Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Apakah yang dinilai oleh Malnutrition Universal Screening Tool (MUST)?
ARisiko kekurangan zat makanan
BTahap sakit
CRisiko jatuh
DKeupayaan menelan
2.Asas kejururawatanSukar
A patient with dementia keeps getting out of bed at night. What is the best first nursing approach?
ALook for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
BAsk the doctor to prescribe a sedative so the patient sleeps through the night
CRaise the bed rails and leave the patient alone
DTie a sheet across the bed to keep the patient in
3.Kejururawatan klinikalSederhana
A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?
ARefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
BEncourage a low-calorie diet
CRestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
DWeigh the patient again in six months and review at that point
4.Kejururawatan klinikalSukar
A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?
ARestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
BStrict bed rest for several days before deciding on treatment
CStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
DWaiting for the troponin result before taking any action
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.29, PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa) dan HCO₃⁻ 24 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.29PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Nilai latihan: Na⁺ 136, Cl⁻ 113, HCO₃⁻ 13 mmol/L dan albumin 34 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, berorientasi terhadap orang, tempat dan masa dan menunjukkan respons motor terbaik: mematuhi arahan. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.
1ringan
2sederhana
3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 75/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 81 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 35 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 20 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
81 kg35 kcal/kg/hari1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1800 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 20% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari tenaga bukan protein NPC dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1800 mLdekstrosa 20%asid amino 3.5%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
NPC = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Berapakah bilangan gelombang flutter bagi setiap QRS (nilai n bagi konduksi n:1)?
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
gelombang flutter bagi setiap QRS =
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1bradikardia sinus
2blok AV darjah ketiga (lengkap)
3fibrilasi ventrikel
4asistol
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?
AAsk the patient to lie still for another hour
BHelp the patient empty her bladder
CMassage the uterus firmly for ten minutes
DGive a dose of oxytocin straight away
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Which patient needs airborne precautions rather than droplet precautions?
Which household item is a strangulation risk for young children?
ASoft cotton socks
BLooped cords on window blinds
CA plastic picture book
DA large wooden building block
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
Over a few hours, the emergency department sees many previously healthy people with the same unusual severe symptoms. What should the nurse do?
AReport it to infection prevention and public health authorities promptly
BTreat each patient and wait to see if more arrive next week
CTell only the patients’ families about the pattern
DSend the patients home quickly to avoid crowding the emergency department
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Seorang pesakit yang mengambil fenitoin mempunyai paras 28 mcg/mL (julat lazim kira-kira 10–20 mcg/mL). Dapatan manakah yang dijangka oleh jururawat?
ARasa lapar dan pertambahan berat badan
BTingkah laku hiperaktif dan insomnia sahaja
CGelombang T yang tinggi dan runcing
DNistagmus, gaya berjalan tidak stabil dan pertuturan pelat
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient has sudden episodes of severe headache, sweating, palpitations and very high blood pressure. Which test is most useful to look for the cause?
AFasting lipid profile
BPlasma free metanephrines
CSerum calcium only
DSerum TSH and free T4
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Risiko kekurangan zat makanan
Mengapa ini jawapannya
MUST menggabungkan indeks jisim badan, kehilangan berat tanpa rancangan dan kesan penyakit akut menjadi skor yang menunjukkan risiko kekurangan zat makanan dan memandu penjagaan pemakanan.
Jawapan
A · Risiko kekurangan zat makanan
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
Mengapa ini jawapannya
Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.
Jawapan
A · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
Mengapa ini jawapannya
Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.
Jawapan
A · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
Mengapa ini jawapannya
ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.
Jawapan
A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: tanpa pampasan
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.29: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 52 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: biasa (22–26)
Pampasan
tanpa pampasan
Jawapan
tanpa pampasan
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: AGc = 11.5 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 136 − (113 + 13) = 10
Pembetulan untuk albumin
10 + 0.25·(40 − 34) = 11.5 mmol/L
Jawapan
AGc = 11.5 mmol/L
Masih dalam lingkungan kira-kira 8–12 selepas pembetulan.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: ringan
Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.
Skorkan setiap bahagian
E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: berorientasi terhadap orang, tempat dan masa → 5
M: mematuhi arahan → 6
Tambah
GCS = 3 + 5 + 6 = 14
Keterukan
GCS 14 → ringan
Jawapan
ringan
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: tidak normal secara sederhana
Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.
Skorkan setiap tanda
Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 75/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1
Tambah
APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5
Tafsiran
5 → tidak normal secara sederhana
Jawapan
tidak normal secara sederhana
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: R = 142 mL/h
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Tenaga yang diperlukan
E = 35·81 = 2835 kcal/hari
Isi padu harian
V = 2835/1 = 2835 mL/hari
Kadar pam
R = 2835/20 = 141.8 ≈ 142 mL/h
Jawapan
R = 142 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC = 1499 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 20·1800/100 = 360 g
asid amino: 3.5·1800/100 = 63 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 360·3.4 = 1224 kcal
asid amino: 63·4 = 252 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal
Tenaga bukan protein
NPC = 1224 + 275 = 1499 kcal/hari
Jawapan
NPC = 1499 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: gelombang flutter bagi setiap QRS = 4
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
Gelombang flutter
F–F = 6 petak kecil = 0.24 s → 1500 ÷ 6 = 250 seminit
Kompleks QRS
R–R = 24 petak kecil = 0.96 s → 1500 ÷ 24 = 63 seminit
nisbah konduksi = 250 ÷ 63 = 4:1
Jawapan
gelombang flutter bagi setiap QRS = 4
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: asistol
Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.
Lima langkah
1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: tiada; garisan yang hampir rata.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.
Tafsiran
asistol
Jawapan
asistol
Garisan rata sentiasa disemak: periksa pesakit, lead dan gandaan, serta lihat lead kedua, kerana elektrod yang longgar atau VF halus boleh kelihatan seperti asistol.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Help the patient empty her bladder
Mengapa ini jawapannya
A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.
Jawapan
B · Help the patient empty her bladder
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · A child with chickenpox (varicella)
Mengapa ini jawapannya
Varicella spreads by the airborne route (and contact), so it needs an airborne infection isolation room. Influenza, pertussis and mumps are spread mainly by droplets.
Jawapan
A · A child with chickenpox (varicella)
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Looped cords on window blinds
Mengapa ini jawapannya
Young children can become entangled in looped blind and curtain cords. Cordless blinds or cord tie-downs, and keeping cribs away from windows, prevent strangulation.
Jawapan
B · Looped cords on window blinds
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
Mengapa ini jawapannya
Clusters of similar unusual illness can signal an outbreak or bioterrorism. Early reporting allows public health to investigate, guide precautions and treatment, and protect the community.
Jawapan
A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Nistagmus, gaya berjalan tidak stabil dan pertuturan pelat
Mengapa ini jawapannya
Ketoksikan fenitoin menyebabkan nistagmus, ataksia, pertuturan pelat dan mengantuk. Jururawat menahan dos dan memaklumkan pemreskripsi. Albumin rendah meningkatkan ubat bebas (aktif), maka ketoksikan boleh berlaku walaupun paras keseluruhan normal.
Jawapan
D · Nistagmus, gaya berjalan tidak stabil dan pertuturan pelat
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Plasma free metanephrines
Mengapa ini jawapannya
These episodes suggest pheochromocytoma, a tumor of the adrenal medulla that releases catecholamines. Plasma free metanephrines (or 24-hour urine metanephrines) are the main screening tests. Hyperthyroidism can cause similar symptoms but usually without these bursts of severe hypertension.Disemak dengan:Pheochromocytoma · MedlinePlus (NIH) (2024)