Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
How should an unconscious patient be positioned for mouth care?
AOn their side with the head turned, with suction ready
BProne with the face in the pillow
CFlat on their back with the head tilted back
DSitting fully upright with the head bent forwards
2.Asas kejururawatanSukar
A patient on regular paracetamol (acetaminophen) also takes an over-the-counter cold and flu remedy. Why is this a concern?
AMany cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
BThere is no concern, as cold remedies contain no drugs
CParacetamol makes cold remedies cause drowsiness
DCold remedies stop paracetamol from working, so the pain will not be controlled
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?
ATo confirm the patient's age
BTo measure the size of the ventricles
CTo check for brain tumours only
DTo rule out bleeding in the brain
4.Kejururawatan klinikalSukar
A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?
AEuglycaemic diabetic ketoacidosis
BHypoglycaemia
CHyperosmolar hyperglycaemic state
DSimple gastroenteritis with no further concern
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.
HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 35% menunjukkan PaO₂ 70 mmHg (9.3 kPa) dan PaCO₂ 48 mmHg (6.4 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.
1ringan
2sederhana
3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 65 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 117 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 65 mmHg?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang wanita yang setinggi 173 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
173 cmwanita1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1800 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 17.5% dekstrosa dan 5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1800 mLdekstrosa 17.5%asid amino 5%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1rentak sinus dengan PVC
2rentak simpang
3fibrilasi atrium
4flutter atrium, konduksi 2:1
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Seorang pesakit tanpa nadi yang dapat dirasa mempunyai rentak teratur ini pada monitor (aktiviti elektrik tanpa nadi). Rawatan manakah yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi dewasa untuknya? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1perentakan transkutan
2kardioversi bersegerak
3defibrilasi segera
4CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient’s peripheral IV site is swollen, pale and cool, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?
AFlush the cannula hard to clear the blockage
BApply a tight bandage over the site to reduce swelling
CIncrease the infusion rate to overcome the resistance
DStop the infusion and remove the cannula
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Seorang pesakit dengan kateter vena pusat tiba-tiba sesak nafas, dengan sakit dada dan SpO₂ yang menurun, semasa talian dikeluarkan. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?
ADudukkan pesakit tegak dan siapkan pengeluaran talian dengan cepat
BTutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan
CMinta pesakit menarik nafas dalam yang perlahan dan teruskan
DBilas kateter dengan salin untuk membersihkan sebarang sekatan
Sebelum memberikan tablet, pesakit berkata, “Pil ini kelihatan berbeza daripada yang biasa saya makan.” Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?
AMemberitahu pesakit bahawa semua pil kelihatan berbeza di hospital
BBerhenti dan semak semula arahan serta ubat sebelum memberikannya
CMemberikan separuh pil dan memerhatikan sebarang kesan luar biasa
DMenenangkan pesakit dan memberikan pil itu
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
Minutes after the first IV dose of an antibiotic starts, the patient develops wheezing, hives and low blood pressure. What should the nurse do first?
AGive an oral antihistamine
BRecord the new allergy in the chart
CStop the infusion
DSlow the infusion rate
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Glukosa puasa seorang pesakit hari ini ialah 98 mg/dL (5.4 mmol/L), tetapi HbA1c ialah 8.9% (74 mmol/mol). Apakah tafsiran yang terbaik?
AKeputusan baik hari ini menunjukkan diabetes terkawal dengan baik
BPesakit tidak menghidap diabetes
CKawalan glukosa telah lemah sepanjang 2–3 bulan yang lalu
DHbA1c hanya menggambarkan 24 jam yang lalu
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
Selepas kemoterapi untuk limfoma yang membesar pantas, corak keputusan manakah yang mencadangkan sindrom lisis tumor?
AKalium rendah, fosfat rendah, asid urik rendah dan kalsium meningkat
BElektrolit normal dengan hemoglobin tinggi
CNatrium tinggi dan glukosa rendah sahaja
DKalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · On their side with the head turned, with suction ready
Mengapa ini jawapannya
Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.
Jawapan
A · On their side with the head turned, with suction ready
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
Mengapa ini jawapannya
Paracetamol is in many combination products. Taking several at once can push the total over the safe daily maximum and cause liver damage, so patients are taught to check labels.
Jawapan
A · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · To rule out bleeding in the brain
Mengapa ini jawapannya
A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.
Jawapan
D · To rule out bleeding in the brain
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
Mengapa ini jawapannya
SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.
Jawapan
A · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 32 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·16 + 8 = 32 mmHg
julat: 30–34 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 32 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Kecerunan A–a = 119.5 mmHg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.
Skorkan setiap bahagian
E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: bercakap dalam ayat tetapi keliru → 4
M: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal) → 4
Tambah
GCS = 3 + 4 + 4 = 11
Keterukan
GCS 11 → sederhana
Jawapan
sederhana
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: DBP = 39 mmHg
Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.
Susun semula
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Gantikan
DBP = (3·65 − 117)/2 = 78/2 = 39 mmHg
Jawapan
DBP = 39 mmHg
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: IBW = 64.2 kg
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Ketinggian dalam inci
173 cm/2.54 = 68.11 in
Berat badan unggul (Devine)
IBW = 45.5 + 2.3·(68.11 − 60) = 64.15 ≈ 64.2 kg
Jawapan
IBW = 64.2 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: E = 2431 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 17.5·1800/100 = 315 g
asid amino: 5·1800/100 = 90 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 315·3.4 = 1071 kcal
asid amino: 90·4 = 360 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal
Jumlah tenaga
E = 1071 + 360 + 1000 = 2431 kcal/hari
Jawapan
E = 2431 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: fibrilasi atrium
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
Lima langkah
1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.46 hingga 0.94 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
fibrilasi atrium
Jawapan
fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: 0.08 s, lebih pendek daripada 0.12 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
rentak simpang
Apa yang ditunjukkan oleh pesakit
tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan
Jawapan
CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
Jawapan
CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Stop the infusion and remove the cannula
Mengapa ini jawapannya
A cool, pale, swollen site suggests infiltration. The nurse stops the infusion, removes the cannula, elevates the limb and restarts the IV at another site as needed.
Jawapan
D · Stop the infusion and remove the cannula
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Tutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan
Mengapa ini jawapannya
Tanda ini semasa pengeluaran talian mencadangkan embolisme udara. Menutup tapak dengan pembalut kedap udara menghalang lebih banyak udara masuk, dan kedudukan sebelah kiri, kepala ke bawah membantu memerangkap udara di sebelah kanan jantung, jauh daripada arteri pulmonari. Oksigen dan bantuan segera menyusul.
Jawapan
B · Tutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Berhenti dan semak semula arahan serta ubat sebelum memberikannya
Mengapa ini jawapannya
Kebimbangan pesakit ialah semakan keselamatan. Jururawat berhenti dan menyemak arahan, ubat, dos dan pesakit, serta menghubungi farmasi jika perlu. Kadangkala puncanya ialah jenama yang berbeza, tetapi ini mesti disahkan dahulu.
Jawapan
B · Berhenti dan semak semula arahan serta ubat sebelum memberikannya
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Stop the infusion
Mengapa ini jawapannya
These are signs of anaphylaxis. The nurse stops the infusion at once, calls for help and supports the airway, and intramuscular epinephrine (adrenaline) is the first-line treatment. Documentation comes later.
Jawapan
C · Stop the infusion
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Kawalan glukosa telah lemah sepanjang 2–3 bulan yang lalu
Mengapa ini jawapannya
HbA1c menunjukkan purata glukosa sepanjang kira-kira 2–3 bulan. Satu nilai puasa yang normal tidak menunjukkan kawalan jangka panjang. HbA1c 8.9% jauh di atas sasaran lazim seperti di bawah 7%.Disemak dengan:Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Jawapan
C · Kawalan glukosa telah lemah sepanjang 2–3 bulan yang lalu
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Kalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah
Mengapa ini jawapannya
Apabila banyak sel tumor terpecah, kalium, fosfat dan asid nukleik (yang menjadi asid urik) membanjiri darah. Fosfat mengikat kalsium, maka kalsium menurun. Risikonya termasuk aritmia dan kecederaan buah pinggang akut.Disemak dengan:Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)
Jawapan
D · Kalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah