Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
How should the heels of a bedbound patient at high risk be protected?
ARub them with cream several times a day
BWrap them tightly in bandages
CLift them off the mattress with a pillow under the calves
DRest them on a rolled towel placed directly under each heel
2.Asas kejururawatanSukar
A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?
AEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
BTreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
CWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
DWait, since the doctor has already been told
3.Kejururawatan klinikalSederhana
A patient with anaphylaxis is hypotensive but has no breathing difficulty. How should they be positioned?
ALying face down
BSitting upright with the legs dangling
CLying flat, with the legs raised
DStanding up and walking around
4.Kejururawatan klinikalSukar
A patient has sudden, severe "tearing" chest pain going through to the back and a large difference in blood pressure between the arms. What should be suspected?
AAortic dissection
BPericarditis
CStable angina
DGastro-oesophageal reflux
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.20, PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa) dan HCO₃⁻ 8 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.20PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 38 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.
HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 67 kg mempunyai sasaran cecair 30 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 81% air bebas dan berjalan pada 50 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 6 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
67 kg30 mL/kg/hari81%50 mL/h · 24 hsetiap 6 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang lelaki yang sakit kritikal setinggi 181 cm dan seberat 107 kg. Protokol latihan memberikan 2 g protein bagi setiap kg berat badan unggul (Devine) sehari jika BMI 30 hingga kurang daripada 40 kg/m², dan 2.5 g/kg berat badan unggul sehari jika BMI 40 kg/m² atau lebih. Cari sasaran protein P dalam g/hari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
Mengapakah semakan berganda secara bebas digunakan bagi sesetengah ubat, seperti infusi insulin dan heparin?
AUntuk menjadikan proses penyediaan lebih pantas
BKerana ubat ini sangat mahal jika dibazirkan
CUntuk berkongsi tanggungjawab antara dua jururawat jika berlaku kesilapan
DOrang kedua yang menyemak secara berasingan mengesan kesilapan yang terlepas
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A nursing student describes how they remove PPE (gown, gloves and a mask worn for splash protection) at the doorway before leaving a contact precautions room. Which statement shows a need for further teaching?
A“I roll the gown inward as I take it off.”
B“I clean my hands as soon as all the PPE is off.”
C“I remove my gloves without touching the outside with my bare hand.”
D“I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?
AThe virus has been completely cured and removed
BThe treatment is suppressing the virus very well
CThe CD4 count must now be dangerously low too
DThe treatment can now be stopped without any risk
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient in DKA is receiving IV fluids and insulin. The glucose has fallen to about 220 mg/dL (12.2 mmol/L), but the anion gap is still high. What change would the nurse expect?
AStop the IV fluids and start oral fluids only
BGive an IV bolus of sodium bicarbonate at once
CAdd dextrose to the IV fluids and continue the insulin
DStop the insulin infusion because the glucose is near normal
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
Mengapa ini jawapannya
Heels have little padding and develop ulcers quickly. "Floating" them, with the support under the calves and the knee slightly bent, removes pressure from the heel.
Jawapan
C · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
Mengapa ini jawapannya
If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.
Jawapan
A · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Lying flat, with the legs raised
Mengapa ini jawapannya
Lying flat with the legs raised supports circulation in anaphylactic shock. Patients with breathing difficulty may prefer to sit up, but should not stand or walk, as this can cause collapse.
Jawapan
C · Lying flat, with the legs raised
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Aortic dissection
Mengapa ini jawapannya
Aortic dissection classically causes abrupt, tearing pain radiating to the back, with unequal arm pulses or pressures. It is a surgical emergency, and thrombolysis must not be given.
