Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?
AIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
BIt numbs the skin before the needle goes in
CIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
DIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
2.Asas kejururawatanSukar
Sasaran saturasi oksigen pesakit ialah 88–92%. Keadaan manakah yang paling mungkin menjelaskan sasaran yang lebih rendah ini?
APneumonia pada pesakit yang sebelumnya sihat tanpa penyakit paru-paru kronik
BSerangan asma pada orang dewasa muda
CKeracunan karbon monoksida
DPenyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
3.Kejururawatan klinikalSederhana
A patient with COPD and known carbon dioxide retention needs a nebulised bronchodilator. How should it usually be given?
AOnly with the patient lying flat
BWithout monitoring oxygen saturation
CDriven by compressed air, with oxygen given separately if needed
DDriven by high-flow oxygen at 15 L/min for as long as possible
4.Kejururawatan klinikalSukar
Why must a unit of red cells be transfused within the set time limit (commonly four hours) after it leaves controlled cold storage?
AThe red cells break down and turn into plasma
BBacteria can grow in the blood at room temperature
CThe blood group of the cells changes after a few hours
DThe bag stops dripping after four hours
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Nilai latihan: Na⁺ 132 mmol/L, glukosa 10.7 mmol/L dan urea 22 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.
Na⁺ 132 mmol/Lglukosa 10.7 mmol/Lurea 22 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan pH 7.31, PaCO₂ 33 mmHg (4.4 kPa) dan HCO₃⁻ 16 mmol/L, dengan Na⁺ 145 dan Cl⁻ 97 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 65 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 30 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 24 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
65 kg30 kcal/kg/hari1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang kanak-kanak seberat 10.5 kg menerima 10% dekstrosa pada 51 mL/h. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
10.5 kg10%51 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1bradikardia sinus
2blok AV darjah pertama
3rentak simpang
4rentak sinus normal
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Tafsirkan jalur petunjuk II ini. Tafsiran manakah yang boleh anda pertahankan daripada satu jalur ini sahaja? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah pertama
2bradikardia sinus
3blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
4blok AV darjah kedua jenis II
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Empat jam selepas pembedahan tiroid, dapatan pesakit manakah yang patut ditindaki dahulu oleh jururawat?
APermintaan untuk duduk untuk minum
BKesakitan pada hirisan 4/10
CSuara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu
DSedikit saliran serus kelihatan pada pembalut leher
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?
AWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
BMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
CAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
DGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
Which nursing care reduces the risk of ventilator-associated pneumonia?
ALying the patient flat for most of the day
BRegular oral care to reduce bacteria in the mouth
CLeaving secretions in the mouth to protect the airway
DChanging the ventilator circuit every few hours
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will avoid crowds and people who have colds.”
B“I will check my temperature and call if I have a fever.”
C“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
D“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
When should a blood specimen tube be labeled?
ABefore entering the room, so tubes are ready for the next patients
BAt the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
CAt the nurses' station, after all samples for the shift are drawn
DIn the laboratory, by the staff who receive the unlabeled sample
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?
AGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
BGive half of the dose and document the reason for it
CHold the dose and report the results to the prescriber
DGive the dose now and recheck the levels next week
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
Mengapa ini jawapannya
Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.
Jawapan
A · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Penyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
Mengapa ini jawapannya
Pada pesakit COPD yang berisiko kegagalan pernafasan hiperkapnik, terlalu banyak oksigen boleh menaikkan paras CO₂, maka sasaran 88–92% digunakan.
Jawapan
D · Penyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
Mengapa ini jawapannya
Nebulisers driven by high-flow oxygen can raise PaCO2 in patients at risk. Air-driven nebulisers are used, with supplementary oxygen via nasal cannulae to keep saturation in the target range.
Jawapan
C · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Bacteria can grow in the blood at room temperature
Mengapa ini jawapannya
Red cells are stored cold to limit bacterial growth. Once out of controlled storage, the transfusion must be completed within the time limit to reduce the risk of bacterial contamination and transfusion-transmitted infection.
Jawapan
B · Bacteria can grow in the blood at room temperature
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Osm = 297 mOsm/kg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Osmolaliti terhitung
Osm = 2·132 + 10.7 + 22 = 296.7 ≈ 297 mOsm/kg
Jawapan
Osm = 297 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: alkalosis metabolik tambahan
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 145 − (97 + 16) = 32
Nisbah delta
(32 − 12)/(24 − 16) = 2.5
alkalosis metabolik tambahan
Jawapan
alkalosis metabolik tambahan
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 16
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: potensi masalah → 2
Tambah
Jumlah Braden = 1 + 4 + 1 + 4 + 4 + 2 = 16
Jawapan
B = 16
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: risiko tinggi
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0
Tambah
Jumlah Morse = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45
Tahap risiko
45 → risiko tinggi
Jawapan
risiko tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: R = 81 mL/h
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Tenaga yang diperlukan
E = 30·65 = 1950 kcal/hari
Isi padu harian
V = 1950/1 = 1950 mL/hari
Kadar pam
R = 1950/24 = 81.25 ≈ 81 mL/h
Jawapan
R = 81 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: GIR = 8.1 mg/kg/min
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan dekstrosa
10% = 100 mg/mL
Dekstrosa seminit
100·51/60 = 85 mg/min
Per kilogram
GIR = 85/10.5 = 8.095 ≈ 8.1 mg/kg/min
Jawapan
GIR = 8.1 mg/kg/min
Jalan pintas: GIR = % dekstrosa × mL/h/(6 × kg).
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: rentak simpang
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
Blok AV 2:1: dengan dua gelombang P bagi setiap QRS, tiada dua gelombang P yang dikonduksikan berturutan, jadi anda tidak dapat melihat sama ada PR akan memanjang (jenis I) atau kekal malar (jenis II) sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan. Daripada satu jalur ia dipanggil blok AV 2:1; jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi menentukan jenisnya. QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi kedua-duanya tidak membuktikannya.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.84 s, 71 seminit), dua bagi setiap QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.18 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Mengapa jenisnya kekal terbuka
Setiap gelombang P kedua tidak dikonduksikan, jadi tiada dua denyutan yang dikonduksikan mengikut satu sama lain dan PR yang memanjang tidak mungkin kelihatan.
blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
Jawapan
blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi hanya jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi yang menentukannya.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · Suara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu
Mengapa ini jawapannya
Suara serak yang bertambah dan pernafasan bising boleh bermakna bengkak, pendarahan atau kecederaan saraf yang menjejaskan saluran udara. Ini mesti dinilai serta-merta dan dieskalasikan. Kesakitan ringan dan sedikit saliran serus adalah dijangka.
Jawapan
C · Suara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
Mengapa ini jawapannya
LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.
Jawapan
D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
Mengapa ini jawapannya
Oral care, including tooth brushing, reduces the bacteria that can be aspirated around the endotracheal tube. It is part of ventilator care along with head elevation and sedation review.
Jawapan
B · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
Mengapa ini jawapannya
Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.
Jawapan
D · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
Mengapa ini jawapannya
Specimens are labeled immediately after collection, at the bedside, after checking two patient identifiers such as name and date of birth. Pre-labeling or labeling away from the patient can put the wrong patient's name on the sample, which can lead to harmful decisions.
Jawapan
B · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Hold the dose and report the results to the prescriber
Mengapa ini jawapannya
A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Disemak dengan:Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)
Jawapan
C · Hold the dose and report the results to the prescriber