Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is tolerance to an opioid?

  1. AAn allergic reaction to the drug
  2. BFeeling no side effects at all from the drug
  3. CNeeding a higher dose to get the same pain relief
  4. DA craving to take the drug for its mental effects
2.Asas kejururawatanSukar

Ciri manakah yang paling membantu membezakan delirium daripada demensia?

  1. ADemensia bermula dalam beberapa jam selepas jangkitan
  2. BDelirium sentiasa berlangsung bertahun-tahun
  3. CDelirium bermula secara mendadak dan perhatian turun naik sepanjang hari
  4. DDemensia sentiasa pulih setelah punca asasnya dirawat
3.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. ARestricting oral fluids
  2. BDelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  3. CApplying cold packs to the painful areas
  4. DGiving prompt, effective analgesia
4.Kejururawatan klinikalSukar

Dalam triaj, pesakit manakah yang patut dilihat dahulu?

  1. APesakit dengan sakit tekak selama dua hari
  2. BPesakit dengan pernafasan berbunyi dan bibir bengkak selepas makan kacang tanah
  3. CPesakit dengan buku lali terseliuh dan bengkak ringan
  4. DPesakit yang meminta preskripsi ulangan
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.24PaCO₂mmHg354539HCO₃⁻mmol/L222616tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.24, PaCO₂ 39 mmHg (5.2 kPa) dan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.24PaCO₂ 39 mmHg (5.2 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.25PaCO₂mmHg354562HCO₃⁻mmol/L222626akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.25, PaCO₂ 62 mmHg (8.3 kPa), HCO₃⁻ 26 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.25PaCO₂ 62 mmHg (8.3 kPa)HCO₃⁻ 26 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1.2 kcal/mL30 kcal/kg/hari? mL/h80 kg16 h/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 80 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 30 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1.2 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 16 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

80 kg30 kcal/kg/hari1.2 kcal/mL16 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
18 hdekstrosa 17.5%1200 mLasid amino 6%1200 mL100 kg18 hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 100 kg menerima 1200 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 17.5% dekstrosa, diinfusikan selama 18 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

100 kg1200 mLdekstrosa 17.5%18 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVtakikardia sinusflutter atrium, konduksi 2:1flutter atrium, konduksi 4:1fibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1takikardia sinus
  2. 2flutter atrium, konduksi 2:1
  3. 3flutter atrium, konduksi 4:1
  4. 4fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Kompleks QRS adalah teratur: cari kadar ventrikel dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which of the patient’s medications may need to be held according to protocol?

  1. AMetformin
  2. BOmeprazole
  3. CAcetaminophen (paracetamol)
  4. DLevothyroxine
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient at 32 weeks of pregnancy feels dizzy and faint while lying flat on her back. What should the nurse do first?

  1. ASit her upright with her head between her knees
  2. BTurn her onto her left side
  3. CGive her a sugary drink and keep her flat
  4. DRaise her legs while she stays on her back
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How is a urine specimen for culture obtained from an indwelling catheter?

  1. ABy removing the catheter and sending its tip for culture
  2. BFrom the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
  3. CBy disconnecting the catheter from the drainage tubing
  4. DFrom the urine already collected in the drainage bag at the bedside
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Tindakan manakah yang paling baik mencegah kesilapan laluan yang salah dengan infusi epidural?

  1. AMelabel talian epidural dan mengekalkannya pada pam khusus tersendiri
  2. BMelekatkan semua talian bersama dengan pita supaya kemas
  3. CMenggunakan jenis pam dan tiub yang sama untuk semua infusi pesakit
  4. DMenggunakan port IV yang kosong jika port epidural tersumbat
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit yang mengambil warfarin mula memakan sayur kale dan bayam dalam kuantiti besar setiap hari. INR telah menurun. Nasihat manakah yang paling sesuai?

  1. AKekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari
  2. BJangan sekali-kali makan sayur-sayuran hijau lagi
  3. CGandakan dos warfarin tanpa memberitahu pemreskripsi
  4. DHentikan warfarin sehingga diet kembali normal
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with thalassemia major has received regular red cell transfusions for years. The ferritin is now very high. What does this most likely show, and what treatment is used?

  1. AAcute infection, treated with broad-spectrum antibiotics
  2. BIron deficiency, treated with IV iron supplements
  3. CLiver failure, treated with a liver transplant at once
  4. DIron overload, treated with iron chelation therapy

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Needing a higher dose to get the same pain relief

Mengapa ini jawapannya

Tolerance is a physical adaptation in which the same dose has less effect over time. It is not the same as addiction, which involves craving and harmful use.