Jawapan
A · Aortic dissection
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.20: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 21 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 8 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 47.6 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
0.7·38 + 21 = 47.6 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 47.6 mmHg
Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 14
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1
Tambah
Jumlah Braden = 2 + 3 + 1 + 4 + 3 + 1 = 14
Jawapan
B = 14
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah–sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.1 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah–sederhana
Jawapan
rendah–sederhana
Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: V = 260 mL
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Sasaran cecair
30·67 = 2010 mL/hari
Air bebas daripada formula
50·24 = 1200 mL
1200·0.81 = 972 mL
Air yang masih diperlukan
2010 − 972 = 1038 mL/hari
Isi padu setiap bilasan
24/6 = 4 bilasan
V = 1038/4 = 259.5 ≈ 260 mL
Jawapan
V = 260 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: P = 152 g/hari
Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Obesiti dalam penyakit kritikal (ASPEN/SCCM 2016): BMI = berat/tinggi² (kg/m²). Sasaran protein ialah 2 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 30–40 dan sehingga 2.5 g/kg berat badan unggul sehari bagi BMI 40 dan ke atas. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Indeks jisim badan
BMI = 107/1.81² = 32.66 kg/m²
Berat badan unggul (Devine)
181 cm/2.54 = 71.26 in
IBW = 50 + 2.3·(71.26 − 60) = 75.9 kg
Sasaran protein
BMI 30 hingga kurang daripada 40: 2 g bagi setiap kg berat badan unggul.
P = 2·75.9 = 151.8 ≈ 152 g/hari
Jawapan
P = 152 g/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: jeda = 1.72 s
Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).
Ukur
43 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda
Tukar
jeda = 43 × 0.04 s = 1.72 s
Bandingkan dengan P–P
1.72 ÷ 0.72 ≈ 2.4 kitaran P–P, bukan nombor bulat
Jawapan
jeda = 1.72 s
Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
Blok AV 2:1: dengan dua gelombang P bagi setiap QRS, tiada dua gelombang P yang dikonduksikan berturutan, jadi anda tidak dapat melihat sama ada PR akan memanjang (jenis I) atau kekal malar (jenis II) sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan. Daripada satu jalur ia dipanggil blok AV 2:1; jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi menentukan jenisnya. QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi kedua-duanya tidak membuktikannya.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.84 s, 71 seminit), dua bagi setiap QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.20 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Mengapa jenisnya kekal terbuka
Setiap gelombang P kedua tidak dikonduksikan, jadi tiada dua denyutan yang dikonduksikan mengikut satu sama lain dan PR yang memanjang tidak mungkin kelihatan.
blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
Jawapan
blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi hanya jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi yang menentukannya.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · Campur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula
Mengapa ini jawapannya
Penyeliaan termasuk membetulkan kesilapan serta-merta, dengan cara yang menghormati, dan mendapatkan nilai yang tepat. Kaf yang terlalu kecil melebihkan anggaran tekanan darah. Mengabaikannya atau menunggu berbulan-bulan membenarkan kemudaratan berterusan.
Jawapan
C · Campur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
Mengapa ini jawapannya
In ESI, a patient who needs two or more resources is level 3, but danger-zone vital signs such as a very fast heart rate should make the nurse consider level 2.
Jawapan
A · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · Orang kedua yang menyemak secara berasingan mengesan kesilapan yang terlepas
Mengapa ini jawapannya
Dalam semakan berganda secara bebas, orang kedua yang berkelayakan menyemak arahan, ubat, dos, pengiraan dan tetapan pam secara sendiri. Ini mengesan kesilapan yang boleh menyebabkan bahaya serius dengan ubat berisiko tinggi.
Jawapan
D · Orang kedua yang menyemak secara berasingan mengesan kesilapan yang terlepas
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
Mengapa ini jawapannya
Gloves are the most contaminated item and are removed first, so dirty gloves do not touch the face or mask. Gown and gloves are taken off at the doorway before leaving the room, and hand hygiene follows. The other steps are correct.
Jawapan
D · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · The treatment is suppressing the virus very well
Mengapa ini jawapannya
An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.
Jawapan
B · The treatment is suppressing the virus very well
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin
Mengapa ini jawapannya
The glucose usually falls before the ketoacidosis resolves. Dextrose is added so insulin can continue, clearing ketones without causing hypoglycemia, until the anion gap closes. Stopping insulin too early lets ketoacidosis return.
Jawapan
C · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin