Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Di manakah beg saliran kateter kencing patut diletakkan?

  1. ADi bawah paras pundi kencing, jauh dari lantai
  2. BDi atas abdomen pesakit
  3. CDi atas lantai di sebelah katil
  4. DDi atas paras pundi kencing
2.Asas kejururawatanSukar

What is the best way to check that a patient has learned to use an inhaler correctly?

  1. AAsk whether they have read the leaflet
  2. BAsk whether they have any questions
  3. CAsk them to repeat the drug's name
  4. DAsk the patient to show how they use it
3.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. AApplying cold packs to the painful areas
  2. BDelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  3. CGiving prompt, effective analgesia
  4. DRestricting oral fluids
4.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit COPD yang menerima oksigen aliran tinggi menjadi mengantuk dengan nadi berdenyut kuat dan kulit merah padam. Gas darah menunjukkan PaCO2 meningkat dan pH rendah. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AAlkalosis metabolik akibat muntah
  2. BAlahan opioid
  3. CKegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan
  4. DHipoglisemia
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.31PaCO₂mmHg354539HCO₃⁻mmol/L222619tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.31, PaCO₂ 39 mmHg (5.2 kPa) dan HCO₃⁻ 19 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.31PaCO₂ 39 mmHg (5.2 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 31 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 31 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 37.1 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 89%udaraSBP 118HR 70AT 37.1 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
98?SBPDBPmmHgMAP = 60

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 60 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 98 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 60 mmHg?

MAP 60 mmHgSBP 98 mmHg
DBP = mmHg
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
169 cmwanitaIBW = ? kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang wanita yang setinggi 169 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

169 cmwanita1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 12.5%1000 mLasid amino 3.5%1000 mLlipid 10%500 mL · 1.1 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gE = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 12.5% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mLdekstrosa 12.5%asid amino 3.5%lipid 500 mL · 1.1 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVtakikardia ventrikelrentak idioventrikelblok AV darjah ketiga (lengkap)asistol

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1takikardia ventrikel
  2. 2rentak idioventrikel
  3. 3blok AV darjah ketiga (lengkap)
  4. 4asistol
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?

  1. AWith the palms of the hands, not the fingertips
  2. BWith the fingertips, pressing firmly to test it
  3. CBy covering it tightly with a plastic sheet
  4. DBy resting it directly on a hard surface
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient receiving comfort-focused end-of-life care is distressed by breathlessness. Which approach is most appropriate?

  1. AStart a series of aggressive tests to find the exact cause of the breathlessness
  2. BGive prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness
  3. CLeave the patient alone so they can rest
  4. DWithhold all opioids because they may slow breathing
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Sisa pembalut manakah yang patut dilupuskan sebagai sisa klinikal (bahaya biologi)?

  1. APembalut yang direndam dengan cecair daripada luka yang dijangkiti
  2. BTuala kertas bersih yang digunakan untuk mengeringkan tangan
  3. CBungkus kertas luar bagi bungkusan pembalut steril
  4. DPembalut yang tidak digunakan dan masih bertutup tetapi telah melepasi tarikh luput
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. AFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  2. BIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
  3. CDeciding whether to tell the family about the error
  4. DEstimating the legal costs for the hospital
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?

  1. AA rise in serum calcium
  2. BA fall in serum potassium
  3. CA fall in blood glucose
  4. DA rise in serum sodium
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?

  1. AThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
  2. BThe patient has primary hypothyroidism instead
  3. CThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
  4. DCortisol is being produced without normal feedback control

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Di bawah paras pundi kencing, jauh dari lantai

Mengapa ini jawapannya

Meletakkan beg di bawah paras pundi kencing membolehkan air kencing mengalir dengan graviti dan mencegah aliran balik. Menjauhkannya dari lantai mengurangkan risiko pencemaran dan jangkitan.

Jawapan

A · Di bawah paras pundi kencing, jauh dari lantai
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Ask the patient to show how they use it

Mengapa ini jawapannya

A return demonstration shows whether a psychomotor skill has been learned and lets the nurse correct mistakes. Saying "yes, I understand" does not prove the technique is right.

Jawapan

D · Ask the patient to show how they use it
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Giving prompt, effective analgesia

Mengapa ini jawapannya

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Jawapan

C · Giving prompt, effective analgesia
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Kegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan

Mengapa ini jawapannya

Oksigen yang tidak terkawal pada pesakit yang mengekalkan CO2 boleh memburukkan hiperkapnia dan asidosis pernafasan. Oksigen patut dititrasi kepada 88–92% dan semakan perubatan dicari, mungkin untuk ventilasi tidak invasif.

Jawapan

C · Kegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.31: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 39 mmHg: biasa (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: rumus Winter menjangkakan PaCO₂ 34.5–38.5 mmHg, jadi nilai 39 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 42.7 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·31 + 21 = 42.7 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 42.7 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.1 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Jawapan

NEWS2 = 3
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: DBP = 41 mmHg

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Susun semula

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Gantikan

DBP = (3·60 − 98)/2 = 82/2 = 41 mmHg

Jawapan

DBP = 41 mmHg
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: IBW = 60.5 kg

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Ketinggian dalam inci

169 cm/2.54 = 66.54 in

Berat badan unggul (Devine)

IBW = 45.5 + 2.3·(66.54 − 60) = 60.53 ≈ 60.5 kg

Jawapan

IBW = 60.5 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 1115 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 12.5·1000/100 = 125 g
asid amino: 3.5·1000/100 = 35 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 125·3.4 = 425 kcal
asid amino: 35·4 = 140 kcal
lipid: 500·1.1 = 550 kcal

Jumlah tenaga

E = 425 + 140 + 550 = 1115 kcal/hari

Jawapan

E = 1115 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.416 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 9.5 × 0.04 = 0.38 s
RR = 19 × 0.04 = 0.76 s

Formula Fridericia

QTc = 0.38/∛0.76 = 0.38/0.9126 = 0.416 s

Jawapan

QTc = 0.416 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (416 ms)

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak idioventrikel

Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 60 petak kecil, 1500 ÷ 60 ≈ 25 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 2.40 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak idioventrikel

Jawapan

rentak idioventrikel

Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan: ventrikel mengambil alih kerana perentak di atasnya telah gagal.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · With the palms of the hands, not the fingertips

Mengapa ini jawapannya

A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.

Jawapan

A · With the palms of the hands, not the fingertips
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Give prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness

Mengapa ini jawapannya

In palliative care, opioids are used to relieve breathlessness, along with positioning, a fan and calm reassurance. The aim is comfort, not more investigations.

Jawapan

B · Give prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Pembalut yang direndam dengan cecair daripada luka yang dijangkiti

Mengapa ini jawapannya

Item yang tercemar dengan darah atau cecair badan berjangkit dimasukkan ke dalam sisa klinikal mengikut peraturan tempatan. Pembungkusan bersih masuk ke dalam sisa am atau kitar semula, supaya isi padu sisa klinikal kekal sekecil mungkin.

Jawapan

A · Pembalut yang direndam dengan cecair daripada luka yang dijangkiti
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Mengapa ini jawapannya

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Jawapan

A · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A fall in serum potassium

Mengapa ini jawapannya

Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.

Jawapan

B · A fall in serum potassium
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Cortisol is being produced without normal feedback control

Mengapa ini jawapannya

Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.

Jawapan

D · Cortisol is being produced without normal feedback control

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals