Ukur sela gelombang flutter dan cari kadar atrium dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak perentak dua ruang (AV)rentak idioventrikelrentak simpangblok AV darjah ketiga (lengkap)

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak perentak dua ruang (AV)
  2. 2rentak idioventrikel
  3. 3rentak simpang
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A young adult has just started an SSRI antidepressant for major depression. What should the nurse monitor most closely in the first weeks?

  1. ARising blood glucose levels
  2. BWeight loss from too much appetite
  3. CThoughts of suicide or self-harm
  4. DHair growth and skin color
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Dalam bencana dengan sumber yang sangat terhad, mangsa dengan lecur teruk pada hampir seluruh badan ditandakan hitam. Prinsip manakah yang menjelaskan keputusan ini?

  1. AMerawat mangsa mengikut tertib kedatangan
  2. BMelakukan kebaikan terbesar untuk bilangan terbesar
  3. CMerawat orang yang paling parah cedera dahulu
  4. DMerawat mangsa yang paling muda dahulu
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How should the urethral meatus be cared for in a patient with an indwelling urinary catheter?

  1. AWith routine hygiene, using soap and water during daily washing
  2. BWith daily bladder irrigation using an antibiotic solution through the catheter
  3. CBy sliding the catheter in and out a little to clean it
  4. DWith antiseptic cream applied to the meatus every shift
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient weighs 180 kg and needs to be moved from bed to chair. The standard ceiling lift on the unit has a lower weight limit. What should the nurse do?

  1. AUse the standard lift, because limits include a safety margin
  2. BAsk the patient to stand and pivot without help
  3. CUse bariatric-rated equipment and enough trained staff
  4. DHave two staff lift the patient by hand
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA normal change after surgery that needs no follow-up
  2. BPossible recurrence that needs further assessment
  3. CA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
  4. DA sure sign that the cancer has been fully cured
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit kekurangan zat makanan mula makan semula dan, pada hari ke-3, mempunyai fosfat 1.2 mg/dL (0.39 mmol/L) dengan kelemahan otot dan sesak nafas. Apakah risiko utamanya?

  1. AHiperkalemia yang disebabkan oleh sel membebaskan kalium
  2. BOtot pernafasan yang lemah dan kegagalan jantung akibat fosfat rendah
  3. CPertambahan berat badan yang pantas, tetapi tiada bahaya serius
  4. DBatu karang akibat kalsium yang dibebaskan oleh tulang

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Memparafrasa apa yang dikatakan pesakit untuk menyemak kefahaman

Mengapa ini jawapannya

Mendengar secara aktif termasuk perhatian, hubungan mata yang sesuai, mengangguk, mencerminkan dan memparafrasa. Ia membantu pesakit berasa didengari dan memberi jururawat maklumat yang tepat.

Jawapan

C · Memparafrasa apa yang dikatakan pesakit untuk menyemak kefahaman
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Positif 600 mL

Mengapa ini jawapannya

2400 − 1800 = +600 mL, imbangan positif. Kehilangan tidak ketara seperti peluh dan pernafasan tidak diukur, maka imbangan sebenar lebih rendah daripada yang ditunjukkan carta.

Jawapan

C · Positif 600 mL
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Kesan sampingan perencat ACE yang diketahui

Mengapa ini jawapannya

Batuk kering ialah kesan sampingan lazim perencat ACE seperti ramipril. Penyekat reseptor angiotensin II selalunya digunakan sebagai ganti.

Jawapan

B · Kesan sampingan perencat ACE yang diketahui
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint

Mengapa ini jawapannya

Septic arthritis can destroy cartilage within days. Aspiration allows microscopy and culture, and helps distinguish infection from crystal arthritis such as gout.

Jawapan

A · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.47: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 43 mmHg: biasa (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 49 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·40 + 21 = 49 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 49 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat) → 3

Tambah

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Keterukan

GCS 8 → teruk

Jawapan

teruk
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: obesiti kelas II

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 95/1.56² = 39.04

Kategori

obesiti kelas II

Jawapan

obesiti kelas II
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: ΔP = 24.7 g/hari

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.5·82 = 123 g/hari

Protein daripada suapan

65·24 = 1560 mL = 1.56 L
1.56·63 = 98.28 g/hari

Kekurangan

ΔP = 123 − 98.28 = 24.72 ≈ 24.7 g/hari

Jawapan

ΔP = 24.7 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 82

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 10·1500/100 = 150 g
asid amino: 4·1500/100 = 60 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 150·3.4 = 510 kcal
asid amino: 60·4 = 240 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 510 + 275 = 785 kcal
N = 60/6.25 = 9.6 g

Nisbah

NPC : N = 785/9.6 = 81.77 ≈ 82 : 1

Jawapan

NPC : N = 82

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 250 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 6 petak kecil = 0.24 s → 1500 ÷ 6 = 250 seminit

Kompleks QRS

R–R = 24 petak kecil = 0.96 s → 1500 ÷ 24 = 63 seminit
nisbah konduksi = 250 ÷ 63 = 4:1

Jawapan

kadar atrium = 250 bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak dua ruang (AV)

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 22 petak kecil, 1500 ÷ 22 ≈ 68 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.88 s.
3. Gelombang P: setiap gelombang P mengikut spike perentaknya sendiri (perentakan atrium).
4. Selang AV: spike kedua muncul 0.20 s selepas yang pertama (lengah AV yang diprogramkan).
5. QRS: 0.16 s, lebar, sejurus selepas spike kedua (perentakan ventrikel).

Tafsiran

rentak perentak dua ruang (AV)

Jawapan

rentak perentak dua ruang (AV)

QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Thoughts of suicide or self-harm

Mengapa ini jawapannya

In the early weeks of antidepressant treatment, especially in young people, suicidal thoughts may increase. Patients and families are taught to report them at once.

Jawapan

C · Thoughts of suicide or self-harm
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Melakukan kebaikan terbesar untuk bilangan terbesar

Mengapa ini jawapannya

Dalam kejadian korban beramai-ramai, sumber digunakan di tempat yang menyelamatkan paling banyak nyawa. Mangsa yang tidak mungkin terselamat walaupun dengan rawatan penuh diberi penjagaan keselesaan, sementara kakitangan merawat mangsa yang boleh diselamatkan. Dalam triaj harian, pesakit yang paling sakit biasanya dilihat dahulu.

Jawapan

B · Melakukan kebaikan terbesar untuk bilangan terbesar
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · With routine hygiene, using soap and water during daily washing

Mengapa ini jawapannya

Routine perineal hygiene with soap and water is recommended. Antiseptic creams and routine irrigation do not reduce infection, and moving the catheter in and out carries organisms into the bladder.

Jawapan

A · With routine hygiene, using soap and water during daily washing
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff

Mengapa ini jawapannya

Using equipment above its rated capacity can cause collapse and injury. Bariatric lifts, chairs and beds are used, with enough trained staff and a plan agreed in advance.

Jawapan

C · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Possible recurrence that needs further assessment

Mengapa ini jawapannya

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Disemak dengan: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Possible recurrence that needs further assessment
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Otot pernafasan yang lemah dan kegagalan jantung akibat fosfat rendah

Mengapa ini jawapannya

Apabila pemakanan bermula semula, insulin memacu fosfat ke dalam sel, maka fosfat serum boleh jatuh mendadak (sindrom pemakanan semula). Hipofosfatemia teruk melemahkan diafragma dan jantung. Fosfat diganti, dan pemakanan ditingkatkan dengan perlahan.Disemak dengan: Refeeding Syndrome · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Jawapan

B · Otot pernafasan yang lemah dan kegagalan jantung akibat fosfat rendah

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals