Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Why should the same pain scale be used each time a patient's pain is assessed?
ABecause only one scale is valid for adults
BBecause using different pain scales on one patient is against the law
CSo the patient learns the right answer to give
DSo scores can be compared to see whether pain is improving
2.Asas kejururawatanSukar
Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?
ACover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
BPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
CLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
DSit the patient fully upright and ask them to cough again
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Why must levodopa for Parkinson's disease be given at the exact times prescribed in hospital?
AThe drug only works if taken at midnight
BEarly doses cause severe low blood glucose and sweating attacks
CDelays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
DLate doses cause dangerous high potassium
4.Kejururawatan klinikalSukar
Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?
AIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
BIntramuscular injection into the anterolateral thigh
CSubcutaneous injection into the upper arm
DOral tablet dissolved under the tongue
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori kronik HCO₃⁻ menurun 5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.
Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.15, PaCO₂ 84 mmHg (11.2 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.
pH 7.15PaCO₂ 84 mmHg (11.2 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
1akut
2kronik
3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 88% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 110/min, sedar, suhu 36.9 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 16SpO₂ 88%O₂SBP 106HR 110AT 36.9 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang wanita yang setinggi 175 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
175 cmwanita1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1200 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 20% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1200 mLdekstrosa 20%asid amino 4%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1torsades de pointes
2flutter atrium, konduksi 2:1
3fibrilasi ventrikel
4rentak idioventrikel
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Seorang pesakit bertanya kepada pembantu jururawat tentang kesan sampingan ubat baharu. Apakah yang patut dilakukan oleh pembantu itu?
AMenerangkan kesan sampingan yang disenaraikan dalam risalah pesakit untuk ubat itu
BMencari ubat itu dalam talian dan membaca apa yang tertulis
CMenenangkan pesakit bahawa kesan sampingan jarang berlaku
DMengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A patient opens their eyes only to pain, uses inappropriate words and withdraws from pain. What is the Glasgow Coma Scale score?
A patient on oxygen is being taken to another department by wheelchair. What should the nurse check first?
AThat the cylinder is placed on the patient’s lap
BThat the oxygen is turned off during the transfer to save the supply in the tank
CThat the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
DThat the cylinder is the largest size available
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
B“I will keep my oxygen away from the stove.”
C“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
D“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Which change in clotting tests is normal in late pregnancy?
AINR rises to about 3.0
BPlatelets rise above 600 × 10³/µL
CaPTT doubles from baseline
DFibrinogen and D-dimer rise
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8.2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?
AAcute bone marrow failure overnight
BA normal day-to-day variation in Hb
CA sample taken from the wrong patient
DSudden massive internal bleeding
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · So scores can be compared to see whether pain is improving
Mengapa ini jawapannya
Using one tool consistently lets the team see trends and judge whether treatment works. The tool chosen should suit the patient's age and ability to communicate.
Jawapan
D · So scores can be compared to see whether pain is improving
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
Mengapa ini jawapannya
Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.
Jawapan
A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
Mengapa ini jawapannya
Levodopa has a short effect, so missed or late doses can lead to severe stiffness, falls, swallowing problems and, rarely, a dangerous hyperpyrexia-like state. Parkinson's medicines are treated as time-critical.
Jawapan
C · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
Mengapa ini jawapannya
IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.
Jawapan
B · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: HCO₃⁻ = 14.5 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Perubahan PaCO₂
|21 − 40| = 19 mmHg → 1.9 × 10 mmHg
HCO₃⁻ yang dijangka
HCO₃⁻ = 24 − 5·1.9 = 14.5 mmol/L
Jawapan
HCO₃⁻ = 14.5 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: akut
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
HCO₃⁻ yang dijangka
akut: 24 + 1·4.4 = 28.4 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·4.4 = 39.4 mmol/L
Bandingkan
terukur: 28 mmol/L → akut
Jawapan
akut
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 7
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 88% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 110/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.9 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 1 + 1 + 0 + 0 = 7
Jawapan
NEWS2 = 7
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: risiko tinggi
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0
Tambah
Jumlah Morse = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 65
Tahap risiko
65 → risiko tinggi
Jawapan
risiko tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: IBW = 66 kg
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Ketinggian dalam inci
175 cm/2.54 = 68.9 in
Berat badan unggul (Devine)
IBW = 45.5 + 2.3·(68.9 − 60) = 65.96 ≈ 66 kg
Jawapan
IBW = 66 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC : N = 236
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 20·1200/100 = 240 g
asid amino: 4·1200/100 = 48 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 240·3.4 = 816 kcal
asid amino: 48·4 = 192 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal
Kcal bukan protein dan nitrogen
NPC = 816 + 1000 = 1816 kcal
N = 48/6.25 = 7.68 g
Nisbah
NPC : N = 1816/7.68 = 236.5 ≈ 236 : 1
Jawapan
NPC : N = 236
Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.379 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 8 × 0.04 = 0.32 s
RR = 15 × 0.04 = 0.60 s
Formula Fridericia
QTc = 0.32/∛0.60 = 0.32/0.8434 = 0.379 s
Jawapan
QTc = 0.379 s
Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (379 ms)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: torsades de pointes
Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.
Lima langkah
1. Kadar: sangat laju, kompleks berjarak kira-kira 6 kotak kecil (kira-kira 250 seminit).
2. Rentak: laju dan hampir sekata, tetapi ketinggian dan arah kompleks berubah dalam corak gelendong yang berulang.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: lebar dan polimorfik; kompleks berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah.
Tafsiran
torsades de pointes
Jawapan
torsades de pointes
Torsades de pointes ialah VT polimorfik yang dikaitkan dengan selang QT yang memanjang. Ini hanyalah latihan pengenalpastian.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Mengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat
Mengapa ini jawapannya
Pengajaran pesakit tentang ubat ialah tanggungjawab kejururawatan. Pembantu menyampaikan soalan itu kepada jururawat, supaya pesakit mendapat maklumat yang tepat dan sesuai dengan keadaannya.
Jawapan
D · Mengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · 9
Mengapa ini jawapannya
Eyes open to pain scores 2, inappropriate words score 3 and withdrawal from pain scores 4, giving 9. A score of 8 or less often means the patient cannot protect their airway.
Jawapan
B · 9
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
Mengapa ini jawapannya
The nurse checks the cylinder gauge and makes sure there is enough oxygen for the trip and possible delays. The cylinder is secured in a holder on the chair, not on the patient’s lap.
Jawapan
C · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
Mengapa ini jawapannya
Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.
Jawapan
D · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Fibrinogen and D-dimer rise
Mengapa ini jawapannya
Pregnancy increases clotting factors and fibrinogen and raises the D-dimer, which helps prevent bleeding at delivery but raises the risk of clots. Because D-dimer is normally raised, it is less useful for excluding DVT in pregnancy.Disemak dengan:D-dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
D · Fibrinogen and D-dimer rise
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · A sample taken from the wrong patient
Mengapa ini jawapannya
A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.