Jawapan

C · Needing a higher dose to get the same pain relief
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Delirium bermula secara mendadak dan perhatian turun naik sepanjang hari

Mengapa ini jawapannya

Delirium berkembang dalam beberapa jam hingga hari dengan perhatian dan kesedaran yang turun naik, sering akibat punca fizikal. Demensia berkembang secara beransur-ansur selama berbulan atau bertahun. Orang dengan demensia berisiko lebih tinggi mendapat delirium.

Jawapan

C · Delirium bermula secara mendadak dan perhatian turun naik sepanjang hari
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Giving prompt, effective analgesia

Mengapa ini jawapannya

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Jawapan

D · Giving prompt, effective analgesia
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Pesakit dengan pernafasan berbunyi dan bibir bengkak selepas makan kacang tanah

Mengapa ini jawapannya

Stridor dan bibir bengkak mencadangkan anafilaksis dengan saluran udara terjejas, yang serta-merta mengancam nyawa. Yang lain boleh menunggu dengan selamat.

Jawapan

B · Pesakit dengan pernafasan berbunyi dan bibir bengkak selepas makan kacang tanah
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.24: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 39 mmHg: biasa (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: rumus Winter menjangkakan PaCO₂ 30–34 mmHg, jadi nilai 39 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.2 = 26.2 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.2 = 31.7 mmol/L

Bandingkan

terukur: 26 mmol/L → akut

Jawapan

akut
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi) → 5

Tambah

GCS = 2 + 3 + 5 = 10

Keterukan

GCS 10 → sederhana

Jawapan

sederhana
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko ringan

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 3 + 1 + 2 + 4 + 3 = 17

Tahap risiko

17 → risiko ringan

Jawapan

risiko ringan
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: R = 125 mL/h

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tenaga yang diperlukan

E = 30·80 = 2400 kcal/hari

Isi padu harian

V = 2400/1.2 = 2000 mL/hari

Kadar pam

R = 2000/16 = 125 mL/h

Jawapan

R = 125 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 1.94 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Dekstrosa dalam beg

17.5·1200/100 = 210 g = 210 000 mg

Minit infusi

18·60 = 1080 min

Kadar infusi glukosa

GIR = 210 000/(100·1080) = 1.944 ≈ 1.94 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 1.94 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: flutter atrium, konduksi 4:1

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 24 petak kecil, 1500 ÷ 24 ≈ 63 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.96 s.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.24 s (250 seminit), 4 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

flutter atrium, konduksi 4:1

Jawapan

flutter atrium, konduksi 4:1
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar ventrikel = 37 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 17 petak kecil = 0.68 s → 1500 ÷ 17 = 88.24 ≈ 88 seminit

Kadar ventrikel

R–R = 41 petak kecil = 1.64 s → 1500 ÷ 41 = 36.59 ≈ 37 seminit

Jawapan

kadar ventrikel = 37 bpm

Jawapan

kadar ventrikel = 37 bpm

Blok darjah ketiga dengan pelepasan ventrikel kompleks lebar (biasanya 20–40 seminit).

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Metformin

Mengapa ini jawapannya

If contrast causes kidney injury, metformin can build up and cause lactic acidosis. Protocols often hold metformin around the procedure, especially when kidney function is reduced.

Jawapan

A · Metformin
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Turn her onto her left side

Mengapa ini jawapannya

Lying on the back lets the uterus compress the inferior vena cava, reducing blood return to the heart. Turning to the left side relieves the pressure and restores the blood pressure.

Jawapan

B · Turn her onto her left side
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique

Mengapa ini jawapannya

Urine in the bag is old and may contain extra bacteria, and disconnecting the system lets organisms in. The sample is taken from the sampling port with a sterile syringe after disinfecting the port.

Jawapan

B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Melabel talian epidural dan mengekalkannya pada pam khusus tersendiri

Mengapa ini jawapannya

Melabel talian pada hujung sambungan, menggunakan penyambung yang berbeza (bukan Luer) dan pam berasingan yang ditandakan dengan jelas menjadikan sambungan laluan yang salah jauh kurang berlaku. Talian dijejaki dari pesakit ke sumber sebelum disambung.

Jawapan

A · Melabel talian epidural dan mengekalkannya pada pam khusus tersendiri
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Kekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari

Mengapa ini jawapannya

Vitamin K menentang warfarin, maka peningkatan besar dalam sayur berdaun menurunkan INR. Pesakit tidak perlu mengelak makanan ini, tetapi mereka patut mengekalkan jumlahnya secara konsisten supaya dos dapat ditetapkan dengan betul.Disemak dengan: Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026); Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Kekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Iron overload, treated with iron chelation therapy

Mengapa ini jawapannya

The body has no active way to excrete iron, so repeated transfusions cause iron overload, which can damage the heart, liver and endocrine glands. A very high ferritin reflects this, and iron chelators are used to remove the excess.Disemak dengan: Thalassemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Iron overload, treated with iron chelation therapy

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals