Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What makes "Risk for falls" a risk nursing diagnosis rather than an actual one?

  1. AThe doctor has confirmed the diagnosis with tests and a scan
  2. BThe patient has already fallen several times
  3. CThe fall has not happened yet, but risk factors are present
  4. DThe problem can never be prevented
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?

  1. AHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
  2. BThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
  3. C"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
  4. D"Please come and review him within the next 10 minutes."
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit diabetes jenis 1 mempunyai glukosa darah 25 mmol/L, pernafasan dalam dan laju serta keton dalam air kencing. Apakah diagnosis yang mungkin?

  1. AHipoglisemia
  2. BKeadaan hiperglisemia hiperosmolar tanpa keton
  3. CKetoasidosis diabetes
  4. DTurun naik glukosa normal
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has pain all over the abdomen, a rigid abdomen and a fever. What is most likely?

  1. AThe appendix has perforated, causing peritonitis
  2. BThe appendicitis has resolved without treatment
  3. CThe patient has developed gastroenteritis
  4. DThe analgesia has started working
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.36PaCO₂mmHg354551HCO₃⁻mmol/L222628tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.36, PaCO₂ 51 mmHg (6.8 kPa) dan HCO₃⁻ 28 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.36PaCO₂ 51 mmHg (6.8 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 21% menunjukkan PaO₂ 87 mmHg (11.6 kPa) dan PaCO₂ 42 mmHg (5.6 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 87 mmHg (11.6 kPa)PaCO₂ 42 mmHg (5.6 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata secara spontan, berorientasi terhadap orang, tempat dan masa dan menunjukkan respons motor terbaik: mematuhi arahan. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
8.Skor penilaian klinikalSukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 141 kg dan setinggi 166 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

141 kg166 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1.5 kcal/mL76% air bebas70 mL/hsetiap 4 h60 kg · 30 mL/kg/hari18 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 60 kg mempunyai sasaran cecair 30 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 76% air bebas dan berjalan pada 70 mL/h selama 18 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

60 kg30 mL/kg/hari76%70 mL/h · 18 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
16 hdekstrosa 17.5%1500 mLasid amino 4.25%1500 mL56 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 56 kg menerima 1500 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 17.5% dekstrosa, diinfusikan selama 16 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

56 kg1500 mLdekstrosa 17.5%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak idioventrikelrentak perentak, kegagalan menangkaprentak perentak dua ruang (AV)

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2rentak idioventrikel
  3. 3rentak perentak, kegagalan menangkap
  4. 4rentak perentak dua ruang (AV)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take it on an empty stomach with a glass of water.”
  2. B“I will keep taking it even when I feel well.”
  3. C“I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
  4. D“I will take it at the same time each morning.”
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

During JumpSTART triage, a child is not breathing after the airway is opened but has a palpable pulse. What is the next step?

  1. ATag the child black at once and move on to the next victim
  2. BStart full CPR on the child and stay with them until more help arrives
  3. CGive five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
  4. DTag the child green and return to them after the others
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?

  1. ALeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
  2. BPlace it at the foot of the bed, facing away
  3. CLock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
  4. DPlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has just started a unit of red blood cells when a colleague asks for urgent help with another patient. What is the best action?

  1. AStay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
  2. BSpeed up the transfusion so it finishes sooner
  3. CPause the transfusion until the nurse is free again
  4. DLeave to help the other patient, and check the transfusion again in about an hour
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit yang mengambil warfarin mula memakan sayur kale dan bayam dalam kuantiti besar setiap hari. INR telah menurun. Nasihat manakah yang paling sesuai?

  1. AHentikan warfarin sehingga diet kembali normal
  2. BKekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari
  3. CGandakan dos warfarin tanpa memberitahu pemreskripsi
  4. DJangan sekali-kali makan sayur-sayuran hijau lagi
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

At the start of a shift, the nurse reviews four new results. Which patient needs attention first?

  1. AHemoglobin 11.0 g/dL (110 g/L) in a patient with rheumatoid arthritis
  2. BPotassium 5.2 mEq/L in a patient with stable chronic kidney disease
  3. CSodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting
  4. DGlucose 180 mg/dL (10 mmol/L) after a meal in a patient with diabetes

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The fall has not happened yet, but risk factors are present

Mengapa ini jawapannya

A risk diagnosis describes a problem the patient is vulnerable to, based on risk factors, with no signs yet. Care aims to prevent the problem from occurring.

Jawapan

C · The fall has not happened yet, but risk factors are present
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.

Jawapan

B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Ketoasidosis diabetes

Mengapa ini jawapannya

Glukosa tinggi, keton dan asidosis dengan pernafasan Kussmaul menunjukkan DKA. Ia dirawat dengan cecair, insulin dan pemantauan kalium yang rapi.

Jawapan

C · Ketoasidosis diabetes
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · The appendix has perforated, causing peritonitis

Mengapa ini jawapannya

Perforation may briefly relieve the pain as pressure in the appendix falls, followed by generalised peritonitis. This needs urgent surgical review, IV fluids and antibiotics.

Jawapan

A · The appendix has perforated, causing peritonitis
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.36: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 51 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 28 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 10.23 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.21·713 − 42/0.8 = 149.7 − 52.5 = 97.23 mmHg

Kecerunan

A–a = 97.23 − 87 = 10.23 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 10.23 mmHg
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: ringan

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata secara spontan → 4
V: berorientasi terhadap orang, tempat dan masa → 5
M: mematuhi arahan → 6

Tambah

GCS = 4 + 5 + 6 = 15

Keterukan

GCS 15 → ringan

Jawapan

ringan
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: obesiti kelas III

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 141/1.66² = 51.17

Kategori

obesiti kelas III

Jawapan

obesiti kelas III
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 140 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

30·60 = 1800 mL/hari

Air bebas daripada formula

70·18 = 1260 mL
1260·0.76 = 957.6 mL

Air yang masih diperlukan

1800 − 957.6 = 842.4 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/4 = 6 bilasan
V = 842.4/6 = 140.4 ≈ 140 mL

Jawapan

V = 140 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 4.88 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Dekstrosa dalam beg

17.5·1500/100 = 262.5 g = 262 500 mg

Minit infusi

16·60 = 960 min

Kadar infusi glukosa

GIR = 262 500/(56·960) = 4.883 ≈ 4.88 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 4.88 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.418 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 9 × 0.04 = 0.36 s
RR = 16 × 0.04 = 0.64 s

Formula Fridericia

QTc = 0.36/∛0.64 = 0.36/0.8618 = 0.418 s

Jawapan

QTc = 0.418 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (418 ms)

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak, kegagalan menangkap

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: spike perentak adalah sekata (setiap 1.00 s), tetapi R–R tidak sekata, kerana QRS tiada selepas sesetengah spike.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s dan lebar selepas spike yang ditangkap; satu spike tidak diikuti oleh QRS (tiada tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak, kegagalan menangkap

Jawapan

rentak perentak, kegagalan menangkap

Kegagalan menangkap: perentak jantung menembak tetapi jantung tidak bertindak balas. Buku teks menganggapnya segera untuk dilaporkan, kerana pesakit mungkin bergantung pada perentak jantung.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach and is separated from calcium and iron by several hours. It is usually lifelong, so it is not stopped when the patient feels better.

Jawapan

C · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red

Mengapa ini jawapannya

In JumpSTART, an apneic child with a pulse gets five rescue breaths, because the cause is often respiratory. If breathing starts the child is immediate (red); if not, the child is expectant.

Jawapan

C · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side

Mengapa ini jawapannya

Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.

Jawapan

C · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help

Mengapa ini jawapannya

The most serious reactions, such as acute hemolytic reactions and anaphylaxis, usually start within the first 15 minutes. The nurse stays with the patient during this time and finds another person to help elsewhere.

Jawapan

A · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Kekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari

Mengapa ini jawapannya

Vitamin K menentang warfarin, maka peningkatan besar dalam sayur berdaun menurunkan INR. Pesakit tidak perlu mengelak makanan ini, tetapi mereka patut mengekalkan jumlahnya secara konsisten supaya dos dapat ditetapkan dengan betul.Disemak dengan: Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026); Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Kekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting

Mengapa ini jawapannya

Severe hyponatremia with confusion and vomiting suggests cerebral edema and can progress to seizures and coma. The other results are mildly abnormal and expected for those conditions, so they are less urgent.Disemak dengan: Low blood sodium - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Sodium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals